вверх  обратно

Регламент чемпионата АБКУ "Суперлига" на сезон 2010/2011

3.09.2010

ГЛАВА І.  ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

І.  Мета та завдання

1.1.  Подальший розвиток і популяризація баскетболу в Україні.
1.2.  Підвищення майстерності українських баскетболістів.
1.3.  Виявлення переможців та підготовка клубних команд до участі в Європейських клубних змаганнях ФІБА.
1.4. Підготовка гравців для збірних команд України та участі в офіційних міжнародних змаганнях.

2.  Керівництво та відповідальність за проведенням змагань

1.2.1. Організація, проведення, загальне та оперативне управління змаганнями Чемпіонату
Асоціації баскетбольних клубів України "Суперліга" з баскетболу сезону 2010/2011 рр. (надалі - Чемпіонат та/або Чемпіонат Суперліги) здійснюється Асоціацією баскетбольних клубів України "Суперліга" (надалі - Суперліга).
1.2.2. Взаємовідносини між Федерацією баскетболу України та Асоціацію баскетбольних клубів України "Суперліга" при проведенні змагань Чемпіонату регулюються окремими договорами, що укладаються між Федерацією баскетболу України та Асоціацією баскетбольних клубів України "Суперліга".

ГЛАВА II. СИСТЕМА ПРОВЕДЕННЯ ЧЕМПІОНАТУ

2.1.  Система проведення чемпіонату

2.1.1.  Суперліга - основний склад команд.

Перший етап. Команди грають чотири кола за системою роз'їзного календаря (дві гри на своєму майданчику, дві гри на майданчику суперника) та розігрують місця з 1 по 13.
Другий етап. Команди, що посіли на першому етапі місця з 1 по 8, за системою "плей-офф" до трьох перемог грають 1/4 фіналу, 1/2 фіналу та за 3-4 місця  (перша, друга та п'ята iгри граються на майданчику команди, що посiла вище мiсце на першому етапi, третя та четверта iгри граються на майданчику команди, що посiла нижче мiсце на першому етапi).
Фінальну серію ігор за 1-2 місця команди будуть грати до чотирьох (4) перемог (перша, друга, п'ята та сьома iгри граються на майданчику команди, що посiла вище мiсце на першому етапi, третя, четверта та шоста iгри граються на майданчику команди, що посiла нижче мiсце на першому етапi.
Команди, що програли на першому етапі "плей-офф" (1/4 фіналу), займають місця з 5 по 8 згідно з результатами на першому етапі.
Інші команди в підсумковій класифікації займають місця з 9 по 13 згідно з результатами на першому етапі.

2.1.2.  Суперліга - дублюючий склад команд.

Перший етап. Команди грають чотири кола за системою роз'їзного календаря (дві гри на своєму майданчику, дві гри на майданчику суперника) та розігрують місця з 1 по 13.
Другий етап. Команди, що посіли на першому етапі місця з 1 по 8, в одному місті за системою "плей-офф" до однієї перемоги грають за 1-8 місця.  
Інші команди в підсумковій класифікації займають місця з 9 по 13 згідно за  результатами на першому етапі.

2.1.3. Умови розгляду заявок на вступ до Асоціації баскетбольних клубів України "Суперліга".
Клуби, які бажають приймати участь у Чемпіонаті Асоціації баскетбольних клубів України "Суперліга" з баскетболу сезону 2011/2012 рр.,  повинні подати письмову заявку про вступ до Асоціації баскетбольних клубів України "Суперліга" в термін  до 1 лютого 2011 р.  Термін розгляду заявки загальними зборами учасників АБКУ "Суперліга" -  до 1 липня 2011 р.
Для участі в змаганнях Чемпіонату спортивна база та інфраструктура клубу повинні відповідати вимогам "Офіційних Правил баскетболу" та міжнародним стандартам (додаток "Баскетбольне Обладнання" до "Офіційних Правил баскетболу").
Умови вступу в АБКУ "Суперліга" вирішуються  на переговорах з клубом, що подав заявку на вступ. Вступний та інші внески нових клубів встановлюються рішенням загальних зборів учасників Асоціації баскетбольних клубів України "Суперліга".
Рішення про прийняття клубу до складу учасників Асоціації баскетбольних клубів України "Суперліга", та про його участь в змаганнях Чемпіонату, приймається загальними зборами учасників Асоціації баскетбольних клубів України "Суперліга".

2.1.4.  Умови зміни системи проведення чемпіонату.
У випадку, якщо кількість команд, які офіційно допущені до участі в чемпіонаті (Суперліга - основний склад та Суперліга - дублюючий склад) є іншою (меншою або більшою), ніж зазначена в п. 2.3..1. цього Положення, Загальні збори учасників Суперліги мають право адаптувати систему проведення чемпіонату (Суперліга - основний склад команд та Суперліга - дублюючий склад команд), виходячи з фактичної кількості команд, що допущені до участі в чемпіонаті.

2.2.  Строки проведення

2.2.1.  Строки проведення змагань - згідно з календарями ігор.

2.3.  Організації, які беруть участь у змаганнях, вимоги до учасників

2.3.1. До участі в Чемпіонаті Суперліги 2010/2011 рр. допускаються наступні команди, в разі подання офіційної заявки та виконання необхідних вимог до учасників чемпіонату:  

1.   БК  "Азовмаш" (м. Маріуполь)             9.   МБК "Миколаїв" (м. Миколаїв) 
2.   БК  "Будівельник " (м. Київ)             10.  БК "Хімік" (м. Южне) 
3.   БК  "Феро-ЗНТУ" (м. Запоріжжя)            11.  БК "Політехніка-Галичина " (м. Львів)
4.   БК  "Київ" (м. Київ)              12.  БК "ДніпроАзот" (м. Дніпродзержинськ)
5.   БК  "Кривбасбаскет" (м. Кривий Ріг)                   13.  БК "Донецьк" (м. Донецьк)
6.   БК  " Говерла " (м. Ів-Франківськ)  
7.   БК  "Дніпро" (м. Дніпропетровськ)   
8.   БК  "Одеса" (м. Одеса)   

2.3.2.  У Суперлізі не повинно бути дві команди з одного міста, за винятком м. Києва.

2.3.3. Кожен клуб Суперліги допускається до участі в Чемпіонаті двома складами - основним та дублюючим. Матчі команд дублюючого складу відбуваються в той же день перед грою команд основного складу, крім матчів  плей-офф.

2.3.4. До участі в іграх Чемпіонату допускаються гравці, тренери та особи, що  супроводжують команду, які одержали посвідчення Суперліги. В зоні лави команди можуть знаходитися тільки учасники змагань, які мають посвідчення Суперліги.

