вверх  обратно

Виталий Лебединцев: "Киев-Баскет" по рациональности, игровому мышлению выглядел лучше "Днепра"

12.10.2021

Відомий український тренер, екс-наставник збірної України з баскетболу Віталій Лебединцев для сайту Суперліги прокоментував результат однієї з центральних ігор минулого тижня Суперліги між Київ-Баскетом і Дніпром.

"Якщо говорити про очікування перед грою, то за основу потрібно взяти той факт, що одна команда вже виступила в Європі, а другий належить це зробити.

Дніпро не пройшов кваліфікацію в Кубку Європи ФІБА і команда, в хорошому розумінні, відчуває свою провину і хоче реабілітуватися. Хоча це і була не перша гра після вильоту від Трефл Сопота, але Київ-Баскет, як прямий конкурент, був хорошим подразником для Дніпра.

А ось з боку Київ-Баскета перед першим матчем Кубка Європи ФІБА зі стратегічної точки зору і необхідністі виграти домашній матч в єврокубках, з Дніпром потрібно було грати з оглядкою на матч в середу, уберегтися від травм, непотрібних втрат.

Це все не означає, що Київ-Баскет не хотів вигравати. Мова про інше, що в будь-який перемозі чи поразці є своя ціна. Іноді можна виграти незначну гру, але програти важливу. І навпаки. Але чемпіонат весь попереду і куди важливішим зараз є матч з Трефл Сопотом. Тому на мій погляд, Дніпро був більш мотивованим виграти цей матч.

Інше питання: чому цього не вдалося зробити?

На старті матчу Київ-Баскет зіграв чудово. Все відбувалося монолітно, налагоджено, було враження, що гравці команди давно грають один з одним і добре знають сильні сторони партнерів.

Київ-Баскет більш різноманітно захищався, періодично здвоювались, створювали перешкоди переміщеннями, а Дніпро дуже погано відіграв в захисті, особливо один в один. Плюс було пару вдалих влучень здалеку у киян. Дніпро просто не створював істотної напруги супернику. Таким чином, спершу вийшов ривок в 16 очок (30:15) і в другій чверті Київ-Баскет вів 17 балів (41:24). Все йшло до того, що буде розгромна перемога. Але в підсумку перша половина гри завершилася з рахунком 47:37. Трохи Дніпро підкоригував ситуацію.

За рахунок чого? Коли розрив досяг +17, Київ-Баскет почав трохи в голові берегти себе, почало позначатися, що попереду у киян єврокубкова гра і тренер почав робити певні заміни, ротацію і це стало впливати на хід гри. Це було не спеціально, ти ж не скажеш гравцеві не йти в стики, уникати боротьби. Адже баскетбол - це не тільки набрані очки, а й боротьба думок і втілення ідей на паркеті. І ось Київ-Баскет почав себе трохи берегти, а Дніпро не збирався здаватися. Вони грали погано, але здаватися не збиралися.

Впадало в очі, що у Дніпра було багато недбалості в діях, були помилки напівдитячі, напіваматорські. Багато інертності було у гравців Дніпра, тренер Дмитро Болдаев виглядав надактивним, а гравцям цього не вистачало. Але це що стосується першої половини гри.

А далі є таке поняття, як "раціоналізм". За манерою гри Київ-Баскет демонструє більш академічний баскетбол, а Дніпро - більш шаблонний баскетбол з акцентом на індивідуальні якості, хоча там є командна робота. Це моя думка.

Дніпро в другій половині продовжував грати в цей шаблонний баскетбол, вийшов більш агресивним, сильно зарядженим. Нагадаю те, з чого ми починали, що Дніпро був більш мотивованим після непотрапляння в групу Кубка Європи. Напевно, і керівництво, і гравці, і вболівальники хотіли бачити команду в єврокубках. Це втрата і її треба перемелювати роботою ось в таких матчах.

Тепер по особистостям. Київ-Баскет відіграв гру вдев'ятьох (Тиртишник провів 26 секунд і його можна не брати до уваги). Це не мало для матчу команд-лідерів, але інше питання якості гри. У першій половині провалився Войналович. Він зробив два підбирання, одну передачу, але зігравши 16 хвилин на майданчику його рейтинг ефективності "-1". Не кращим чином виглядали Скапінцев і Анікеєнко в атаці, хоча в захисті вони зіграли непогано і в підсумку зібрали непоганий рейтинг. Тому виходить по першій половині у Київ-Баскета яскравими були шість гравців.

Мені дуже сподобалося, як виглядав Ковальов. І кидав, і агресивно йшов, і проходив, але мимо. Як форвард він робив все правильно, але не забив. Таке буває. Якщо він буде продовжувати так грати, то все у нього буде. Просто в цій грі не пішла реалізація, але міняти йому нічого не треба.

У Дніпра виділявся Купер. В основному дійсно він показує себе асистентом, але періодично у нього бувають результативні гри. У нього швидкий кидок, йому не треба зупинятися і довго чекати, плюс це був його день, оскільки такі матчі у нього відбуваються рідко. Інше питання, що він залежний гравець. Він відмінно виглядав в атаці, багато підбирав, але були моменти непорозуміння з партнерами.

Слава Кравцов дуже блідо виглядав в першій половині, зате в другій половині виправився, правильно займав позицію, його боялися. Але потрібно грати не відрізками, а розкласти сили на всю дистанцію. Санон був агресивним, багато атакував, але робив це неефективно, була погана реалізація. Він набрав свої 14 очок, але у нього 5 влучень з 16 кидків (0 з 5 з дистанції). Зотов виглядав м'яко кажучи не дуже, Павлов сильно старався, але схоже перегорів, у нього нічого не виходило.

Окремо по Славі Боброву - він великий, габаритний, може зіграти від другого до п'ятого номера, він гравець руху, але йому не давали розбігтися. Птах, щоб летіти, повинен мати простор. Слава - це величезний потенціал для команди, але з Київ-Баскетом він не реалізував себе.

І ось Дніпро в другій половині як би наздоганяв, але не дотиснув. З чим це пов'язано? Якщо подивитися на малюнок гри кидалася одна річ - трохи точнішим з точки зору вигідних моментів був Київ-Баскет. Кияни доводили атаки до більш легких, вільних кидків. Той же Санон в другій половині гри робив багато незручних атак. Може треба було зробити паузу або навпаки зробити рух, не вистачало більш мудрого рішення. Він сміливий, не боїться, може зіграти яскраво, в захисті дуже добре зіграв пару раз, але десь трохи не вистачало. Є така річ, як раціональність. І Київ-Баскет по раціональності, ігровому мислення виглядав краще.

У підсумку все закінчилося +5 для Київ-Баскета. І ось цих моментів не вистачило, якихось мінімальних рішень гравців, якоїсь майстерності. Багато атак у Дніпра було незручних, на мій погляд. Ось в цьому напрямку і потрібно Дніпру рухатися. Виконавці у команди є".

Источник: Суперлига

Добавил: vodolaz
0
Индикатор репутации - оценка всех предыдущих комментариев пользователя за последние 12 месяцев, сделанная другими пользователями. Этот показатель позволяет предположить, оставлен ли комментарий уважаемым автором или нет.