вверх  обратно

Письмо тренера

1.03.2010

На адрес сайта basket.com.ua пришло письмо. Редакция ресурса публикует его без изменений.

Уважаемый Админ.

На Вашем сайте, порой, после статей, подобно "Результаты заседания президиума учередителей "Суперлиги"" или "Сенсация, которой не было (дело "Азовмаша")", ведутся занимательные дискуссии. Суждения и настроения людей напрямую, на мой взгляд, зависит от их возраста. Кто помоложе и является простым болельщиком - настроины оптимистичнее, видят в нашем баскетболе
что-то позитивное.
Кто чуть постарше, да ещё и работает в нашей сфере - понимают, что всё очень плохо, что все достижения и продвижения - это мыльные пузыри. Кто совсем долго находится среди Украинского спорта - молчат и просто занимаются своим любимыим делом в ничтожных условиях, при этом оправдывая себя тем, что систему нельзя сломать, что так было, есть и будет. Кто по природе своей не может молчать - ругаются. (Может сюда можно отнести Украинского Партизана, хотя я не всегда понимаю о чём он говорит)

В своей молодости, когда мы сидели во Дворце спорта на играх зборной формата Хижняк-Лохманчук-Окунский - я тоже был в восторге. Для меня существовал мир НБА с Джоданом, Вилкенсом, Баркли, молодым Онилом и Хардэвеем... и зборной командой Украины. Я не был знаком с таким явлением, как Украинский чемпионат. Теперь я работаю детским тренером. Мне очевидно, что всё должно начинаться с малого. От малого к большему, от простого к сложному, от детского к взрослому. Как то не ловко человечеству кичиться достижениями цивилизации в то время, когда в некоторых странах люди умирают от голода (извините, может слишком пафосно и не в тему). Как то не ловко рассуждать о успехах и достижениях, уровне и профессионализме нашего спорта, когда дети занимаюются в плохих условиях и при ужасающем к себе отношении. Когда из того, что выделяется, некоторые персонажи умудряються ещё и воровать детские копеечки. По другому размеры финансирования детского да и взрослого спорта не назовёшь. Самым же большим невежеством является предвзятое судейство в детском спорте. Когда это происходит в играх Суперлиги - об этом говорят. Там взрослый человек играет за свою зарплату. Он не сильно расстраивается таким вещам. Представители клубов негодуют, и, со скрипом, но в судейском комитете принимаются какие-то решения. Каким образом такое явление может присутствовать в детском спорте? За что играет ребёнок? В ФБУ эта проблема игнорируется...
Жалко смотреть на тренера после игры, ему в очередной раз придется врать детям, что они проиграли из-за своих ошибок, что должны быть на голову сильнее. Унизительное состояние, когда не можешь заступиться за своих детей, добиться справедливости. Как же тут не бить морду? Я уже дохожу, наверное, до состояния Украинского Партизана, только разговаривать мне
надоело.

От такого удручающего положения в голову лезут разные мысли. Ниже находятся идеи по поводу развития детского спорта в нашей стране. Если они вам покажутся хоть в какой то мере благоразумными и обосноваными - хотелось бы, что бы об это узнали большее количество учасников процесса - детских тренеров и юных спортсменов, а также простых поклонников нашей
игры. Хотелось бы услышать их мнение.

Если же это бред и утопия - увы.

Дмитрий Кучевский, детский тренер"

Дитячо-юнацький баскетбол в Україні представлений Всеукраїнською Юнацькою Баскетбольною Лігою. Існує декілька років і надає змогу дітям шести вікових категорій грати регулярний чемпіонат.
Деякі недоліки існуючої системи розвитку дитячого спорту, незручності, з якими зіштовхуються тренери, а також речі, що не можуть існувати при роботі з дітьми.

