вверх  обратно

Николай Вильховецкий: "Микроклимат в команде-отличный"

20.10.2013

Ім’я Миколи Вільховецького добре відоме українським шанувальникам баскетболу. Новачок «ФЕРРО-ЗНТУ» довгий час був капітаном дніпропетровського «Дніпра», залучався до лав національної збірної, перемагав у конкурсі захисників за програмою Матчу Зірок Суперліги. Але минулий сезон для нього видався дуже непростим. Дошкуляли травми, через що довелося залишити рідний клуб і поїхати до Казахстану. Внаслідок цього Микола Вільховецький дещо випав з поля зору любителів баскетболу. Угода з «ФЕРРО-ЗНТУ» повинна допомогти захисникові нагадати про себе. В усякому разі, сам гравець рішуче налаштований продемонструвати свої найкращі якості у біло-зеленій формі.  Планами на цей сезон, враженнями від нової команди та власними захопленнями він і поділився під час інтерв’ю клубній прес-службі.

– Миколо, ти – колишній капітан «Дніпра». Знаючи непрості відносини між нашими та дніпропетровськими вболівальниками, скажи, чи довго роздумував над пропозицію «ФЕРРО-ЗНТУ»?

Не дуже. Я не мав контрактних зобов’язань перед жодним клубом і чекав на пропозиції. А коли подзвонив агент та розповів про зацікавленість «ФЕРРО-ЗНТУ», довго не вагався. Що ж стосується мого капітанського статусу в «Дніпрі», то це вже в минулому. Наразі я в Запоріжжі й маю старанно тренуватися, не думаючи більше ні про що.

– А якими будуть відчуття, коли з’явишся у Дніпропетровську вже у статусі гравця іншої команди?

Це буде просто ще одна гра. До кожного поєдинку треба готуватися, як до окремого матчу. Не згадувати про те, що «Дніпро»  моя колишня команда. Частіше за все такі думки лише заважають, можна «провалити» матч. Треба готувати себе до того, що це буде ще одна важлива гра, яку необхідно вигравати.

– Минулого сезону було чимало розмов, що ти можеш завершити кар’єру через проблеми зі здоров’ям. Що трапилося тоді?

Чесно кажучи, сам не знаю. Наразі я здоровий, доволі молодий, кар’єру завершувати не збираюся (посміхається). Головне наполегливо працювати й тренуватися. Ну і за власним здоров’ям слідкувати

– Кажуть, Валерій Кондратьєв пропонував тобі посаду у клубній структурі…

Особисто до мене ніхто з подібними пропозиціями не звертався.

– А посеред сезону ти досить несподівано підписав угоду з казахстанським «Каспієм»…

Як тільки я залишився без команди, мій агент одразу почав шукати мені новий клуб. Через деякий час він запропонував варіант з «Каспієм», а вже наступного дня після його дзвінка я прямував до Казахстану. Все сталося дуже швидко й неочікувано, я навіть подумати не встиг (посміхається). Для мене це був новий досвід. Коли прибув до команди, мене всі дуже тепло зустріли - й гравці, й тренери, й керівництво. До речі, чимало українців грають у Казахстанській лізі. Час промайнув дуже швидко. Ми встигли двічі зайняти третє місце: спочатку – в розіграші Кубка, потім - у чемпіонаті. Я залишився задоволений цим етапом моєї кар’єри.

– Ще один новачок нашої команди, Дмитро Антонець, також минулий сезон провів у Казахстані. Чи були ви знайомі?

Звісно! Ми спілкувалися, коли наші команди зустрічалися в іграх. Крім того, в мене також хороші відносини були з Владиславом Тонченком, Максимом Шепілем, Вадимом Матюкевичем та рештою баскетболістів, котрих знав за сумісними виступами у Суперлізі. Коротше кажучи, мені там подобалося.

– А чи можна порівняти рівень тамтешньої першості з Суперлігою?

Наразі цього робити не варто. Та можу сказати, що баскетбол у Казахстані розвивається швидкими темпами. Приємно за цим спостерігати. Можна сказати, країна переживає справжній баскетбольний бум. Казахстанські  клуби прагнуть брати участь не лише у внутрішньому чемпіонаті, а й виходити на міжнародний рівень, приміром, у Балтійську Лігу чи ВТБ. 

– А який там рівень побутового життя? Чи правда, що в Актау (місті, яке раніше носило ім’я Великого Кобзаря Тараса Шевченка) вулиці не мають назв? Чи спричиняло це дискомфорт?

Колі я лише приїхав туди, то пережив потрясіння. По-перше, абсолютно інша ментальність у людей. По-друге, вулиці… навіть не знаю, з чим це порівняти. Місто поділене на райони, кожен з них має свій номер. З вулицями така ж сама ситуація. Було незвично. Місцеві казали, що в деякі райони краще нам не заходити. Та, врешті-решт, десь місяць мені знадобився для адаптації, а потім я вже вільно гуляв містом. Воно не дуже велике, чимось Южне нагадує.  Гарне, теплий клімат, ще й Каспійське море поблизу (посміхається).

