вверх  обратно

Официальная переписка ФБУ, ФИБА и АБКУ "Суперлига"

20.10.2015

До Федерації Баскетболу України надійшов лист від ФІБА-Європа щодо претензій від АБКУ "Суперліга".

ФБУ надала ФІБА-Європа вичерпну відповідь щодо всіх питань, які були поставлені АБКУ "Суперліга".

ФБУ оприлюднює листування між ФБУ, ФІБА-Європа та АБКУ "Суперліга" (Приват-ліга).

ЛИСТ ВІД АБКУ СУПЕРЛІГА ДО ФІБА-ЄВРОПА


Асоціація баскетбольних клубів України "Суперліга" була заснована в 2009 році спільно з Федерацією баскетболу України під керівництвом Президента ФБУ - Олександра Волкова. В ході звичайної своєї діяльності АБКУ "Суперліга" дотримується Конституції України, законів України, Статуту ФІБА і офіційних положень Федерації Баскетболу України (ФБУ).

Протягом 6 років Суперліга є офіційним вищим дивізіоном українського чоловічого баскетболу, як свідчить сайт ФІБА. За 6 років Суперліга стала добре відомим міжнародним брендом. Інвестиції власників клубів Суперліги у розвиток українського, а отже, і європейського баскетболу складають понад 100 млн. дол.

На жаль, через економічну кризу і військову агресію в східній частині України, в 2014 році три клуби Суперліги припинили своє існування, а бюджети інших клубів були значно скорочені. Президент ФБУ Олександр Волков надавав максимальну підтримку АБКУ "Суперліга" з метою збереження топ-дивізіону українського чоловічого баскетболу.

Після обрання, новий президент ФБУ Михайло Бродський почав деконструктивну політику по відношенню до АБКУ "Суперліга":

- У червні 2015 клуб "Черкаські Мавпи", що належить пану Бродському, вийшов зі складу членів АБКУ "Суперліга"

- Без узгодження з клубами - членами АБКУ "Суперліга", Президія ФБУ з паном Бродським встановила обов'язковий внесок для клубів "Суперліги", які повинні бути виплачені на користь ФБУ для участі в сезоні 2015-2016. Той факт, що в нинішній економічній ситуації клуби не в змозі платити, ігнорується;

- Без доводів, з надуманим приводом, під тиском пана Бродського Генеральний Секретар ФБУ Володимир Драбіковський відмовився підписати угоду про спільну організацію Чемпіонату України. ФБУ і АБКУ "Суперліга" весь час працювали за такими угодами;

- Порушуючи закони України та міжнародне авторське право ФБУ використовує зареєстрований товарний знак Суперліги, що належить АБКУ "Суперліга". АБКУ "Суперліга" поставила до відома ФБУ про порушення авторських прав у використанні торгового знака і попросила не використовувати торговий знак Суперліга;

- Для того, щоб отримати гроші з державного бюджету через Міністерство молоді та спорту України, пан Бродський здійснює порушення спортивних правил і регулюючих норм ФІБА і ФБУ. Під його тиском, Президія ФБУ створює двійника (копію) Суперліги і вводить п'ять команд в цю лігу, які не можуть бути командами вищого дивізіону України відповідно до спортивних правил або відповідно до нормативів;

- Порушуючи закони ФІБА і дезінформуючи гравців, 28 вересня 2015 ФБУ дозволила переходи гравців з клубів Суперліги в інші українські клуби без листа-дозволу. Така поведінка конфліктує з нормами, правилами і духом ФІБА.

Насправді, якраз перед сезоном 2015-2016, ФБУ видалила з Національного Чемпіонату сім клубів-членів АБКУ "Суперліга", два з яких є срібним та бронзовим призерами останнього Чемпіонату країни.

Ми готові сумлінно виконувати закони ФІБА і розвивати український баскетбол під керівництвом ФІБА-Європа. Однак, деструктивна політика пана Бродського стосовно АБКУ "Суперліга" і амбітна мета зберегти вплив у верхньому дивізіоні українського чоловічого баскетболу, змушують АБКУ "Суперліга" провести Чемпіонат України серед команд Суперліги сезону 2015-2016 без ФБУ.

Просимо не використовувати ім'я Суперліги в змаганнях, що проводяться ФБУ. Оскільки це порушує спортивні норми, правила ФІБА та міжнародного авторського права.

Будьте впевнені, що АБКУ "Суперліга" буде докладати всіх зусиль, щоб знайти швидке рішення в цій нелогічній ситуації, створеної паном Бродським, про що ви будете негайно поінформовані.

З найкращими побажаннями, Генеральний директор АБКУ

Поплавський В.

ЛИСТ ВІД ФІБА-ЄВРОПА ДО ФБУ

Інформуємо Вас про те, що ФІБА Європа отримала лист Генерального Директора АБКУ "Суперліга".

У цьому листі йдеться про деякі тривожні факти стосовно проведення чоловічих змагань з баскетболу топ-дивізіону. Перш ніж, ФІБА Європа відповість на цей лист, ми просимо Вас по мірі можливості забезпечити нас звітом по сформованій ситуації і дати Ваші коментарі з приводу звинувачень, що містяться в листі, при першій можливості, але не пізніше 19 жовтня 2015 року.

