вверх  обратно

Владимир Рыжов: "Мы подняли женский баскетбол из руин"

6.03.2010
На питання кореспондентів офіційного сайту УПБЛ відповів один з її фундаторів, натхненників - президент Володимир Рижов.

- Володимире Івановичу, більша частина чемпіонату позаду. Час підбивати діякі підсумки. Як ви оцінюєте стан ліги, рівень чемпіонату?

- Вже зараз можна стверджувати, що ліга однозначно – вдалий проект. Протягом багатьох років в Україні не було нормального жіночого чемпіонату, але нам вдалося організувати турнір дуже пристойного рівня. Зважте на те, що ми це зробили менш, ніж за два роки. Нинішній чемпіонат УПБЛ за рівнем, боротьбою та інтригою нагадує мені першість України на початку 1990-х. Тоді окрім сильного «Динамо» у нас були дуже хороші команди у Дніпропетровську, Криму, Донецьку, Львові. І зараз ми охопили регіони від Заходу до Сходу, окрім Харкова. Але думаю, що найближчим часом і це місто підкориться нам. Розвиток у регіонах дозволить нам підняти і масовий, студентський жіночий баскетбол. Наш вид спорту поверне собі статус одного з найпопулярніших. Ось чому я навіть не хочу обговорювати тему, мовляв наша ліга якась незрозуміла. Хоча, враховуючи, що ми створювали лігу у екстремальних умовах, звичайно, у нас є деякі недоліки.

- Мабуть, слід все ж таки роз’яснити деякі питання, аби уникнути неправильного трактування. Наприклад, одним з «пунктів обвинувачення» є те, що ліга зроблена ніби для вигоди лише двох команд – «Динамо» і «Дніпра».


- Протягом 10 років у нас відбувався розвал жіночого баскетболу. Я наголошував на згубних процесах, писав докладні записки до федерації, але мене ніхто не чув. Не чули і тоді, коли почалися всілякі скандали між федерацією і клубами. Чому зараз ніхто не згадує як забирали до себе кращих баскетболісток ТІМ-СКУФ, «Козачка-ЗАлК»? Але зараз усі команди в однакових умовах. Посилення «Динамо» та «Дніпра» було зв’язане з тим, що ці клуби були запрошені до Кубку Європи. На жаль, вони отримали це запрошення вельми пізно – в жовтні, коли склад було сформовано. Тому їм і прийшлося для посилення запрошувати гравців з інших команд. Але не думаю, що та ж сама «Козачка» сильно постраждала від того, що Краснікова протягом деякого часу виступала за «Дніпро». Навпаки, запорізький клуб зекономив гроші на її зарплатню. Не бачу нічого поганого і в тому, що дніпропетровці, не вирішивши завдання у Кубку Європи, розпрощалися з деякими дорогими гравцями. До того ж, деякі дівчата самі виявили бажання поїхати до інших клубів. Наприклад, Кисильова попросилася до Запоріжжя через особисті причини. Дубровіна – гравець високого класу – одразу хотіла їхати до «Динамо», яке продовжувало виступи у єврокубках. Але через непорозуміння опинилася спочатку в «Орлані».

- Розкажіть, як формувалася ліга.


- Коли ми в 2008 йшли з ФБУ, то я запрошував усі команди! Особливо ми були зацікавлені у «Чайці». Більше того, я пообіцяв, що ми не почнемо чемпіонат без усіх команд. Але отримав відмову від деяких клубів. Цього літа ми довго вели переговори з «Олімпом», шукали для них фінансування. До цього підключився навіть президент ФБУ Олександр Волков. В результаті, «Олімп» якось тихо відмовився. Так тихо, що про це не знав навіть Волков, ми до останнього моменту чекали, що команда з Южноукраїнська стане десятим учасником УПБЛ. Щодо ТІМ-СКУФу, Марина Ткаченко пояснила, що у зв’язку з втратою спонсору, вона розпродає усіх гравців і буде грати у вищій лізі. Щодо «Козачки», то цей клуб ми просто врятували від краху.

- Немало питань у пересічних вболівальників виникає і щодо регламенту: формули проведення чемпіонату, переходів.

- Ми вже давно вирішили, що плей-офф пройде для вісьмох кращих клубів у Дніпропетровську. Наш регламент мобільний, як і у інших лігах. Щодо переходів, то, наприклад, у тому ж НБА дозволені переходи перед плей-офф. І це нормально, адже для підвищення видовищності, рівню гри, необхідне підсилення. А у нас закінчився термін переходів наприкінці третього кола! У цьому питання ми майже потрапили у ціль, адже за регламентом єврокубків дозаявляти гравців можна було до 19 лютого. Згадаймо, як минулого року посилення пішло на користь деяким командам. Той же Луганськ фінішував у «регулярці» серед останніх, а в результаті завдяки фінальному турніру опинився на п’ятій сходинці.

