вверх  обратно

Михаил Бродский объяснил, почему изменили принцип формирования сборных Украины

7.10.2016

Президент ФБУ Михайло Бродський на пресс-конференції у Палаці Спорту пояснив журналістам, чому склади юнацьких збірних навідміну від національних затверджуватимуть колегіально – головний тренер і тренерська комісія.

- Я хотів би конкретизувати. Це досвід Прибалтики, Іспанії – провідних шести – семи країн Європи. Як це працює? Збирають дітей, скажімо, 32 гравця певного віку. За цим пильно слідкує головний скаут. У нас тепер за це відповідає куратор юнацьких збірних Андрій Подковиров. Він – головний скаут країни. Його зона відповідальності не поширюється лише на національну збірну. Решта вікових груп, від U-14 до U-20, його. Отже викликають 32 гравців разом з їхніми тренерами і засідає комісія. Комісію очолює тренер національної збірної, у нашому випадку Євген Мурзін, у ній також тренери збірних U-20 Міхельсон і Черній, U-18 – Ворона, Пудзирей, Мунтян. U-16 – Подковиров – вони беруть участь у перегляді. Після перегляду залишаються 24 гравця. Після цього проходить тиждень і національний тренер команди цього віку оголошує прізвища вісьмох гравців, яких він бере до своєї команди. Решту шість гравців затверджує комісія. Звичайно, він повідомляє, кого він бажає бачити, а комісія вже вирішує – правий він чи ні.

Таким чином збирають 14 гравців. Ці 14 гравців починаючи з U-15 ми братимемо на стипендію. Тобто ФБУ виплачуватиме їм стипендію завдяки нашим спонсорам. І ці хлопці по своїм віковим групам будуть рухатися. Стипендія, скажімо, розпочнеться з тисячі гривень і це буде додатковим стимулом іншим гравцям старатися потрапити у ці 14. Тобто на чемпіонат їдуть 12, але стипендія поширюється на 14 гравців. Бо ще можуть бути травмовані тощо. Національна збірна звичайно ж це прерогатива тренерів національної збірної, там комісія не визначатиме склад.

Я вам скажу, хоча склад – це прерогатива тренера, але за усе відповідає Федерація баскетболу і я відчуваю особисту відповідальність також. Коли збірна не потрапляла на Євробаскет, почали писати – усе, це провал Бродського. Але ж м'яч круглий, це спорт. І повірте мені, ми не перебуваємо у неконкурентному середовищі. Навколо нас усі теж хочуть вигравати. Усі 54 європейські збірні. І ми боремося. Боремося чесно. І те, що сьогодні є – це те, що залишилося. І то – приватна школа в Україні баскетбольна – лише у Черкасах. І половина юнацької команди – це представники черкаської школи, а дехто в Америці перебуває. Для того, щоб усіляких розмов не було, буде комісія, яка буде визначатися. Наприклад, подивилися Харчинського команду (головного тренера збірної U-16 у сезоні 2015/2016 рр. – ред.), поїхали на чемпіонат Європи, кілька гравців виходили на 2-3 хвилини, навіщо їх тоді возили. А скажімо MVP серед 15-тирічних Голощапов не був включений до складу збірної. Зараз він у Канаді і викликає підвищений інтерес до себе з боку тамтешніх тренерів. А ми не заграли хлопця. Або ж високий хлопець у нас є з Івано-Франківська, вчиться у школі Сабоніса, його теж не включили до складу збірної. Ну як таке можна робити? Тому буде комісія, і тільки через це. У нас тепер вертикаль відповідальності – за усі збірні відповідає головний тренер національної команди країни – чи то чоловічої, чи то жіночої.

Источник: ФБУ

Добавил: Beaver
0
Индикатор репутации - оценка всех предыдущих комментариев пользователя за последние 12 месяцев, сделанная другими пользователями. Этот показатель позволяет предположить, оставлен ли комментарий уважаемым автором или нет.