вверх  обратно

Ярослав Зубрицкий: "Высшая лига сильнее и, для игроков "Львовской Политехники", это хороший опыт"

2.03.2018

Головний тренер БК «Львівська Політехніка» розповів про стан справ в команді, перспективи його гравців та оцінив роботу Федерації баскетболу України.

- 26-27 січня Ви відвідали перший модуль з підготовки баскетбольних тренерів для здобуття ними категорії «PRO». Які враження?

-   Ми до цього йшли. В кожній країні повинні бути ліцензовані тренери. Є три категорії ліцензій: PRO – можна тренувати будь-де; А – ти не можеш тренувати команди Суперліги; В – тільки дитячі команди.

Такі навчання цікаві. Була теоретична частина, де нам розказали пару цікавих моментів, в тому числі по психології. Розповіли, як працювати зі спортсменами, від чого залежить їх стан. Розповіли про історію баскетболу. Також розказали про напад і захист від пік-н-роллу. Завжди цікаво послухати щось нове. Це був перший модуль. Будуть ще два і в серпні іспити.

- Курси безкоштовні?

- Ні. За PRO 1500 гривень. Я оплатив сам, а в майбутньому, можливо, компенсує клуб. Взагалі, якщо клуб хороший, то платить, бо з наступного року тренер не зможе працювати без ліцензії.

- 18 січня 2018 року у Львові відбулось обговорення перспективних шляхів розвитку баскетболу на Львівщині…

- Все в процесі. Щось міняється, приходять нові люди, які багато хочуть змінити. Вони вважають, що так федерація буде продуктивніше діяти. Хочуть залучити кошти, збільшити кількість дітей, що займаються баскетболом. Для нас це буде добре, бо львівських гравців дуже мало в Суперлізі і Вищій лізі.

- Львівське управління спорту висловлює ініціативу створення клубу ігрових видів спорту…

-Я не знаю, як буде виглядати цей процес. Ми не отримували, наразі, конкретних пропозиції. Як воно запрацює? Зараз є велика проблема із майданчиком та місцем, де він буде функціонувати. Навіть, якщо врахують будівництво нового спорткомплексу, то теж буде важко. Наявність в клубі гандболу, баскетболу, футзалу, волейболу… Треба хоча б 3-4 зали, щоб все нормально функціонувало.

- Борги за минулий рік – виплатили чи ні?

- Практично. Йде часткове погашення. Але, в загальному, плюс-мінус розрахувались. Може десь є нюанси, але до розрахунок був.

- Зараз тільки університет фінансує команду?

- Наразі, так. За рахунок університетських коштів ми маємо можливість їхати на виїзд і приймати домашні тури. Домашні тури – це також дорого, майже та само як і виїзд, бо оплачуємо суддів, інспектора.

- В кінці року міська і обласна влада заявляли, що готові підтримувати клуб…

- З літа до січня підтримки не було. Зараз є якісь напрацювання, тож побачимо.

- Гравці отримують зарплату?

- Хлопці зарплати не отримують. Але такий стан справ для них великий плюс, бо, коли з’являться гроші, багато хто з них не зможе тренуватись і грати. Тому що,  коли будуть гроші, потрібен буде результат, будуть запрошувати сильніших та досвідченіших гравців. І для них – це шанс показати себе, вдосконалитись, а Вища ліга – це хороший рівень і є, де рости та розвиватись.

- Чому команда подала заявку у Вищу лігу, а не в Першу, де було б простіше (в тому числі і фінансово)?

- Вища ліга сильніша. Для них це кращий досвід. І все ж, я не думав, що буде так погано з грошима. Були обіцянки. Казали, що допоможуть, сподівались на появу спонсорів. Тому вирішили подаватись. По витратах на виїзні матчі, це особливо не відчутно, тому що граємо компактно і сильно, далеких виїздів немає.

- Тому й брати Тотюнники перейшли в БК «Калуш»?

- Там їм щось платять, а ми не могли. Я прийняв рішення. Ну який сенс тримати гравців, які добре грають і є професіоналами. Вони повинні шукати собі заробіток. Змусити працювати без грошей – не реально. Можна змусити працювати без грошей студентів, бо вони бачать перспективу.

- В заявці 15 гравців, а на тренуваннях 12…

- Словей і Следюк хворі, а Кич травмувався. Ми прийняли рішення, що беремо паузу із Кичем – він заліковує травму. Потім будемо ще раз пробувати. Якщо нічого не заважатиме, то продовжимо роботу. 

- Вадим Палюх появився в команді тільки в кінці року…

- Він пішов працювати і грав в чемпіонаті міста. Але потім підійшов і сказав, що хоче повернутись і зіграти на вищому рівні. Я задоволений, що він повернувся і допомагає нам. Він навіть у минулорічному складі досить часто виходив на майданчик та допомагав.

