вверх  обратно

Запорожскому баскетболу нужны инвестиции

21.10.2011

Відбулася звітно-виборна конференція федерації баскетболу Запорізької області.

Зі звітами про роботу цієї громадської організації протягом останніх чотирьох років виступили її президент Станіслав Тупиков і голова Запорізької обласної колегії суддів з баскетболу, арбітр національної категорії Петро Драган. Вони засвідчили, що головну увагу президія федерації приділяла розвиткові дитячого баскетболу, підготовці суддівського корпусу, проведенню змагань та питаннями дисциплінарного характеру.

Станіслав Тупиков відзначив великий внесок у розвиток баскетболу в області голови правління ПАТ «Запорізький завод феросплавів» Павла Кравченка, ректорів двох університетів – Сергія Бєлікова (ЗНТУ) і Віктора Огаренка (КПУ). Про авторитет запорізького баскетболу свідчить і той факт, що в червні нинішнього року до складу ради ФБУ обрано президента БК «Ферро-ЗНТУ» Валерія Елькінсона. Саме від цих людей сьогодні залежить доля баскетболу, оскільки держава неспроможна фінансувати команди і секції.

Якщо стан чоловічого і дитячо-юнацького баскетболу гідний похвали, то жіночого баскетболу в області практично немає, за винятком дитячих команд Бердянська. Канули в Лету часи, коли запорізька «Козачка-ЗАлК» була диктатором баскетбольної моди в Україні. Не набагато кращою є ситуація і в бердянській «Чайці». Одним словом, жіночий баскетбол області повільно і безнадійно гине, а провідні гравці покидають наш край. На жаль, такий же стан справ й у ветеранському баскетболі.

Арбітр Петро Ткачук запропонував реанімувати студентські змагання. Відгукуючись на цю пропозицію, проректор КПУ Сергій Білоусов запевнив, що студентський баскетбол на Запоріжжі розвивається, але держава на його розвиток не виділяє жодної копійки. Звідси – й результати.

Ветеран запорізького баскетболу Борис Нікітішин, який свого часу входив до складу збірної України, пригадав ті часи, коли за популярністю баскетбол посідав друге місце після футболу. Тоді запорізькі колективи посідали призові місця в республіканських змаганнях, а команда СК «Металург» була призером ЦР профспілок. Падіння ж гри «гуліверів» припало на той період, коли розпочався підйом гандболу. Ветеран вважає, що обласна федерація баскетболу має запрошувати на ігри за участю «Ферро-ЗНТУ» керівників підприємств, бізнесменів, одним словом, істеблішмент області. Можливо тоді з’являться і любов до популярної гри, і бажання спонсорувати її.

Держтренер з ігрових видів спорту Ірина Цвєткова зазначила, що останніх років бюджетне фінансування спорту значно знизилося, тож для участі в першості області командам-учасницям доведеться сплачувати заявочні внески, а ці кошти будуть спрямовані на розрахунки з арбітрами.

Президент БК «Ферро-ЗНТУ» Валерій Елькінсон висловив сподівання, що у зв’язку з тим, що Україна має намір взяти участь у конкурсі на отримання права проведення фінальної частини чемпіонату Європи-2015 серед чоловічих команд, вдасться відремонтувати існуючі й побудувати нові ігрові зали. На жаль, Палац спорту «Юність» на сьогодні знаходиться в комунальній власності, і доки його статус не зміниться, на ремонт цієї спортивної споруди не надійде жодної копійки. Напевно, якби в «Юності» з’явився власник, він привів би палац спорту в належний стан, однак його чомусь не продають. Президент «Ферро-ЗНТУ» висловив намір побудувати в Запоріжжі кілька майданчиків для гри у стрітбол (вартість однієї такої споруди сягає 50 тисяч доларів).

«Ми втратили Палац спорту «Будівельник» - один із баскетбольних центрів міста, - констатував Валерій Альбертович. – Тепер там грають у міні-футбол. Ми очікували, що міська влада не допустить такого перепрофілювання, міський голова Запоріжжя, мабуть, більше переймається проблемами жіночого волейболу, оскільки очолює обласну федерацію з цього виду спорту. А щодо пропозиції запрошувати на матчі чемпіонату Суперліги керівників запорізьких підприємств, то вони ж у нашому місті не мешкають».

Завершив президент «Ферро-ЗНТУ» свій виступ закликом будь-що врятувати «Козачку», який спонукав вийти до трибуни директора жіночого баскетбольного клубу Григорія Вуля: «Жіночий баскетбол зіграв певну роль у баскетбольній життя Запоріжжя, але все це - в минулому. На сьогодні все скінчено. Я щодня зустрічаюся з керівниками міста та області всіх рангів, і всі вони в один голос кажуть: «Ти - наша легенда, але грошей немає». А я прошу всього 20 тисяч гривень на місяць. Обласне управління у справах сім’ї, молоді та спорту нам трохи допомагало, а от російський олігарх Дерипаско, якому належить ЗАлК, обдурив і грошей для існування не дав. Позаминулого року ми дограли чемпіонат України лише завдяки допомозі президента ФБУ Олександра Волкова, а в минулому сезоні мені довелося витратити власних 80 тисяч гривень. Віддавати їх мені ніхто не хоче, усі прагнуть лише отримувати…»

Наприкінці серпня Президент України Віктор Янукович дав доручення а Прем`єр-міністру Миколі Азарову розробити заходи, спрямовані на підготовку до участі в конкурсі на отримання права проведення фінальної частини Євробаскету-2015. Відповідно мали бути розроблені та затверджені регіональні заходи щодо розвитку баскетболу, які б передбачали, зокрема, створення відповідної матеріально-технічної бази та модернізацію існуючих баз у відповідності до міжнародних стандартів із залученням інвестицій для цього. Голова Запорізької облдержадміністрації Борис Петров оперативно видав розпорядження, п. 4:16 якого зобов’язує управління у справах сім`ї, молоді та спорту облдержадміністрації передбачити у проектах обласних бюджетів на 2011 - 2014 роки видатки на фінансування виконання плану заходів...

Цей документ додає оптимізму членам президії обласної федерації баскетболу, склад якої після виборів залишився практично незмінним: С. Тупиков (президент), Л. Соловйова (секретар), С. Білоусов, Г. Вуль, П. Драган, В. Елькінсон, О. Компанієць, А. Копеліович, С. Крижко, О. Рева, І. Цвєткова.

bcferro.com.u 


Добавил: sevitch77
14
Индикатор репутации - оценка всех предыдущих комментариев пользователя за последние 12 месяцев, сделанная другими пользователями. Этот показатель позволяет предположить, оставлен ли комментарий уважаемым автором или нет.