вверх  обратно

Ярослав Зубрицкий: "Очень хочется, чтобы во Львове была команда Суперлиги"

1.09.2018

Головний тренер БК «Львівська Політехніка» розповів про минулий сезон, підготовку до нового чемпіонату, зміни в команді, збірну України і перспективи Михайлюка та Леня в НБА.

- Як оціните для клубу сезон 2017/18?

- Він був важкий – без грошей. Університет забезпечував нам виїзди, проведення домашніх матчів та харчування. Була допомога від Дмитра Крамара (президент Львівської міської федерації баскетболу – прим. ГС). Але потрібного рівня фінансування не було. Ми стали дванадцятими із п’ятнадцяти команд – результат, як для мене, не дуже хороший. У матчі за 11-12 місця із «соколами» ми могли виграти.

Що стосується студентської ліги: потрапили у вісімку, але зразу потрапили на майбутнього чемпіона і вилетіли. Цей результат для мене теж не дуже хороший. Потрібно було потрапити хоча б у «Фінал чотирьох».

- А в ігровому плані…

- Кілька гравців додали. Молодь мала хорошу практику. Це добре, коли не має грошей в команді – молодь має шанс себе показати і реалізувати. Це я завжди їм кажу: «Немає грошей – це погано, але Ви граєте, будуть гроші – матимете мало ігрового часу».

Данило Кич вступив (в Університет «Львівська Політехніка» - прим. ГС), думаю, що цього року додасть і буде грати за «студентів». У Вищій лізі точно гратиме. Артем Соловей додав, але, на жаль, не вийшло вступити. Він приїхав до нас, може наступного року вийде вступити. Тепер взяли ще Дмитра Клебана – високий, добре грає внизу, має хороший кидок. Думаю, вони три ще додадуть.

- Перемога «Динамо» стала закономірною в чемпіонаті?

‑ Так, вони мали хороший склад, хороший тренер, проведена повноцінна підготовка до сезону. Вони були сильнішими протягом усього сезону.

- Минулого сезону команда мала низький показник влучності трьохочкових кидків (26,6%)…

- Можна кидати багато, але є люди, які можуть бути «снайперами», а є ті, які не можуть. Звичайно можна трішки підняти рівень «не снайпера»…Але в нас було дуже мало гравців, які можуть бути «снайперами». Тому такий слабкий відсоток. Був Віталій Капко, який міг виконувати ці функції, але він виконував роль не другого, а першого номера. Йому було важко: поки виведе м’яч, розпочне атаку, йому вже не до кидків було (позиційно). У матчах, коли він був другим номером, йому скидували і були непогані кидки. Ми грали спаринг з Тернополем і завдяки його 5-ти триочковим у другі половині виграли матч.

- Показник 21.1 – втрата за матч, як будете виправляти?

- Шукаємо першого номера. У нас все було добре, поки нас не починали пресувати. Всі, хто грав на цій позиції – молоді хлопці, які під тиском губились. Це наша слабина була, суперники це бачили і використовували. Інколи, були дуже смішні втрати, але у хлопців не було досвіду, про що говорити.

- На виїзді команда набирала більше очок ніж дома. З чим це пов’язано?

- Важко це пояснити. Вдома було більше відповідальності, а на виїзді – більше розслабленості. Мені, навпаки, завжди було краще грати дома.

- Останні два роки перед Вами особисто стоїть задача зберегти професійний баскетбол на Львівщині?

- Звичайно так, дуже хочеться, щоб у Львові була команда Суперліги. У Вищій лізі грала команда, де зможе більше молодь виступати. Поки, це складний процес. Ми працюємо над цим питанням. Стараємось все об’єднати і прийти до єдиного розуміння.

- На тренуванні немає Кузьменка і Гуцалюка.

- Гуцалюк зараз на перегляді в «Київ-Баскеті» із Суперліги. Кузьменко, на жаль, прийняв рішення вчитись і працювати. Він буде нам допомагати зі студентами. Людині потрібні гроші, тут я нічого не можу сказати.

- Чи буде компенсація за Гуцуляка?

- Можливо, його першому тренерові. Мені точно ні. Команді ні, бо контракти в нас на рік (продажу не буде), а він досить довго відіграв безкоштовно і «тягнув» команду. Тому треба відпускати. Я буду тільки радий, якщо він заграє в Суперлізі.

- Вадим Палюх буде грати за команду?

