вверх  обратно

Александр Нагорный: "Никто из баскетбольных арбитров этим не занимается"

25.01.2012

Один з авторитетних арбітрів української Суперліги має черкаську прописку. Зовуть його Олександр Нагорний і він поділився з своїм баченням українського суддівства в баскетболі:

Упринципі, до кожного матчу треба готуватися і у плані фізичної підготовки, і психологічно. В цьому році команди, як ніколи, підрівнялися за своїм рівнем, тому відповідальність арбітрів дуже висока. Обслуговуючи той чи інший матч Суперліги, ти повинен знати особливості гравців, арбітр має знати, що чекати від того чи іншого гравця, це потрібно враховувати. Все це ми обговорюємо між собою перед грою.

 Зараз вимоги до арбітражу високі і кожен суддя Суперліги намагається провести гру без помилок. Якщо суддя допускає помилку, яка впливає на підсумок матчу, він може бути покараний як фінансово, так і відсторонений від матчів на певний час. У кожній команді української Суперліги є легіонери. У спілкуванні з іноземцями потрібно володіти англійською мовою, чи хоча б розуміти певні англійські фрази. У цьому плані я дуже жалкую, що у школі вчив німецьку. Тому я почав вчити англійську мову, оскільки американські легіонери можуть звертатися навіть по елементарному питанню, і якщо ти не знаєш мови, то відвертаєшся в інший бік, і гравець не розуміє, чи ти не хочеш з ним говорити, чи ти не правий. Знання мови має велике значення. В суддівській бригаді хтось обов’язково володіє англійською мовою, тому, раптом що, може допомогти.

В суддівстві будь-якого виду спорту багато говорять про арбітраж і про те, що десь можливо неправильно судять. Я вам чесно скажу, ніхто із баскетбольних суддів цим не займається. Я бачив статтю якогось порталу, що у грі БК «Києва» судді «посадили на фоли» гравців «Азовмаша». Я той матч також обслуговував, і скажу, що протягом першої половини матчу гра не клеїлась. Після двох періодів БК «Київ» мав 15 фолів, а «Азовмаш» 17, як тільки "Азовмаш" додав у другій половині, то й, відповідно, здобув закономірну перемогу.

Щодо кваліфікації наших арбітрів то про це красномовно говорить рівень турнірів на які залучають їх. На останніх чемпіонатах світу та Європи були українські арбітри. На останньому чемпіонаті Європи було два наших арбітри: Сергій Защук і Володимир Драбіковський. Якщо говорити про Євролігу, то її обслуговують арбітри ФІБА - Рижик, Шульга, Защук і Чебишев. Що говорити, якщо Борис Рижик два рази обслуговував фінал чотирьох Євроліги. Минулого року він судив фінальну гру Єврокубку ULEB. Рівень українського арбітражу перебуває на пристойному рівні і наші арбітри мають авторитет у Європі.

cherkassy-sport.com

Добавил: Homer Simpson
14
Индикатор репутации - оценка всех предыдущих комментариев пользователя за последние 12 месяцев, сделанная другими пользователями. Этот показатель позволяет предположить, оставлен ли комментарий уважаемым автором или нет.