вверх  обратно

Украинский баскетбол: получим шанс на "ренессанс"?

8.08.2018

Чоловіча збірна України з баскетболу 3×3 впевнено перемогла Швейцарію у заключному матчі групового раунду кваліфікації ЧЄ U-18. Наша команда святкувала перемогу з рахунком 22:14 і, посівши перше місце у групі, напряму вийшла у фінальну частину континентальної першості. Результат заключного матчу кваліфікації у групі між Німеччиною та Андорою (22:12) не мав для нас жодного значення, адже Україна, вигравши три матчі з чотирьох, достроково тріумфувала у відбірковій групі.

Чи реальні шанси в нашої збірної виграти фінальний турнір ЧЄ-2018, який з 31-го серпня до 2-го вересня пройде в угорському Дебрецені? Як в Україні взагалі розвивається баскетбол? І чи багато наших гравців виступає в НБА (найбільш титулована чоловіча професіональна баскетбольна ліга світу)?

Національна збірна України

Про поєдинки молодіжних збірних із баскетболу останній часом доводиться чути чимало. Як і про успіхи молодих баскетболістів. Вдалі виступи команди України з баскетболу 3×3 на кваліфікації ЧЄ-2019, хороша гра збірної у німецькому Хемніці на молодіжному ЧЄ U-20 (хоча наша команда посіла загальне 12-те місце із 16 учасників, їй вдалося залишитися в дивізіоні А. Наші перемогли у двох із шести матчів і в окремих моментах продемонстрували хорошу гру світового рівня). Тішить навіть жіноча молодіжка. Збірна України U-18 перемогла команду Польщі в заключному матчі групового етапу кваліфікації чемпіонату Європи з баскетболу 3х3 – 17:7. Українки впевнено довели зустріч до перемоги та посіли перше місце у групі, яке вивело їх в фінальний турнір чемпіонату Європи.

Захисник національної збірної України Сергій Гладир

Натомість "дорослі" команди особливо результатами не тішать. Важко пояснити чому – декому так і не вдається повноцінно вирости на етапі переходу з "перспективного та молодого" спортсмена до професіонала; хтось виїжджає за кордон або переходить в аматорські ліги. Відтак, на фоні успішного виступу юнацьких збірних, шанси національної команди України залишають бажати кращого. Наша збірна лише теоретично ще зберігає можливість кваліфікуватися на Чемпіонат світу-2019 – найбільш очікуваної події майбутнього року. Для цього треба перемагати у вирішальному протистоянні з іспанцями – гра розпочнеться 14-го вересня (19:00) у столичному Палаці спорту і стане єдиною у 2018-му, яку чоловіча національна збірна проведе у Києві.

Національна збірна України

А далі для виходу у фінал збірній треба буде ще класно виступити у другому етапі кваліфікації. Україна має зіграти по два матчі з командами Іспанії, Словенії та Чорногорії. Залікові бали, здобуті на першому етапі змагань, де українці грали проти Туреччини, Латвії та Швеції, зберігаються. На сьогодні наша збірна має три перемоги при трьох поразках та ділить четверту сходинку турнірної таблиці з Чорногорією. Нагадаю, що на чемпіонат світу 2019-го виходить лише три команди з групи.

Гравець національної збірної України В’ячеслав Кравцов

Трохи історії

Успіх на міжнародній арені може бути лише тоді, коли є результат у внутрішньому чемпіонаті. А тут, у вітчизняній Суперлізі, особливої боротьби останні роки не відчувається. Все – через брак належного фінансування та постійні чвари у цеху.

