вверх  обратно

Итоги сезона от "Говерлы"

4.06.2010

У четвер, 3 червня, відбулася підсумкова прес-конференція БК "Говерла", на якій Генеральний директор клубу АНДРІЙ ДРОЗДОВ та головний тренер ЄВГЕН МУРЗІН підбили підсумки дебютнього сезону івано-франківського клубу в чемпіонаті української Суперліги, окреслили майбутні перспективи клубу, а також обговорили з представниками ЗМІ проект реконструкції домашньої арени клубу до наступного ігрового сезону. Першим слово під час підведення підсумків взяв наставник "говерлян":

ЄВГЕН МУРЗІН: Я вважаю, що для дебюту у Суперлізі команда виступила непогано. Ми виконали першочергове завдання потрапивши до плей-офф і наша гра у вирішальних матчах, сподіваюся, припала до вподоби і гравцям, і вболівальникам. Адже ми провели три дуже напружені серії, в яких не було прохідних матчів. Тому я переконаний у тому, що ми гідно виступили і у чемпіонаті, і у плей-офф.

- Які гравці залишать команду, які, можливо, залишаться на наступний сезон?
ЄВГЕН МУРЗІН: Першочергове завдання, яке зараз поставило перед нами керівництво клубу і Федерація – це реконструкція нашої домашньої арени. Щодо гравців, то зараз ведуться переговори з кожним з гравців, які виступали у складі нашого клубу у сезоні 2009-2010. Наразі ми не можемо говорити про якісь підписані контракти, адже перемовини з виконавцями тільки тривають. Чому? Тому що нам невідомий бюджет на наступний сезон. Але, я переконаний, що проблем з комплектацією у нас виникнути не повинно. Більшість гравців хочуть залишитися у цьому клубі. Просто після такого успішного сезону у них дещо зросли апетити.

- Сезон, що минув, розпочинався для «Говерли» дуже складно, адже команда цілий ряд матчів проводила на виїзді. Як вам вдалося налаштувати гравців на відповідний виступ?
ЄВГЕН МУРЗІН: Як і будь-яка команда, наша також проходила декілька етапів становлення. В першу чергу варто зазначити, що у команді зібралися цілковито різні гравці з різним баченням баскетболу та різною філософією. Цей процес іншими словами називається бродінням. І в нас перші декілька місяців якраз і відбувалася така ситуація. Потім – був процес об’єднання та згуртування. Відтак у другій частині чемпіонату ми показали, що задачі, які перед нами ставило керівництво клубу, є цілком реальними. Хлопці повірили у команду, повірили у ідею, повірили у свої сили, тому і показали результат на фініші сезону.

- Як керівництво клубу оцінює нинішній сезон та шостий підсумковий результат?
АНДРІЙ ДРОЗДОВ: Зрозуміло, що шосте місце, на тлі завдання-максимуму – виходу у плей-офф, це дуже хороший результат. Як сказав головний тренер, завдання на сезон ми не тільки виконали, але і перевиконали. Я хотів би повернутися до початку сезону, коли команда була позбавлена права грати на домашньому паркеті, а на додачу – не було остаточно відома ситуація з бюджетом.  Ми почали планомірно працювати тільки у вересні, як, власне, і Суперліга загалом. За цей час ми пройшли складний шлях сезону 2009-2010, тому шосте місце, яка «Говерла» здобула у підсумку – це дуже здорово. Разом із тим ми дуже вдячні засновникам Суперліги, тим командам, які грають у цьому чемпіонаті, за те, що дозволили нам проводити домашні матчі на рідній арені. Гадаю, що своєю грою ми також внесли свій вклад у зростанні іміджу Суперліги.  

- Які вимоги ставляться перед командами-учасницями чемпіонату Суперліги на наступний сезон?
АНДРІЙ ДРОЗДОВ: Буквально вчора у Києві відбулося засідання засновників АБКУ «Суперліга», на якому були окреслені вимоги до команд. Найголовніше – це ігрове покриття майданчика. У нас зараз у цьому плані повним ходом іде підготовка до заміни ігрового покриття на нове, встановленням якого буде займатися відома латишська фірма. Окрім цього важливою вимогою є відповідне освітлення залу, сучасні роздягальні, додаткові трибуни для глядачів і веб-зйомки матчів. Тобто у новому сезоні у ігровому залі будуть задіяні одразу шість веб-камер, які будуть транслювати домашні матчі кожного клубу. Усі роботи з реконструкції залу ми робимо за кошти клубу, це ті ресурси, частина з яких ми заощадили ще з чемпіонату, що минув. Користаючись можливістю хотів би подякувати керівництву Івано-Франківського Колежу фізичного виховання, яке пішло нам на зустріч, дозволивши облаштувати у манежі оптимальний зал для ігрових видів спорту. Власне, ми не збираємось там робити тотальні зміни чи щось перебудовувати, адже це навчальний заклад. Водночас, ми робимо реконструкцію, замінюючи старий паркет на новий, сучасний, а також ставимо нові легкоатлетичні доріжки. Такі зміни є великим плюсом для ВУЗу, і для ігрових команд, і для міста Івано-Франківська, загалом.

- Чи сподівалися ви на таку відчутну підтримку з боку вболівальників, яких кожного матчу збиралося біля тисячі?
АНДРІЙ ДРОЗДОВ: Мабуть є не так багато команд у Суперлізі, які би могли похвалитися такою підтримкою: не тільки чисельною, але і якісною. Навіть коли «Говерла» грає не зовсім вдало, наші шанувальники завжди з розумінням ставляться до цього. Не кажучи про перемоги, які викликають стільки позитивних емоцій в усіх шанувальників баскетболу.

