вверх  обратно

О планах сборной, Лэне, Михайлюке и Пустовом. Интервью Айнарса Багатскиса

16.08.2021
Головний тренер чоловічої збірної України Айнарс Багатскіс в інтерв’ю прес-службі ФБУ розповів про поточні справи національної команди.
 
Які найближчі плани у національної збірної України?
- Ми порахували, що не дуже доцільно проводити збір в серпні, тому що сезон для гравців збірної закінчився дуже пізно. Також кращі клуби, у тому числі Прометей, попросили, щоб їх гравців не викликали на початку серпня. Вони почали підготовку раніше, адже у них кваліфікація Ліги чемпіонів. Ми пішли на поступки, щоб врахувати інтереси клубів і вони змогли якнайкраще підготуватися до сезону. 
 
У нас було багато пропозицій наприкінці червня зіграти контрольні матчі, навіть проти команд з Олімпійських ігор. Звичайно, всі хочуть грати, але ми не хотіли ризикувати здоров’ям гравців. Після сезону всі були вже порожні і щоб уникнути травм, ми вирішили відмиовитися від цієї ідеї грати наприкінці червня. 
 
Той процес, який у нас був протягом двох років, мені дуже сподобався. Тренери дізналися кращих гравців України. Михайлюк був на нашому першому зборі в Києві, тільки Леня не було. У тренерів є повна інформація про гравців і хочеться, щоб влітку вони відпочили, адже, як ми знаємо, у топ-команд України, де грає більшість гравців збірної, у наступному сезоні буде по два матчі на тиждень і єврокубки. Це серйозні навантаження, тож гравці мають одночасно і відпочити, і добре підготуватися, щоб зі свіжими силами та емоціями приїхати до таборів своїх клубів.
 
Чи є у вас інформація, коли відбудеться жеребкування кваліфікації ЧС-2023?

- Жодної інформації немає. Ми будемо чекати на результати жеребкування, а потім вже аналізувати та готуватися. У цій ситуації добре, що у мене достатньо інформації по гравцях збірної України. 

Олексій Лень підписав контракт із Сакраменто. Чи підвищує шанс його поїздки на Євробаскет-2022 той факт, що він уклав угоду на 2 роки?
- Олексій був зацікавлений у тому, щоб тренуватися влітку в Україні. І це дуже важливо для мене, як для тренера. Я не бачу жодної причини, яка завадить йому зіграти за збірну. Олексій при справах, я радий, що у нього є контракт. Думаю, взагалі немає гравців, які не хочуть грати за свої збірні на фінальній стадії. Звичайно, хотілося б бачити всіх найсильніших гравців вже у відборі на ЧС, але це майже нереально. Я впевнений, що Олексій, так само, як і Михайлюк, буде на чемпіонаті Європи. 
 
Що скажете стосовно перехода Артема Пустового в Гран Канарію?
- Гран Канарія — це амбітний клуб, з яким я добре знайомий — там грав центровий збірної Латвії Анджейс Пасечнікс. Для Артема зараз найголовніше — це ігровий час. Ми знаємо, що Гран Канарія знаходиться далеко від Європи і у нього буде нелегкий сезон. Але я радий, що він при справах і, можливо, зможе грати за збірну. 
 
Це взагалі двояке питання, адже, як тренер збірної, я хотів би, щоб наші гравці грали у топ-чемпіонатах Європи. Але у той же час, щоб вони не грали в клубах Євроліги, адже у мене є свій інтерес — я хочу, щоб всі насильніші грали за збірну. Хоча для збірної це дуже статусно, коли гравець грає чи грав у Євролізі. Цей турнір — дуже хороша перевірка для гравця і взагалі я вважаю, що для кожного баскетболіста, який цінить себе, важливо спробувати себе за кордном. Важливо, звичайно, грати на найвищому рівні, адже свої справжні здатності ти можеш продемонструвати лише, коли виходиш із зони комфорту. В баскетболі є таке приказка: “Твоя ціна така, скільки тобі платять за кордоном”. Я був би дуже радий, якби українські гравці виступали в топ-лігах Європи.
 

Источник: ФБУ

Добавил: BrickFreak
0
Индикатор репутации - оценка всех предыдущих комментариев пользователя за последние 12 месяцев, сделанная другими пользователями. Этот показатель позволяет предположить, оставлен ли комментарий уважаемым автором или нет.