вверх  обратно

Завершился молодежный чемпионат мира по баскетболу 3 на 3

16.09.2011

Інтерв’ю з першим віце-президентом ФВБУ Віталієм Письменником та тренерами збірних команд України Оксаною Письменник та Валерієм Воробйовим.

Збірні команди України з класичного баскетболу ще поки жодного разу не виступали на чемпіонаті Світу, чому на ваш погляд ФІБА допустила українські юнацькі збірні до виступу у фінальній частині чемпіонату Світу з баскетболу 3х3?

Віталій Письменник (В.П.) ФІБА вже проводила такого роду масштабні змагання з баскетболу 3х3. Це було в 2010 році в Сінгапурі, на І Юнацьких Олімпійських Іграх, але Україна, тоді не була представлена в цьому виді змагань, через те що відбір на ігри проходив за рейтингом класичного баскетболу.

За останні 2 роки федерація вуличного баскетболу України продемонструвала представникам ФІБА свою активність та величезні кроки за якими в Україні розвивається цей вид спорту. Ми одні з перших у світі провели внутрішній чемпіонат з баскетболу 3х3, проводимо різноманітні турніри для дітей та юнацтва, ведемо тісну співпраця з національною Федерацією баскетболу України, ми є її колективним членом, берем активну участь у розвитку баскетболу 3х3 у світі. Можна вважати, що усі ці фактори у сукупності, стали вирішальними для підтвердження участі наших команд у І молодіжному чемпіонаті світу з баскетболу 3х3.

В чому головні відмінності класичного баскетболу від баскетболу 3х3?

Оксана Письменник(О.П.) – тренер дівочої збірної команди України : Головні відмінності - це два тайми по 5 хвилин або до 21 очка. Гра проходить в дуже швидкому темпі, 12 секунд на атаку це дуже мало і не має часу розслабитись, відсутні тайм-аути та майже відсутні зупинки. Рахунок ведеться по 1 (одному) та 2 (два) очки. В день команди грають по 5 – 6 ігор. Інколи перерва між іграми може становити більше години, через що гравці проводять весь день в залі спортивної арени, а це дуже стомлює та виснажує. Також суттєвою відмінністю від баскетболу є те, що повноцінний чемпіонат можна провести за 3 – 4 дні.

Ви кажете, що спортсмени весь день проводять в приміщенні, а хіба в баскетбол 3х3 грають не на вулиці?

О.П. Не обов’язково грати на вулиці. Головне, щоб було комфортно гравцям, тренерам, вболівальникам, телевізійникам і організатори не залежали б від форс-мажорних обставин. Наприклад, у Ріміні в цей час стояла сорокаградусна спека, і тому спортсменам було б важко грати на вулиці.

Чи можна вважати виступ збірних команд України позитивним?
О.П. Виступ на чемпіонаті світу є вже позитивним результатом. Ми звичайно могли б виступити і краще, але низка факторів, які зіграли проти нас, не дозволила продемонструвати кращу гру. По-перше, про участь у чемпіонаті ми дізналися лише за 1 місяць і просто не встигли провести повноцінний відбір та повномасштабну підготовку гравців. А по-друге в перший день змагань, наші гравці виступали без ігрової форми, доводилось просити спортивне взуття у інших команд, в яких у цей час була перерва між іграми Не завжди вдавалось домовитись і тому деякі ігри ми грали в неповному складі.

Яка проблема виникла з формою?
В.П. «Завдяки» італійській авіакомпанії, багаж нашої делегації прибув лише на другий день змагань. Ми звертались до організаторів з проханням перенести ігри або прискорити доставку нашого багажу, але все ж таки весь перший день ми відіграли без нашої форми та взуття. Від імені федерації, висловлюю щиру подяку, гравцям збірних команд Росії, Естонії та Сирії, які не дивлячись на те, що ми були їхніми суперниками, позичали нам своє взуття. Вважаю, що ці проблеми вплинули на результати першого дня.

В другий ігровий день, ми нарешті отримали наш багаж, грати у своїй формі було набагато комфортніше і одразу було здобуто чотири перемоги поспіль.

Яка гра на чемпіонаті була найважча?
О.П. Можна виділити дві гри. Це перша гра на чемпіонаті, зі збірною Японії, майбутніми бронзовими призерами, в якій нам не вистачило досвіду виступу на змаганнях такого рівня. Та найбільш складна і вирішальна, за право грати у чвертьфіналі зі збірною Іспанії – майбутніми чемпіонами. В якій наші дівчата боролися лише у першій половині зустрічі, а на другу вже не вистачило фізичних сил та моральних якостей.

Валерій Воробйов (В.В.) – тренер юнацької збірної команди України: Гра зі збірною Греції тривала 5 овертаймів! Поразка в цій драматичній зустрічі вплинула на подальший настрій гравців і наступні три гри ми програли в овертаймі. У поєдинку зі збірною Естонії (4 місце чемпіонату) наші хлопці втратили нічийний результат, пропустивши прикрий дальній кидок.
Назагал, всі суперники на чемпіонаті були сильними і легких ігор не було.

Кого з гравців ви б могли виділити?

В.В. В цілому команда зіграла добре, і я не можу нікого виділити, всі старались і боролись до останніх секунд. На цьому чемпіонаті світу ми отримали неоціненний досвід, який знадобиться у майбутньому.

