вверх  обратно

Черкасские болельщики могут ликвидировать Суперлигу

25.08.2010

Не так давно вболівальницький актив клубу писав листа президенту України. Тепер фанати вже звертаються до суду. Це рішення було прийняте на вчорашньому засіданні вболівальників команди та черкаської правозахисної організації "Актив Черкащини". Саме ця організація вже  подала до суду позов "Про припинення діяльності юридичної особи та скасування її державної реєстрації". 

Олексій Дубовий, вболівальник "Черкаських Мавп":  "Те, що зараз відбувається в українському баскетболі просто вбиває. Зважаючи на це, ми починаємо конкретні дії, які можуть вплинути на ситуацію, що склалася".
 
 За словами спеціаліста юридичного відділу "Активу Черкащини" Валерія Макеєва, цей позов може призвести до того, що діяльність АБКУ "Суперліга" буде припинена. "Вболівальники баскетбольного клубу "Черкаські Мавпи" звернулися за правовою допомогою до нас, аби захистити порушення прав вболівальників, споживачів глядацьких послуг з проведення спортивних змагань з баскетболу. В разі задоволення позову діяльність АБКУ "Суперліга" буде препинено а її реєстрація скасована.  

  Згідно з установчими документами, засновниками "Суперліги"  були 4 (чотири) юридичні особи, які мають статус громадських організацій, це: "Сумихімпром" ,  "Хімік" (Южне), "БК- 93"  (Рівне - Пульсар), МБК "Миколаїв". При цьому, дивовижним чином, на шляху від підписання "Статуту" до реєстрації у державного реєстратора не потрапили Рівне та Суми", - заявив Валерій Макеєв.
 
– Пане Валерію, оскільки «справи», про які говоритимемо, занадто серйозні, хотілося б розпочати із жарту. Вже і не пам’ятаю, хто сказав, але суспільство без кордонів підтримало тезу про те, що юристи – «найбільш безсовісні люди». Звичайно, жартую. Про те, чому саме правозахисна організація таки вирішила захищати, скажімо так, просто прихильників баскетболу – уболівальників баскетбольного клубу «Черкаські Мавпи»?
– У кожному жарті є доля жарту … «Справа Суперліги» дійсно дуже складна. Складна навіть не з точки зору юридичної техніки, а з позицій прогнозування наслідків визнання недійсними будь-яких правочинів «Суперліги». Скажімо, якщо була діяльність Суперліги нікчемною, такою, що не створює правових наслідків (а я у цьому переконаний), то недійсний минулий чемпіонат Суперліги. Не мають право приймати у міжнародних змаганнях під егідою ФІБА будь-які клуби, що брали участь у цих змаганнях, а у цих клубів теж є уболівальники, які щиро вболівають за свій клуб… Так, я дійсно ставив перед собою запитання: «А кому потрібне це припинення дискримінації черкаського клубу та його вболівальників? Кому потрібно затвердження спортивних принципів таких, як: переможець Вищої Ліги переходить до вищого за класом дивізіону і т.д.). І я знайшов відповідь: тому семирічному хлопчині, до якого першого вересня прийдуть тренери з баскетбольної секції запрошувати до занять баскетболом. У хлопчини може бути бажання, проте його прагматичним батькам потрібно чітко знати, що ж чекає хлопчину, якщо він дійсно буде постійно тренуватись, змагатись, чи є якісь певні правила ГРИ , за яких хлопчина, займаючись баскетболом у Черкасах. Зрештою, це може завтра стосуватись і будь-якого іншого регіону, якщо ми сьогодні не дамо цьому ладу.

-   Які є підстави, скажімо, для скасування реєстрації «Суперліги»? І чому саме такий шлях обрали юристи?
– Те, що відносно як клубу, так і його вболівальників відбуваються дискримінаційні дії з боку «Суперліги» та Федерації Баскетболу України – поза всяким сумнівом. І перше, що мали зробити юристи – з’ясувати, ХТО Ж порушує права вболівальників. Людина ідентифікується за паспортом та ідентифікаційним кодом, юридична особа – за установчими документами та реєстраційними даними. І тут «копати» багато не прийшлось: вислів «А король-то ГОЛИЙ!!!» цілком можна віднести до Асоціації баскетбольних клубів України «Суперліга». Річ у тім, що такої організаційно-правової  форми, у якій створена Асоціація – НА УКРАЇНІ НЕ ІСНУЄ!

