вверх  обратно

Отбор на ЧМ-2023: как Украине пробиться на мировое первенство?

22.11.2021
У п'ятницю, 26 листопада, чоловіча національна збірна України стартує у відборі на чемпіонат світу, який у серпні-вересні 2023 року приймуть Японія, Індонезія та Філіппіни.
 
У європейській кваліфікації 32 збірні змагатимуться за 12 путівок у фінальний турнір. Кваліфікація складається із двох частин і цього тижня стартує перша з них.
 
Розповідаємо про формат кваліфікації для України на ЧС-2023.
 
На першому етапі 32 збірні розділені на 8 груп по чотири в кожній. Україна волею жереба потрапила до групи G разом із Іспанією, Грузією та Північною Македонією.
 
 
Усі збірні у своїх квартетах проведуть по 6 матчів вдома та на виїзді "кожний з кожним", після чого найгірша команда групи завершить відбір на чемпіонат світу.
 
Ігри пройдуть у трьох міжнародних вікнах:
26-29 листопада 2021 року (Україна зіграє на виїзді з Грузією та вдома з Північною Македонією)
24-27 лютого 2022 року (Україна зіграє на виїзді та вдома з Іспанією)
1-4 липня 2022 року (Україна зіграє вдома з Грузією та на виїзді з Північною Македонією)
 
На другому етапі три найкращі команди з кожної групи європейського відбору об'єднуються у шістки з представниками "схресних" груп, де проводять ще по 6 ігор – лише з тими суперниками, з якими не зустрічалися на попередній стадії.
 
При цьому в таблиці другого відбірного етапу враховуються і всі результати першого, тому важливо вже зі стартових матчів максимально викладатися заради результату.
 
Для групи з Україною "схресною" є група H зі збірними Італії, Росії, Ісландії та Нідерландів. На другому етапі передбачені вікна у серпні та листопаді 2022 року, а також у лютому 2023-го.
 
Путівки на чемпіонат світу-2023 отримають 12 європейських збірних – по три найкращі з кожної шістки.
 
 
Щоб розуміти фаворитів груп і конкурентів у відборі на ЧС-2023, досить поглянути на рейтинг збірних у "вісімці" з груп G та H на момент жеребкування у серпні цього року.
2 – Іспанія
8 – Італія
14 – Росія
32 – Україна
37 – Грузія
45 – Нідерланди
47 – Ісландія
53 – Північна Македонія
 
Україна на момент старту відбору не входить до фаворитів на участь на ЧС-2023, як і Грузія, з якою ми почнемо відбір. Саме ці дві збірні – головні претенденти на те, щоби спробувати скористатися можливими невдачами фаворитів. І тим ціннішою стає очна битва збірних у п'ятницю в Тбілісі. Початок гри – о 17:00 за Києвом.
 
На завершення нагадаємо, що Україна лише раз у своїй історії вийшла на чемпіонат світу. На Євробаскеті-2013 чоловіча збірна увійшла до топ-6 найкращих збірних континенту, завдяки чому отримала путівку на ЧС-2014. Тоді збірна України виграла два матчі із шести на груповій стадії, але не вийшла у плей-офф світової першості, що проходила у Іспанії.

Источник: ФБУ

Добавил: vodolaz
0
Индикатор репутации - оценка всех предыдущих комментариев пользователя за последние 12 месяцев, сделанная другими пользователями. Этот показатель позволяет предположить, оставлен ли комментарий уважаемым автором или нет.