вверх  обратно

Запорожскую область в чемпионате Украины представят 4 команды

2.10.2017

Стартував у Суперлізі баскетбольний клуб «Запоріжжя». Бердянська «Чайка» чекає на свою гру у жіночій Суперлізі. Відроджується запорізька «Козачка». Команда зі славетною назвою побореться у Вищій Лізі. І є навіть паростки муніципального баскетболу. Ці хлопці у новому сезоні гратимуть у Першій Лізі під назвою «Металург». Запоріжжя поступово повертає колишню славу баскетбольного регіону. Чотири команди області виступатимуть у чемпіонатах України різного рівня. І це не межа. На меті — підняти якість жіночого клубного баскетболу в Україні, і у місті вже відродили легендарну для Запоріжжя «Козачку».

Колись запорізькій «Козачці-ЗАлК» не було рівних в Україні, команда успішно виступала в Європі. Місцевий палац спорту «Юність» збирав аншлаг під час її домашніх матчів у єврокубках. Іще рік тому уявити, що баскетбольна «Козачка» знову може грати в «Юності» було чимось позамежним, але новітня сторінка в історії запорізького спорту перетворює це на реальність.

Відроджена «Козачка-КПУ» існує лише місяць. Керує колективом тренерський тандем Жержерунових. У команді — молоді вихованки місцевої обласної школи, переважно, це дівчата 2002-го року народження. Допомагати молодим будуть досвідчені Світлана Белінська та Ольга Кришталь. Ведуться перемовини іще з кількома гравцями. «Козачка-КПУ» розпочне новітню історію у Вищій Лізі жіночого чемпіонату України.

Ще одна знакова подія для регіону – це створення баскетбольного клубу під назвою «Металург». Із появою у Запоріжжі муніципального футбольного клубу, перспективи існування за рахунок міського бюджету відкриваються для інших команд. Але якщо за жіночу «Козачку» особисто поручився президент ФБУ, то проект муніципального «Металурга» іще повинен устаткуватися на рівні місцевої влади і федерації. Влітку, коли створювався футбольний клуб, міський голова Володимир Буряк виступив з ідеєю, створити на базі комунального підприємства ще й баскетбольну команду. До складу БК «Металург» потрапили найперспективніші гравці міста, які у цьому році стали чемпіонами України серед студентських команд. Під новою назвою вони виступатимуть у Першій Лізі чемпіонату України. Залишився останній, але найважливіший крок – підпорядкувати цю команду місту.

Традиційно у новому сезоні ми побачимо головну команду міста – баскетбольний клуб «Запоріжжя-ЗОГ», який виступатиме у найпрестижнішому чемпіонаті країни – Суперлізі. Але і тут не обійшлося без кардинальних змін. Із появою у команді нового тренера Валерія Плеханова і новини про те, що багаторічний лідер та капітан клубу Олександр Рибалко припинив кар’єру, у запорізькому клубі почалася нова епоха.

Валерій Плеханов отримав повну довіру від керівництва клубу у створенні нового колективу. У нього вже був успішний досвід, коли до «Кривбасу» він запросив своїх вихованців, з якими досяг результату. За скромних фінансових можливостей, баскетбольний клуб «Запоріжжя» зірок не отримав, але наполовину оновив склад. Сьогодні команда стартувала у Суперлізі, і, як мінімум, присутність Валерія Плеханова у Запоріжжі, вселяє віру ув результат.

В еліті жіночого баскетболу – у Суперлізі цього року виступатиме ще одна команда нашої області – бердянська «Чайка». У минулому сезоні у фінальній серії дівчата програли титул чемпіонок Вищої ліги БК «Франківську» лише в одне очко. Тепер команда виступатиме у Суперлізі, але без свого багаторічного лідера і капітана Анастасії Рубашкіної. Вона перейшла до харківського «ХАІ», з яким «Чайка» сьогодні і зустрічається в рамках першого туру Суперліги.

Найважчі часи запорізький баскетбол пережив. Клуби вистояли, а їх кількість поступово зростає. Та для того, щоб вони повернули свій статус, не вистачає стабільного фінансування і спонсорів. Обласна федерація баскетболу активно впроваджує ініціативи ФБУ, але якщо не буде належної підтримки у власному регіоні, то кількість ніколи не виросте у якість і запорізькі вболівальники так і не дочекаються баскетбольних єврокубків у палаці спорту «Юність».

Источник: tv5.zp.ua

Добавил: aks700
7
Индикатор репутации - оценка всех предыдущих комментариев пользователя за последние 12 месяцев, сделанная другими пользователями. Этот показатель позволяет предположить, оставлен ли комментарий уважаемым автором или нет.