2.3.5.  Кількість гравців основних та дублюючих складів команд Суперліги складає до 28 осіб включно. При додатковому внеску до Суперліги дозволяється збільшення складу до 30 осіб.
Представникам клубів Суперліги забороняється вести переговори з будь-яким гравцем, який має діючі контрактні зобов'язання перед іншим клубом Суперліги, без письмового дозволу клубу, що має з цим гравцем діючий контракт.

2.3.6. У складі команд клубів Суперліги можуть бути громадяни України та іноземні громадяни. 

2.3.7. Клуб повинен зареєструвати іноземного гравця в секретаріаті ФБУ для участі в офіційних змаганнях. При реєстрації кожного іноземного гравця клуб повинен сплатити до Суперліги внесок у розмірі 4000 (чотири тисячі) гривень. Суперліга сплачує внесок до ФБУ за реєстрацію в ФІБА усіх іноземних гравців в клубах АБКУ "Суперліга" згідно діючої угоди.

2.3.8.  Гравець, який одержав паспорт громадянина України (після 01.07.2007 р.), але, згідно з нормами Регламенту ФІБА та ФІБА-Європа, не має права грати за збірні команди України (так званий натуралізований гравець), у чемпіонаті України має статус іноземного гравця.
У випадку, якщо гравець змінює громадянство протягом сезону, але вже має посвідчення гравця у даному сезоні, то з новим громадянством він може бути заявлений тільки починаючи з наступного сезону.

2.3..9.  Чисельний склад команд при проведенні кожної гри чемпіонату повинен складати  не більше ніж 19 осіб (мінімум 10 та максимум 12 гравців, 2 тренери та 5 осіб, що супроводжують команду, з відповідним посвідченням Суперліги):  

2.3.10.  На кожну гру команди основного складу клуб Суперліги повинен заявити:
2.3.10.1. не менш ніж шість (6) українських гравців;
2.3.10.2. не більш ніж шість (6) іноземних гравців;
2.3.10.3. На майданчику під час кожної гри основного складу команд Суперліги завжди повинно знаходитися не менше одного (1) українського гравця.
2.3.10.4. Якщо під час гри основного складу команд Суперліги з якихось причин на майданчику не може знаходитись жодного українського гравця (п'ять фолів, травма, дискваліфікація та ін..), команда повинна грати учотирьох.
2.3.10.5. За виконання цієї умови відповідає головний тренер команди. Контроль за виконанням під час гри покладається на комісара матчу.

2.3.11.  На кожну гру команди дублюючого складу клуб Суперліги повинен заявити мінімум десять (10) та максимум дванадцять (12) українських гравців. За дублюючий склад можуть  грати тільки українські гравці 1989-1995 рр.н..

2.3.12.  На кожній грі чемпіонату в команді допускаються не більше ніж три (3) гравця віком 1995 року народження.

2.3.13.  Керівництво клубу повинно довести до відома гравців зміст Регламенту Чемпіонату і Кубку Суперлиги, дисциплінарні правила та покарання, які використовуються на офіційних змаганнях ФІБА, ФБУ і Суперліги по боротьбі з використанням допінгу, та постійно вимагати від гравців дотримання існуючих правил в будь-якій формі і в будь-який час.

2.3.14.  Клуби Суперліги підтримують та дотримуються існуючих правил ФІБА по боротьбі з використанням допінгу в будь-який формі і в будь-який час.

2.4.  Перехід гравця.

2.4.1.  Клуб має право на ротацію (заміну) іноземного гравця із складу шістьох (6), якщо посвідчення цього гравця буде повернено до офісу Суперліги. Ротація іноземних гравців закінчується 31 березня 2011 р о 18.00. 

2.4.2. Заявки (дозаявки) гравців до основного або дублюючого складу команд Суперліги закінчуються 31 березня 2011 р о 18.00.

2.4.3.   Перехід іноземному гравцю в іншу команду дозволяється :
2.4.3.1. Після закінчення сезону - до початку наступного;
2.4.3.2.    Один перехід з 02 листопада по 21 грудня 2010 р. включно (до 18.00);
2.4.3.3.   Один перехід з 01 по 22 лютого 2011 р. включно (до 18.00).

2.4.4.   Перехід українському гравцю в іншу команду дозволяється:
2.4.4.1. Після закінчення сезону - до початку наступного;
2.4.4.2.    Один перехід від початку сезону до 30 грудня 2010 р. включно (до 18.00);
2.4.4.3.   Один перехід з 01 січня по 31 березня 2011 р. включно (до 18.00).    

2.4.5.  Якщо баскетбольний клуб Суперліги в своїй структурі має команди в різних лігах, то протягом сезону перехід гравця, при умові наявності посвідчення гравця відповідної ліги, дозволяється:
2.4.5.1.         Із команди нижчої ліги до команди вищої ліги - без обмежень до 31 березня  2011 р. включно;
2.4.5.2.           Із команди вищої ліги до команди нижчої ліги - тільки в строки переходів;
2.4.5.3.        Якщо гравець клубу у термін переходів переходить із команди вищої ліги до команди нижчої ліги, - цьому гравцю не дозволяється більше перехід уверх до команди вищої ліги.
2.4.5.4.   Гравцям 1989 р.н. і молодше дозволяється в рамках свого клубу перехід нагору/униз/нагору у будь-який час на протязі сезону.

2.4.6.  Клуб може дозволити тимчасовий перехід (оренду) в інший клуб в строки переходів гравця із кількості 28 (30) гравців, що мають контракт, але не може заявити в склад своєї команди замість нього іншого гравця.

2.4.7.   При переході в інший клуб або відрахуванні із клубу на протязі сезону попереднє посвідчення гравця повертається до офісу Суперліги.

2.5.  Заявки.

2.5.1. У команди, яка не сплатила до дати, що встановлена Загальними зборами  Засновників Суперліги, заявочний внесок та борги, що пов'язані з участю у попередніх чемпіонатах та Європейських Кубках, заявка на участь в змаганнях не приймається.

2.5.2. Заявочні листи (іменні заявки) для участі в Чемпіонаті подаються до офісу Суперліги (можливо поштою разом з фотографіями на посвідчення) з 01.09 по 22.09.2010 р. (до 18.00). Початок чемпіонату 25.09.2010 р.

2.5.3.  Не пізніше ніж за п'ять днів до подання заявки треба надіслати до офісу Суперліги заявочний список команди факсом або електронною поштою.