Система проведення змагань:
Хаотичність календарю. В зв'язку з тим, що деякі тренери ведуть кілька команд, тури по суміжним віковим категоріям можуть накладатися і проходити в один час. Відбувається багато перенесень.
В зміненому регламенті команда переможець Дивізіону Б повинна грати перехідний турнір. Це не коректно по відношенню до чемпіона навіть нижчої за рейтингом ліги. Перехідні ігри, зазвичай, грають команди, що посіли 3-4 місця. Незрозумілим є перехідний турнір, з огляду на те, що для потрапляння в вищий дивізіон потрібна всього перша перемога. Можливо перехідна гра? Дивізіон А складається з 12-и команд. Змагання відбуваються по колу з іграми плей-офф. Заплановано, що кожна команда проведе в сезоні 14 ігор. Така кількість офіційних ігор недостатня для підготовки висококласного гравця.
Суддівство:
Роботу, переїзд та проживання арбітрів забезпечує приймаюча сторона. Тур на три -чотири дні несе значні витрати. Приймаюча сторона намагається обходитись місцевими арбітрами, які й обслуговують матчі місцевих команд. Такі речі є неприпустимими. Упереджене суддівство в дитячій лізі трапляється повсякчас. Відповідальні особи закривають на це очі за неможливістю довести неправомірність. В одиничних випадках суддя може бути покараний відстороненням на незначний проміжок часу. Навчання арбітра відбувається за допомогою проведення періодичних семінарів та атестації. Ці послуги організаторам сплачує сам рефері. В такому випадку суддівський відділ не матиме на меті відбирати найкращих чи відчутно карати тих хто судить упереджено. Іспити з другого разу здають всі. Закриваються очі навіть на неспроможність здати тест з фізичної підготовки. До суддівства допускаються люди, що ніколи не тримали посібника з правил в руках і не спостерігають за арбітражем на вищому рівні. Психологія деяких полягає в тому, що витрачені на навчання кошти можна буде "відбити" за кілька турів. Суддівський відділ ФБУ своїм ставленням до скарг та підходом до підготовки рефері сприяє таким поглядам.
Непрозора система розподілу домашніх турів:
Деякі міста протягом сезону отримують кілька турів. Територіальний признак, зручність під'їзду чи дешеве житло, як повинно було б бути, іноді на цей вибір не впливають.
Незручності для команд на виїзді:
Зазвичай, під час туру тренер багато уваги приділяє організаційним моментам. По-перше - це харчування. Якщо приймаюча сторона і пропонує щось, то це не завжди прийнятний варіант з огляду на вартість. Кімнати в гуртожитках чи готелях не завжди теплі. Не завжди є можливість помитися, що при  чотириденному турі край не зручно. Грати в теплому залі - це свято. 
Пасивність керівників ВЮБЛ що до заохочення нових учасників:
 Мається на увазі те, що на відміну від спеціалізованих спортивних закладів та спортивних шкіл при баскетбольних клубах вищих дивізіонів, звичайні ДЮСШ виступають за власний рахунок. Це відбувається тому, що Ліга не дає залікових очок в обласний рейтинг, за яким чиновники і визначають успішну роботу ДЮСШ.

Ті умови, що створені в розвинених країнах, поважливе ставлення та цікавість до дитячого спорту в пересічних громадян, керівників та благодійників нам вряд чи досягти в найближчі десятиліття. Поява поодиноких вітчизняних гравців високого класу при теперішніх умовах можлива, але без масштабного розвитку ми так і залишимось на посередньому рівні.
Те що викладене далі вирішить ряд проблем:
1. Суддівство. Підготовка кваліфікованих спеціалістів. Неможливість упередженого суддівства.
2. Навчання тренерів та підвищення їх кваліфікації протягом усього періоду.
3. Зростання рівня дитячого спорту. Поява більшої кількості професіональних гравців.
4. Високий рівень підготовки збірних команд.
5. Масштабна пропаганда та заохочення до занять баскетболом дітей початкових класів.
6. Створення належних та доступних умов для проведення НТЗ та відпочинку.
7. Достатня кількість офіційної ігрової практики.
8. Реальні кроки в напрямку заохочення більшої кількості учасників. Стимулювання команд маленьких міст.
9. Зменшення заклопотаності тренера при виїзді. Належні умови проживання та харчування, тренувань та проведення ігор.
10. Самоокупність системи і можливість отримувати прибутки.


Звісно ж, все це потребує значних капіталовкладень, але вони будуть набагато більшими, а позитивні зрушення дуже тривалими, якщо кожен регіон буде розвиватися окремо і задовольнятися своїми перемогами на фоні жалюгідного стану в решти місцях країни.