- Думаю, що він вибере суддівство. В нього ніби добре виходить. Я спілкувався із суддями з федерації, він їм подобається. Ще минулого року він робив і те і ніше. А цього року вибере щось одне, щоб було більше результату. На жаль, у Львівській області мало хороших суддів, тому нехай судить.

- Як цього року з фінансуванням?

- Трошки є підтримка. Знову підтримує університет. На старт вистачає. Зараз ми купили новий комплект форми.

- Гравці з досвідом прийдуть в команду?

- Ми вже підписали контракт із Денисом Тютюнником. Він почне з нами з вересня тренуватись. Зараз шукаємо першого номера і, якщо вдасться, ще п’ятого номера підпишемо. Але це дуже важко, бо з тими грошима які є важко знайти хороше підсилення.

- За чемпіонатом міста слідкуєте? Можливо там є гравці, які б підсилили?


- Я слідкую. Але ті гравці, що там грають мені цікаві тільки тоді, коли вступлять до нашого університету. На даному етапі по-іншому не розглядаються. Мені краще хай будуть слабші але свої, з університету, і я буду їх награвати. В принципі є кілька студентів, які з нами не тренувались, я б їх забрав.

- Як буде проходити підготовка?


- Все у Львові. Це трошки економія коштів для нас. Зараз ми пройшли три цикли тренувань (3 по 1). Більше тренувались на стадіоні, менше в залі. Якщо в залі, це загальна фізична підготовка. Зараз розпочали тренуватись по два рази на день і додаємо баскетбол (кидки і тактико-технічні дії).

- Скільки спарингів запланували перед сезоном?


- Я планую! Але, якщо вийде, то у кінці вересня. Знаю, що БК «Львів» розпочав тренування і може тут з ними зіграємо. Якщо ні, попросимо «Говерлу» і «Тернопіль» приїхати, можливо Луцьк, який теж заявляється. Зіграємо з тими, хто погодяться до нас приїхати, бо нам трохи важко організувати виїзд. А може і вийде кудись поїхати. Хочу мінімум 2-3 гри.

- Сьогодні ще п’ять дівчат з вами тренувалось. Ви і з ними тепер працюєте?


- Ні. Це дівчата, які грають за «Політехніку» попросили з нами потренуватись під час фізичної підготовки. Мені не шкода.

- У Вищій лізі і студентському чемпіонаті будете використовувати тих самих гравців?


- Минулого року були ті самі. А цього року, якщо знайду підсилання для команди Вищої ліги, то вони гратимуть тільки «вишку». А по-студентам я ще хочу заявитись або в Чемпіонат міста, або Бізнес-лігу, щоб вони могли отримати додаткову практику.

- Як оціните рівень студентського баскетболу і роботу федерації?


- Я задоволений, як все організовує федерація. Вкладаються гроші, забезпечуються хороші умови виїзду, комфортні умови проживання, якісне харчування. Рівень баскетболу хороший. Трошки слабенький рівень у Західному регіоні – немає конкуренції. Я думаю, якщо Тернопіль повернеться, то стене краще. Чемпіонат прогресує, залучається багато університетів.

- Наступний сезон – це знову розвиток молодих гравців?


- Така задача є завжди. Але коли ще є фінансування, то можна і задачі ставити вищі і гравців брати кращих біля яких молодь буде розвиватись. Позаминулого року, коли ми стали другими серед студентів. Тут було сім досвідчених гравців, яких я взяв і вони дали результат у Вищій лізі (2 місце). До них тягнулись, завжди були сильні тренування і молоді гравців розвивались.

- Будете ставити хлопцям завдання потрапити в групі в четвірку?


- Якщо знайду підсилення, як запланував, то однозначно буде завдання потрапити в четвірку у своєму дивізіоні. З тими людьми, з якими підписуємо контракт буде умова, якщо ми потрапимо в четвірку, то вони залишаються, якщо ні – то йдуть.

- Відомі вже суперники в дивізіоні?

- Ті, що минулого року, плюс БК «Тернопіль» повертається, Луцьк заявляється. Головне, щоб не перекинули до нас Миколаїв (усміхається), бо сильна команда і буде більше претендентів на четвірку.

Источник: galsports.com

Добавил: Boyqo
7
Индикатор репутации - оценка всех предыдущих комментариев пользователя за последние 12 месяцев, сделанная другими пользователями. Этот показатель позволяет предположить, оставлен ли комментарий уважаемым автором или нет.