2.5.4.  Усі зміни до заявок повинні бути подані до офісу Суперліги не пізніше 72 годин до початку першої гри чемпіонату.

2.5.5.  Після початку чемпіонату кожна заявка гравця є дозаявкою.

2.5.6.  В заявочний лист команди Суперліги повинно бути включено не більше 28 (30) гравців та 16 офіційних осіб, в т.ч. тренер, помічник тренера, менеджер, лікар, масажист, статистик, перекладач та інші) - усіх, хто буде під час ігор мати право знаходитися на лавці команди. В заявці треба вказати в АЛФАВІТНОМУ ПОРЯДКУ прізвище, ім'я та по батькові, число, місяць і рік народження, основний чи дублюючий склад команди, амплуа, зріст, вага гравця, спортивне звання, громадянство для іноземних гравців.
В разі необхідності , заявочний лист може бути засвідчений регіональним осередком ФБУ та регіональним управлінням по фізичній культурі і спорту.
Тренери й супровідні особи, що включені в заявку команди Суперліги, можуть бути заявлені на гру як основного, так і дублюючого складу без обмежень.

2.5.7.  При заявці іноземного гравця одночасно треба надати:
- лист - дозвіл від Федерації країни, де гравець був зареєстрований попередньо;
- ксерокопію паспорта гравця;
- реєстраційну форму ФІБА-Європа на гравця, яка заповнена англійською мовою;
- ім'я та прізвище агента гравця англійською мовою, громадянство агента, номер ліцензії ФІБА агента - в листі до секретаріату ФБУ з проханням зробити лист-запит на гравця  до зарубіжної Федерації;
- назва клубу та країна (письмово), де гравець грав попередньо.

2.5.8.  Разом з заявочним листом клуби подають:
2.5.8.1. Документи, що підтверджують наявність власного дитячо-юнацького спортивного закладу (ДЮСЗ), або договори з іншими ДЮСЗ про спільну діяльність.
2.5.8.2.  Копії контрактів кожного гравця із кількості 28 (30) з усіма додатками, змінами та ін.
2.5.8.3.   Анкету з фотографією гравця, тренера (в електронному вигляді на сайт Суперліги).
2.5.8.4.   Допінгову декларацію гравця.
2.5.8.5.   По дві фотографії (3х4) кожного гравця, тренера, адміністратора, лікаря команди та ін. (для посвідчення).
2.5.8.6.   Ксерокопії паспортів кожного нового гравця, тренера команди. Ксерокопію паспорта кожного гравця, який досягнув 16-річчя (не пізніше одного місяця із дня народження), у т.ч. на протязі сезону.
2.5.8.7.  Документ про спеціальну освіту лікаря та масажиста команди.
2.5.8.8  Довідку з реквізитами команди, керівників та тренерів команд, відповідального за статистику, делегата матчу, прес-секретаря, адміністратора, бухгалтера, спортивного залу (анкета додається).
2.5.8.9.  Акт прийняття спортивної споруди та обладнання представником офісу Суперліги.
2.5.8.10. Коротка (1-2 аркуші) історія заснування, спортивних досягнень клубу та фотографія команди (основний та дублюючий склад), в електронному вигляді.

2.6.  Визначення командних результатів.

2.6.1. Місця команд розподіляються згідно з "Офіційними Правилами баскетболу".

2.7. Нагородження.

2.7.1. Команді-переможниці Чемпіонату Суперліги серед команд основного складу присвоюється звання "Чемпіон Суперліги". 12 гравців, головний тренер та дві (2) додаткові особи з команди-переможниці нагороджуються перснями чемпіонів Суперліги. Команди, які посіли I-III місця, нагороджуються кубками. Гравці, тренери та керуючий склад команд (до 25 осіб) Суперліги, які посіли I-III місця, нагороджуються золотими, срібними та бронзовими медалями і подарунками.
2.7.2.  Команді-переможниці Чемпіонату Суперліги серед команд дублюючого складу присвоюється звання "Переможець Чемпіонату Суперліги серед команд дублюючого складу". Команди дублюючого складу, що посіли I-III місця, нагороджуються кубками. Гравці, тренери та керуючий склад команд (до 22 осіб), які посіли I-III місця серед команд дублюючих складів, нагороджуються відповідними золотими, срібними та бронзовими медалями.
2.7.3.  Нагородженню в кожній команді дублюючого складу підлягають до 16 гравців (при умові, що вони зіграли у двадцяти п'яти відсотках усіх ігор чемпіонату) та 6 офіційних осіб, які мають посвідчення Суперліги.
2.7.4. Індивідуальними призами нагороджуються найкращі гравці команд основного й дублюючого складів команд Чемпіонату Суперліги. 
2.7.5. Витрати по нагородженню несе Асоціація баскетбольних клубів України "Суперліга"

ГЛАВА III.  ОРГАНІЗАЦІЯ Й ПРОВЕДЕННЯ МАТЧІВ

3.1.  Загальні положення. 

3.1.1. Кожен клуб повинен призначити представника команди-господаря - делегата матчу, який буде відповідальним за виконання всіх вимог регламенту та за якість і оперативність переданої до офісу Суперліги та офіційного сайту Суперліги інформації про гру відразу після закінчення зустрічі.

3.1.2. Кожному клубу Суперліги рекомендується утримувати юнацькі групи з баскетболу із забезпеченням цілорічного навчально-тренувального процесу та участі в змаганнях Всеукраїнської Юнацької Баскетбольної Ліги.

3.1.3. У разі неможливості проведення зустрічі на заявленому спортивному майданчику з поважних причин, гра повинна бути перенесена на інший майданчик. Рішення про перенос гри на інший майданчик приймає комісар разом з суддями і узгоджує це питання з генеральним директором Суперліги.

3.1.4. Постійний час початку ігор у робочі й святкові дні кожен клуб установлює на весь сезон і сповіщає про це в офіс Суперліги не пізніше десяти (10) днів до початку сезону.  
Час початку ігор не може бути змінено без наявності для цього поважної причини. Клуб-господар повинен отримати дозвіл генерального директора Суперлiги про перенесення початку гри та повідомити про це всі зацікавлені сторони не пізніше ніж за 7 днів до гри.
Пріоритетний час початку гри визначається часом початку телетрансляції. При роз'їздній системі початок ігор команд основного складу в будні дні - не раніше 18.00 години, у вихідні та святкові дні - не раніше 12 години, при туровій системі - не раніше 10.00. Початок ігор команд дублюючого складу на три години раніше гри основного складу. У виключному випадку за вимогою телебачення в день телетрансляції по всій території України та за умовою згоди генерального директора Суперліги початок гри дублюючого складу команд може бути перенесений на час після гри основного складу команд.

