вверх  обратно

Владимир Драбиковский: "Чемпионат в Суперлиге Фаворит Спорт выдался удивительно интересным"

12.05.2016

У чемпіонатах України з баскетболу серед чоловіків та жінок визначилися переможці та призери. Ще тривають змагання у кількох вікових групах ВЮБЛ, попереду фінал Студентської Ліги і Шкільної Ліги 3х3. Але оскільки на вершині баскетбольної піраміди України пристрасті поступово вщухають – привід для розмови з генеральним секретарем ФБУ Володимиром Драбіковським подивитися на чемпіонат з боку пройденого шляху є доречним і логічним.

 

- Чемпіонат у Суперлізі Фаворит Спорт видався напрочуд цікавим. Відверто кажучи, на початку сезону ми переживали. Оскільки чималих зусиль доклали до того, аби сформувати наш найвищий дивізіон. Команди довелося комплектувати і навіть створювати на ходу, оскільки об’єднання АБКУ "Суперліга" вирішила грати свій чемпіонат. Виникали певні складності зі складом учасників Чемпіонату України. Але, тим не менш, нам вдалося цей чемпіонат запустити. Змагалися 9 команд і сьогодні вже можна засвідчити, що чемпіонат був цікавим, мав інтригу і навіть перевершив наші сподівання. Була безкомпромісна боротьба, дуже цікаво і напружено пройшли ігри плей-оф. Це стосується і півфінальних серій, і фінальної, і за третє місце. 

Не було гучних скандалів у чемпіонаті, що є свідченням високого рівня організації і суддівства. Наша експертна комісія ФБУ лише одного разу працювала, коли розбирала претензії Черкаських Мавп до суддів щодо їхніх дій на останніх секундах матчу з Миколаєвом у заключному турі регулярного чемпіонату. А загалом судді працювали професійно і рівень організації змагань, вважаю, був високим. Жіночий чемпіонат? До протистояння новоспеченого чемпіона, одеського ІнтерХім-СДЮСШОР, і срібного призера, київського Динамо, ми вже звикли. А ось те, що бронзовими призерами стали Вінницькі Блискавки – це певна несподіванка. Користуючись нагодою, хочу привітати наших вінницьких колег та друзів з цим успіхом. Цікавим був чемпіонат у вищій лізі серед чоловіків. На останній стадії, коли команди було розподілено на дивізіони А та Б, також точилася безкомпромісна боротьба, дуже напружено відбувалися ігри за вихід до Фіналу чотирьох вищої ліги. До останнього ігрового дня був невідомий остаточний склад учасників Фіналу чотирьох. І дуже цікаво пройшов власне Фінал чотирьох у Харкові, який виграв тамтешній Політехнік.

І теж є нагода привітати наших харківських друзів з цим досягненням! Багато років вони грали у чемпіонаті, і завжди їм не вистачало одного кроку до золота. І нарешті вони його здійснили - підкорили свою баскетбольну вершину. Хочу привітати і ректорат Харківського політехнічного Універститету, і тренерський склад, і гравців. І, гадаю, вже прийшов час бачити харківську команду у найвищому дивізіоні нашого чемпіонату.

- Цієї теми торкався, підбиваючи підсумки виступів, і очільник Політехніка, віце-президент Харківської обласної Федерації Баскетболу Валентин Кулібаба.
- Я був присутній у Харкові на Фіналі чотирьох, спілкувався з ректором політехнічного Університету Євгеном Соколом, потенційними спонсорами. У Харкова є такі плани, але потрібен ресурс, відповідне фінансування. Потрібно вирішити питання з ареною. Нехай це буде Палац спорту, або ж Палац спорту "Локомотив". Але якщо вже у Харкові робити команду, то вона має грати у пристойному залі, куди можуть прийти глядачі. У Харкові баскетбол люблять і якщо команда гратиме у Суперлізі, на неї ходитимуть тисячі глядачів. Ось такі сподівання ми покладаємо на харківський баскетбол.

- Головний тренер Кривбасу Валерій Плеханов, підбиваючи підсумки виступів своїх підопічних, говорив, що їм непросто буде утримати бронзу, чи замахнутися на срібло чи золото, бо чемпіонат підсилять Будівельник і Дніпро. Чи можна це стверджувати?
- Я можу підтвердити на 99%, що ці клуби у наступному сезоні візьмуть участь у чемпіонаті України. І, звісно, зросте конкуренція, підсиляться і інші клуби чемпіонату України. Та ж сама БІПА, стабілізується Миколаїв, якщо з’явиться Харків, він також буде конкурентноспроможним. Чемпіонат стане сильнішим і цікавішим.

- І чемпіонська інтрига буде не менш закрученою.
- Думаю, так. Припускаю, що наші клуби заявляться на участь у Єврокубках. Можливо одне місце ми отримаємо у Лізі Чемпіонів. У кваліфікації цього турніру Хімік точно стартуватиме. То ж, новий чемпіонат обіцяє бути насиченим на події, але ще треба зачекати.

- Кількість учасників у новому чемпіонаті не зменшиться?
- Думаю, навпаки, збільшиться. Ми сподіваємься, що усі клуби збережуть свої позиції на баскетбольній мапі. Сьогодні Україна в економічному плані переживає непрості часи і можливо, хтось опуститься на дивізіон нижче. Але так відбувається в усьому світі і в усіх країнах. Трапляється, що найбагатші і найуспішніші клуби у певний момент призупиняють існування, чи падають на два-три дивізіони, а потім повертаються нагору. Це природній процес.

