вверх  обратно

История шести камбэков: как украинские сборные возвращались в дивизион А

7.08.2016

Вчора, 6-го серпня, чоловіча збірна України U-18 здобула надважливу перемогу у півфіналі Євробаскету в Дивізіоні В, здолавши на шляху до фіналу команду Угорщини і завоювавши, таким чином, перепустку до Дивізіону А.

 

Поки наші хлопці готуються до битви за золото з чорногорцями, яке, до речі, жодна наша молодіжна збірна на континентальних першостях раніше не завойовувала, давайте пригадаємо усі випадки, коли українські збірні вирішували завдання підвищення в класі і поверталися в елітний дивізіон.

Збірна України U-20 (2007, 2014)

У 2005 році молодіжна збірна України вперше покинула Дивізіон А, посівши 15-е місце на континентальній першості в російському Чехові.

Повернутися до еліти вже на наступний рік нашій "молодіжці" не вдалося: хлопці зайняли лише 7-е місце на турнірі Лісабоні.

Вирішити поставлене завдання і знову піднятися до Дивізіону А збірна України U-20 зуміла за підсумками Євробаскету 2007 року, завоювавши срібло на турнірі у Варшаві, лише в фіналі поступившись Чорногорії - 68:89. У складі тієї збірної виступали такі баскетболісти як Сергій Гладир, Олександр Кольченко, Максим Корнієнко, Дмитро Глєбов, В'ячеслав Кравцов, Максим Пустозвонов та інші виконавці, які в майбутньому успішно захищали кольори головної команди країни.

Другий випадок, коли чоловіча збірна U-20 понизилася в класі трапився на турнірі в Талліні в 2013 році, коли наша команда посіла лише 18 місце, опустившись до Дивізіону В. Однак реабілітуватися наші баскетболісти зуміли вже наступного літа, завоювавши бронзу на турнірі в Сараєво, де вели за собою команду такі виконавці як Владислав Коренюк, Сергій Загреба, В'ячеслав Петров, Ігор Бояркін та інші.

Збірна України U-18 (2007, 2014, 2016)

Посівши останнє місце за підсумками грецької континентальної першості 2006 року і втративши місце у Дивізіоні А, українські юніори виправили становище в наступного року. Влітку 2007-го наші хлопці завоювали срібло, лише в фіналі поступившись бельгійцям (58:86) і повернулися до числа найсильніших команд континенту. Відзначимо, що в складі тієї команди виступали такі виконавці як Олексій Щепкін, Денис Лукашов, Олексій Чигринов, Станіслав Тімофеєнко, Руслан Отверченко та Ігор Зайцев.

Знову вирішувати завдання повернення в еліту українській збірній U-18 довелося в 2014 році після того як у 2013 році наші хлопці зайняли 13-е місце на першості в Латвії. Проте засиджуватися в Дивізіоні В українські баскетболісти не стали, завоювавши в 2014 році срібло на першості софійській і лише у фіналі поступившись команді Німеччини - 40:64. Відзначимо, що лідерами тієї команди були Олександр Кобець та Святослав Михайлюк, які в середньому приносили команді по 16 очок за гру.

Нажаль вже за підсумками наступної континентальної першості, яка в 2015 році проходила в грецькому Волосі, українські юніори знову позбулися місця в топовому дивізіоні, посівши передостаннє 15 місце на чемпіонаті Європи.

Але вчора, 6-го серпня, наші хлопці знову офіційно стали учасники елітного дивізіону, здобувши бажану перепустку до фіналу Дивізіону В, який сьогодні відбудеться в Скоп'є. У півфіналі підопічні Олександра Ворони зломили опір угорських баскетболістів, забронювавши за собою місце в еліті на наступний рік.

Збірна України U-16 (2010)

Українські кадети вперше втратили прописку у вищому європейському дивізіоні в 2009 році, посівши передостаннє 15-е місце на першості в литовському Каунасі. За традицією, засиджуватися у когорті слабших збірних наша команда не стала, повернувшись до еліти у 2010 році за підсумками турніру в Талліні, MVP якого став українець Володимир Герун. Однак у фіналі наші хлопці все ж поступилися, програвши чехам з рахунком 53:61.

Другий виліт з Дивізіону А в історії кадетської збірної трапився в 2014 році, коли українська команда U-16 розташувалася на підсумковому 14-му місці на турнірі у Ризі.

Завоювати право знову грати з найсильнішими на наступний рік нашим хлопцям не вдалося - збірна U-16 посіла лише 10-е місце на турнірі у Софії-2015, відклавши справу до наступної першості, яка стартує вже 11-го серпня і знову пройде в столиці Болгарії.

Источник: ФБУ

Добавил: Beaver
0
Индикатор репутации - оценка всех предыдущих комментариев пользователя за последние 12 месяцев, сделанная другими пользователями. Этот показатель позволяет предположить, оставлен ли комментарий уважаемым автором или нет.