– Що значить «Не існує такої організаційно-правової форми»?
– За задекларованими статутними нормами «Суперліги», ні одна із визначених законодавством України організаційно-правових форм не може бути застосована для визначення статусу «Суперліги».
Так, у відповідності до п. 1.3 Статуту , «Суперліга» є юридичною особою, неприбутковою організацією, яка має усі права … з моменту реєстрації.
Неприбутковими організаціями (для об’єднання юридичних осіб) можуть бути тільки громадські організації. «Суперліга», за задекларованими у Статуті положеннями, – всеукраїнська організація. Діяльність Всеукраїнських громадських організацій можлива тільки після їх легалізації – реєстрації у Міністерстві Юстиції. Такої реєстрації не здійснювалось. Отже, Асоціація «Суперліга» ¬¬– це не громадське об’єднання.
У відповідності до п. 1.1 Статуту , «Суперліга» вже має інші ознаки: некомерційне господарське об’єднання. Слід зазначити, що інші пункти Статуту таки вказують на «комерційність». Так, п. 4.2.11. Мета Суперліги: максимальне збільшення комерційного значення змагань…, п. 5.1.4 – здійснювати господарську діяльність, не заборонену законодавством…).
Але ж і некомерційним господарським об’єднанням Суперліга не може бути, оскільки таке об’єднання можливе тільки для суб’єктів господарювання.
До речі, у п. 7.1 Статуту так і зазначено: Засновниками (учасниками) Суперліги можуть бути …юридичні особи зі статусом  суб’єктів господарювання!

– А який же статус мають баскетбольні клуби – засновники «Суперліги»?
– Насамперед, відкрию ТАЄМНИЦЮ для усіх вболівальників України: дуже прикро, що діяльність національного оператора змагань є абсолютно закритою, і її ось так приходиться «відкривати»:
1. У чемпіонаті «Суперліги» 2009-2010 рр. брали участь клуби, які не є засновниками (це до посилання на те, що «Черкаські Мавпи» могли б брати участь у змаганнях, тільки набувши Статус Засновників «Суперліги». Так сімферопольські «Грифони» ніколи і ніде не були офіційно зареєстровані як Засновники «Суперліги».
2. Згідно з установчими документами, засновниками «Суперліги» були 4(чотири) юридичні особи, які мають статус громадських організацій, це: «Сумихімпром» ,  «Хімік» (Южне), «БК- 93» (Рівне – Пульсар), МБК «Миколаїв». При цьому , якимсь дивовижним чином, на шляху від підписання «Статуту» до реєстрації у державного реєстратора не потрапили Рівне та Суми, проте і на сьогоднішній день засновниками «Суперліги» є дві громадські організації – «Хімік» та «Миколаїв».

-  Так це ж з точки зору банальної логіки можна виправити: перереєструватись цим   громадським організаціям у суб’єкти господарювання – і все.
– Це може бути ЗАВТРА. А те, що було ВЧОРА- НІКЧЕМНЕ. У цивільному праві нікчемними називаються правочини, недійсність яких навіть не потрібно доводити у суді.

– Тобто: те, що «Суперліга» зареєстрована у протиправний спосіб є очевидним і навіть не підлягає судовому доведенню? А які ж наслідки?
– Так. Нікчемність – безспірна. Недійсний правочин не створює юридичних наслідків.

– Тобто: будь-які угоди «Суперліги» із Федерацією, Положення про Чемпіонати Суперліги – все це не створює будь-яких юридичних наслідків з моменту підписання цих правочинів?
– Саме так. Більше того. Стосовно «минулого» чемпіонату Суперліги взагалі весела ситуація: договір «Суперліги» із ФБУ підписано у липні 2009 року, Положення  про чемпіонат 2009- 2010 року, за  яким «Суперліга» уповноважена здійснювати оперативне управління чемпіонатом, затверджене Федерацією Баскетболу України 04.08.2009 року, але… на цей час «Суперліги» ще не існувало… «Суперліга» була зареєстрована лише 01.09.09.

–  ФБУ із Суперлігою у такому випадку можуть «виправитись» – і заднім числом перепідписати, скажімо, договір про співпрацю, положення про чемпіонат…
– Так, папір все витримає. Але обличчя… До того ж, на сьогодні нами зібрано вже достатню доказову базу, що саме такі неправомірні дії і були вчинені…

– Ну а скасування реєстрації?
– Воно потрібне. Як кажуть –  і нам , і Вам. Для всього баскетбольного світу України краще буде назавжди позбутися організації, яка запроваджує у життя дискримінаційні та не спортивні принципи.

