вверх  обратно

В финале ЧУ 3х3 кроме победителей этапов будут соревноваться те, кто выше рейтингом

14.08.2016

Спливає баскетбольне літо, а відтак стрімко наближається кульмінація дебютного сезону Чемпіонату України з баскетболу 3х3 в оновленому форматі. За цей час проведено значну кількість турнірів, де кожний мав шанс відчути смак перемоги. Позитивних емоцій видовищних матчів, інтригуючого суперництва вистачило на всіх – гравців, глядачів, суддів. 10 вересня усе це можна буде пережити знову. Адже саме цього дня найсильніші колективи України у категоріях "Чоловіки", "Жінки" і "Юнаки" виявлять чемпіонів. Яким чином буде визначено команди, що змагатимуться у фіналі Чемпіонату України? Принцип відбору пояснив провідний фахівець ФБУ з розвитку баскетболу 3х3 Андрій Бабик.

- На нашому сайті http://3x3.in.ua є система рейтингу. Навіть якщо команда не виграла один з етапів Чемпіонату України, вона може потрапити у фінал. Яким чином? Участь у кожному турнірі дає можливість набирати очки. Більше турнірів – більше очків. Команди з найбільшою кількістю очків покращують свої позиції у рейтингу, а відтак зможуть стати учасниками фіналу Чемпіонату України. Система нарахування очків і формування рейтингу є у відкритому доступі на нашому сайті, кожен бажаючий може з нею ознайомитися.

- З рейтингом команд зрозуміло, які рейтинги є важливими у ракурсі розвитку баскетболу 3х3?
- Є два рейтинги. Рейтинг країни і рейтинг ФІБА. Ми проводимо турніри під егідою ФІБА. Коли ми проводимо турнір, федерації нараховують очки. Це дає нам можливість підвищуватися у рейтингу. А це вже дає право нашим командам змагатися у світових турах, а збірним України взяти участь у чемпіонаті світу з баскетболу 3х3 у наступному році. В Україні створена своя рейтингова система для команд, про яку я говорив вище. Це мотивує команди відвідувати більше турнірів і завдяки цьому стати фіналістами чемпіонату України.

- І ще один рейтинг існує для гравців?
- Так, кожний гравець реєструється на сайті ФІБА, створює свій аккаунт і таким чином після участі у змаганнях під егідою ФІБА потрапляє у рейтинг. Ми реєструємо турнір, гравець бере у ньому участь, заробляє очки у рейтингу ФІБА і як учасник Чемпіонату України. Але це дві різні таблиці.

- Отже, потрапити до рейтингу неможливо, не створивши аккаунту на сайті ФІБА.
- Так. Отже, ви гравець, який є у рейтингу і ваша команда теж. Чекайте оголошення фіналістів, шукайте свою команду у списках. На сьогодні активізувалася робота щодо місця проведення фіналу. Надходять чимало пропозицій з регіонів, щоб провести у своїх містах фінал Чемпіонату України. Бо коли ми розпочинали проводити чемпіонат України на початку сезону, усе розпочинали з чистого аркушу. І на місцях тоді ще не до кінця усвідомлювали - працювати з ФБУ чи ні. Але! Пройшов буквально місяць відтоді, як ми почали, і від пропозицій провести у себе етапи Чемпіонату України не стало відбою. Дуже нам допомагають хлопці, що на місцях організовують етапи. Якби не вони, провести таку кількість змагань було б неможливо. Завдяки Президенту ФБУ Михайлу Бродському чимало міст вже побачили професійне покриття на підлогу, професійні баскетбольні конструкції, професійні баскетбольні м’ячі 3х3, які визнані ФІБА. Це м’ячі шостого розміру, а їхня вага – як чоловічого сьомого розміру. На сьогодні у межах чемпіонату України заплановано провести 34 турніри, у деяких містах ми проводимо по кілька турнірів. У фінал Чемпіонату України потрапляють переможці і ті, хто відвідав більшу кількість турнірів в залежності від рейтингу.

- Коли ви опублікуєте остаточний склад учасників Чемпіонату України. Чи є певний дедлайн?
- У нас останній турнір запланований на 4 вересня, тож, думаю, 5-го вересня усі фіналісти дізнаються про свій статус. Зрозуміло, що переможці етапів вже про це знають, а ось ті, хто об’їздив більше турнірів, до них приєднаються. У категоріях "Чоловіки", "Жінки" і "Юнаки".

- Якщо у межах чемпіонату України протягом сезону буде зіграно 34 турніри, як це позначиться на позиціях України у рейтингу ФІБА з баскетболу 3х3?
- За правилами ФІБА, що більше турнірів під її егідою проводить країна, тим вищі її позиції у рейтингу з баскетболу 3х3. Завдяки такій кількості турнірів Україна перебуває у топ-20 рейтингу у категоріях "чоловіки", "жінки", "юнаки U-18". До того ж останні посідають 10 місце у світі. Якщо станом на перше листопада ми збережемо свої позиції, а ми їх збережемо, бо наш рейтинг зростає, тоді саме у цих категоріях Україна буде представлена на чемпіонаті світу-2017 року. Зараз виникає чимало дискусійних питань щодо наступного сезону. ФБУ просить усіх учасників змагань з баскетболу 3х3 взяти участь в обговоренні – яким вони бачать чемпіонат наступного року. Чи це будуть дві ліги, чи це одна, у якому форматі вони хочуть її бачити, чи хочуть вони бачити чемпіонат у своєму місці? Федерація розвертається до всіх обличчям і виявляє бажання до діалогу, щоб чемпіонат був більш цікавим і щоб його було простіше проводити на місцях, зацікавити місцеву владу. Я бачу, що з кожним наступним турніром з баскетболу 3х3 довіра до ФБУ зростає. Звичайно, є помилки, ми над ними працюємо, ми усвідомлюємо – якщо не буде помилок, ми не будемо рости. Ми – це я, Андрій Бабик, провідний фахівець ФБУ з розвитку баскетболу 3х3, Юрій Щербак – фахівець з розвитку баскетболу 3х3 і Денис Євдокименко – менеджер з розвитку баскетболу 3х3.

- А коли ви визначетеся з місцем проведення цьогорічного фіналу Чемпіонату України?
- До 26-го серпня ми приймаємо заявки, 29 серпня ми визначимося з місцем проведення фіналу чемпіонату України з баскетболу 3х3.

 

Источник: ФБУ

Добавил: Beaver
0
Индикатор репутации - оценка всех предыдущих комментариев пользователя за последние 12 месяцев, сделанная другими пользователями. Этот показатель позволяет предположить, оставлен ли комментарий уважаемым автором или нет.