вверх  обратно

Александр Ворона: "Самоотверженность игроков сборной Украины компенсировала недостатки базовой подготовки"

7.08.2017

Головний тренер юнацької чоловічої збірної України U-18 Олександр Ворона підбив підсумки виступів своїх підопічних на чемпіонаті Європи. У Словаччині команда посіла підсумкове 12 місце. Фактично, це ті самі хлопці, які пройшли шлях від 10-го місця у Дивізіоні В ще на рівні 16-річних до 12 місця в елітному дивізіоні, вже у складі збірної України U-18.

- Вважаю, що завдання-мінімум ми виконали. Можливо було виступити краще, але сукупність чинників залишила нас на 12 місці.

- Що насамперед Ви маєте на увазі? Провальні ігрові відрізки?
- Я б так не сказав. Просто ці хлопці не мали достатньої кількості матчів такого рівня, де вони грають з грандами свого віку – Іспанія, Сербія, Італія, Туреччина. Це перша п'ятірка чемпіонату Європи. До того ж дався взнаки брак ігрової практики. По пальцях можна перерахувати гравців з цієї команди, які отримували більше 20 хвилин ігрового часу у своїх клубах. А тут треба грат из такими командами, як Італія, Сербія, Туреччина. І ми грали досить гідно. Але втрата концентрації у важливі моменти гри не дозволила нам виступити краще, потрапити у вісімку.

- Ваші підопічні часом не боялися виходити на майданчик, не читали у їхніх очах надмірної тривоги?
- Не буду лукавити, перша гра з Італією булла провалена саме через це. Ми не впоралися з мандражем. А вже ігри Іспанія – Сербія – Туречина констатували зворотнє, я хочу подякувати хлопцям, вони грали на межі своїх можливостей.

- Знаходили для них вірні слова у роздягальні чи під час тренувань між матчами?
- Після кожної гри я спілкувався з гравцями, після кожної гри ми проводили відеоскаутинг на наступну гру, коли розбирали суперника. Завдяки цьому більш ефективно діяли у захисті. Тому і були такі динамічні ігри, у яких ми не поступалися супернику, а у деяких компонентах і переважали його. Скажу, що ми стали найкращою командою по перехопленнях на цьому чемпіонаті. Але недостатня концентрація у нападі і нестача ігрової практики позначилася на кінцевому результаті.

- Гарну індивідуальну статистику показав на Чемпіонаті Санон Юссуф, хто ще з цих хлопців у перспективі можуть стати гравцями національної збірної?
- Я б сказав, багато хто з них у майбутньому є потенційними гравцями національної збірної. Але вони мають усвідомлювати – працювати треба більше і більше.

- Якби вони грали не в Україні, а, скажімо, у тій самій Іспанії чи Сербії, їхній рівень був би вищим, вони б тоді мали більше шансів обігрувати грандів?
- Не в тому річ. Так, це була б гарна школа. Хлопцям просто треба більше грати. Якби вони мали більше практики у своїх клубах, де вони б мали такі кінцівки у матчах, як з Іспанією в овертаймі чи з Туреччиною на останніх секундах, то можливо у нас були б кращі результати. Так, є моменти, де ми поступаємося у базовій підготовці, але самовідданістю ми усе компенсували. Хочу ще раз подякувати хлопцям. Після кожної поразки від тих самих Сербії, Італії, Іспанії важко підвестися і битися у наступному матчі. Але вони показали свій характер, показали, що вони є українцями, які битимуться у будь-якому матчі, не дивлячись на титули і назву команди суперника.

- Наступного року можна зробити крок вперед? Але можливо вже не з цими гравцями?
- У цій збірній було п'ять гравців 2000-го року народження (Скіра, Клевзуник, Грицак, Кім, Бачурін – ред.). І вони отримували достатньо ігрового часу. Вони отримали гарне бойове хрещення і можливо наступного літа хлопці 2000-го року народження гратимуть ще краще, і результат буде більш вдалим.

- Ви свідомо брали у команду молодих з перспективою на наступний рік?
- Я не спеціально їх брав. Вони були відібрані з тих 24-х кондидатів розширеного списка збірної і вони самі вигризли собі місце в основному складі.

- Що найбільше запам'яталося на чемпіонаті Європи?
- після матчу з Туречиною нам аплодував увесь зал. Тренери Іспанії, Італії, Німеччини підходили до мене, до хлопців, тиснули руки, висловлювали своє захоплення гарною грою. І цій грі нам трохи не пощастило. Хочу подякувати Федерацію Баскетболу України за надану можливість проведення зборів, турнірів перед чемпіонатом Європи, для мене це вже п'ята збірна, і бачу, що курс, заданий Президентом ФБУ Михайлом Бродським, вірний.

Источник: ФБУ

Добавил: Beaver
0
Индикатор репутации - оценка всех предыдущих комментариев пользователя за последние 12 месяцев, сделанная другими пользователями. Этот показатель позволяет предположить, оставлен ли комментарий уважаемым автором или нет.