3.1.5.  Початок гри команд дублюючого складу повинен бути на чотири години раніше гри основного складу, якщо з поважних причин гра дублюючих складів проводиться на іншому майданчику, ніж гра команд основного складу. В даному випадку клуб-господар повинен забезпечити транспортом команду-гостя (дубль) та суддівську бригаду (дубль) для переїзду до гри команд основного складу.

3.1.6.  У випадку, якщо команда за якимись причинами спізнюється на гру до 60 хвилин, комісар за узгодженням з генеральним директором Суперліги приймає рішення щодо можливості подальшого проведення зустрічі.

3.1.7. Змінювати дату гри, що затверджена календарем змагань, не дозволяється. За рішенням генерального директора Суперліги гра може бути перенесена тільки в зв'язку з настанням важливої події (телетрансляція, ситуація в спортивній споруді та ін.) на дату, що погоджена з обома клубами

3.1.8.  У разі проведення в одному місті одного і того ж дня більш ніж одного матчу, ігри мають починатися у різний час. Порядок проведення ігор визначається за домовленістю між керівництвом клубів - господарів майданчиків.

3.1.9.  Тренерський склад під час гри основного та дублюючого складу команд Суперліги повинен бути одягнутий офіційно (костюм, сорочка). Спортивний одяг та взуття, джинси є неприйнятними.

3.1.10. Для гравців та тренерсько-адміністративного складу команд Суперліги рекомендовано під час подорожі (вокзал, аеропорт, домашні ігри) бути одягнутими в однаковий верхній одяг.

3.1.11.  Інші вимоги до учасників чемпіонату регламентуються "Положенням про статус баскетболіста України", "Положенням про допуск гравців, тренерів і суддів до участі в змаганнях…", "Регламентом організації і проведення офіційних змагань в Україні", " Дисциплінарними правилами" та ін. документами ФБУ та Суперліги.

3.2.  Ігровий майданчик й технічне устаткування.

3.2.1. Ігри команд Суперліги проводяться на спортивних спорудах, які відповідають вимогам Офіційних Правил баскетболу ФІБА, та вміщують не менш тисячі (1000) місць для глядачів. Спортивні споруди, де проводяться ігри чемпіонату, повинні мати акт відповідності спортивної споруди вимогам регламенту чемпіонату Суперліги. На спортивних спорудах мають бути прапори України, Суперліги та ФБУ (якщо надає ФБУ), афіші та програмки, де розміщена графічна інформація Суперліги.

3.2.2.  Спортивні споруди повинні бути забезпечені такими умовами в залах, а саме:
3.2.2.1. Температура взимку - не нижче + 15?С.
Якщо на майданчику температура нижче + 12?С, гра не проводиться. Рішення про відміну гри приймає комісар матчу за згодою з генеральним директором Суперліги. У випадку відміни гри команді-господарю зараховується поразка "позбавленням права" (рахунок 0:20, в класифікації 0 очок).
3.2.2.2. Ігровий майданчик, сучасні баскетбольні конструкції, щити, кільця, табло, годинник (пристрій відліку) двадцяти чотирьох (24) секунд повинні відповідати вимогам "Офіціальних Правил баскетболу" та міжнародним стандартам (Додаток "Баскетбольне Обладнання" до "Офіційних Правил баскетболу" ФІБА).
3.2.2.3. Кожний щит баскетбольної конструкції повинен бути обладнаний світловими пристроями по його периметру, які прикріплені до внутрішньої сторони щита, і які запалюються червоним кольором тільки тоді, коли лунає сигнал ігрового годинника про закінчення періоду. Світлові пристрої мають бути шириною принаймні 10 мм і покривати принаймні 90% периметра скляної поверхні щита.
3.2.2.4. У спортивному спорудженні повинен перебувати мінімум один запасний баскетбольний щит з кільцем і сіткою, а також у розпорядженні клуба-господаря повинно бути все необхідне встаткування й персонал для швидкої (до тридцяти (30) хвилин) заміни ушкодженого щита. У випадку відсутності запасного щита при необхідності його заміни клубу-господарю зараховується поразка "позбавленням права" (рахунок 0:20, в класифікації 0 очок.
3.2.2.5. Освітлення в ігровому залі повинно відповідати нормі щодо проведення спортивних змагань вищих рівнів (всі світлові точки повинні бути в робочому стані). Ігровий майданчик повинен бути рівномірно та достатньо освітленим (1000 люкс, в разі телевізійної трансляції гри - 1000-1500 люкс). Під час розминки команд (не менше ніж за 60 хвилин) освітлення повинно бути таким, як під час гри. Джерела світла повинні розташовуватися там, де вони не будуть заважати гравцям та суддям (джерела світла не повинні бути спрямовані в очі учасникам матчу).
Під час гри забороняється використовувати світлові ефекти, спрямовані на ігровий  майданчик.

3.2.3.  Вхід в зал глядачам тільки за квитками з посадковим номером. При проведенні матчу забороняється використання стоячих місць.

3.2.4.  У спортивній споруді заборонено:
а)  продавати й розпивати спиртні напої;
б)  палити;
в)  проносити до спортивної споруди скляні пляшки, прапори з ратищем (древком) та ін. небезпечні предмети;
г)  кидати на ігровий майданчик будь-які предмети;
д) ображати суддів, комісара, інспектора, суддів-секретарів, гравців, тренерів, супровідних осіб або глядачів, загрожувати їм (у словесній або іншій формі).

3.3.  Обов'язки клубу-господаря.

3.3.1.  Клуб-господар, який приймає ігри чемпіонату, повинен:

3.3.1.1.   Забезпечити зустріч команд гостей автобусом класу "Люкс", за умовою, що відстань до місця зустрічі/від'їзду не більш, ніж сто п'ятдесят (150) км.
Забезпечення дублюючого складу команди-гостя автобусом здійснюється лише по місту проведення змагань

3.3.1.2. Надати, при необхідності, кімнату та персонал для допінг-тесту гравців. Рішення про допінг-тестування приймає Генеральний директор Суперліги, це рішення  може бути застосоване на етапі Плей-офф і Фіналу Кубку сезону 2010/2011 рр.

3.3.1.3. Надати команді-гостю окрему роздягальню, що охороняється, і де повинні бути: душова з гарячим водопостачанням, туалет, вішалки для одягу, стіл для масажу, не менше шістнадцяти (16) стільців, дзеркало, демонстраційна дошка та фломастери для розбору гри. В роздягальні команди-гостя повинна підтримуватися температура не менше + 18?С.