1. Турніри з баскетболу в Україні  - цілі та завдання.
2. Система проведення запропонованих турнірів.
3. ВЮБЛ-місто.
4. Керівництво ВЮБЛ-міста та дитячої ліги.
5. Доходи та витрати.
6. Нагородження переможців.
7. Формування збірних.
8. Навчання та підготовка тренерів.
9. Суддівство.
10. Відпочинок.
11. Календар ігор.
12. Рейтинги спортивних шкіл.
13. Рейтинги арбітрів.
14. Рейтинги гравців.
15. Електронна система ВЮБЛ.

1. Турніри з баскетболу в Україні  - цілі та завдання
· Якісна підготовка кадрів для вищих дорослих дивізіонів чемпіонатів України з баскетболу;
· Формування та підготовка збірних команд для виступів на світових форумах;
· Навчання, підготовка та підвищення кваліфікації дитячих тренерів;
· Якісне навчання та професійна підготовка суддів для вищих дорослих дивізіонів чемпіонатів України з баскетболу;
· Створення умов для активного відпочинку дітей.

2. Система проведення запропонованих турнірів.
Сезон представлений трьома основними офіційними клубними турнірами. Всеукраїнська Юнацька Баскетбольна Ліга, Кубок Ліги та Кубок України.

· Всеукраїнська Юнацька Баскетбольна Ліга
Це найпрестижніший з трьох турнірів з огляду на те, що команда повинна грати весь сезон на високому рівні. За для цього потрібна велика лава запасних, щоб долати проблеми з травмами та хворобами.
Класифікація залікових очок відбувається по 16-и першим місцям.
Чемпіонат проводиться протягом шести місяців з міжсезонною перервою: жовтень, листопад, грудень та лютий, березень, квітень.
П'ять-шість турів по колу, по одній грі з кожною командою. Учасники - по шість вікових категорій хлопців та дівчат 11, 12 , 13, 14, 15 та 16  років.  Молодші - 11 та 12 років проводять загальний чемпіонат. Для 4-х старших - розподіл по дивізіонам. Дивізіон А - 16-20-25 команд (в залежності від кількості команд та конкуренції). Дивізіон Б - всі решта. Перші два місця Дивізіону Б виходять одразу до Дивізіону А, звідки вилітають два останніх. Чотири перед двома останніми вирішують стосунки в стикових іграх проти 3-6 місць команд дивізіону Б.
Організатор - дирекція ВЮБЛ.

· Кубок Ліги.
Попередній раунд відбуватиметься наприкінці вересня та початку жовтня. Вищі за рейтингом команди сіються в різні групи. До фінальної частини, що проходитиме в кінці грудня виходять 16-ть команд. Приймають участь виключно учасники ВЮБЛ чотирьох старших вікових категорій. Амбіційні команди Дивізіону Б мають змогу довести випадковість свого перебування в нижчому дивізіоні. Попередній раунд змагань можна розглядати, як підготовчий турнір до початку основного сезону. Може бути уособленням передсезонного навчально-тренувального збору. Наприклад: юні спортсмени повертаються з літніх канікул 10 серпня і працюють над загальною фізичною підготовкою. Далі СФП, техніка і тактика. В кінці вересня всі команди по одній віковій категорії збираються в одному з ВЮБЛ-міст, кілька днів продовжують тренування і розпочинають груповий турнір, при цьому маючи нагоду й надалі проводити заняття, щоб корегувати якісь недоліки або напрацьовувати щось нове. Фінальна частина - чудове Новорічне свято з різноманітними конкурсами та показовими іграми команд майстрів.
Залікові очки нараховуються за 12-ть перших місць.
Організатор - дирекція ВЮБЛ.

