вверх  обратно

Олег Юшкин: "Lavina Cup" это новая страница баскетбола 3х3 в Украине"

21.04.2017

У суботу, 22 квітня, у одному з найбільших торгівельних центрів Європи – Lavina Mall відбудеться грандіозне відкриття першого етапу чемпіонату України з баскетболу 3х3 – "Lavina Cup". Одним з найуважніших глядачів цього дійства буде головний тренер чоловічої збірної України 3х3 Олег Юшкін.

-Теоретично, учасники "Lavina Cup" зможуть потрапити на олівець головного тренера збірної України?
- Вони будуть не теоретично, а однозначно у моєму полі зору. Специфіка баскетболу 3х3 відрізняється від баскетболу 5х5. І я проаналізував найкращі збірні Європи. Так, там усі хлопці мають певне відношення до професійного баскетболу, але без вуличного досвіду у ньому дуже і дуже важко. Наприклад, найкраща команда 3х3 зараз Сербія (Нові Сад). Її члени не перебувають на перших ролях у класичному баскетболі, але однозначно найкращі у світі з баскетболу 3х3. Тому, безумовно, я переглядатиму усіх гравців, що приїдуть на "Lavina Cup", тих, хто мені сподобається, чи зарекомендує себе з найкращого боку, викличемо на перші збори. Потім до них можуть приєднатися гравці-професіонали і вже під час зборів у протистояннях одного з одним ми спробуємо визначити – хто найкращий і гідний виступати за збірну України.

- Цього року головним стартом сезону для вашої команди буде чемпіонат світу, коли плануєте визначитися зі складом?
- Я думаю, що до початку червня, бо треба заздалегідь готуватися. Що ж до остаточного складу команди, думаю, це буде 6 гравців, визначимося на початку червня. За правилами, заявку треба подавати заздалегідь, практично за місяць, і тільки незначні зміни можливі у складі, додайте до цього організаційні моменти – візи, квитки. Отже, протягом травня визначатимуся зі складом.

- Скільки турнірів плануєте охопити, щоб переглянути кандидатів?
- Я думаю, за великим рахунком час обмежений. Тому подивлюся на турнір "Lavina Cup", до того ж спостерігаю вже за деякими аматорами, зідзвонювався з ними, спілкувався. Думаю, після цього турніру я ще переглядатиму бажаючих, якщо хтось сподобається, обов’язково викличемо на збори.

- Які, на ваш погляд, є шанси баскетболу 3х3 потрапити до олімпійської програми.
- Наскільки мені відомо, влітку МОК має визначитися з цього приводу (баскетбольний турнір 3х3 вже зараз є у програмі Юнацьких Олімпійських Ігор 2018 року – ред.). Що цікаво для Олімпійського Руху? Масовість та інтерес. Баскетбол 3х3 є масовим видом спорту, його видовищність викликає підвищений інтерес. Він відповідає усім критеріям, щоб увійти до сім’ї Олімпійських видів спорту.

- Відтак, Україна не дарма перебуває на провідних ролях у світових рейтингах, стане олімпійським видом матимемо шанси на медалі?
- Рейтинг залежить не зовсім від якості виступів збірної і місця, що вона його посіла на чемпіонаті світу, скажімо. Рейтинг збірної залежить від кількості турнірів і від того, наскільки популярний цей вид спорту в країні. Такий високий рейтинг наших збірних свідчить, що ми за розвитком цього виду спорту у світових лідерах – Топ-3, Топ-8. Плюс звичайно ж, виступи, срібло нашої жіночої збірної не залишилося без уваги.

- Чи можуть гравці з класичного баскетболу успішно проявляти себе у баскетболі 3х3, чи їх треба переучувати?
- Є ньюанси. Розпочнемо з того, що "Lavina Cup" дійсно планують проводити за фібавськими правилами, які будуть і на чемпіонаті світу і на чемпіонаті Європи. А до цього в Україні практично усі турніри з баскетболу 3х3 проводилися за більш адаптованими правилами, більш зручними для баскетболістів 5х5. Я не можу сказати, що в Україні усі турніри відповідали правилам ФІБА 3х3. Вони були дещо адаптованими. Вони дуже близькі, але є і певні відмінності. І багато чого залежить від того, як гравці незалежно від рангу адаптуються до нових правил.

- Отже, турнір "Lavina Cup" - це крок вперед, нова сторінка баскетболу 3х3 в Україні.
- Сподіваюся, так воно і буде. Я вже розмовляв з організаторами, що правила проведення і суддівства будуть максимально адаптовані до міжнародних правил 3х3.

Источник: ФБУ

Добавил: Beaver
0
Индикатор репутации - оценка всех предыдущих комментариев пользователя за последние 12 месяцев, сделанная другими пользователями. Этот показатель позволяет предположить, оставлен ли комментарий уважаемым автором или нет.