Заздалегідь вдячний Вам за Вашу співпрацю в цьому питанні. Щиро Ваш,

Каміл Новак

Виконавчий Директор ФІБА Європа

ЛИСТ ВІД ФБУ ДО ФІБА-ЄВРОПА

Перш за все, термін "деструктивна політика" не має нічого спільного з діяльністю як ФБУ, так і Бродського на посаді Президента ФБУ. Навпаки, з приходом Бродського, ФБУ стала на новий шлях розвитку баскетболу в Україні. ФБУ налаштована рішуче діяти відповідно до статутів ФБУ, ФІБА, ФІБА Європа. На сьогоднішній день ФБУ самостійно організовує та проводить чемпіонат з баскетболу серед чоловіків топ-дивізіону України. Це право надано ФБУ відповідно до Закону України "Про фізичну культуру і спорт", статуту ФБУ, ФІБА Європа. Для участі в цьому чемпіонаті ФБУ запрошувала всі клуби, в т.ч. ті, які є членами АБКУ "Суперліга".

Що стосується питань, обговорених у листі АБКУ, ФБУ має свою точку зору і інформує Вас про наступне.

1. Бродський Михайло не є власником клубу БК "Черкаські Мавпи", але довгий час був його титульним спонсором, вклад Бродського в Український баскетбол величезний. На нашу думку, клуб "Черкаські Мавпи" вийшов зі складу членів АБКУ, тому що прийняв пропозицію ФБУ брати участь у топ-чемпіонаті під егідою ФБУ. Це право клубу.

2. Відносно вступних внесків. Ми вважаємо, що для прийняття рішення, що стосується вступних внесків, ФБУ не зобов'язана проводити координування з цього питання з АБКУ. Повторимо, ФБУ самостійно проводить топ-чемпіонат та умови участі в ньому приймаються компетентними органами ФБУ відповідно до Статуту ФБУ.

3. Відносно непідписання договору з АБКУ. ФБУ розглянула запропонований АКБУ договір про спільне проведення топ-чемпіонату в сезоні 2015/2016 і не погодилася з його умовами. Свої зауваження та пропозиції ФБУ направила АКБУ. Однією з причин принципової відмови від співпраці є наявність фінансової заборгованості АБКУ перед гравцями, тренерами, суддями за попередній сезон 2014/2015. Це а також інші рішення в ФБУ приймаються колегіально.

4. З приводу використання зареєстрованих марок / знаків АБКУ. Варто відзначити, що ФБУ самовільно, в односторонньому порядку не використовувала і не використовує зареєстровані знаки АБКУ. ФБУ використовувала зареєстровані знаки АБКУ відповідно і для виконання договорів, підписаних з АБКУ. Разом з тим, саме використання слова "суперліга" не може бути заборонено відповідно до ст. 6 Закону України "Про знаки для товарів і послуг", так як це слово є загальновживаним.

5. Відносно "близнюка" "Суперліги". Чемпіонат України з баскетболу під назвою Суперліга проводиться ФБУ вже більше 20 років. Саме слово "суперліга" означає змагання найвищого рангу. Ці змагання є офіційним чемпіонатом України з баскетболу відповідно до Закону України "Про фізичну культуру і спорт", Договору, укладеному з Міністерством сім'ї, молоді та спорту. Якщо АБКУ не згодна з чим-небудь, вона може звернутися до суду для захисту своїх інтересів.

6. Відносно дезінформації гравців щодо переходів з клубів АБКУ "Суперліга" в інші українські клуби. ФБУ регулює внутрішні переходи гравців між клубами, які беруть участь в офіційних змаганнях, що проводяться ФБУ (ФІБА). Клуби / команди, які беруть участь у змаганнях, які проводяться не ФБУ (ФІБА) і не під егідою ФБУ (ФІБА), знаходяться поза юрисдикцією ФБУ, отже, норми, в т.ч. і ті, які стосуються внутрішніх переходів гравців, на них не поширюються.

П.С. На нашу думку, АБКУ не є незалежною організацією. Всі клуби, які є членами АКБУ "Суперліга" перебувають у володінні та під впливом Ігоря Коломойського. Інші клуби, такі як БК "Азовмаш" Маріуполь, БК "Донецьк", БК "Київ", БК "Хімік" Южний, які були засновниками АБКУ, на сьогоднішній день не є членами АБКУ. Спонсором Всіх клубів АБКУ є компанія "Енерджі", яка належить Ігорю Коломойському. Телевізійні канали, на яких плануються трансляції АБКУ "Суперліги" так само належать Ігорю Коломойському. По суті, це приватна ліга однієї людини.

Ми всіляко сприяємо і хочемо, щоб кращі клуби грали в чемпіонаті України з баскетболу, і все для цього робимо. Однак ми проти того, щоб хтось самовільно брав на себе функції ФБУ, підміняв ФБУ в плані організації та проведення чемпіонату України з баскетболу. Це виключне право ФБУ.

І останнє, наводимо нижче слова президента баскетбольного клубу "Будівельник" - Богдана Гулямова, людини, наближеної до Ігоря Коломойського, людини з проекту АКБУ "Суперліга", сказані ним в ефірі "Радіо Спорт" 13 жовтня 2015: "Всі знають, що таке арбітраж в Лозанні. Це спеціальна організація, створена для заробляння грошей. Арбітраж практично не розглядає справу на користь клубів. Подають туди папір і відразу приходить відповідь, що задовольняє гравця. Тому всі в цьому зацікавлені, гравці, агенти та арбітраж. Відразу можна апелювати, витрачаючи гроші на це. І нікого не цікавить суть питання".

На нашу думку, слова Гулямова є образливими для всього баскетбольного співтовариства.

Ми сподіваємося, що Ви об'єктивно розгляньте це питання і воно незабаром вирішиться. Сподіваємося на подальшу співпрацю.

З повагою, Драбіковський В.

Генеральний Секретар ФБУ

Источник: ФБУ

Добавил: Beaver
0
Индикатор репутации - оценка всех предыдущих комментариев пользователя за последние 12 месяцев, сделанная другими пользователями. Этот показатель позволяет предположить, оставлен ли комментарий уважаемым автором или нет.