· Кубок України.
В цій першості мають змогу приймати участь всі бажаючі по 12 віковим категоріям. Турнір поділений на дві частини. Попередній відбірний раунд проводиться в міжсезонні чемпіонату в січні місяці. Має на меті відібрати 32-і найкращих команди для фінальної частини, що проходитиме навесні після завершення чемпіонату дитячої ліги.
Тут ми матимемо змогу побачити тих дітей, команди яких з фінансових причин не можуть прийняти участь в регулярному чемпіонаті. Зазвичай гра команд ДЮСШ маленьких районних містечок будується навколо двох-трьох талановитих дітей. Без постійної ігрової практики їх здібності залишаються нереалізованими.
Кількість учасників в молодших вікових категоріях буде великою тому, що на початковому етапі при однаковому терміні тренувань всі діти виглядають майже однаково. Ростові показники ще не дають переваги. Маленькі ДЮСШ при неможливості приймати участь у Лізі намагатимуться здобувати очки в цьому короткостроковому турнірі. 
Ще він привабливий тим, що завдяки сліпому жеребу є можливість везіння потрапити не на фаворита, а на рівного суперника і пробитися як най далі. Вихід у вісімку перевершить по кількості залікових очок чемпіона області. А, якщо в команді є талановита дитина - в неї з'явиться шанс потрапити до збірної. Щоб зробити ще більш привабливим цей турнір необхідно запровадити повну чи часткову стипендію для однієї чи двох таких команд. Можлива пропозиція на злиття кількох в одну. За ці кошти вони зможуть приймати участь в дитячій лізі. По 8-ми старшим віковим категоріям матимемо значну кількість стипендій. Це суттєві  витрати. Тому потрібно знайти компроміс між спонсорами - ВЮБЛ, командами Вищої та Суперліги, ФБУ, ДЮСШ, спортивним товариством, власником приватної установи чи благодійником.
Залікові очки нараховуються за 14-ть перших місць.
Фінальна частина розпочинається груповими турнірами. Далі - переможці та другі місця виходять в серію на виліт.
Організатор - Федерація баскетболу України. Спортивні товариства. Олімпійський комітет України.

· Супер кубок чи кубок Чемпіонів України:
В чотирьох старших вікових категоріях 4-и учасника грають по колу. Переможець цьогорічної ліги, чемпіон минулого року, переможці кубку України та кубку Ліги. В дітей молодших вікових категорій чемпіон ВЮБЛ грає проти переможця кубку України.
Строки проведення - травень.
Організатор - титульний спонсор. Або спільними зусиллями ВЮБЛ, ФБУ та Суперлігою.

· Європейська Юнацька Баскетбольна Ліга:
В цьому турнірі матимуть право грати переможці ВЮБЛ та Кубків по чотирьом старшим віковим категоріям, якщо це буде доцільним.

· Решта турнірів:
Першість України серед школярів, спортивні ігри молоді України, Всеукраїнські літні спортивні ігри, чемпіонати спортивних товариств та інші. Чемпіонат України серед областей. Строки проведення - кінець травня, червень. Організатор - ФБУ, міністерство освіти, спортивні товариства.

· Першості областей:
Календарі складаються в залежності від вище зазначених турнірів. Якщо більшість команд регіону по окремій вікової групі представлено в ВЮБЛ, то достатньо проведення одного разу на рік першості області. Якщо ж ні - повинно бути не менше двох змагань на рік з обов'язковою участю їх (можливо збірних) в Кубкові України. Кожний регіон зобов'язаний бути представлений в ВЮБЛ по кожній категорії не менше ніж двома командами. При наявності в області кількох районних ДЮСШ з секціями баскетболу, які не спроможні самостійно приймати участь в дитячій лізі з матеріальних причин - обласний спорткомітет повинен фінансувати збірну команду регіону. Для підтримки таких команд також потрібна допомога від ВЮБЛ. Можливе покровительство поряд розташованим клубом вищих ліг. Для цього необхідна тісна і постійна співпраця з обласними спорткомітетами. Методами постійного нагадування про доцільність та користь нашої ліги, набридливим тиском, компромісами та заохочуваннями.
До Вашої уваги пропоную постійний систематичний графік проведення обласних змагань, що матиме зв'язок з системою розвитку баскетболу на державному рівні.

