вверх  обратно

Вадим Чечуро: "У нас проблемы с четырьмя ведущими игроками"

6.05.2015

Як ми повідомляли раніше, жіноча збірна України розпочала підготовку до чемпіонату Європи. Головний тренер національної команди Вадим Чечуро розповів про цьогорічних кандидаток до збірної, про підготовку команди, а також поділився своїми думками щодо суперників на ЄвроБаскеті 2015.

- Вадиме Геннадійовичу, національна жіноча збірна розпочала навчально-тренувальний збір у Конча-Заспі. Кого викликали до збірної? У якій фізичній формі дівчата?

- 4 травня ввечері відбулося перше тренування, на якому були присутні дев’ять гравців. Сьогодні-завтра приїдуть ще четверо дівчат. Ось так потроху ми збираємося. Цього року у нас будуть проблеми, зокрема з передньою лінією, оскільки травми отримали Валерія Бережинська та Олеся Малашенко. Таїсія Бовикіна готується стати мамою. До того ж Олександра Курасова завершила спортивну кар’єру. До січня вона брала паузу, а потім планувала розпочати тренування і грати в Росії, але результати обстеження показали, що вона не може більше професійно займатися спортом. Ось такі проблеми з чотирма гравцями, на котрих покладалися особливі надії.

- Шукали їм заміну серед молодих гравців?


- Так, після турніру в Литві (11-14 травня) до нас має приєднатися Олександра Чек, зараз вона теж підліковує травму. Раніше у нас була інша проблема — на одне місце претендувало багато високих гравців, а зараз, на жаль, навпаки. З іншого боку, підключається до збірної Аріна Білоцерківська, переглядаємо молодих гравців — Наталію Скорбатюк та Віту Горобець. В Оксани Кісільової теж, на жаль, проблеми зі здоров’ям. Приїдуть також цього року Олена Самбурська та Катерина Римаренко.

- На чемпіонаті Європи у груповому турнірі на вас чекають зустрічі з досить непростими суперниками…


- Дійсно, група дуже складна. Франція – срібний призер чемпіонату Європи 2013, Чехія – шосте місце, Чорногорія — досить знайомий нам суперник і Румунія – господар змагань.  Але нічого, готуватимемося. 11 травня їдемо на турнір до Литви, де зіграємо 2 матчі з господарками змагань. Потім 21-24 травня – турнір у Словаччині,  26-30 травня – турнір у Білорусі, після чого у нас буде вісім днів на корегування наших задумок, тактики і вибір остаточного складу команди. І 9 червня вилітаємо на чемпіонат Європи до Румунії.

- Давайте детальніше зупинимося на суперниках.


- Ну, Франція, зрозуміло. З Чорногорією ми дуже добрі знайомі, грали з ними і на минулому ЄвроБаскеті, і у кваліфікаційному раунді. Але ми ще не грали проти їх нової зірки -  американського натуралізованого гравця Анжеліки Робінсон. Ну і Румунія – одна з господарок турніру, і цим все сказано. Вболівальники, домашня підтримка… Тож дуже непроста група, але ж слабкі команди не грають на чемпіонатах Європи. Намагатимемося виконати план-мінімум — вийти з групи. А це буде надзвичайно складно, зважаючи на наш склад, тобто тієї основної п’ятірки, яка грала минулого року, не буде.  Але зате буде шанс у молоді проявити себе, для них виступ на ЄвроБаскеті — це безцінний досвід, який, безперечно, надалі стане їм у нагоді і допоможе професійному зростанню.

- Ваш тренерський штаб не змінився?


- Усі ті ж. Тренери Володимир Холопов і Сергій Вознюк, лікар Станіслав Журомський та масажист Богдан Карнаух.

- Як з фінансуванням збірної цього року?


- Це питання скоріше до керівництва, але, на скільки мені відомо, і Федерація, і Міністерство роблять усе можливе за досить непростої ситуації в країні, щоб ми мали хороші умови для підготовки до чемпіонату Європи і не відчували ніяких труднощів.

- Три міжнародні турніри — це достатньо для повноцінної підготовки?

- Так, цілком, ми зіграємо сім матчів, минулого року було п’ять ігор, більше тренувань. Якби у нас залишився минулорічний склад збірної, то чим більше ігор, тим було б краще… До того ж на турнірах ми ще маємо час на ранкові тренування, де ми можемо підкорегувати нашу тактику і стратегію.

- Те, що перший матч ви граєте проти збірної Франції, найсильнішого суперника в групі, це добре чи погано, на Вашу думку?

- Два роки тому, у стартовому матчі ЄвроБаскету 2013 ми програли сильній збірній Туреччини – срібному призеру ЄвроБаскету-2011 — і одразу почався дуже сильний тиск у пресі. А потрібно пам’ятати, що це саме жіноча команда… Якщо протягом того сезону на одному з баскетбольних сайтів країни було лише близько 30 коментарів щодо жіночого баскетболу в цілому, то після нашого програного матчу було одразу 100. Не всі критикували, були й дуже хороші відгуки, але це  все-таки вплинуло на дівчат і не кращим чином. А за нинішньої складної ситуації в країні нам потрібна особлива підтримка. Тож, повертаючись до гри з Францією, будемо намагатися виграти, досвід у нас є, будемо підходити до кожної гри з максимальним налаштуванням.

- Минулого року дівчата досить успішно зіграли у кваліфікаційному раунді – 5 перемог і лише одна поразка, в команді був який особливий настрій, прагнення перемог. Чи вдасться зберегти його цього року, зважаючи на зміни у складі збірної?


- Старатимемося. Всі дівчата, котрі приїжджають до збірної, готові боротися на сто відсотків. Головне завдання тренерського штабу – створити боєздатний колектив. Ну і техніко-тактична підготовка має бути в даній ситуації більш тактична, ніж технічна. І, звичайно ж, необхідно створити і підтримувати ту саму «хімію». Часом серцем і бажанням можна досягти навіть більше, ніж майстерністю і холодним розрахунком.

 

Источник: ФБУ

Добавил: Beaver
0
Индикатор репутации - оценка всех предыдущих комментариев пользователя за последние 12 месяцев, сделанная другими пользователями. Этот показатель позволяет предположить, оставлен ли комментарий уважаемым автором или нет.