У дівчат чемпіонат світу виграли фаворитки іспанки, а у хлопців збірна Нової Зеландії, яку не вважали претендентом на чемпіонство. Чому так сталося?
В.В. Це ще раз доводить, що баскетбол 3х3, менш передбачуваний, більша конкуренція серед учасників і перемогти може кожен. Ми сподіваємося, що на наступних чемпіонатах і наші команди будуть боротися за призові місця.

Чому у дівочій збірній грали члени баскетбольної збірної команди, а хлопців можна вважати збірною командою міста Києва та Київської області?
О.П. Зараз повноцінного чемпіонату України з баскетболу 3х3 в цьому віці не проводиться. Тому ми зверталися до клубів з проханням надати гравців для участі в чемпіонаті світу. Тренери жіночих команд відгукнулися і запропонували кращих на сьогоднішній день гравців, за що ми і дякуємо Марині Іванівні Ткаченко (тренер «ТІМ-СКУФ») та Ірині Петрівні Нагорній (тренер «Регіна-баскет»).
В.В. А ось провідні чоловічі команди, в зв’язку з початком підготовки до національного чемпіонату, не відпустили своїх гравців.
Ми дуже вдячні тренерам, Лесі Андріївні Ковальчук, Олені Леонідівні Шаповаловій, Руслані Олександрівні Сушко та Юрію Миколайовичу Дятловському, які із розумінням поставились до проблем формування збірної та запропонували своїх гравців.

Чим запам’ятався цей чемпіонат світу та ваші плани на майбутнє?

В.П. Виступ на чемпіонаті світу – це історична подія для українського баскетболу. І хоча, наші збірні не посіли високих місць, в кожній грі ми боролись до останнього та справили гарне враження на фахівців міжнародної федерації баскетболу.

Організація змагань була на найвищому рівні, починаючи із зустрічі в аеропорту, комфортабельного готелю, сучасного виставкового центру, де було розташовано вісім кортів з новітніми покриттям (привезеним зі США), високий рівень суддівства (усі судді були арбітрами ФІБА) і закінчуючи приємною погодою.

Наша делегація провела низку зустрічей з представниками ФІБА з приводу подальшого розвитку баскетболу 3х3 у світі. Так з генеральним секретарем ФІБА Патріком Бауманом та директором ФІБА 3х3 Костою Ілієвим були обговорені питання з приводу подальшої співпраці та партнерства, участі збірних команд України в майбутніх чемпіонатах світу та Європи, також ФВБУ отримала пропозицію проведення в наступному році в нашій країні чемпіонату світу або Європи.

У 2016 році баскетбол 3х3 буде включено у програму літніх Олімпійських Ігор, як підвид класичного баскетболу, а в 2020 році, як окремий виду спорту. За цей час ФІБА має провести низку міжнародних змагань (ЧС серед чоловіків та жінок – 2012 р., ІІ Юнацькі Олімпійські Ігри – 2014 р.)

Нашою головною метою є участь збірних команд України в різноманітних змаганнях під егідою ФІБА, підвищення рівня чемпіонату України серед чоловічих команд, проведення чемпіонату України серед жінок, а також першостей серед дітей та юнаків.

На останок хотів би подякувати усім працівникам федерації баскетболу України, особливо її президенту Олександру Волкову, першому віце-президенту ФБУ Зурабу Хромаєву та генеральному секретарю Олександру Ларіну, компанії NIKE, компанії Горант, а також компанії ARD PLUS за надання високоякісної ігрової форми для збірних команд України та усім хто допомагав у підготовці до І юнацького Чемпіонату Світу з баскетболу 3х3.
 
Матчі за участю збірної України (хлопці)

Греція – Україна 17:15
Туніс – Україна 17:8
Південна Корея – Україна 20:11
Пуерто-Ріко – Україна 14:9
Естонія - Україна 14:12
Україна – Індія – 17:6
Україна – Словенія 13:12
Єгипет – Україна 17:16
 
Матчі за участю збірної України (дівчата)

Японія – Україна 20:8
Україна – Австрія 22:15
Китай – Україна 21:15
Україна – Сирія 21:3
Україна – Індія 19:11
Іспанія – Україна 21:10

Підсумкове положення команд І юнацького Чемпіонаті Світу з баскетболу 3х3.
 
Юнаки:

 
1. Нова Зеландія
2. Болгарія
3. Італія
4. Естонія
5. Росія
6. Сербія
7. Канада
8. США
9. Туніс
10. Латвія
11. Пуерто-Ріко
12. Туреччина
13. Іспанія
14. Чехія
15. Греція
16. Йорданія
17. Німеччина
18. Південна Корея
19. Єгипет
20. Україна
21. Румунія
22. Шрі-Ланка
23. Данія
24. Сирія
25. Англія
26. Хорватія
27. Австрія
28. Південна Африка
29. Індія
30. Сінгапур
31. Японія
32. Голландія
33. Словенія
34. Гуам
35. Непал
36. Катар
 
Дівчата:
 
1. Іспанія
2. Італія
3. Японія
4. США
5. Австралія
6. Швеція
7. Чехія
8. Канада
9. Китай
10. Росія
11. Туреччина
12. Англія
13. Німеччина
14. Ангола
15. Україна
16. Індія
17. Голландія
18. Австрія
19. Шрі-Ланка
20. Греція
21. Йорданія
22. Туніс
23. Сирія
24. Гуам

uabasket3x3.org

Добавил: vladenyatko
7
Индикатор репутации - оценка всех предыдущих комментариев пользователя за последние 12 месяцев, сделанная другими пользователями. Этот показатель позволяет предположить, оставлен ли комментарий уважаемым автором или нет.