вверх  обратно

Виталий Лебединцев: "Кривбасс" против "Черкасских Мавп" чрезмерно пытался играть комбинационно"

18.10.2021

 Заслужений тренер України, екс-наставник збірної України з баскетболу Віталій Лебединцев для сайту Суперліги прокоментував результат Кривбасу, який чудово розпочав сезон, проти Черкаських Мавп.

"Кривбас перебував у верхній половині турнірної таблиці, вигравши три матчі, а Черкаські Мавпи йшли останніми всього з однією перемогою. Тому мотивації перед грою більше було у гостей.

Чим зумовлений такий успішний старт Кривбасу? Була не стільки недооцінка суперниками, стільки незнання його. Склад Кривбасу практично повністю змінився, в команді після бронзи у Вищій лізі минулого сезону залишився тільки Владислав Фролов. Команди-суперники знайомі з грою Коренюка і Артамонова, але інші гравці залишалися загадкою. До того ж команда майже не грала контрольних матчів. Зіграла тільки дві гри в Південному. А стартовий матч як закінчився для Кривбасу? Розгромною поразкою від Миколаєва в 29 очок. Тернопіль і Київ-Баскет просто не знали, до чого вони повинні були готуватися. Але тепер до команди готуються, вивчають її.

Якщо переходити до гри, то я для себе відзначив кілька моментів. Кривбас в першій чверті з дальньої дистанції кинув тільки один раз і то неточно, п'ять разів з середньої дистанції і 9 з фарби. У другій чверті господарі кинули 8 кидків з дальньої та середньої дистанції, закинувши раз. Я можу помилятися в підрахунках, але плюс було 10 набраних очок в швидких відривах.

У підсумку за першу половину я нарахував у Кривбасу 37 очок з 40 - після атак з фарби або в результаті швидких відривів. У Черкаських Мавп за перші дві чверті було 21 очко з фарби або після швидких відривів і 5 влучних кидків з дальньої або середньої дистанції. І ті ж самі 40 очок. Далі у Кривбасу залишилися схожі цифри, вони і набрали рівно 40 очок за третю і четверту чверть, а гості додали і набрали в підсумку на 10 очок більше.

Друге, як мені здалося, Кривбас грав більш академічно. Гравці виконували настанови тренера і надмірно намагалися грати комбінаційно. Гравець вже виходив під кидок, але далі віддавав пас. У Кривбасу тактика не змінювалася по ходу гри, не вистачало варіативності. Я не критикую, це моя думка з боку. Тут може позначатися те, що тільки початок сезону і команда пізно зібралася, тому не встигла награти кілька варіантів гри. Можливо, вони намагались грати по іншому, але не вдавалось. Можливо далася взнаки втома, адже команда фактично грала сімома гравцями, а це була друга гра на тижні.

Черкаські Мавпи теж виконували установку тренера, але там вони мають більше свободи прийняття рішень. Тренер дозволяє їм вирішувати момент виходячи з ситуації. Плюс здається, що індивідуально гравці Черкаських Мавп сильніше, ніж у Кривбаса.

Що з позитивного хочеться відзначити у Кривбаса - 53 виграних підбирання, в тому числі 29 під чужим щитом. Черкаські Мавпи зробили за матч 31 підбирання. Але тут є питання: як зробивши на 22 підбирання більше за матч програти його? Значить потрібно солідно програти в якомусь іншому компоненті. А в протоколі ми бачимо майже рівні цифри - 5-6 за перехопленнями, 42-40 за очками з фарби, 19-19 за очками в швидких відривах, 13-13 за очками після втрат. Виходить, єдиний показник, в якому Кривбас програв - триочкові попадання. 3 у Кривбасу і 9 у Мавп. А це 18 очок.

На що ще звернув увагу, це на кінцівку гри. За п'ять з половиною хвилин до кінця рахунок був 63:68, а завершилася гра з рахунком 80:90. Останні шість хвилин команди грали без захисту, набравши на двох 39 очок. Це вже НБА виходить, де грають без захисту і намагаються забити більше, ніж пропустити. За 3 хвилини до кінця Сліпенчук тайм-аутом намагався збити гру Мавп, коли відрив сягнув 15 очок, але в цілому це не допомогло.

Індивідуально по грі нікого не хочу виділяти. Зрозуміло, що виглядали краще за інших Максвелл у Мавп і Коренюк у Кривбасу, який крім 21 очка зробив 15 підбирань.

Чи потрібно Мавпам терміново знайти гравця, який дозволить їм впевненіше виглядати на підбираннях? Вони і самі розуміють, що їм потрібен такий гравець. Але тут питання в тому, що можна взяти баскетболіста, який буде вигравати підбирання, але команда просяде в інших компонентах. Тут важливо знайти гравця, який не порушить баланс.

Взагалі, обом командам є куди рости, над чим працювати. Але варто пам’ятати, що вони обидві пізно укомплектувалися (у Черкаських Мавп процес не завершений), та й сезон тільки розпочався. Позаду 7 ігор з 44. Все ще попереду".

Источник: Суперлига

Добавил: vodolaz
0
Индикатор репутации - оценка всех предыдущих комментариев пользователя за последние 12 месяцев, сделанная другими пользователями. Этот показатель позволяет предположить, оставлен ли комментарий уважаемым автором или нет.