вверх  обратно

Реакция на письмо Мінмолодьспорту по ситуации вокруг "Черкаських Мавп"

25.07.2010
В міністерство у справах сім’ї, молоді та спорту

У відповідь на Ваш лист від 21.07.2010 року, надісланий на ім’я Асоціації Баскетбольних клубів України «Суперліга», повідомляємо наступне:

В липні 2009 року було зареєстровано об’єднання юридичних осіб у вигляді Асоціації під назвою Асоціація Баскетбольних клубів України «Суперліга». (надалі – Суперліга). Діяльність Клубів-учасників Суперліги регулюється установчим документом. У більшості випадків в учасників (засновників) Суперліги – це статути. І в кожного учасника у статуті основними видом діяльності є спортивна та супутні зі спортивною інші види діяльності. За рішенням Вищого органу кожного учасника Суперліги було прийнято рішення про створення автономного спортивного некомерційного господарського об’єднання, основним завданням якого є проведення власного (між учасниками (засновниками) Асоціації) Чемпіонату з баскетболу. Всі учасники Суперліги дотримуються положень чинного законодавства України, визнають правила гри в баскетбол і положення ФІБА, дотримуються положень договору із Федерацією Баскетболу України (ФБУ), власних регламентуючих документів Асоціації, зокрема положень Статуту та Регламенту проведення Чемпіонату Суперліги.

Так, згідно з п. 6.1. Статуту Асоціації, Суперліга будує свої відносини з ФБУ на підставі взаємної поваги, чесності і справедливості та визнає виключну компетенцію ФБУ як національної Федерації. За п. 6.2. цього ж статуту – Суперліга будує свої відносини з ФБУ на підставі окремо укладених договорів. Це дійсно так. У липні 2009 року було укладено відповідний договір, сторонами якого виступають дві самостійні особи: Суперліга та громадська організація – ФБУ.

У згаданому вище листі Міністерство України у справах сім’ї, молоді та спорту (надалі – Міністерство) занепокоєне тим, що Спортивний клуб «Черкаси» не буде брати участь у ХХ Чемпіонаті України з баскетболу серед чоловічих команд вищої кваліфікації Суперліги (надалі – Чемпіонат). Створена у 2009 році Суперліга в сезоні 2010/2011 рр. насправді проводить свій другий Чемпіонат. А враховуючи те, що баскетбольні клуби, які мають баскетбольні команди вищої кваліфікації, вирішили об’єднатися на принципах рівноправ’я, доброї волі, чесності та змагальності, інтерес вболівальників і громадськості зосередився саме на такому Чемпіонаті. Через участь у ньому лише українських клубів і територію проведення його було названо Чемпіонатом України, але виключно серед учасників Суперліги. Не слід плутати той чемпіонат, який проводить ФБУ разом із Міністерством (який не проводиться), і чемпіонат Суперліги, який проводиться власними силами й коштами клубів-учасників Суперліги та самою Суперлігою. Більше того, Суперліга, її учасники (засновники), виконують всі вимоги Положення неіснуючого Чемпіонату України під егідою Міністерства, останній з яких був ХVII.

Щодо поставленого в листі від 21.07.10 питання про участь Спортивного клубу «Черкаси» у Чемпіонаті України, згідно п. 5.6. Положення (як вказано в листі) про проведення ХІХ Чемпіонату України з баскетболу, то це саме те питання, яке Спортивний клуб «Черкаси» може вирішити разом із міністерством та ФБУ. Якщо буде організовано потрібну кількість команд різних українських клубів, якщо буде надано необхідну кількість спортивних споруд, а також спортивного обладнання, яке відповідає вимогам Офіційних правил баскетболу та міжнародним стандартам (Додаток «Баскетбольне Устаткування» до «Офіційних Правил баскетболу»), силами міністерства та ФБУ можливо організувати всеукраїнські змагання з баскетболу й затверджувати умови та порядок організації проведення таких змагань. Порядок проведення Чемпіонату серед учасників Суперліги затверджено Загальними зборами, і він не суперечить «Положенням про проведення Чемпіонатів», а також іншим нормативними актам. Якщо відповідати на запитання, на підставі чого баскетбольній команді «Черкаські Мавпи» було відмовлено в участі у ХХ Чемпіонаті України з баскетболу серед чоловічих команд Суперліги, то відповідь слід шукати в самому запитанні.

