вверх  обратно

Вадим Чечуро: "Сборная Украины начинает с чистого листа"

5.05.2012

7 травня національна жіноча збірна розпочне підготовку до кваліфікаційного турніру на чемпіонат Європи 2013 року. Напередодні початку зборів у Южному головний тренер української команди Вадим Чечуро розповів про плани підготовки збірної до кваліфікації ЧЄ-2013, про товариські матчі, що проведе українська команда, та поділився думками стосовно наших суперників у відбіркових матчах.

- Я розпочав свою роботу з того, що зателефонував усім кандидаткам до збірної, і мене тішить, що всі вони висловили бажання приїхати до національної команди. В попередньому списку кандидаток до лав збірної 24 баскетболістки, з них 20 грають за кордоном, - розповідає Вадим Геннадійович. - Крім того, можна сказати, що ми починаємо з чистого аркуша. У всіх рівні шанси на потрапляння до складу збірної. Перше запитання, яке я ставив кожній баскетболістці – чи хоче вона виступати за збірну. Всі відповіли «так». Хочу зазначити, що в збірній буде прозора конкуренція за місце в збірній, усе в руках самих баскетболісток, у кожної з дівчат шанси на потрапляння до складу 50 на 50, все залежатиме від ставлення до роботи, розуміння та фізичної готовності. Хто буде найкращим, той буде в команді, для мене не має значення п’ятнадцять років гравцю чи п‘ятдесят. Хочу створити боєздатний колектив, який боротиметься за вихід на чемпіонат Європи. До поїздки на турнір в Польщу ми маємо визначити, хто є головними кандидатками на місця в збірній.
Збори будуть дуже продуктивними. Зрозуміло, що нині завершення клубного сезону, гравці втомилися, тому даватимемо фізичні навантаження, зважаючи на їхній стан. Усі збори і всі домашні поєдинки ми проводимо в Южному, це пов’язано з ЕВРО-2012. Однак як на мене, базування збірної в одному місці – це плюс для нас. Вдячний за це Федерації баскетболу України, оскільки в Южному чудові умови, прекрасний зал, збірна забезпечена всім необхідним.

- Деякі кандидатки до національної збірної ще нині грають у фінальних серіях за свої клуби. Їм потрібно буде відновитися і фізично, і психологічно. Як будуватимете підготовчий процес, зважаючи на те, що майже немає перерви між клубним сезоном і зборами в національній команді?
- Передусім проведемо медичні тести і з’ясуємо, в якому стані перебувають гравці. Варто відзначити, що в жіночому баскетболі велику роль грає психологія. Дівчата мали дуже насичений сезон у своїх клубах. Приміром, Інна Кочубей, котра грала в клубі «Одра Бжег» під моїм керівництвом, проводила на майданчику 30 хвилин і більше, до того ж чемпіонат польської ліги дуже сильний.
Звісно, буде індивідуальний підхід до кожного гравця. Всі дівчата мають розуміти, що все, що робиться – це на благо команди, і не ображатися, що одні більше працюють, інші більше відновлюються.

- Збірна проведе кілька товариських матчів. Які команди будуть нашими суперниками?

- 20 і 21 травня зіграємо два матчі в Польщі з тамтешньою збірною. 24-25 травня в Южному проведемо спаринги з другою збірною Росії.
З 1 червня маємо провести кілька поєдинків у Бельгії, наразі відомо, що суперниками будуть господарки та німкені. Після турніру у Льєжі залишиться 10 днів до першої гри у відбірковому турнірі на чемпіонат Європи, тому, можливо, проведемо ще одну товариську зустріч у Южному.

- Що можете сказати про суперників збірної України у кваліфікації ЧЄ-2013?

- Так само як і в чоловічому баскетболі, в жіночому останнім часом виріс середній рівень команд. Якщо колись були очевидні лідери та аутсайдери, то тепер практично кожна команда може «вистрілити». Так, Білорусія фаворит нашої групи, команду нещодавно очолив Рімантас Грігас, з іншого боку, відомо, що за збірну наших північних сусідів не зможе зіграти Олена Левченко. Для мене не важливо граємо ми, умовно кажучи, з «Барселоною» чи з значно слабшим суперником, ми до кожного поєдинку повинні підходити, передусім, поважаючи суперників, не розслаблятися. Це моє бачення. Нині в Європі немає слабких команд, кожна збірна може піднести сюрприз. Збірна Ізраїлю завжди грає на стабільному рівні, Угорщина 2015 року прийматиме чемпіонат Європи, тому напевне прагнутиме проявити себе і в цьому відбірковому циклі. У нас сильна група, однак ми зробимо все, щоб із неї вийти.


ukrbasket.net
Добавил: trancer
14
Индикатор репутации - оценка всех предыдущих комментариев пользователя за последние 12 месяцев, сделанная другими пользователями. Этот показатель позволяет предположить, оставлен ли комментарий уважаемым автором или нет.