Ліміт на легіонерів. Тут ми не обмежували клуби на початку сезону, адже посилитися за рахунок українок не було можливості. Багато хто з наших дівчат грає за кордоном. І зараз не думаю, що той же Луганськ постраждає від ліміту. Тим більше, що для того, щоб слідкувати за цим у тренера є помічники, є менеджери клубу, які мають займатися правильним формуванням складу. І взагалі, ми будемо рухатись у сторону українізації.

- Якось у одному з інтерв’ю ви казали, що будете створювати реєстр українок, які виступають за кордоном. І наступним кроком буде їх повернення в Україну. Як ідуть справи у цьому питанні?

- Робота ведеться. Коли у нас буде список, ми зможемо розпочати перемовини з агентами. Але є проблема, що не завжди наші можливості співпадають із запитами баскетболісток. І тут треба домовлятися. До речі, наступного року, можливо, ми введемо цікаву та корисну річ: клуби, які зможуть ввести у склад молоду баскетболістку вище 2 метрів, отримають деякі пільги. І ще ми плануємо ввести обов’язкове правило: кожна команда УПБЛ повинна буде мати хоча б одного молодого гравця вище 190 см. Адже усім відомо, що багато команд мають проблеми з високими баскетболістками, що позначається на їх конкурентноздатності.

- Розтавте усі точки над «І» з приводу розподілу коштів у лізі.

- Одразу скажу, що усіма фінансовими питаннями відають спонсори ліги, і це правильно. Вони мають контролювати куди йдуть гроші, і якогось закулісного тиску немає. Хоча спонсори нас стимулюють на подальший розвиток. І це нормально, адже вони вболівають за свою справу. Ось ми, наприклад, модернізували сайт, запустили чудові онлайни матчів. Незабаром усі клуби отримають сучасні веб-сайти.

А з приводу невдоволення деяких клубів... Розумієте, у нас є не поняття «не доплатили», а поняття - «невміння правильно витрачати». На раді ліги ми порахували куди і що пішло. Де ті гроші? Не знаю, хай шукають їх у себе. Усі отримували фінансування, ніхто клуби не ображає. Ліга оплачує і суддів, форму і кросівки для команд.

- Отже, питання менеджменту є одним з нагальних?

- Так. Нам бракує кваліфікованих кадрів. Ось візьмемо «Козачку»: вони звикли отримувати майже необмежене фінансування від заводу-спонсору. А зараз, коли кошти обмежені, вони загубилися. Наприклад, вони залишили багатьох вікових українок, а можливо було б доцільніше з деякими розпрощатися і взяти дві американки. Але є і позитивні моменти: «Динамо» одразу зрозуміло що треба робити, погналося за лідером - «Дніпром». В результаті, киянки виграли чемпіонство. Взагалі, ми запустимо семінари, консультувати клуби. Будемо рухатись далі. Я хочу тільки попросити недоброзичливців: не заважайте нам! Дайте нормально розвиватись, дайте нашим спонсорам, серед яких є не тільки група «Приват», а й інші організації (нам допомогають мери міст тощо), і надалі вкладати кошти, відчувати віддачу від цього. Адже подібні удари у недалекому минуломо вже відвернули усіх від жіночого баскетболу. Нас кинули спонсори, вболівальники, від нас відвернулася Європа. А ми ж були колись ведучою країною! Жіночий баскетбол опинився у підвалі, і ми його звідти дістали. Що й казати, якщо у нас ніхто не вірив 2008 року, а після цього Олександр Волков відмітив, що я був правий. Зараз він каже, що наша ліга – це чудово! Щодо єврокубків. На жаль, наші команди потрапили до однієї підгрупи, забираючи рейтингові очки один в одного. Було б інакше, ми б не потрапили на фаворитів вже на початку плей-офф. Але все одно, «Динамо» київське грало з півфіналістом Кубку Європи «Атінаїкосом» набагато краще ніж московське. А це показник нашої сили.

womenbasket.com.ua
Добавил: McGhee
0
Индикатор репутации - оценка всех предыдущих комментариев пользователя за последние 12 месяцев, сделанная другими пользователями. Этот показатель позволяет предположить, оставлен ли комментарий уважаемым автором или нет.