По-перше, команда не може бути учасником Асоціації, а Спортивний клуб «Черкаси» повинен стати, щонайменше, учасником (засновником) Асоціації. Для того, щоб стати учасником (засновником) Асоціації, необхідно виконати вимоги статуту Асоціації, а саме статті 7, 10. Якщо всі учасники Асоціації проголосують «За» прийняття Спортивного клубу «Черкаси» до складу учасників, то таке рішення загальних зборів буде негайно виконане. Тобто Асоціація «Суперліга» – самостійна господарська організація, яка самостійно (на підставі рішення учасників, діяльності свого виконавчого органу) веде діяльність із організації та проведення Чемпіонату України з баскетболу серед команд вищої кваліфікації. Саме так вказано у статуті Асоціації. Також п. 3.1. Статуту вказано склад учасників – це чоловічі баскетбольні клуби вищої кваліфікації. А клуб «Черкаські Мавпи» вищої кваліфікації не набув, через що не може бути повноправним членом Суперліги. Більше того, питання щодо прийняття нового учасника може вирішити лише вищий орган Асоціації – загальні збори. А втручання органів влади в особі Міністерства у діяльність окремого суб’єкта господарювання – Суперліги – неприпустиме. Виникає питання: на підставі чого Міністерство відстоює інтереси певного клубу, які не було порушено, і який має рівні права із Суперлігою?

Отже діяльність Міністерства регламентується відповідним положенням, яке має певний перелік повноважень і завдань щодо діяльності Міністерства. Так, згідно з п. 3 Положення про міністерство України у справах сім’ї, молоді та спорту, затвердженого постановою КМУ від 8 листопада 2006 р. N 1573 (надалі «Положення»), –
Основними завданнями Міністерства є:

• участь у формуванні та забезпеченні реалізації державної політики з питань сім'ї, дітей, молоді, фізичної  культури та спорту, усиновлення, демографічних процесів, рівності прав та можливостей жінок і чоловіків, попередження насильства в сім'ї;
• сприяння розвитку різних видів спорту в Україні.

З приводу наведеного вище слід зазначити, що питань, у яких Міністерство забезпечує державну політику, дуже багато, і вони набагато важливіші за ті, в яких Міністерство піклується за окрему баскетбольну команду. Це, як бачимо, невирішені питання сім’ї, дітей, молоді, фізичної культури, а лише наприкінці – спорту. Міністерству навпаки слід звернути свою увагу саме на проблему відсутності дитячого спорту в країні, істотну проблему спаду демографічного росту населення, проблеми реалізації фізичної культури в життя українців.
На сьогодні існує дуже багато невирішених питань, пов’язаних із розвитком спорту в Україні, а саме – розвитком дитячого, параолімпійського, жіночого спорту, спорту ветеранів. Також вимагають свого вирішення проблеми усиновлення, демографічних процесів, рівності прав та можливостей жінок і чоловіків, попередження насильства в сім’ї. А Міністерство турбують питання суто господарських відносин двох юридичних осіб – черкаського баскетбольного клубу і Суперліги.

Всі учасники Суперліги з великою радістю приймуть до своїх лав Спортивний клуб «Черкаси», який виступатиме в Чемпіонаті Суперліги, досягатиме високих спортивних результатів і може в подальшому стати Чемпіоном України серед команд клубів-учасників Суперліги, але лише за умови прийняття такого рішення загальними зборами Суперліги і набуття клубом вищої кваліфікації.

Добавил: McGhee
0
Индикатор репутации - оценка всех предыдущих комментариев пользователя за последние 12 месяцев, сделанная другими пользователями. Этот показатель позволяет предположить, оставлен ли комментарий уважаемым автором или нет.