3.3.1.4. Забезпечити команди гостей одним тренуванням за день до гри та одним тренуванням у день гри, але не пізніше, як за 6 годин до початку гри (в ранковий час не раніше 09.00, та в вечірній час не пізніше 20.00). Тривалість тренування напередодні гри -  не менше 90 хвилин, тривалість тренування в день гри - не менше 60 хвилин.

3.3.1.5. Забезпечити команди гостей ігровим залом для розминки не менш ніж за 60 хвилин до початку гри.

3.3.1.6. Надати для тренування та офіційних ігор не менш, ніж 12 м'ячів фірми NIKE (модель Elite Championship), якими буде проводитися матч.

3.3.1.7. Забезпечити обов'язкове виконання державного гімну України перед початком кожного матчу (роз'їзна система) та в перший ігровий день (турова система) після представлення учасників гри - гравців та суддів.

3.3.1.8. Забезпечити обов'язкове проведення під час тайм-ауту, перерви або паузи виступів групи підтримки (основний склад команд) та іншої розважальної програми.

3.3.1.9. Забезпечити обслуговування ігор кваліфікованим медичним персоналом з необхідними медикаментами (пункт медичної допомоги - черговий лікар й/або машина швидкої медичної допомоги). Лікар повинен відрекомендуватися команді-гостю перед грою і довести до її відома своє місцезнаходження.

3.3.1.10. Забезпечити присутність 2-4 юних баскетболістів (не молодше 12 років) для повернення м'ячу, що вийшов за межи майданчику, та прибирання майданчику спеціальною (сухою) шваброю під час розминки та гри. Форма юних баскетболістів повинна бути однаковою, відповідати погодним умовам і відрізнятися кольором від форми команд та суддів.

3.3.1.11. Забезпечити дотримання вимог, що пов'язані з використанням музичних інструментів та мікрофона під час гри згідно з вимогами Регламенту ФІБА-Європа:
3.3.1.11.1. Використання музичних інструментів (оркестру) під час гри дозволяється тільки на трибуні, що розташована на протилежному боці майданчика від секретарського столу та зони лавок команд;
3.3.1.11.2. Використання музичного оформлення через посилюючий звук апаратури дозволяється в зоні лицьових ліній баскетбольного майданчику;
3.3.1.11.3. Використання музичного оформлення через апаратуру, що підсилює звук, дозволяється тільки в тих випадках, коли м'яч знаходиться поза грою (коли м'яч мертвий);
3.3.1.11.4. Забороняється використання мікрофона судді-інформатора для некоректного підбадьорення команди або збуджування негативних емоцій глядачів. Забороняється використання глядачами мікрофона зі звукопідсилювальною апаратурою для некоректного підбадьорення команди або збуджування негативних емоцій глядачів. 

3.3.1.12. Забезпечити придбання квитків для вболівальників клуба-гостя в кількості не менше 10 % від кількості місць для глядачів виключно на підставі письмової заявки клуба-гостя, що повинна надійти не пізніше ніж за три дні до дати проведення гри. У випадку порушення встановленого порядку клубу-гостю може бути відмовлено в праві на придбання заявленої кількості квитків.

3.3.1.13. Надати окреме суддівське приміщення, що охороняється. В ньому повинні бути: душова з гарячим водопостачанням, туалет, вішалки (мінімум 4), шафи для одягу (мінімум 4), стіл, стільці (мінімум 4), дзеркало, демонстраційна дошка та фломастери для розбору гри. В суддівських приміщеннях повинна підтримуватися температура не менше + 18С.

3.3.1.14.      Надати кімнату для суддів-секретарів зі столом та стільцями.

3.3.1.15.  Забезпечити кваліфіковану роботу суддів-секретарів та обробки Ігрової  статистики (див. гл. 4). Клуб несе відповідальність за неякісну роботу суддів-секретарів.

3.3.1.16. Забезпечити комісара зустрічі телефаксом для передачі в офіс Суперліги  інформації про результати та статистику ігор не пізніше однієї години після закінчення зустрічі, якщо під час гри не було Інтернет-трансляції гри у режимі реального часу ("on-line"). Комісар після закінчення матчу повинен переконатися, що статистика гри з"явилася на сайті Суперліги.

3.3.1.17.  Організувати відео зйомку матчу, надати DVD диск із записом гри у трьох екземплярах і скопіювати відео на FTP сервер Суперліги, відповідно до вимог, що викладені в Додатку № 1 до Регламенту Суперліги.

3.3.1.18. Забезпечити умови для роботи відео-операторів команд.

3.3.1.19.    Забезпечити оперативну передачу відеоматеріалу у необхідному форматі та якості на FTP сервер Суперліги для телевізійної програми "Журнал Суперліги", відповідно до вимог, що викладені у Додатку № 2 до Регламенту Суперліги.

3.3.2.  Клуб-господар в день проведення гри повинен організувати для глядачів можливість придбання баскетбольної атрибутики свого клубу та Суперліги (не менш ніж 5 найменувань продукції, наприклад, майка, шарф, шапка, вимпел, чашка, ручка т.ін.).

3.3.3. Клуб-господар за рішенням генерального директора Суперліги може бути позбавлений права проведення ігор на своєму майданчику в випадку незадовільного прийому учасників та  неякісної підготовки проведення змагань.

3.3.4. Обов'язки клуба-господаря по ТБ, медіа, рекламі та ін. питанням вказані у відповідних главах Регламенту та інструкціях Суперліги.

3.4.  Обов'язки клубу-гостя.

3.4. 1. Клуб-гість повинен вчасно сповістити клуб-господаря про час свого прибуття/від'їзду, потребах проживання, харчування, тренувального процесу, а також сповістити про організований приїзд своїх уболівальників і бажаної кількості квитків (див. п.3.3.1.11.).

3.5.  Вимоги по забезпеченню безпеки учасників змагань.

3.5.1.  Клуб-господар несе відповідальність щодо дотримання безпеки учасників чемпіонату, а також щодо забезпечення громадського порядку в спортивній споруді до початку, під час проведення й після закінчення гри.

3.5.2.  Охорона громадського порядку і безпеки під час проведення матчів чемпіонату України здійснюється згідно "Інструкції по організації охорони громадського порядку і безпеки під час проведення ігор чемпіонату та Кубку України з баскетболу".

3.5.3.  Мінімальна кількість представників охорони для спортивних арен місткістю до 2000 глядачів становить 12 осіб. Для спортивних арен місткістю понад 2000 глядачів - не менш ніж 20 осіб та додаткова необхідна кількість представників МВС.

