вверх  обратно

Дмитрий Базелевский: "Химик" - это пример того, как нужно вливать игроков во взрослый баскетбол"

19.10.2021

Відомий український тренер Дмитро Базелевський для сайту Суперліги прокоментував результат однієї з центральних ігор минулого тижня Суперліги між Дніпром та Хіміком.

"Особисто для мене за цими двома командами найцікавіше спостерігати. Дніпро - це команда, в якій мінімальна кількість легіонерів і багато що залежить від наших гравців. А Хімік - це команда, в якій я багато років працював і де видна тренерська робота, тренерський почерк, який виконується гравцями на майданчику.

Гру команди видали рівну, ніхто не міг відірватися далеко. Мені сподобалося, що у Хіміка тренер розібрав як працювати в захисті проти суперника, зокрема під час пік-н-ролів. У Дніпра зазвичай виходить ситуація, коли є перевага під кільцем у великого гравця. Але Хімік настільки чітко діяв на змінах, що Дніпро не встигав використовувати цю свою перевагу під кільцем, коли з маленьким залишався великий гравець. Хімік красиво і правильно змінювався. Це один з епізодів, за яким видно, що була підготовка саме до цієї гри, саме з цим суперником.

І друге, що мені сподобалося в цій грі, молоді гравці Хіміка - Ковляр і Козак - знають свою роль, не бояться діяти. Я думаю, це один з прикладів того, як потрібно вливати гравців у дорослий баскетбол. І бачу, що Степановський це досить успішно робить. І в кінцівці матчу, в найвідповідальніший момент, ці гравці були на майданчику. Це дуже круто, це величезний досвід, впевненість. Ми бачимо, що левову частку очок Хіміку приносять американці, але наші молоді гравці допомагають і впевнено себе почувають. Повага тренерському штабу, що вони продовжують лінію своєї діяльності, розвитку молодих гравців. Вони дійсно намагаються їх розвивати, у нас це мало хто робить.

Що стосується Дніпра, у мене таке відчуття, що українські лідери за контрактами не хочуть в потрібний момент тягнути команду, проявляти лідерські якості. Ось класні гравці - Слава Кравцов, Слава Бобров - зіграли добре, хороші цифри у них після гри, але вони не ведуть за собою команду. Я впевнений, що ці гравці це можуть. Дніпро міг би у Хіміка виграти, якби хтось знайшовся, хто поведе команду за собою. Таке спостерігається в багатьох командах, що українські гравці високого рівня не переходять на наступний щабель розвитку своєї гри.

Кудись випав Санон. Він вже не молодий, 2-3 роки в Суперлізі і вже йому потрібно бути стабільним гравцем, який не може просідати. Його очок не вистачило. Якось мало зіграв Зотов. Не зрозуміло, чому не грають Шундель, Колдомасов.

Дніпру чогось не вистачає в грі, якоїсь легкості, розкутості. Начебто все є: молоді гравці, сильні українці, якісні легіонери, але щось їм заважає повноцінно себе реалізувати. Вони працюють і не можна сказати, що немає результату - до цього тижня вони йшли без поразок в чемпіонаті, але в цій конкретній грі Хімік більше грав у баскетбол, ніж працював. Так, гравці Хіміка втрачали м'ячі, але це нічого, це нормально. Але вони легше виглядали.

У чому причина успішного старту Хіміка в чемпіонаті? Потрібно враховувати, що команда не з усіма лідерами зіграла. Їм ще грати з Запоріжжям, Прометеєм і Київ-Баскетом в першому колі. Склад у команди хороший, молоді гравці використовуються адекватно, приносять користь, розуміють свою роль. Важливо, що у Хіміка вони вірять в те, що вони роблять, що говорить їм тренер і воно виходить. Значить, тренер правильно використовує гравців.

У Степановського є талант зібрати потрібних йому гравців, те що він зазвичай бере двох великих, які будуть "напрягати" суперника під кільцем і які стабільно забивають двохочкові і можуть кинути з дальньої дистанції.

Тактичний малюнок гри у Хіміка часто видно, а у Дніпра цього немає. Вони більше грають за рахунок індивідуальних сильних якостей своїх гравців і дивляться по ситуації. Бракує якоїсь чіткої ідеї - тиснути на центрових, відсікати перших номерів, не давати спокійно виводити м'яч, ламати комбінацію першої передачі. Цього не видно у Дніпра. Хімік - більше тренерська команда. Вони програли Харкову, але нічого у них не зламалося, вони вийшли проти Дніпра і грали, як нормальна команда.

Не видно, що Дніпро є одним цілим. Вони нормально грають, але для рівня Суперліги. Кожен в команді може грати краще, але чомусь вони не додають.

Ну і Дніпру потрібно кидкове тренування зробити (посміхається – прим), тому що забили тільки 5 з 26 триочкових (19%), щоб вони могли кидати так, як вони вміють. В українців 12-0. Це не те, що хотілося б. Поки не видно, що Дніпро на всі 100% використовує своїх гравців.

Хімік теж ще не на всі 100% використовує баскетболістів, але вони що вміють, то і виконують. Чи зможе Хімік на цьому тижні створити проблеми Прометею? Я вважаю, що Прометей все ж не дозволить себе обіграти, тим більше у команди на тижні не буде матчу в Лізі чемпіонів. Хімік вміє грати з такими сильними командами, Степановський знає, як зупинити такого швидкого суперника. Швидше за все буде в'язка гра, але вважаю, що поки для Прометея сил замало. Але гра повинна бути цікава, подивимося".

Источник: Суперлига

Добавил: vodolaz
0
Индикатор репутации - оценка всех предыдущих комментариев пользователя за последние 12 месяцев, сделанная другими пользователями. Этот показатель позволяет предположить, оставлен ли комментарий уважаемым автором или нет.