вверх  обратно

Как в Украине сдают матчи: детали громкого скандала

14.03.2018

Федерація баскетболу України прийняла вкрай жорстке рішення — через участь у договірному матчі довічно (!) дискваліфікувала трьох гравців. Це був поєдинок вищої баскетбольної ліги України між "Кременем" із Кременчука і "Харківськими соколами". Після гри президент БК "Харківські соколи" Сергій Чебишев повідомив керівництву ФБУ, що йому відомі обставини протиправного впливу на результат.

У ФБУ створили експертну робочу групу. Вона проаналізувала всю гру та дії конкретних гравців і передала висновки Комісії ФБУ із правових відносин. А та розслідувала інцидент і ухвалила довічно дискваліфікувати гравця "Кременя" Тимощука і двох баскетболістів "Соколів" — Базилева і Гущіна — за те, що організували договірний матч.

За якою схемою вони це прокрутили, розпитуємо юриста Федерації баскетболу України Романа Бойка.

— Комісія встановила, що пропозиції забезпечити потрібний результат гри надходили трьом гравцям "Соколів". Спершу звернулися до Коров'якова, але той відмовився і повідомив про це керівництво свого клубу. Тоді надійшла пропозиція ще двом "соколятам" — Базилєву і Гущину. Вони погодились.

— А який результат був потрібний?

— Ішлося про забезпечення в рахунку гри 12 і більше очок різниці на користь БК "Кремінь" (пропозиція Коров'якову). Але гра у команди не пішла, весь матч вона відігрувалася. Тоді вже домовлялися про забезпечення сумарної кількості очок, які наберуть дві команди (пропозиція Гущину). Очевидно, що рахунок наприкінці гри 77:76 не забезпечував потрібної кількості очок, тому надійшла пропозиція Базилєву зрівняти рахунок та перевести гру в овертайм. У цю мить штрафні кидки виконував саме Базилєв. Якби він забив, його команда перемогла б з рахунком 77:78. Але він умисне схибив на другому кидку і перевів гру в овертайм, а це — додаткові п'ять хвилин гри, під час яких, вочевидь, команди набрали потрібну кількість очок, щоби ставка зіграла. (Матч закінчився з рахунком 95:94 на користь "Кременя". — Авт.).

— За яку суму гравці погодились на цей "цирк"?

— У поясненнях гравців фігурували пропозиції від 15 тисяч гривень до 1000 доларів.

— Чи не занадто суворо — дискваліфікувати молодих гравців на довічний термін?


— Щодо Тимощука, то у нас немає жодного сумніву. Щодо інших двох хлопців... У перший день вони надали письмові пояснення, власне кажучи, зізналися, пішли на співпрацю. Але за декілька днів до засідання Комісії, де мали відповісти на ще низку запитань, Базилєв і Гущин надіслали вже нові пояснення. Запевняли, що від пропозицій Тимощука відмовились і в "здачі гри" участі не брали. Можливо, покарання для них могло бути м'якшим, якби не ця відмова від своїх слів.

— Ви з'ясували, хто був замовником результату?


— На жаль, Комісії не вдалося здобути додаткові відомості щодо інших осіб, причетних до протиправного впливу на результат гри. Сам Тимощук заперечив свою причетність до цього і, можна сазати, все замкнув на собі. Хоча це, загалом, було очікувано.

Добавил: aks700
7
Индикатор репутации - оценка всех предыдущих комментариев пользователя за последние 12 месяцев, сделанная другими пользователями. Этот показатель позволяет предположить, оставлен ли комментарий уважаемым автором или нет.