вверх  обратно

Возобновлена работа Федерации баскетбола Луганской области

30.03.2017

На Луганщині 30 березня 2017 року відбулась значна подія в історії місцевого баскетболу - було відновлено роботу Федерації баскетболу Луганської області. Можна довго сперечатися чи є баскетбол в Луганській області, чи ні, проте одноголосно було заявлено – треба відроджувати цей вид спорту. Тому було вирішено провести обласну нараду-практикум щодо стану розвитку баскетболу в Луганській області, запросивши на неї як теоретиків, так і практиків .

Серед почесних гостей були запрошені Драбіковський Володимир Валентинович – генеральний секретар федерації баскетболу України, комісар FIBA, Нестеренко І.Ю. – начальник Донецького облвідділення (філії) КФВС МОНУ, Ремпель Т.В. - в.о.начальника відділу національного виховання та європейської інтеграції Департаменту освіти і науки Донецької ОДА. Також були присутні Бльоскін О.С. – заступник начальника – начальник відділу Управління молоді та спорту Луганської ОДА, Острєцов В.В. – начальник Луганського облвідділення (філії) КФВС МОНУ, Полулященко Ю.М. – директор Інституту фізичного виховання ЛНУ імені Тараса Шевченка, Кременчуцький А.М. – начальник відділу освіти Кремінської РДА, Гребенюк А.В. – директор Луганського обласного ліцею-інтернату фізичної культури і спорту та багато інших спеціалістів, тренерів, викладачів, що вболівають за розвиток баскетболу на Луганщині.

Нарада підняла багато болючих питань в розвитку баскетболу на Луганщині. Головним питанням дня стало відновлення роботи обласної системи, в якій має бути система підготовки, система дитячого баскетболу, розвиток, селекція. Мають розвиватись дитячо-юнацькі спортивні школи, студентський баскетбол. Усе взаємопов’язане. Якщо втрачається якась ланка, воно дається взнаки.

Враховуючи на даний момент непросту ситуацію в Луганській області (більшість спортивних шкіл, які культивували баскетбол, залишилися на окупованій території) потенціал розвитку баскетболу є. В ДЮСШ області працюють відділення баскетболу - спортивні школи міст Рубіжне, Северодонецьк, Білокуракинському, Кремінському, Міловському, Новоайдарському, Ст.-Луганському, Старобільському та Троїцькому районах. Постійно ведеться секційна робота в загальноосвітніх школах у Лисичанську та Новопсковському районі. Так само секції з баскетболу існують у більшості професійно-технічних навчальних закладах, коледжах та технікумах, вищих навчальних закладах III-IV рівнів акредитації.

На всеукраїнському рівні успіхи місцевих баскетболістів незначні, але вони є – в 2016 році юнацька збірна команда області (створена на базі збірної команди р. Сєвєродонецька) увійшла до вісімки найсильніших у змаганнях Спортивних ігор школярів з баскетболу. Баскетболісти шкіл Лисичанська, Рубіжного та Сєвєродонецька постійно беруть участь і виходять в плей-оф фінальної частини Шкільної баскетбольної ліги 3х3.

Але, на жаль, упродовж двох останніх років кількість проведених обласних дитячо-юнацьких та студентських змагань критично низький. Це і мала кількість команд, і недостатнє фінансування спортивно-масової роботи з місцевих бюджетів та ситуації на підконтрольній території області.  

Основним завданням поставленим перед обласною федерацією баскетболу є розвиток у регіоні дитячо–юнацького, аматорського та ветеранського баскетболу, підвищення рівня спортивної майстерності баскетболістів. Участь у чемпіонатах, кубках, турнірах всеукраїнського рівня. У найближчому майбутньому пошук інвесторів для створення обласної професійної команди.
Рішення цих завдань - побудова піраміди: "дитяча школа – ліцей-інтернат спортивного профілю – студентська команда – професійна команда". залучатися до тренувального процесу в професійні клуби.

Однією з важливих проблем існуючої в області є низька кваліфікація дитячих тренерів і недостатню кількість суддів в області. Практично відсутня підвищення кваліфікації тренерського складу. У планах федерації організація підготовки і перепідготовки тренерського та суддівського складу із залученням провідних фахівців з різних куточків України.

Федерація розуміє, що вирішення всіх завдань неможливо здійснювати із залученням тільки бюджетних коштів. Необхідно залучення додаткових спонсорських коштів, меценатів. Але і є необхідність створення обласної цільової програми з розвитку баскетболу.

Основні пріоритети в роботі федерації на найближчий час:
- співпрацю федерації з органами виконавчої влади обласного, міських і районних рівнів, обласними фізкультурно-спортивними товариствами, підприємствами і меценатами;
- розробка цільової обласної програми розвитку баскетболу на Луганщині;
- спільно з Інститутом фізичного виховання і спорту проводити підготовку молодих суддів та курси підвищення кваліфікації тренерів-викладачів з баскетболу;
- проведення в навчальних закладах області під егідою Федерації баскетболу України різноманітних спортивно-розважальних заходів з метою популяризації баскетболу серед учнівської молоді;
- пропозиції щодо створення відділення баскетболу юнаків і дівчат в обласному ліцеї-інтернаті спортивного профілю, яке розташоване в м. Кремінна;
- організація і проведення чемпіонату Луганської області та участь у всеукраїнських змаганнях серед юнацьких, студентських аматорських чоловічих і жіночих команд, команд ветеранів.

Источник: ФБУ

Добавил: Beaver
0
Индикатор репутации - оценка всех предыдущих комментариев пользователя за последние 12 месяцев, сделанная другими пользователями. Этот показатель позволяет предположить, оставлен ли комментарий уважаемым автором или нет.