2009-2010 навчальний рік.
жовтень 93-94  лютий 94-95
листопад 95-96  березень 96-97
грудень 97-98  квітень 98-99
    
2010-2011 навчальний рік.
жовтень 94-95  лютий 95-96
листопад 96-97  березень 97-98
грудень 98-99  квітень 99-00
    
2011-2012 навчальний рік.
жовтень 95-96  лютий 96-97
листопад 97-98  березень 98-99
грудень 99-00  квітень 00-01
    
2012-2013 навчальний рік.
жовтень 96-97  лютий 97-98
листопад 98-99  березень 99-00
грудень 00-01  квітень 01-02
    
2013-2014 навчальний рік.
жовтень 97-98  лютий 98-99
листопад 99-00  березень 00-01
грудень 01-02  квітень 02-03

Діти кожної вікової категорії, окрім старшої, матимуть змогу приймати участь у двох офіційних турнірах на рік. Найдоросліші гратимуть додатково на спартакіаді школярів. В чемпіонатах будуть задіяні спортсмени шести вікових груп з 11 до 16 років. Саме так проводяться змагання дитячої ліги України. Графік постійний і ніколи не змінюється. Переміщуються тільки вікові групи і молодша замінює команду випускників.

Міжнародні товариські турніри та розважальні програми під час літнього відпочинку:
Кубок Виклику: два-три турніри 4х4. Наприклад: чотири найкращих команди України проти 4-х Російських, Литовських, Іспанських. Турніри для збірних команд по різним віковим категоріям. Змагання з вуличного баскетболу.
Для дітей 7-10 років для популяризації та заохочення необхідно проводити екскурсії до ВЮБЛ-міст та баскетбольні фестивалі з різноманітними конкурсами. Особлива увага під час літнього відпочинку для дітей юного віку, які ще не відвідують секції і не знайомі з баскетболом. Потрібно зацікавити пасивних та байдужих батьків тим, щоб їх дитина відвідала саме наш табір! Бо баскетбол - це найкраща гра!

· Єдина Ліга Юніорів (як припущення)
В зв'язку з збільшенням років навчання в середній школі в старших класах матимемо дітей 17-18 років. Їм потрібно десь грати. Можемо організувати додаткову вікову категорію - Єдину Лігу Юніорів віком 17-22 років. Сюди можуть входити команди старшокласників, коледжів, училищ, технікумів та студентів перших курсів вищих навчальних закладів. Можлива участь школярів за команди ВУЗів. Усім цим установам необхідно відмовитись від окремих чемпіонатів. Вони не несуть ніякої користі і проводяться для галочки. Це буде гарною альтернативою до існуючої на сьогодні системи проведення змагань і перехідним етапом від дитячого спорту в дорослий. Кількість команд буде доволі велика. Потрібен розподіл по дивізіонам за територіальним принципом. Окремі тури і фінальна частина може проводитись в ВЮБЛ-містах, що надасть можливість тренерам молодіжних збірних відслідковувати велику кількість юніорів. Необхідно розробити класифікацію нарахування залікових очок, як окремо для закладів, так і для регіонів та дивізіонів загалом. Привабливим був би розподіл стипендій на навчання спортсмена від держави на чотири регіони в залежності від результату змагань. В даному чемпіонаті потрібен розподіл по дивізіонам, де першу половину сезону команди гратимуть в великих групових турнірах (розподіл за територіальним принципом, не менше 10 ігор по колу). Кращі будуть проходити далі і вже в наступних етапах створювати невеличкі групи по 4 команди. Саме ці тури можуть відбуватися в ВЮБЛ-містах. Необхідно залишити в кожному дивізіоні по 8 команд і грати серії навиліт. Завершальний етап - фінал чотирьох.
Звісно ж, популярність та престижність чемпіонату впливатиме й на його рівень. Такі речі в сучасному світі досягаються лише за допомогою телебачення. Телетрансляції матчів фінальних етапів, реклама, рейтинги гравців, відношення в навчальному закладі до спортсмена - сукупність усіх факторів дасть значний та швидкий поштовх збільшенню кількості кваліфікованих вітчизняних гравців в професіональному спорті. Якщо б стало можливим організувати гарне підґрунтя для такого чемпіонату, а мається на увазі ВЮБЛ, то вищевикладене не здавалося фантастичним і нереальним для досягнення.      
Присутність в Суперлізі та Віщій лізі юнаків молодше 18 років повинна скоріше бути виключенням і аргументуватися фізичною зрілістю гравця та високим рівнем підготовки дітей. Що стосуються окремого існування Вищої Ліги та чемпіонату дублерів - воно є недоцільним, тому що представлене приблизно рівними за силою командами, звісно ж, якщо сюди не втручається фінансова складова.
· Аматорська Ліга
· Вища ліга
· Суперліга