–  Та все-таки ти вирішив повернутися до України…

БК «Каспій» мав бажання подовжити співпрацю, але я попросив паузу. Необхідно було відпочити, відновити сили після непростого сезону. А потім мені подзвонив Кирило Большаков і запитав, чи є в мене бажання перейти до «ФЕРРО-ЗНТУ». Згодом агент повідомив мені, що клуб надіслав офіційну пропозицію. І я погодився. Мені подобається запорізька команда, тут багато досвідчених українських виконавців, яких я добре знаю. До того ж підкупала можливість працювати з вітчизняним тренером. Між іншим, з Кирилом Вадимовичем я знайомий з дитинства, тож не вагався.

– Як проходить адаптація в команді?

З українцями - жодних проблем. З легіонерами також знайшли спільну мову, мовний бар’єр не заважає. Хоча мій англійський і не ідеальний, але я розумію, про ще йде мова. Жартуємо, спілкуємося, все чудово! Мікроклімат у команді - відмінний.

– Чи допомагає тобі той факт, що у «ФЕРРО-ЗНТУ» змінився майже склад, і тобі не доводиться вливатися в уже згуртований колектив?

В принципі, на це увагу звертати не довелося. З українським «кістяком» команди я добре знайомий. А щодо легіонерів, то вони бачать, що ми доброзичливі, завжди вітаємося один з одним, тож жодних проблем.

– До Запоріжжя ти переїздив один?

Ні, разом з дружиною Інесою. Навіть не виникало питань щодо переїзду, я заздалегідь знав її відповідь: «Так, я з тобою». Ми добре облаштувалися. Місто цікаве, до того ж тут мешкають чимало моїх родичів. Наприклад, двоюрідний брат - борець Микола Дараган. Додому їздимо хіба що на вихідні. Також нудьгувати не дають наші три собаки. Можна сказати, що переїздили до Запоріжжя усією сім’єю (посміхається).

– Розкажи про своїх домашніх улюбленців.

В мене той-тер’єр, чіхуахуа та мопс - три різні породи. Вони таке вдома влаштовують! З ними не понудьгуєш. Увесь час бавляться, спостерігати - одне задоволення. Особливо, коли виходимо гуляти: розбігаються в різні боки, а перехожі не приховують захоплення: «Ой, які в вас собачки гарні!» (посміхається).

А чим ще займаєшся у вільний час?

 - Коли повертаюся з тренування, приділяю увагу сім’ї (посміхається). Ми полюбляємо бувати на природі - на острові Хортиця є чудові місця. Свіже повітря – ідеальний варіант для прогулянок з собаками.  Після них завжди відчуваєш неабияку наснагу, добре засинаєш вночі. Коли вільного часу багато, можна витратити його на шопінг. Але частіше після тренувань я люблю саме прогулянки на природі, звісно, якщо погода дозволяє. Ну й зрідка можна пограти на Sony Playstation в FIFA чи «Call of Duty». А нещодавно придбав диск з GTA V. У нас в команді Ентоні Маршалл великий шанувальник цієї серії ігор. А взимку до нас ще й Джейк О’Брайєн приєднається, коли забере з дому власну консоль (посміхається).

– Від ігор віртуальних – до реальності. Оновлений «ФЕРРО-ЗНТУ» стартував не кращим чином, зазнавши  поразки в Івано-Франківську. Що, на твою думку послужило причиною?

В принципі, команда в нас хороша. Та, на мою думку, нам ще не вистачає ігрової дисципліни. Ми не настільки зіграні, щоб стовідсотково перетворювати в життя тренерський задум. Усі переміщення поки що не відшліфовані до автоматизму. Та це прийде з часом. Чемпіонат лише почався, мине кілька матчів - і все буде в порядку.

– Попереду в запоріжців титулований суперник – київський «Будівельник». Для більшості з вас ця гра буде дебютною перед запорізькими вболівальниками в офіційних матчах. Які очікування?

Очікую, що глядачі вщерть заповнять сектори Палацу спорту. В Запоріжжі вболівальники дуже активні, і це не може не радувати. З ними ми будемо грати вшістьох, вони нададуть нам сил та впевненості.

– Наостанок про головну баскетбольну тему осені. Нещодавно завершився чемпіонат Європу з баскетболу, де збірна України вразила всіх. Скажи, чи підтримуєш зв'язок із кимось із нинішніх гравців національної команди?

Лише з Максимом Корнієнком. Ми переписувалися, я бажав йому успіхів. І спостерігав за виступами нашої збірної по телевізору.

– Напередодні минулого Євробаскету ти також був викликаний до лав команди Майка Фрателло і мав усі шанси поїхати до Литви, але все перекреслила прикра травма…

Так. Все було в новинку, цікаво побудований тренувальний процес. Та, на жаль, під час зборів через травму в мене виникли проблеми зі спиною, не міг нормально тренуватися через це. Тож, вирішив поїхати додому та підлікуватися. Був розчарований…

– Чи мрієш повернутися до лав головної команди країни?

Це навіть не мрія, а ціль. Взагалі їх кілька. По-перше, провести сезон без травм. А по-друге, є прагнення повернутися до збірної. Та для цього потрібно наполегливо тренуватися й працювати, аби стати кращим гравцем.

Источник: bcferro.com.ua

Добавил: juve7
7
Индикатор репутации - оценка всех предыдущих комментариев пользователя за последние 12 месяцев, сделанная другими пользователями. Этот показатель позволяет предположить, оставлен ли комментарий уважаемым автором или нет.