вверх  обратно

Александр Волков: "Вероятнее всего, хозяином финала Евробаскета-2015 станет Донецк"

8.01.2012

Наша країна виграла тендер на проведення чемпiонату Європи з баскетболу. Турнiр вiдбудеться 2015 року в чотирьох мiстах України. 

 

-- Опишiть, будь ласка, якою ви бачите баскетбольну Україну за три роки...

-- Скромна мрiя -- побачити 2015 року чотири сучаснi потужнi арени, а завдання-максимум -- десять споруд. Вони прийматимуть не лише баскетбольнi змагання, а й гандбольнi, волейбольнi, хокейнi та з iнших видiв спорту. Це -- абсурд, що наша країна досi не має жодної сучасної накритої спортивної споруди. Та нарештi ми почали рух до цивiлiзацiї.

-- Завдання-мiнiмум -- чотири споруди. Маєте на увазi мiста, що проводитимуть футбольне Євро-2012? Вони -- фаворити, якщо порiвняти з iншими?

-- Так, Київ, Донецьк, Харкiв та Львiв -- нинi фаворити. Завдяки футбольному Євро цi мiста мають кращi умови, аби прийняти гостей. Аеропорти, готелi, дороги, сервiс, медичне обслуговування, безпека. Мiжнародна федерацiя баскетболу попросила нас, щоб саме в цих мiстах вiдбувались змагання. Однак iншi також матимуть шанс. Якщо Iвано-Франкiвськ чи Запорiжжя налагодять iнфраструктуру, вони теж можуть набути статусу господарiв Євро-2015.

-- Що ми маємо на сьогоднi? Пiдготовку слiд починати з нуля?

-- Нi, ми маємо арени в Днiпропетровську та Києвi. За три з половиною роки мусимо звести ще кiлька спортивних споруд. Це -- основна мета. З усiм iншим можна впоратися. Все-таки за масштабом баскетбольне Євро буде меншим, анiж футбольне. Невже Львiв чи Харкiв не приймуть 5 тисяч iноземних баскетбольних фанатiв пiсля того, як вони витримають приїзд 15 -- 20 тисяч футбольних уболiвальникiв?

-- Ви згадали про арену в Києвi. Невже у столицi не зведуть нової споруди?

-- Палац спорту готовий прийняти матчi групового раунду. Однак органiзацiя фiналу потребує значно бiльшого примiщення. За вимогами ФIБА, щоб провести матчi групового раунду, треба мати майданчик iз трибунами щонайменше на 6 тисяч глядачiв. Другий груповий етап -- на 10 тисяч, а фiнал має побачити 15 тисяч чоловiк. Усе йде до того, що арени в Днiпропетровську та Києвi реконструюють, а в iнших мiстах збудують новi споруди.

-- То фiнал вiдбудеться не у столицi?

-- Найiмовiрнiше, господарем фiналу стане Донецьк. Там мають намiр звести величезний хокейний стадiон, де можна буде проводити баскетбольнi поєдинки. Однак маю надiю, що головний матч вiдбудеться все ж у Києвi.

-- Не можу не спитати про вартiсть спортивних об'єктiв...

-- Ми вивчали досвiд iнших країн. Мiнiмальна вартiсть шеститисячної арени -- майже 25 мiльйонiв євро. На п'ять мiльйонiв бiльше коштує десятитисячна споруда. Ну а найбiльша арена для фiналу потягне на 50 мiльйонiв євро. Виходить, на арени Україна має витратити щонайменше 150 мiльйонiв.

-- Не всi вболiвальники зрадiли перемозi в тендерi. Вони побоюються, що це стане ще одним приводом для зловживань -- бо на будiвництвi спортоб'єктiв можна буде красти державнi кошти...

-- Я не бачу жодного мiнуса. Ми маємо змiнити спортивну Україну. Євро мине, а iнфраструктура зостанеться. Зрештою, маю надiю, що об'єкти будуватиме не сама держава, а з допомогою приватного капiталу. Україна витратиться один раз. I в майбутньому зможе приймати чемпiонати Європи чи свiту з гандболу, волейболу та iнших видiв спорту. Хiба це зле для уболiвальникiв? До того ж у спортивних спорудах можна буде влаштовувати концерти й iншi заходи, якi приноситимуть прибутки.

expres.ua

Добавил: Beaver
0
Индикатор репутации - оценка всех предыдущих комментариев пользователя за последние 12 месяцев, сделанная другими пользователями. Этот показатель позволяет предположить, оставлен ли комментарий уважаемым автором или нет.