вверх  обратно

Владимир Холопов: "Планируем играть во Дворце спорта в один день с "Будивельником"

16.08.2016
У Пущі Водиці тривають втягувальні збори національної жіночої збірної України. Про завдання зборів та гравців команди ми поспілкувалися з головним тренером – Володимиром Холоповим. Окрім того, спеціаліст розповів про новостворену жіночу команду "Авангард", яка у наступному сезоні представлятиме Україну у Східноєвропейській лізі.

– Володимире Михайловичу, розкажіть про завдання тренувальних зборів команди.
– На цих зборах присутні 14 гравців,  ми працюватимемо тиждень. Основне завдання – створити комфортні домашні умови для гравців. Пауза між матчами кваліфікації до чемпіонату Європи доволі тривала. Нам важливо, аби гравці відчували себе єдиною командою, а не набором хороших виконавців, саме тому ми проводимо ці збори. Ми працюємо у комфортних умовах у Міжнародній тенісній академії. Будуть підключені до цих зборів кілька гравців найближчого резерву, які виступали за молодіжну збірну. Приїхала і Мос. Я спеціально викликав усіх перших номерів, конкуренція на цю позицію з натуралізацією американки може серйозно зрости. Тому зараз важливо зрозуміти, хто в яких перебуває кондиціях і має вирішувати завдання у найближчих важливих матчах кваліфікації.

– Фактично ці збори для гравців буде втягуючий перед сезоном, адже вони ще не приступали до роботи у своїх клубах.
– Саме так. Більше того, ми протягом цього тижня спробуємо промоніторити стан гравців. За рішенням президента ФБУ команда доукомплектувалася спеціальним медичним оснащенням для фізіотерапії та відновлення гравців. Лікарі збірної протягом цих зборів будуть залучати це оснащення та готувати гравців, сподіваюся, до хорошого сезону.

– У новому сезоні ви працюватимете не лише зі збірною, а й зі столичним "Авангардом", який уже заявився у Східноєвропейську лігу. Які завдання будуть у цієї команди?
– Рівень Східноєвропейської ліги дуже високий. Головною нашою метою – є прогрес гравців. Як би ми не хотіли, рівень українського чемпіонату поки не є настільки високим, як рівень цього турніру. Ігрова практика на турнірах такого рівня дуже важлива. Ми не плануємо створювати цього сезону зірковий колектив. Ми хотіли б побачити команду, яка сильна командним духом і могла б загострити конкуренцію у верхній частині чемпіонату України.

– Кого можете назвати головним фаворитом у Вашій групі?
– Поки про це рано говорити. Деякі команди зі Східноєвропейської ліги грали у Балтійській лізі, де виступала команда мого помічника у збірній - Сергія Вознюка ("Окжетпес" Казахстан). У нього була дуже хороша команда з сильними виконавцями, плюс з Аліною Ягуповою, яка зараз гравець топ-рівня. У "Авангарда" гравців такого рівня не буде. У нас, сподіваюся, буде інша сильна сторона – колектив, який має командною грою здобути хороший результат. Зараз наше завдання – створити команду з хорошим мікрокліматом. Ряд гравців – це баскетболістки національної збірної. З жіночої збірної – це Женя Спітковська, з молодіжної – це Віка Кондусь, Оля Яцковець та Оксана П’янтак, радий, що у нашій команді буде досвідчена Олена Огороднікова, яка 12 сезонів провела у збірній України. У минулому сезоні виступала в Іспанії. В "Авангарді" вона буде граючим тренером.

– Виходячи з комплектації, "Авангард" – команда на майбутнє?

– Однозначно ця команда створювалася не на один рік. Я не скажу, що зараз це буде базова команда збірної, це не так. Це команда з хорошою перспективою, більшість з молодих гравців будуть працювати на перспективу участі у збірній України. Я сподіваюся, що незабаром П’янтак, Кондусь та Яцковець стануть майбутнім української збірної.

– Фактично зараз формується склад чемпіонату України. Поки що, за неофіційною інформацією, у турнірі можуть взяти участь близько 12-ти команд. А новостворений "Авангард" та реанімований "Тім-Скуф" зроблять жіночий чемпіонат значно більш конкурентним.
– На сьогодні складається ситуація у чемпіонаті так, що не буде суперлегіонерів, ряд досвідчених гравців працевлаштовані за кордоном, а кількість конкурентних команд дійсно має вирости. Таким чином, виросте попит на перспективних молодих гравчинь. Думаю, у новому чемпіонаті важливий досвід отримають баскетболістки, які цим літом виступали у складі збірної України U-20 та U-18, при чому дехто з цих гравців буде вирішувати завдання у якихось конкретних матчах.

– Зважаючи на регламент Східноєвропейської баскетбольної ліги, цього сезону "Авангард" не матиме домашніх турів на Євроарені. Де ви гратимете домашні матчі чемпіонату?
– Нашим домашнім залом є "Авангард", що на Дорогожичах. Але, за словами президента ФБУ – Михайла Бродського, більшість домашніх ігор ми проводитимемо у "Палаці Спорту". Скоріш за все, буде так розроблений календар, аби свої домашні матчі ми грали в один день з "Будівельником". Для розвитку жіночого баскетболу потрібен не лише конкурентний чемпіонат, а й презентація виду спорту. Коли батьки приходять у професійний зал, їх легше переконати віддати свою дівчину займатися баскетболом. Думаю, матчі у "Палаці Спорту" підвищать інтерес до жіночого баскетболу. Нам важко конкурувати з танцями або гімнастикою, нам потрібно, аби дитина прийшла на трибуни і побачила, який цікавий цей вид спорту.

Источник: ФБУ

Добавил: Beaver
0
Индикатор репутации - оценка всех предыдущих комментариев пользователя за последние 12 месяцев, сделанная другими пользователями. Этот показатель позволяет предположить, оставлен ли комментарий уважаемым автором или нет.