вверх  обратно

Новые стандарты баскетбольной статистики - в Украине

12.09.2016

З ініціативи ФБУ та за підтримки ФІБА У Києві триває передсезонний семінар для операторів статистики. Його доповідачем є інструктор ФІБА Лілія Борісова (Болгарія). А слухачами – понад 50 представників українських клубів - Суперліги Парі-Матч, жіночої і вищої ліг.

Перед початком семінару до його учасників з короткою промовою звернувся Генеральний Секретар ФБУ Володимир Драбіковський. Він наголосив на важливості тем, що обговорюються на семінарі, і побажав успішно перевтілити отримані звання у якісне обслуговуванні матчів.

У першій частині семінару було приділено увагу  новим критеріям визначення ігрових показників, що прийняті  у "Настановах ФІБА для статистиків – 2016" починаючи з сезону-2016/17 рр.. Слухачі ознайомилися з доповненнями та змінами у роботі програми баскетбольної статистики.

Лілія Борісова докладно розібрала кожний ігровий елемент, який обчислюється і оперативно потрапляє до статистичної таблиці матчу. Використовуючи відеофрагменти ігор, інструктор ФІБА пояснювала, як трактувати той чи інший епізод і потім перекласти його мовою цифр.

Пообіді в учасників семінару запланована робота у группах. Розбиратимуть ситуації і презентуватимуть їх на загальному обговоренні.

У заключній частині семінару відбудеться тест для статистиків на ліцензію ФІБА.

Інструктор ФІБА зі статистики, представниця Болгарії Лілія Борісова:

- Ми працюємо за спеціальним проектом ФІБА, що його було прийнято у червні цього року. Для його реалізації були виділені відповідні інструктори, я є одним з них. Ми відвідуємо країни Європи, проводимо семінари, аби в усіх країнах оператори баскетбольної статистики працювали за однією і тією самою схемою, тобто однаково.

- Хто може вважати себе успішним оператором баскетбольної статистики?
- Ті хто складуть тестування, отримають спеціальні ліцензії. Вони діятимуть лише два роки. Потім ці знання треба буде поновлювати і підтверджувати на подібних семінарах. І це необхідна умова, щоб люди могли працювати на іграх.

- Який елемент найважчий для операторів статистики?
- Нема різниці, який елемент обчислювати – асист, перехоплення, підбирання, важливо бути уважним. І рахувати за прийнятими схемами. Одна людина працювала в НБА, інша – має досвід обслуговування матчів у європейських лігах. Завдання інструктора – змусити працювати усіх однаково. Приймати рішення щодо замін у грі, тощо.

- Скільки часу потрібно, аби стати кваліфікованим оператором статистики?
- Я працюю у цьому напрямку вже 12 років. І маю приклади, коли люди за рік можуть опанувати тонкощі статистики, а комусь і чотирьох замало. Це залежить від того, скільки ігор обслуговує конкретний оператор, у якій лізі працює, скільки у ній команд беруть участь, який рівень баскетболу демонструють.

- Ви очікували, що в Україні буде стільки бажаючих стати учасником семінару?
- Це шоста країна, у якій я проводжу такий семінар. У вас рекордна аудиторія. Дуже добре усе організовано. Приємно, що участь беруть не лише ті, хто складатимуть тести на отримання ліцензій. Після тестування я складу звіт і вже знатиму, яким питанням приділити більш пильну увагу.

Источник: ФБУ

Добавил: Beaver
0
Индикатор репутации - оценка всех предыдущих комментариев пользователя за последние 12 месяцев, сделанная другими пользователями. Этот показатель позволяет предположить, оставлен ли комментарий уважаемым автором или нет.