вверх  обратно

Украина завоевала серебро чемпионата Европы для спортсменов с нарушениями слуха

11.07.2016
Збірна України з баскетболу здобула срібло Чемпіонату Європи для спортсменів з вадами слуху

Чоловіча збірна України з баскетболу посіла друге місце на чемпіонаті Європи серед спортсменів з вадами слуху. Змагання, що проводять раз на чотири роки, відбулися у грецьких Салоніках.

У своїй підгрупі підопічні Станіслава Каковкіна виграли у збірних Італії та Ізраїлю і поступилися чинним дефлімпійським чемпіонам і чемпіонам світу команді Литви і збірній Словенії.

Вийшовши з групи з четвертого місця українці у чвертьфіналі зустрілися з господарями чемпіонату греками і перемогли їх 51:48. На півфінальній стадії знову перетнулися шляхи збірних України та Словенії. Результат матчу, 56:51 на користь українців, засвідчив – вони відмінно провели роботу над помилками, адже у групі поступилися словенцям з різницею у 24 очка. У головному матчі чемпіонату зійшлися збірні України та Росії. Емоційних та фізичних сил після непростих випробвувань у чвертьфіналі і півфіналі на останній ривок жовто-синім забракло, вони поступилися 53:68. Головний тренер збірної Станіслав Каковкін розповів, що суперники грали на рівних, а підсумковий результат – наслідок провалу українців на початку матчу. Саме тоді росіянам вдалося створити комфортний відрив і довести поєдинок до перемоги.

Отже, українці посіли друге місце. Зазначимо, що до цього вони не потрапляли до складу призерів на чемпіонатах Європи для спортсменів з вадами слуху.

Володарями срібних медалей чемпіонату Європи стали:

Гравці - Олександр Фоменко, Юрій Стрижевський, Сергій Букін, Олександр Діденко, Максим Кім, Володимир Мартиненко, Олександр Леванович, Станіслав Шестеріков, Дмитро Мельниченко, Павло Рязанцев, Кирило Яковлєв, Олександр Кузнєцов.

Головний тренер – Станіслав Каковкін.

Асистент головного тренера – Юрій Нетьора.

До символічної п’ятірки Чемпіонату Європи увійшов гравець збірної України Павло Рязанцев.

Наставник збірної України серед спортсменів з вадами слуху Станіслав Каковкін працює з цією командою вже 10 років, з 2006-го року. У 2011-му році під його орудою хлопці здобули бронзу чемпіонату світу. У 2014-му році вони виграли Кубок Європейських чемпіонів, у 2015-му році у цьому ж турнірі посіли друге місце.

- Який вік ваших гравців?
- Найстаршому 38 років. Він у мене один такий, віковий діапазон інших хлопців – від 20 до 30 років. Середній вік збірної 26 років.

- Яка специфіка роботи з такими баскетболістами?
- Потрібен досвід співпраці. Ми знаємо одне одного, довіряємо одне одному. Потрібні зання міміки, психології таких людей і таких спортсменів.

- Де вони готуються?
- У Дніпрі є школа для дітей-інвалідів. На її базі створена команда для гравців з вадами слуху. Ми тільки минулого року не брали участі у чемпіонаті України, наша команда виступає у першій лізі.

- У першій лізі серед команд, складених зі спортсменів з вадами слуху?
- Ні, серед звичних команд, де грають здорові спортсмени. У чемпіонаті України, що його проводить ФБУ. Глухі грають зі здоровими.

- І у них нема проблем у комунікації на паркеті?
- Нема проблем, хіба що вони не чують. Але ж свисток вони чують.

- Тобто у них не абсолютна втрата слуху?
- У кожного різний ступінь втрати слуху. Є тотально глухі, а є хлопці з порушенням цієї функції. Також ми регулярно змагаємося у чемпіонаті Дніпра – "Дніпролізі".  

- Там теж грають спортсмени без відхилень по здоров'ю?

- Так. Наступного року відбудеться Дефлімпіада. Ми намагатимемося заявити нашу команду або ж до першої ліги, якщо буде об’єднана ліга, перша з вищою, як минулого року, то до вищої ліги чемпіонату України. Команда називатиметься "Інваспорт". Мета - набратися досвіду і успішно виступити на Дефлімпійських Іграх, які у 2017-му році відбудуться у Туреччині у Трабзоні.

Источник: ФБУ

Добавил: Beaver
0
Индикатор репутации - оценка всех предыдущих комментариев пользователя за последние 12 месяцев, сделанная другими пользователями. Этот показатель позволяет предположить, оставлен ли комментарий уважаемым автором или нет.