вверх  обратно

Станислав Дикий: "Ценю доверие тренера"

27.02.2012

Цей важкий форвард став другим після Артема Буцького новачком «ФЕРРО-ЗНТУ» під час літньої комплектації. Родом він із сусіднього Дніпропетровська. Встиг пограти за російський «Автодор» (Саратов), суперліговий «ДніпроАЗОТ» (Дніпродзержинськ). Минулого сезону виступав у вищій лізі за дніпропетровське «Динамо», де був одним із лідерів команди й мав такі середні статистичні показники: 11 очок, 6 підбирань. В активі Дикого також виступи за юнацьку збірну Росії.

У «ФЕРРО-ЗНТУ» Станіслав опинився переважно завдяки ліміту на легіонерів, що змусив клуби Суперліги активніше придивлятися до українських виконавців. Кирило Большаков неодноразово зауважував, що Дикий – дуже талановитий і міцний фізично гравець, тож клуб покладає на нього певні надії. Наразі Станіслав має все більше ігрової практики, а в останньому календарному матчі – проти «Азовмашу» – відзначився рекордними, як для себе у складі «ФЕРРО-ЗНТУ», десятьма очками.

— Станіславе, це твій перший сезон у складі «ФЕРРО-ЗНТУ». Зважаючи на проведений тут час, погоджуєшся, що він виправдовує твої сподівання?

— Звісно, погоджуюся, адже я прагнув потрапити сюди. Потроху входжу у довіру до тренера: він поступово збільшує мій ігровий час. Я дуже ціную це і не збираюся зупинятися на досягнутому – треба прогресувати і надалі. У принципі, того ігрового часу, що я отримую, достатньо, щоб увійти у гру та відчути її. Після матчу я кожного разу аналізую помилки, щоб у майбутньому якомога менше припускатися їх і приносити більше користі команді.

— У зв’язку з лімітом на легіонерів клуби Суперліги звернули більше уваги на ринок українських гравців. Чи були в тебе, окрім «ФЕРРО-ЗНТУ», ще якісь варіанти продовження кар’єри?

— Я не роздивлявся жодних варіантів, окрім «ФЕРРО-ЗНТУ». Хотів потрапити тільки сюди.

— До речі, цікаво почути позицію українського баскетболіста щодо ліміту на легіонерів у вітчизняній Суперлізі.


— Було б доречно спробувати систему «3 легіонера + 2 українця». Було б добре, якби її просто протестували.

— У Запоріжжі грають в особливий баскетбол, швидкий та видовищний. Важко було пристосуватися до такого стилю?


— Взагалі, я й прийшов у цей клуб заради цього стилю. Всі необхідні тактичні особливості ми розібрали ще на передсезонних зборах в Алушті. Бува, іноді забуваю застосувати ту чи іншу комбінацію, але, загалом, вже призвичаївся до тутешніх вимог.

— Головний тренер «ФЕРРО-ЗНТУ» Кирило Большаков на післяматчевих прес-конференціях неодноразово наголошував, що ти – дуже талановитий і фізично обдарований гравець. Але чого, на твою думку, тобі не вистачає, щоб стати повноцінним гравцем основи?


— Вважаю, мені не вистачає впевненості у грі в нападі. Якщо я беру на себе ініціативу, треба бути впевненішим у своїх силах під час виконання кидків або інших атакуючих дій. Цю впевненість можна здобути на тренуваннях, зокрема, приділяючи більше уваги кидковій підготовці.

— Які ігрові елементи тобі ще необхідно вдосконалювати?

— Скоріше за все, треба ще попрацювати над грою проти суперника-бігмена на периметрі. Цьому моменту я мало приділяв уваги, концентруючись під час тренувань на грі у захисті, на підбиранні та перехопленні м’яча.

— Якісь додаткові самостійні тренування проводиш?


— Перші два місяці перебування у Запоріжжі після основного заняття відвідував тренажерний зал. Там я також викладався на повну, тому не завжди вдавалося легко відновити сили. Тепер додаткові фізичні навантаження виконую здебільшого вдома – роблю віджимання, качаю прес. А ще після основних тренувань, бува, виконую вправи зі скакалкою або треную швидкість ривку.

— Незважаючи на молодість, ти встиг пограти не за один клуб, маєш досвід виступів і в Україні, і в Росії. Тож дай оцінку нинішньому етапу твоєї кар’єри.

— Гадаю, що зараз я у найкращій ситуації з тих, в яких коли-небудь перебував. Сподіваюсь, що надалі моя кар’єра піде тільки вгору.

— У сезоні 2009/2010 років ти грав за «ДніпроАЗОТ». Нині знову повернувся на рівень Суперліги. Чи відчув якісь зміни в порівнянні з першістю дворічної давнини?

— Зараз майже усі команди комплектуються вмілими гравцями й стають непередбачуваними. Є чимало прикладів, коли лідери програють командам з нижчих щаблів турнірної таблиці. Це дуже прикрашає чемпіонат. Раніше такого не було – у більшості матчів можна було заздалегідь назвати переможця.

— Ти маєш досвід гри і у другому за рангом чемпіонаті країни – вищій лізі. Наскільки велика різниця між двома ешелонами вітчизняного баскетболу?

— Я сприймаю професійний баскетбол таким чином: після виступу в Суперлізі можна завершити кар’єру гравця. Другий варіант: якщо ще відчуваєш у собі сили, чому б не пограти у вищій лізі. Гравців, які б могли підсилити команди Суперліги, там небагато. Але це ж не значить, що команди-лідери другого ешелону не прагнуть підвищитися у ранзі.

— Розповіси, будь ласка, яка гра поточного чемпіонату тобі запам’яталася найбільше.


— Мені дуже сподобався домашній виступ проти «Дніпра». Це був мій перший вихід у стартовій п’ятірці, здається, тоді мені вдалося показати непогану гру. Саме відтоді наша команда почали грати згуртовано, як єдине ціле.

— Ти відчуваєш чиюсь підтримку?


— Мене підтримує моя родина, яка мешкає у Дніпропетровську. Ми часто спілкуємося телефоном. У Запоріжжі за мене вболіває дівчина. Іноді у вільний час від ігор та тренувань ми з одноклубниками ходимо до кінотеатру або кафе. Додому їжджу нечасто – тільки під час великих перерв у календарі. Намагаюся не перевантажувати себе зайвими переїздами.

— Останню гру чемпіонату «ФЕРРО-ЗНТУ» програв маріупольському «Азовмашу». Які обставини допомогли маріупольцям узяти реванш за нещодавні поразки від запоріжців? Як оцінюєш свій виступ?

— У Маріуполі відбулася повна зміна обстановки – з’явився новий тренер, відновився після травми один із провідних гравців, нарешті, змінився стиль гри команди. Проте головна причина нашої поразки полягає в тому, що ми дозволили супернику забити «свої» очки. Особисто я набрав 10 очок (рекордний за час виступів у «ФЕРРО-ЗНТУ» показник), але поразка звела нанівець всі приємні моменти.

— 28 лютого ти святкуватимеш свій день народження, а напередодні відбудеться виїзна гра проти «Будівельника». Як ти вважаєш, чи готова команда зробити тобі подарунок?


— Гадаю, так.

bcferro.com.ua

Добавил: sevitch77
14
Индикатор репутации - оценка всех предыдущих комментариев пользователя за последние 12 месяцев, сделанная другими пользователями. Этот показатель позволяет предположить, оставлен ли комментарий уважаемым автором или нет.