- Максим Базилев є в заявці для студентської ліги але не грає у Вищій лізі.

- Він поїхав грати за харківських «Соколів». Але, сподіваємось, що він допоможе нам у студентській лізі.

- Ті самі гравці грають у Вищій та Студентській лігах.

- Сподіваюсь, що вони отримають більше практики. У студентській лізі вони мають можливість більше відчути свою силу. Буде важко повторити минулорічний успіх (друге місце), але будемо боротись

- Ви бачите перспективу у цій команді?

-  Я бачу кілька перспективних хлопців. Андрія Гуцалюка можна наступного року попробувати у Суперлізі. Принаймні вони можуть вирости у добротних гравців Вищої ліги.  Я вже казав у попередніх інтерв’ю, що дай Бог щоб з Вищої ліги у Суперлігу кожного року переходило кілька гравців.

- Гуцалюк відкрився по новому?

- В нього був досвід хорошої гри, не багато але був. Він постійно працює над собою. Це один із гравців, які дуже сильно працюють на тренуваннях. Він постійно залишався додатково на майданчику, ходив у тренажерний зал. Зараз отримав шанс грати і показує результат – це закономірний процес якісної роботи.

- За габаритами він не є потужним…

- Його позиція 2-й і 3-й номер. Можливо другий, якщо говорити про Суперлігу. Йому ще треба трохи попрацювати над дриблінгом. У нас він грає третього і справляється.

‑ Чи є розуміння, хто хоче стати професіоналом, а хто просто грає заради задоволення?

‑ Деякі грають для задоволення, але сподіваються на перспективу. Втім, не всі зможуть знайти себе на високому ріні. Проте, для них є можливість пожити цікавим життям, пограти на високому рівні, і, думаю, що є ті, які так теж думають.

- В минулому сезоні Кузьменко мав багато ігрової практики. Чи задоволені його прогресом?

- Я б сказав, що Сергій з початку сезону втратив мотивацію. Можливо, через те, що не бачив перспективи. Я спілкуюсь з ним. Зараз такий час, коли ти можеш грати і працювати багато, а потім піти в інші команди, де можна заробити гроші. Я бачу в ньому перспективу. Він старається, викладається, але не має мотивації працювати додатково.

- Дві перемоги в кінці року додали позитиву?

- Трішки додали. Додали хлопцям впевненості.

- Самовіддачею  гравців на тренуваннях задоволені?

- Більш-менш. Вони всі хочуть але не завжди розуміють, що робити, тому виходить такий сумбур.

- Вам з якою командою цікавіше працювати: молодою чи досвідченою?

- Коли сезон вже йде, то краще з досвідченими, які розуміють тебе з півслова. А на початку –  цікавіше з молодими. Ти їх водиш, показуєш, що і як зробити, бачиш як їм це вдається.

 - Слідкуєте за виступами львівських команд у Першій лізі?

- Частково. Якщо є час то дивлюсь. Є хлопці за якими просять подивитись тренери юніорських збірних.

- Як Вам зміна формату чемпіонату?

- Коли ясно, що немає грошей, то для клубу краще. Минулого року було більше матчів і це краще, бо гравці отримують більше ігрової практики.

- Нові жорсткіші вимоги до команд, це правильно? Чи треба було давати послаблення через ситуацію в країні?

- Це добре. Я взагалі вважаю, що під Суперлігою повинен бути дубль. Ця практика була дуже доброю. Якщо не дубль, то команда у Вищій чи Першій лізі, щоб молоді гравці отримували ігрову практику і претендували на потрапляння в першу команду. Що стосується команд Суперліги, то рішення правильні. Але, зважаючи на важке становище в державі, то повинно бути й розуміння ситуації. 

‑ Цей сезон став першим, коли є чітка структура всього нашого баскетболу. Як розцінюєте роботу ФБУ в цьому напрямку?

- Мені подобаються рішення ФБУ щодо молодіжних чемпіонатів, студентської ліги. Остання вже діє другий рік, федерація багато допомагає, в тому числі і фінансово. Допомагали з проживанням і проїздом. Хороші результати в стрітболі. Мені подобається, як йде процес. Але все це завдяки президенту, який постійно хоче щось нове і краще.

- Ваша команда має свою соціальну функцію проводячи заходи для дітей…

- Моїм гравцям не важко провести пару годин з дітьми. А ті відгуки, які я чую від батьків, варті такої роботи.

- Чи можливо в Україні побудувати самоокупний БК?

- Наразі, ні. Нам ще довго треба цього чекати.  Для початку повинна настати фінансова стабільність, а потім 5-6 років має йти велика популяризація баскетболу.

Источник: galsports.com

Добавил: Boyqo
7
Индикатор репутации - оценка всех предыдущих комментариев пользователя за последние 12 месяцев, сделанная другими пользователями. Этот показатель позволяет предположить, оставлен ли комментарий уважаемым автором или нет.