3.5.4.  Для забезпечення безпеки під час проведення ігор чемпіонату охорона громадського порядку повинна здійснюватися за договором, укладеним між клубом-господарем та органами Міністерства внутрішніх справ або охоронними фірмами, що мають відповідну ліцензію.
Особи, задіяні для забезпечення безпеки матчу, крім співробітників МВС, повинні мати відповідну форму одягу.

3.5.5.  Делегат матчу за одну годину до початку гри повинен відрекомендувати керівника охорони комісару матчу, та, за вимогою, - представнику клубу-гостю. У разі необхідності, комісар може надати керівнику охорони додаткові інструкції. Делегат матчу і комісар під час проведення гри повинні знати, де знаходиться керівник охорони.

3.5.6.  За 60 хвилин до часу початку гри охорона повинна зайняти необхідні позиції між трибунами та ігровим майданчиком і не допускати сторонніх осіб у межі двометрової зони навколо ігрового майданчика та зони лав команд до, в перервах, під час та після гри.

3.5.7.  За вимогою комісара матчу охорона може втрутитися для відновлення порядку у разі виникнення конфлікту між учасниками гри.

3.5.8.  У разі порушення вболівальниками норм поведінки охорона повинна негайно відновити порядок.

3.5.9. Охорона повинна забезпечити безпечний і безперешкодний вихід гостей -  команди-суперника та вболівальників "фанатів" зі спортивної споруди до транспорту, що на них чекає.

3.5.10.  Керівник охорони повинен призначити три особи для супроводу суддівської бригади, які мають виконувати наступні функції:
- постійно знаходитися біля суддівської кімнати до, в перервах, та після закінчення  гри;
- не допускати будь-кого, без винятку, в суддівську кімнату без запрошення суддів або комісара;
- постійно супроводжувати суддів і комісара до, в перервах та після закінчення гри з метою забезпечення персональної безпеки та уникнення небажаних контактів;
-  забезпечити безпечний і безперешкодний вихід суддівської бригади зі спортивної споруди до транспорту, що на неї чекає.

3.5.11.  На кожну гру клуб-господар зобов'язаний мати письмовий "План заходів щодо забезпечення безпеки матчу" і схему охорони матчу й, за вимогою, ознайомити з ним комісара гри.
"План заходів щодо забезпечення безпеки матчу" і схема охорони повинні містити в собі:
- схему руху глядачів по території спортивного спорудження, шляхів наповнення й евакуації трибун, місць розташування пунктів медичної допомоги, місць розміщення протипожежного інвентарю й устаткування;
- охорону суддів, комісара, гравців, тренерів, що супроводжують осіб з моменту їхнього прибуття в спортивне спорудження, та супровід до транспорту, що на них чекає;
- схему виставляння постів охорони в необхідних місцях за одну (1) годину до початку матчу;
- заходу щодо забезпечення громадського порядку в спортивному спорудженні до початку, під час проведення й після закінчення гри;
- пункт медичної допомоги (черговий лікар й/або машина швидкої медичної допомоги).

3.5.12.  Категорично забороняється використання вибухонебезпечних і піротехнічних засобів.

3.5.13. Якщо глядачі в залі систематично ображають суддів чи інших учасників матчу або іншим чином заважають нормальному проведенню гри, то клуб-господар повинен вжити заходів для попередження подібної поведінки.

3.5.14. Клуб-господар майданчику повинен забезпечити безпеку суддів за 1 годину до початку гри і до моменту виїзду суддів, за вимогою суддів - за межі міста, де проводилась гра.

3.5.15. Клуб-господар майданчику повинен надати місце для стоянки автомобілю суддів у спортивного комплексу, де буде проводитися гра, і несе відповідальність за нього, якщо судді прибули на гру на власному автомобілі.

3.5.16.  У разі, якщо суддівська бригада вирішила не проводити матч через порушення громадського порядку, за рішенням Загальних Зборів до команди може застосовуватись обов'язковий грошовий внесок до 50000 гривень.

ГЛАВА IV. СУДДІ, КОМІСАР, ІНСПЕКТОР

4.1.  Загальні положення.

4.1.1.  Кожну гру основного складу в Суперлізі обслуговує комісар, троє суддів в полі, гру дублюючого складу - комісар, двоє суддів в полі (регулярний сезон) та комісар, троє суддів в полі (ігри "плей-офф").

4.1.2.  Місцева бригада з 8 суддів-секретарів обслуговує ігри основного та дублюючого складів. До складу бригади суддів-секретарів входять:
- ?суддя-секретар протоколу гри (1 ос.),
- суддя-секундометрист ігрового часу (1 ос.),
- суддя-оператор двадцяти чотирьох секунд (1 ос.),
- суддя-оператор інформаційного табло (1 ос.),
- суддя-інформатор (диктор) (1 ос.),
- група АСК (3 ос.). ?АСК - автоматизована система керування, що включає в себе комп'ютерну техніку, програмне забезпечення й фахівців для ведення баскетбольної статистики.
Група АСК (для роботи на одній статистичній програмі) складається з оператора по введенню статистики й двох секретарів-статистиків, один із яких диктує події, а інший записує їх на спеціальний бланк. Група АСК входить до складу бригади суддів-секретарів, призначеної на матч, і виконує роботу з введення подій гри в спеціалізовану комп'ютерну програму для одержання статистики гравців і команд на матчі.

4.1.3. Кожен клуб повинен вести комп'ютерну статистику ігор основного та дублюючого складів команд (группа АСК). 

4.1.4. Кожен клуб повинен забезпечити секретарську бригаду єдиною екіпіровкою. Але якщо Суперліга забезпечить єдиною уніформою секретарів, бригада під час ігор чемпіонату повинна бути одягнута в екіпіровку Суперліги.

4.2.  Обов'язки суддів, комісара, інспектора.

4.2.1.  Обов'язки суддів й комісара передбачені "Офіційними Правилами баскетболу" та службовими інструкціями суддівського відділу ФБУ.

4.2.2. На найбільш відповідальні зустрічі може бути призначено інспектора. Обов'язки інспектора передбачені службовими інструкціями Суперліги.

ГЛАВА V.  САНКЦІЇ, ПРОТЕСТИ Й ДИСЦИПЛІНАРНІ ПОКАРАННЯ

5.1.  Санкції при проведенні Чемпіонату.

5.1.1  Учасники чемпіонату Суперліги повинні виконувати Регламент Чемпіонату Суперліги, нормативні документи АБКУ "Суперліга", "Офіційні Правила баскетболу".