- Отже, сезон класичного баскетболу добігає кінця.
- У нас ще є студенський чемпіонат, попереду на нас очікує фінальний етап СБЛУ у Києві з 24 по 28 травня. Вісім найсильніших команд чоловічих і чотири жіночих з’ясовуватимуть стосунки у Палаці спорту. Це буде ще одне велике свято баскетболу. А перед цим, тижнем раніше, на головній арені України змагатимуться 128 шкільних команд у фіналі "Шкільної ліги з баскетболу 3х3". Тобто, говорити про те, що сезон завершено, не можна. Кілька вікових груп ВЮБЛ також ще виявляють найкращих.

- Тим більше з настанням теплих днів люди потягнулися на баскетбольні майданчики і це найкраща ілюстрація масовості гри у помаранчевий м’яч. Якщо говорити про масовий сегмент баскетболу, це насамперед стрітбол?
- Скажу так, раніше ми могли б з вами спілкуватися в цей час на тему завершення сезону, бо звикли до того, що граємо під дахом, у залах. Сьогодні цей термін застарів, у нас сезон триває цілий рік. Останнім часом стрімко розвивається баскетбол 3х3. Нажаль, останні пару років ФБУ не приділяла належної уваги стрітболу. Але сьогодні ми цю ситуацію виправили. І вже ФБУ проводила зимовий чемпіонат WINTER BASKET BATTLE 3х3, а на травневі свята у Запоріжжі стартував літній чемпіонат України з баскетболу 3х3. Складено календар, змагань безліч, враховуючи і головний старт – чемпіонат Європи серед 18-тирічних і дорослих у чоловіків і жінок. То ж, баскетбол 3х3 ми продовжуємо активно просувати і розвивати. І до речі, цим шляхом йдемо не ми одні. Днями на одному з баскетбольних інтернет-порталів я побачив календар змагань Української Стрітбольної Ліги. Теж дуже насичений календар змагань. УСЛ вже 10 років розвиває баскетбол 3х3 і за це їм можна щиро подякувати. ФБУ завжди йде назустріч подібним ініціативам і починанням.   Влітку 2015-го року нове керівництво ФБУ запропонувало співробітництво УСЛ в особі її очільника пана Станіслава Світлицького. Втім, через фінансові розбіжності спільної мови знайти не вдалося. Пан Світлицький оцінив річний бюджет баскетболу 3х3 в Україні в 1 млн. доларів. Країна переживає непрості часи і задовольнити цю позицію ФБУ не вважає за належне. Хочу лише звернути увагу ось на що. Так, змагання, що їх проводить УСЛ, це чудові змагання, але неофіційні. І те, що сьогодні ФІБА реєструє турніри – так, вона їх реєструє, щоб гравці мали рейтинг, щоб команди мали рейтинг. Але це неофіційні змагання. Офіційними змаганнями є чемпіонат України. Тому ті прихильники баскетболу, які хочуть брати участь у міжнародних турнірах. Чемпіонатах Європи, світу і навіть Олімпійських Іграх, вони мають змагатися у чемпіонаті України – це обов’язкова умова. За результатами виступів спортсменів у чемпіонатах України формуватимуться збірні команди для участі у міжнародних змаганнях. І я не обмовився, коли згадав про Олімпійські Ігри. На 99% вирішено питання про те, що баскетбол 3х3 буде включено до програми Олімпіади – 2020 у Токіо. Протягом поточного року це рішення буде прийнято. І, власне кажучи, його могли включити і до програми Ігор у Ріо-де-Жанейро – 2016. Але є кілька чинників, що не дозволили цього зробити. Один з них той, що не усі національні Федерації проводили чемпіонати своїх країн. І це зіграло свою роль у тому, що МОК вирішив зачекати з наданням статусу олімпійського виду спорту баскетболу 3х3. Зараз ситуація змінюється, федерації повернулися, як кажуть, обличчям до цього різновиду баскетбола і я думаю, що баскетбол 3х3 отримає новий поштовх у своєму розвитку і поступово, хочемо ми цього, чи ні, становитиметься більш професіональним. Отже, сезон не завершується і часу розслаблятися нема.

- Якщо врахувати і той факт, що влітку традиційно відбуваються збори наших національних команд.
- І чемпіонати Європи у різних вікових групах. А національна чоловіча збірна розпочне підготовку до Євробаскету у середині липня. І усі збірні усіх вікових груп готуватимуться а потім змагатимуться на своїх континентальних першостях. Робота щодо підготовки цих команд, забезпечення їхнього тренувального процесу, щодо забезпечення усім необхідним для участі у змаганнях не припиняється.

- Тренери вже не поскаржаться, що результату не досягнуто через неналежне забезпечення?
- Останні пару років нема приводу для розмов, буцім-то Федерація не забезпечила підготовку збірних команд. Ми робимо усе можливе і неможливе. У важкі для економіки України часи наші збірники фактично ні в чому собі не відмовляють. І міжнародні турніри, і збори. Кому місяць підготовки, кому 45 днів. Значний ресурс нам виділяє задля цього Міністерство спорту України, принагідно хочу подякувати пану міністру Ігорю Жданову за допомогу і підтримку. Додам, що 19 травня відбудеться засідання Президіуму ФБУ, на якому ми затвердимо склади збірних команд, плани їхньої підготовки і вже обговорюватимемо обриси 26-го чемпіонату України, систему проведення змагань, у якому вигляді ми хочемо її бачити. Будемо рухатися вперед.

Источник: ФБУ

Добавил: Beaver
0
Индикатор репутации - оценка всех предыдущих комментариев пользователя за последние 12 месяцев, сделанная другими пользователями. Этот показатель позволяет предположить, оставлен ли комментарий уважаемым автором или нет.