Українська Суперліга

Починаючи з 1992-го року, одразу після розпаду СРСР, в Україні проводиться власний чемпіонат із баскетболу. Першим чемпіоном став столичний "Будівельник", який від зародження турніру був найсильнішою українською командою. Своєрідний "пік" розвитку, чи, принаймні, відносно стабільної ситуації в баскетболі припав на 2000-і. Як результат, починаючи з 2007-го року, найкращі клуби Суперліги виступають у європейських турнірах під егідою УЛЄБ. Втім, починаючи з 2008-го року, через засилля легіонерів в провідних клубах України та, по суті, фактичну відсутність внутрішньої конкуренції (серйозними клубами турніру були лише маріупольський "Азовмаш" й БК "Київ") в національному баскетболі зародилася глибока криза. Сильно посварившись через ряд причин із Федерацією баскетболу, частина українських клубів відокремилася від Суперліги, створивши власний альтернативний чемпіонат УБЛ. Там було 10 команд, включаючи лідерів "Будівельник" й БК "Одеса". Хоча цей конфлікт і тривав лише кілька років, він об’єктивно позначився на недовірі вищих баскетбольних функціонерів країни один до одного. А на фоні економічних негараздів, війни з Росією та загалом нестабільної ситуації в країни у 2014-2015-их роках – і глядачам, і українській владі, за великим рахунком, було не до баскетболу. Відтак, до сезону 2017-2018-их років увійшло лише вісім команд. У травні 2018-го баскетбольний клуб "Черкаські Мавпи" вперше став чемпіоном України. До цього 10 разів чемпіонами ставав "Будівельник", сім разів – "Азовмаш". І хоча, власне, останній чемпіонат видався напрочуд видовищним, а трибуни на матчах – майже завжди заповнені… Кількість команд у Суперлізі і загальна якісь гри показують, що справжнє "відродження" національного баскетболу в Україні ще попереду.

Національна збірна України

У такій ситуації запорукою успіху можуть стати окремі особистості, які, здобувши досвіду в світових чемпіонатах, зокрема в НБА, повинні "витягнути" збірну на якісно новий рівень. А ще – бути прикладом для інших. Мовляв, у нас вийшло, тому і ви більше тренуйтеся…

Поки що справжні крутих баскетбольних особистостей, які мають паспорт громадянина України, небагато. Але вони є. І вже стають лідерами і прикладом для інших.

Покоління молодих

У середині липня український захисник Святослав Михайлюк офіційно підписав контракт із одним із найтитулованіших клубів Національної баскетбольної асоціації (НБА) – Лос-Анджелес Лейкерс. За інформацією ЗМІ, Михайлюк уклав трирічний контракт із зарплатою 4,6 млн доларів. Угода включає в себе автоматичну опцію продовження на рік за рішенням клубу.

Святослав Михайлюк

Михайлюк вже зіграв кілька ігор за Лейкерс в Літній лізі НБА, в яких був одним із найрезультативніших гравців своєї команди. Цікаво, що Лейкерс є другим клубом в історії НБА за кількістю чемпіонських титулів (16). Більше перемог має тільки Бостон (17).

До речі, вихованець "Черкаських Мавп" Михайлюк має один із найбільших контрактів серед українських спортсменів, які виступають за кордоном. Він входить в топ-10 найбільш оплачуваних гравців із зарплатою в майже 124 тис. дол на місяць.

Крім Михайлюка, в середині червня також був обраних на драфті НБА український захисник Іссуфу Санон. Клуб Вашингтон вибрав собі українського баскетболіста Санона під 44-м номером.

Тому українським вболівальникам, які стежать на НБА, є за кого вболівати в цьому сезоні.

Група підтримки

Крім перспективної молоді, хороші результати показують українські спортсмени-ветерани, що "червоною ниткою" демонструє школу національного баскетболу. На чемпіонаті Європи, який проходив із 16-го до 24-го червня у Хорватії, українська команда здобула впевнену перемогу в найповажнішій віковій категорії 70+. Уявіть собі – наші 70-літні ветерани виграли чемпіонат! За команду переможців грали 14 гравців, один із них – був тренером. Тобто, школа українського баскетболу є, і вона вже дає свої результати.

Національна збірна України

Дивлячись у майбутнє, оптимізму додає і той факт, що до баскетболу останній часом прикуто все більше уваги в медіа, окрім того, деякі національні ресурси завели спеціальні сторінки, присвячені цьому виду спорту. А ще – почали з’являтися нішеві сайти і блоги, які пишуть виключно про баскетбол. Увага в медіа, як і розкуплені за півтора місяці до гри квитки на матч Україна-Іспанія, показують, що зацікавленість в українців до баскетболу є. А за підтримки вболівальників, і хоча б мінімальної допомоги від країни, – національний баскетбол отримає шанс на "ренесанс". І, повірте, обов’язково цим шансом скористається.

Источник: opinionua.com

Добавил: bron06
7
Индикатор репутации - оценка всех предыдущих комментариев пользователя за последние 12 месяцев, сделанная другими пользователями. Этот показатель позволяет предположить, оставлен ли комментарий уважаемым автором или нет.