5.1.2.  Керівництво клубів, які беруть участь в Чемпіонаті Суперліги, несе  відповідальність за поведінку представників свого клубу, глядачів та нормальне проведення матчу як на своєму майданчику, так і на виїзді, за поведінку своїх вболівальників "фанатів", що прибули вболівати організовано, до, під час та після гри.

5.1.3.  Дисциплінарні вчинки учасників чемпіонату, а також будь-які порушення порядку серед глядачів (до, під час чи після гри) розглядатимуться генеральним директором Суперліги. До порушників застосовуються відповідні санкції, які затверджені Загальними зборами засновників Суперліги. Контроль за виконанням санкцій покладається на офіс Суперліги. 

5.1.4.  Кожний клуб Суперліги, що має контракт з гравцем, повинен відпустити гравця, коли він був викликаний грати за національну збірну команду України в будь-якій віковій категорії на весь період, зазначений для змагань національних збірних команд та на період, узгоджений з ФБУ.
У разі невиконання цього обов'язку без поважної причини, клуб Суперліги, в якому зареєстрований гравець, при поданні заявочного листа до участі в чемпіонаті Суперліги сплачує внесок за посвідчення цього гравця як за посвідчення іноземного гравця. В кожному випадку рішення приймається ДПК ФБУ та, при необхідності, Президією ФБУ.
Крім того, ФІБА-Європа може застосувати відповідні дисциплінарні санкції до клубу або гравця згідно свого регламенту. 

5.2.  Протести, порушення регламенту, суперечки.

5.2.1.  Якщо команда вважає, що її права були порушені рішенням суддів або іншими  подіями, які мали місце під час гри, вона може подати протест.

5.2.2. Якщо під час офіційних змагань Суперліги команда вважає, що її права були защемлені рішенням судді або якою-небудь подією, що відбулася протягом гри, вона повинна діяти наступним чином:

5.2.2.1. Негайно по закінченні гри капітан цієї команди повинен проінформувати старшого суддю про те, що його команда подає протест на результат гри, і підписати протокол у графі "Підпис капітана у випадку протесту". Для того, щоб цей протест став дійсним, необхідно, щоб офіційний представник клубу підтвердив цей протест у письмовій формі. Це повинно бути зроблено не пізніше двадцяти (20) хвилин після закінчення гри.
Докладні роз'яснення необов'язкові. Досить написати: Клуб "X" протестує проти результату гри між командами "X" й "Y". Потім він повинен передати задаток представникові Суперліги (комісару) або на протязі робочого дня зробити на розрахунковий рахунок Суперліги грошовий внесок в сумі 5000 (п'ять тисяч) грн.
Клуб, що звернувся з протестом, повинен подати представникові Суперліги або  комісару текст з детальним описом причини свого протесту протягом години після закінчення гри.
Якщо протест задовольняється, грошовий задаток повертається.

5.2.2.2. Комісар та старший суддя повинні протягом години після закінчення гри подати рапорт про інцидент, що привів до протесту, генеральному директору Суперліги.

5.2.3. Рішення по спортивним спорам (протест, дискваліфікація і т.і.), на підставі висновків Дисциплінарно-проглядової комісії (надалі - ДПК Суперліги), приймається генеральним директором Суперліги за три (3) доби від подання протесту, або до наступного матчу, якщо матч відбудеться раніше триденного терміну, та не пізніше ніж за шість (6) годин до початку наступного  матчу.

5.2.4. Рішення по іншим питанням порушення вимог Регламенту приймається Генеральним директором Суперліги.

5.2.5. Якщо клуб має питання щодо рішень суддів під час гри та бажає мати роз'яснення, клуб може подати листа та відео матеріали даного матчу на CD-носії до ДПК Суперліги. Одночасно необхідно внести на розрахунковий рахунок Суперліги обов'язковий грошовий внесок в розмірі 3000 (три тисячі) гривень.
Свої роз'яснення та висновки стосовно листа ДПК Суперліги повинна надіслати клубу та, при необхідності, до суддівського відділу ФБУ й офісу Суперліги.

5.3.  Апеляції.

5.3.1.  На рішення генерального директора Суперліги за три (3) доби може бути подана апеляція до Загальних зборів Засновників Суперліги, де розглянути апеляцію необхідно протягом десяти (10) днів. Рішення Загальних зборів Засновників Суперліги є остаточним.

5.3.2. У виняткових випадках (відповідальність за летальний випадок під час гри, великий збиток, що нанесений місцю проведення матчу й т.п.) Загальнi зборі Засновників Суперліги можуть прийняти рішення про звернення до ДПК ФБУ.

5.4.  Дисциплінарні покарання.

5.4.1. Дисциплінарні покарання вказані в доповненні: "Дисциплінарні правила при проведенні Чемпіонату Асоціації баскетбольних клубів України "Суперліга" з баскетболу сезону 2010/2011 рр."

ГЛАВА VI.  ФІНАНСОВІ УМОВИ УЧАСТІ В ЧЕМПІОНАТІ

6.1. Фінансування.

6.1.1.  При проведенні ігор клуб-господар майданчику несе витрати по:
" організації ігор та їх рекламі;
" охороні громадського порядку і безпеки;
" медичному забезпеченню;
" забезпеченню транспорту для супроводження команд-гостей;
" забезпеченню виступу груп підтримки;
" оплаті відрядження, харчування суддів ігор команд дублюючого складу Суперліги при туровій системі змагань;
" оплаті роботи секретарської бригади ігор основного та дублюючого складу Суперліги;
" забезпеченню секретарської бригади єдиною екіпіровкою, комп'ютером з доступом до Інтернету та необхідною документацією (протоколи ігор, технічний звіт, статистика кидків).

ГЛАВА VII.  МЕДІА Й СУСПІЛЬНІ ЗВ'ЯЗКИ

7.1.  Загальні положення

7.1.1. Кожний клуб повинен мати свій сайт в Інтернеті, оперативно його оновлювати, та електронну адресу. 

7.1.2.  Кожний клуб повинен розмістити на своєму сайті умови акредитації журналістів.

7.1.3  При проведенні матчів Суперліги спортивна споруда повинна мати обладнанні місця для акредитованих журналістів та приміщення для проведення прес-конференції.

7.1.4. Кожний клуб повинен проводити прес-конференцію після кожного матчу чемпіонату з обов'язковою участю від кожної команди одного гравця та головного тренера (першими - представники команди-гостя, другими - команди-господаря).

