вверх  обратно

ФБУ приняла революционные изменения в проведении юношеских соревнований

31.05.2017

Президія ФБУ затвердила серію революційних змін у правила проведення дитячих змагань з баскетболу. Їх внесла на розгляд тренерська рада ФБУ голови Комісії збірних команд ФБУ. Мова йде про три наймолодші категорії дітей, які беруть участь у ВЮБЛ. У наступному сезоні це будуть юнаки 12-14 років  У змаганнях цієї вікової групи було безліч заборон, більшість з них спростили.

- Команда має бути складена з 12 гравців. Першу 10-тихвилинку мають грати перші шість людей, другу десятихвилинку – інші шість гравців команди. Другу і третю чверті тренерам дозволено вирішувати хто гратиме. До цього грали п’ятірками по 5 хвилин кожна.
- Дозволено використовувати пік-н-ролл та заслони.
- Дозволено використовувати зонний пресинг, пастки, підстраховки у передовій зоні. Однак, команди мають захищатися виключно індивідуальною системою захисту біля свого кільця,  Команди, що гратимуть зонним захистом каратимуть. Головний суддя має визначити це і команда каратиметься технічним фолом.

Голова Комісії збірних команд ФБУ Андрій Подковиров роз’яснив, чому буде внесено зміни у правила.

- До 12 років діти грають за правилами міні-баскетболу, після 14 років – за правилами дорослого баскетболу. А ось у період з 12 до 14 років у нас були обмеження. На мій погляд вони мали бути змінені. Думаю, що гравці вже мають звикати до того, щоб грати 10 хвилин, щоб бути конкурентоспроможними. Їхні однолітки у Європі виглядають набагато більш підготовленими. І це показав турнір за участі кадетської збірної України у Туреччині.
   Було дуже багато обмежень у грі у нападі і захисті, ми хочемо відмінити їх. Таким чином ми хочемо домогтися, щоб гравці навчилися ставити заслони правильно, навчилися грати пікенроли у нападі, у захисті мають навчитися проходити ці заслони.

- Інші збірні учасниці того ж турніру у Туреччині грали вже у дорослий баскетбол?

- Саме так. Діти технічно підковані, читають усі ці ігрові ситуації. Вони грають, як дорослі.

- А чому у нас грали, як діти?

- На якомусь етапі ввели такі обмеження. Може а той час вони були необхідні. Але зараз життя показує протилежне. Якщо, скажімо у дитини є десять обмежень, то виходячи на майданчик він думає – це неможна, це неможна, це теж неможна. Він як робот робить те, що дозволено. А коли він прийде у дорослий баскетбол? Він таким і виросте. Він не може правильно читати ігрові ситуації. Ось у цьому у нас є пробіл і на рівні дорослих гравців. Усе це йде з дитячого баскетболу. Треба, щоб діти грали у дорослий баскетбол, щоб кожний тренер подумав, як обіграти команду, яка застосовує зонний пресинг, пастки, тощо. А у нас зараз практично усе неможна. На мою думку усі ці зміни набудуть чинності вже у міжсезоння, бо Президія ФБУ проголосувала за їхнє впровадження.

- Коли ви починали свій баскетбольний шлях, були обмеження у дитячому баскетболі?

- Не було жодних обмежень.

 

Источник: ФБУ

Добавил: Beaver
0
Индикатор репутации - оценка всех предыдущих комментариев пользователя за последние 12 месяцев, сделанная другими пользователями. Этот показатель позволяет предположить, оставлен ли комментарий уважаемым автором или нет.