– Викладені вище аргументи є вичерпними у позові про скасування реєстрації?
– Ні. Позов на 12 сторінках. На жаль, перевантажений. Але така кількість правопорушень…Наприклад, ну не могли ми обійти у позові питання ліцензування діяльності по проведенню спортивних занять. Таку ліцензію оператор національних змагань зобов’язаний мати і без наявності такої ліцензії діяльність юридичної особи по проведенню змагань, взагалі, не може розпочатись!

– Як Ви вбачаєте перспективи судових розглядів? За «Суперлігою» стоять потужні засновники, такі, що, мабуть, «можуть вирішувати питання у судах»?
– У тому, що реєстрація «Суперліги» підлягає скасуванню, я переконаний. Той «невичерпний» перелік аргументів «на користь такого вирішення» –я виклав. У нас чомусь дійсно існує «громадська думка» про тотальну «підкупність» судів. У мене інше переконання. Я переконаний, що суд прийме рішення у відповідності до законодавства.

– «Актив Черкащини» також звернувся до Міністра Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту Сафіуліна Р.С. «Про позбавлення Федерації баскетболу України статусу національної» та до генерального секретаря ФІБА-Європа Нар Заноліна   щодо поновлення порушених прав уболівальників Баскетбольного Клубу «Черкаські Мавпи». Прокоментуйте ці листи.
– Ці листи також знаходяться у «руслі очищення» справ у національному баскетболі. Вболівальники клубу переконані, що керівництво Федерації Баскетболу України зайняло позицію «цькування», здійснення штучних перешкод для розвитку баскетболу на Черкащині. У відповідності до п.4.44, Положення про міністерство у справах сім’ї, молоді та спорту (затвердженого Постановою Кабінету міністрів  № 1573 від 8.11.2006) міністерство (у тому числі за результатами розгляду заяв громадських організацій) приймає рішення про позбавлення спортивної федерації статусу національної.

– А яка повинна бути Федерація, якщо коротко?
– Для вболівальників та спортсменів.

– А які мотиви у зверненні до генерального секретаря ФІБА-Європа Нар Заноліна
– Вболівальники «Черкаських Мавп» з нетерпінням чекали на участь свого улюбленого клубу у єврокубках у 2009 році. Президент ФІБА відмовив у такому задоволенні, посилаючись на те, що клуб не брав участі у чемпіонаті, що проводила національна Федерація. Цього разу вболівальників слушно відмітили: ну якщо «Суперліга» своїм листом-відповіддю на лист міністра Сафіуліна (щодо усунення дискримінаційних дій стосовно «Черкаських Мавп») сама ВКАЗУЄ НА ТЕ, ЩО ВОНА НЕ Є НАЦІОНАЛЬНОЮ І ПРОВОДИТЬ СВІЙ ВЛАСНИЙ ЧЕМПІОНАТ, то у ФІБА не може бути «подвійної моралі». Тобто, «Суперліга», і діючи неправомірно, і особисто визнавши, що її турнір – не національний чемпіонат, фактично поставила себе за межі чемпіонату, що проводить ФБУ разом з міністерством (і визнала це). Отже, гравці, що уклали контракти із «Суперлігою», не можуть у взаємовідносинах з клубами посилатись на юрисдикцію ФІБА та розв’язання спорів у Міжнародному спортивному арбітражі у Лозані.

– Чи можна було таким наслідкам у будь-який спосіб запобігти?
– Безперечно. На мою думку, клуб зробив все, що міг. За останні півроку близько двох десятків листів, звернень, заяв до різноманітних державних та недержавних органів, звернення до громадськості, зрештою, днів десять тому «останнє звернення» до УСІХ президентів клубів – засновників «Суперліги»…
Втім, я вважаю, що сьогоднішній захист прав чисельних прихильників черкаського баскетболу – на користь усім і існуючим, і майбутнім прихильникам цього чудового виду спорту. Ми повинні усі разом (нехай і з допомогою судової гілки влади) навести порядок у нашому спільному баскетбольному домі.
 

mavpabasket.com

Добавил: Beaver
0
Индикатор репутации - оценка всех предыдущих комментариев пользователя за последние 12 месяцев, сделанная другими пользователями. Этот показатель позволяет предположить, оставлен ли комментарий уважаемым автором или нет.