вверх  обратно

Непобедимый "Прометей" и сенсационный взлет "Соколов": итоги первого круга Суперлиги

1.11.2021

На вихідних було зіграно останні матчі першого кола Суперліги Windrose – більшість команд провели по 11 ігор (ігри Прометея з Дніпром та Київ-Баскета з Черкаськими Мавпами перенесені на пізній термін), а отже, настав час для перших висновків.

Якби регулярний чемпіонат завершився сьогодні, то у плей-офф пробилися б Прометей, Харківські Соколи, Київ-Баскет, Будівельник, Хімік, Дніпро, Запоріжжя та Кривбас.

При цьому Дніпро, який багатьма розглядався як один із фаворитів чемпіонату, поки що займає лише шосте місце, вигравши та програвши по п'ять матчів.

Досить високо у таблиці знаходяться Харківські Соколи, які завдяки серії із семи перемог поспіль вибралися на другу позицію. Їхня переможна серія – друга в нинішньому сезоні після Прометея.

Андрій Лебедєв: Якщо Соколи у такому темпі зможуть пройти сезон, це буде "попелюшка" чемпіонату

Лідер чемпіонату Прометей заслуговує на окремі слова – незважаючи на напружений графік Ронен Гінзбург грає в чемпіонаті основний і як результат чемпіон виграв усі свої 10 ігор, причому зробив це досить впевнено, без важких ігор.

На останньому місці у турнірній таблиці наразі Черкаські Мавпи, у яких залишається перенесена гра з Київ-Баскетом. Виходячи з регламенту, команда, яка займе останнє місце за підсумками регулярного чемпіонату, залишить Суперлігу. Втім, попереду ще довга дистанція і всі команди мають час для виправлення свого становища.

Говорячи про індивідуальні показники гравців після першого кола цікаво порівняти їх з кращими показниками в новітній історії Суперліги.

За набраними очками лідирує Джиан Клавелл (Будівельник) – 26,9 очок в середньому за гру. Він суттєво випереджає Майкла Девіса з Харківських Соколів (18,82 очок) та Дю'Вона Максвелла з Черкаських Мавп (18,4 очок).

Результат Клавелла – другий в історії Суперліги, якщо він збереже свої показники на тому ж рівні. Краще показник був лише у Квентіна Петерсона, який у сезоні 2019/20 за Миколаїв набирав в середньому 29,5 очок за гру. Другий показник наразі у Стівена Буртта, який в сезоні 2009/10 за Ферро-ЗНТУ набирав в середньому 23,1 очки за гру, третій результат у Телджона Кромера, який у сезоні 2018/19 за харківський Політехнік 22,9 очок за гру.

Якщо брати показники набраних очок за одну гру, то у Клавелла чотири результати в топ-5, хоча кращий результат у Закарі Коупленда – 46 очок у грі проти Київ-Баскета. З моменту ведення онлайн статистики українського баскетболу (з сезону 2009/10) це четвертий результат за результативністю в історії.

За передачами лідирує Ді Джей Купер з Дніпра – 10,2 ассиста за гру. Він також суттєво випереджає конкурентів – Ясіна Джозефа з Запоріжжя (6,5 передач за гру) та Майкла Стоктона з Будівельника (6,3 передач за гру).

Наразі у сучасній історії Суперліги (з 2009 року) кращим середнім показником передач у сезоні є 9,4 передач за гру у сезоні 2013/14 Домініка Коулмена, який виступав Київ. Другий показник наразі у ексгравця Дніпра Джейсона Кроу, який у сезоні 2009/10 віддавав 7,78 передач за гру.

У Дрю Гордона з Будівельника по 10,1 підбирань за гру і це кращий показник у Суперлізі. Далі у рейтингу йдуть Дю'Вон Максвелл з Черкаських Мавп (8,6 підбирання за гру) та Александр Зечевіч з Харківських Соколів (8 підбирань за гру).

Наразі такий результат Дрю Гордона входить в топ-10 кращих в історії (8-е місце). Найкращий результат за підбираннями у Делвана Грема, який у сезоні 2018/19 за харківський Політехнік робив в середньому 11,9 підбирань.

В рейтинзі найефективніших гравців чемпіонату лідирує американський форвард Черкаських Мавпи Дю'Вон Максвелл, середній рейтинг ефективності якого становить 24.3 бала. За показником "РЕ" Максвелл випереджає лідерів Будівельника Джиана Клавелла (23.5) та Дрю Гордона (21.7), які посідають 2 та 3 місця в рейтинзі відповідно.

У новітній історії Суперліги за підсумками сезону рекордний рейтинг ефективності був у американського захисника Миколаєва Квентіна Петерсона, який у кампаніх 2019/20 отримав 26.9 балів рейтингу ефективості. На другому місці за всю історію йде бігмен Одеси Шон Кінг, який в сезоні 2011/12 продемонстрував середній показник 24.6. А третім йде показник Делвена Грема, який у сезоні 2018/19 показав середній показник 24.5. А ось далі йдуть нинішні показники Максвелла та Клавелла.

Источник: Суперлига

Добавил: vodolaz
0
Индикатор репутации - оценка всех предыдущих комментариев пользователя за последние 12 месяцев, сделанная другими пользователями. Этот показатель позволяет предположить, оставлен ли комментарий уважаемым автором или нет.