7.1.5. Кожний клуб, аби забезпечити необхідні умови для проведення прес-конференцій, має виготовити спеціальну фонову ширму - прес-банер з нанесенням на неї свого логотипу, логотипів своїх спонсорів і Суперліги. Прес-конференції можна проводити як у спеціальному приміщенні, так і в ігровому залі одразу після закінчення гри, однак лише за умови використання прес-банеру.

7.1.6. Не менш ніж три рази за сезон клуби повинні проводити прес-конференції, які не пов'язані з конкретними матчами. Приводом для такої прес-конференції може бути: початок сезону, закінчення сезону, гучний трансфер, тощо.

7.1.7. Правила й порядок використання логотипа й іншої графічної інформації Суперліги приводяться в службових інструкціях Суперліги.

7.2.  Порядок телевізійної трансляції і вимоги до телевізійних зйомок.

7.2.1.  Клуби повинні сприяти проведенню зйомок для баскетбольної програми про Суперлігу: надавати журналісту і оператору програми доступ до команди і окремих гравців, допомагати під час поселення або переїзду.

7.2.2. Крім безпосередньої домовленості з регіональним каналом про здійснення трансляції, клуб має проконтролювати забезпечення "Суперліги" оперативним відео матеріалом гри (протягом 2 годин після завершення гри). ТВ-канал має надіслати до офісу Суперліги 10-ти хвилинну нарізку найкращих моментів гри і післяматчеві інтерв'ю для використання у телевізійній програмі про Суперлігу.

7.2.3. Клуби повинні забезпечити представників телевізійних ЗМІ (журналіст, оператор) можливістю вести зйомку з тих місць у залі, які не заважають проведенню телетрансляції (верхня точка всередині залу, нижня точка під кошиком, нижня точка навпроти лави запасних) та самої гри.

7.2.4. Клуби-учасники передають свої телевізійні права Суперлізі на основі ліцензійного договору між клубом та Суперлігою.
Якщо Суперліга не транслює матч клубу, права на його трансляцію повинні бути повернені клубу для місцевої трансляції, за умовою, що телевізійний  канал узгоджений  з Суперлігою та якість трансляції цього телеканалу (кількість камер, графіка та ін.) відповідають вимогам Суперліги.

7.2.5. При телевізійній трансляції ігор телевізійні камери повинні знаходитися тільки за наданими схемами № 1 та № 2.

7.2.6. Детальні умови й вимоги по організації телевізійної трансляції приводяться в службових інструкціях Суперліги після висновку договорів із телеканалами про трансляції матчів Суперліги.

7.3.  Медіа-регламент

7.3.1  Клуб-господар зобов'язаний:
7.3.1.1.  Надати всю необхідну техніку для забезпечення статистичних "on-line" інтернет-трансляції.

7.3.1.2.  Надати Суперлізі оперативну інформацію про гру (прев'ю гри, звіт про гру, статистика, фотографії, повний відео   запис прес-конференції).

7.3.2.  Прес-служба клубу має систематично організовувати інтерв'ю з гравцями і тренером команди, викладати ці інтерв'ю на своєму офіційному сайті і надавати його  Суперлізі.

7.3.3. Прес-служба клубу повинна викладати на офіційному сайті клубу тільки інформацію офіційного характеру.

7.3.4. Представники клубу (команди) не повинні критично висловлюватися у засобах масової інформації з питань, що пов'язані з організацією та суддівством ігор. Усі суперечки треба розглядати в службовому порядку.
Представники клубу (команди) повинні притримуватися службової конфіденційністі. 

7.3.5.  Детальні умови й вимоги всіх пунктів Медіа-регламенту приводяться в службових інструкціях Суперліги та обов'язкові до виконання.

ГЛАВА VIII.  ВИКОРИСТАННЯ РЕКЛАМИ Й РЕКЛАМНОЇ ПРОДУКЦІЇ

8.1.  Рекламна діяльність (права й обов'язки Суперліги й клубів).

8.1.1. Рекламна та комерційна діяльність, пов'язана із проведенням матчів Чемпіонату Суперліги, здійснюється ТОВ "Суперліга Маркетинг" на підставі окремо укладеного договору із Асоціацією.

8.1.2. Суперлiга залишає за собою право на затвердження ігрового обладнання, візуальної реклами на ігрових майданчиках, у т.ч. право на розміщення в центральних кругах цих майданчиків офіційної емблеми Суперліги (чемпіонату) або реклами спонсорів (партнерів) Суперліги, банерної реклами в залах під час матчів Суперліги, аудіо-реклами в залах та реклами на формі гравців клубів-учасників.

8.1.3.  Зазначені види реклами регулюються відповідно до положень контрактів, укладених між Суперлігою або створеного нею комерційного підприємства (або клубом) з одного боку, і телевізійними, промисловими, торговельними компаніями з іншої сторони.

8.1.4.  При телевізійній трансляції ігор рекламне обладнання повинно бути знаходитися тільки за наданими схемами № 1 та № 2.

8.1.6.  Всі клуби Суперліги повинні мати в день ігор власне або орендоване рекламне обладнання (стаціонарні, ротаційні, світлодіодні борди), що розташоване згідно Офіційних Правил баскетболу та за наданою Суперлігою схемою.

8.1.7.  Написи на спортивному екіпіруванні (майках) гравця повинні відповідати вимогам Офіційних Правил баскетболу ФІБА-Європа для клубних змагань (сайт ФІБА-Європа, http://www.fibaeurope.com/Default.asp?coid={108ECBCA-3C6B-4691-822C-AB6596382AB6}&subimage=&do=download). Прізвища гравців на спині (на майках) та назва клубу повинні бути написані українською мовою. На лівому плечі попереду вгорі повинен бути розміщений логотип Суперліги. 

8.1.8. Детальні умови й вимоги по поданню спонсорів/рекламодавців Суперліги/комерційного підприємства Суперліги приводяться в службових інструкціях після висновку відповідних договорів з ними.

ГЛАВА IХ.  ОРГАНІЗАЦІЯ  СПЕЦІАЛЬНИХ  ПОДІЙ  (МАТЧ "ВСІХ ЗІРОК", КУБОК  СУПЕРЛІГИ, ІНШІ ЗАХОДИ)

9.1. Рішення про проведення спеціальних спортивних й інших заходів (матч "Всiх Зiрок" і т.і.) приймають, а також затверджують їхній регламент Загальні збори Засновників Суперліги.

Добавил: Beaver
0
Индикатор репутации - оценка всех предыдущих комментариев пользователя за последние 12 месяцев, сделанная другими пользователями. Этот показатель позволяет предположить, оставлен ли комментарий уважаемым автором или нет.