- Реконструкція манежу Коледжу фізичного виховання – крок вимушений? Місто так і не досягло консенсусу щодо будівництва сучасного Палацу спорту?
АНДРІЙ ДРОЗДОВ: Розмови щодо побудови Палацу спорту тривають вже не один рік, є проекти, є земля. Але реалізація цих проектів дуже довготривала. Зрозуміло, що Івано-Франківськ, маючи такі потужні ігрові команди, як баскетбольні клуби «Говерла» і «Франківськ», міні-футбольний «Ураган», волейбольний «Факел»,  мають виступати у хорошому, сучасному залі. Проте такого зараз ми не маємо. Тому і вдалися до реконструкції вже діючого залу Коледжу фізичного виховання.

- Кого зі складу «Говерли» зразка сезону 2009-2010 ви би хотіли бачити і у наступному сезоні?
ЄВГЕН МУРЗІН: В вже зазначав сьогодні, що з кожним з гравців нашого складу ми розмовляємо у індивідуальній формі. Як ви, мабуть, знаєте, наприкінці сезону у нас виникла проблема з українцями: Коваленко - травмувався, а Кривич – залишив клуб. Ще раніше довелося попрощатися з Скуматовим, Орленком та Сліпенчуком. Тому нам наприкінці сезону навіть довелося підключати найближчий резерв – Коровякова, Калашнікова та Федорчука. Усім трьом ми дамо шанс і у наступному сезоні, адже хлопці мають величезне бажання прогресувати. Ми не скидаємо з рахунків Шостуху, який у команді був і буде на наступний рік. Але без досвідчених українських гравців ми не зможемо грати у наступному сезоні, тому першочергове завдання – це пошуки двох-трьох українців. Поки ми не одержали підтвердження про продовження співпраці з Павлом Ревзіним... 

- ...а як щодо легіонерів, які минулого сезону захищали кольори клубу?
ЄВГЕН МУРЗІН: Знову ж таки з кожним з них ідуть перемовини. Але питання зараз стоїть у бюджеті. Справа у тому, що гравці відчули смак перемог, по суті розкрилися. Той таки Майк Фрейзер, який став одним з відкриттів сезону, зараз має досить відчутні фінансові апетити. Він хоче грати у «Говерлі», його влаштовує тут, у Івано-Франківську усе. Але як і кожен іноземний гравець він сюди приїхав заробляти гроші. Будемо думати і вирішувати, адже у нас ще є час на комплектацію – новий сезон розпочинається 25 вересня. Команда ж розпочне підготовку до нього десь у 20-х числах липня. Хотів би зазначити також, що найголовніше – це не один яскравий рік, а стабільність у результатах. І керівництво клубу цілком підтримує такі прагнення, тобто стабільність. Відтак нам потрібно зараз втримати ті позиції, які команда посіла у цьому році. І, повірте, це набагато важче, аніж потрапити у вісімку кращих.

- Чи можна сказати, що пройдешній чемпіонат Суперліги був одним з найцікавіших у історії?
ЄВГЕН МУРЗІН: Можливо він і справді був найцікавішим. Але точно можу сказати, що він був найскладнішим для мене, як для тренера, і для «Говерли», як для дебютанта змагань такого рівня. До того ж Івано-Франківськ має таке місцезнаходження, що «Говерла» має чи не найбільше роз’їздів за сезон серед інших команд Суперліги. Тому виникали певні складності з відновленням гравців після таких тривалих переїздів. Але дуже сподіваюся, що наступний сезон в цьому сенсі буде дещо простішим, адже ми плануємо дещо по іншому підходити до переїздів, і до проблем, які виникають у команді.
АНДРІЙ ДРОЗДОВ: Вчора на засіданні засновників АБКУ було наголошено на тому, що за 17 років проведення чемпіонатів України пройдешній сезон вийшов найнапруженішим, адже боротьба велася за кожне місце. Навіть суперечка за 5-8 місця була досить цікавою. Яскравий тому приклад – наша серія з «Одесою». Те саме стосується і серії за 5-6 місця. Виграй би ми у Кривому Розі хоча б один матч з двох, гадаю у Івано-Франківську ми би двічі їх обіграли. І це навіть незважаючи на те, що в нас у останньому матчі не грали два провідних гравці – Фрейзер і Кудрявцев. І мені, як генеральному директору клубу, було дуже приємно, що команда билася до останньої секунди в четвертому матчі серії.

- Євгене Вікторовичу, ви залишаєтесь біля керма «Говерли» і на наступний сезон. Як ви себе почуваєте у Івано-Франківську і як загалом вам працюється з клубом, чи задоволені умовами?
ЄВГЕН МУРЗІН: Я задоволений умовами роботи, задоволений відношенням, задоволений терпінням і розумінням. Мені дуже сподобалося те, як мене прийняли тут, подобається саме місто і люди. Повірте, мені є із чим порівнювати, адже за своє життя я багато подорожував. Тому дуже в мене лежить душа до Івано-Франківська. І люди, які приходять на матчі завжди заряджають позитивними емоціями. Тому усім велика подяка. Це був дуже успішний рік.     

"Говерла"

Добавил: Beaver
0
Индикатор репутации - оценка всех предыдущих комментариев пользователя за последние 12 месяцев, сделанная другими пользователями. Этот показатель позволяет предположить, оставлен ли комментарий уважаемым автором или нет.