3. ВЮБЛ-місто
Представляє собою передусім зручний комплекс для проведення змагань, навчально-тренувальну базу, табір для літнього відпочинку - відокремлене баскетбольне містечко.
Кількість місць для розміщення дітей при одночасному перебуванні залежить від кількості таких об'єктів на Україні, що в свою чергу залежить від потреб дитячої ліги. Їх не може бути більше 4. Вони повинні працювати протягом усього року без простоїв. На сьогодні достатнім буде два міста спроможних розмістити одночасно 500 спортсменів, розташованих в районі Вінниці та Дніпропетровська. Вони зможуть забезпечить проведення чемпіонату в 12 вікових категоріях із 40-ка командами в кожній. Всі вищезазначені змагання проводитимуться в них. Необхідно враховувати, що влітку ці бази будуть використовуватися в якості літніх таборів для відпочинку. Для цього потрібна де що мальовнича місцевість, як то ліс та річка. Важливим фактором є зручність під'їзду, залізничне сполучення. Згодом було б добре мати одну базу на морському узбережжі та в карпатській місцевості виключно для відпочинку.
ВЮБЛ-місто повинно мати одну головну арену з достатньою місткістю глядачів для власних потреб та прийняття показових ігор (матчі суперліги), що час від часу повинні будуть проводитись в них для популяризації баскетболу. Умови для телетрансляції потрібно створити такими, щоб картинка на екрані була приємна для перегляду. Звісно ж за для цього при будівництві потрібно враховувати кольорову гамму майданчика, трибун, ігрового обладнання та освітлення.
Також, для проведення дитячих змагань при повному навантаженні бази необхідно мати ще два ігрових зали, але більш скромних що до кількості місць для глядачів. Для тренувальних потреб під час НТЗ - ще додатково 2-3 зали зі спеціальним обладнанням, як то додаткові кільця, тренажери, бігові доріжки та інше. Потрібно створити умови для належного медичного спостереження та відновлювальних процесів.
В літній період необхідно забезпечити умови для тренування на відкритому повітрі - чотири майданчика зі штучним покриттям.
При збільшенні команд потрібно передбачити будівництво додаткового житла. Системи електропостачання, тепла, подачі води повинні бути автономними і економічними.
Також потрібно продумати систему розважальних заходів. Якщо дитина почне відвідувати ВЮБЛ-місто з 11 років то протягом шести сезонів ці візити можуть де що набриднути.

4. Керівництво ВЮБЛ-міста та дитячої ліги.
Ніяких почесних президентів! Керівник обирається на певний термін голосуванням дитячих тренерів. ФБУ, Суперліга та Вища ліга на перших етапах можуть висвітлювати свою думку і контроль, при умові тісної фінансової співпраці в напрямку ВЮБЛ. Може бути звільнений в будь який момент при невиконанні покладених на нього зобов'язань або правопорушень. Не може розпоряджатися коштами самостійно і направляти їх не за призначенням. Повинен слідкувати за роботою усієї системи, негайно виправляти помилки та недоліки. Двічі-тричі на рік під час проведення тренерських семінарів звітувати про роботу Ліги та Міст, висвітлювати проблеми, складності, пропозиції та приймати рішення зі згодою тренерів.
Керівники ВЮБЛ-міст теж обираються на визначений термін. Вони теж самостійно не можуть розпоряджатися коштами. Головним завданням є підтримання добробуту на базі. Прийняття та розміщення спортсменів, їх харчування та інше. Посада директора ВЮБЛ-міста зобов'язує його ставитися до приїжджаючого тренера з командою як до власника цього місця.
Ці посади не зможуть обіймати такі особи, що в сучасному світі з віком бажають працювати менше, а заробляти більше і намагаються пролізти по кар'єрній драбині як най далі, приймати привітання та шанування, користуватися службовим положенням для вирішення власних потреб.

5.   Доходи та витрати
Гроші, що тепер витрачаються ДЮСШ та спортивними клубами на харчування та проживання спортсменів будуть залишатися в нашій сфері і спрямовуватись на її розвиток. При наявності кількох автобусів при кожній базі ми матимемо в себе кошти спортивних шкіл закладені на переїзд команд. Сюди додадуться доходи від літніх таборів та продажу спортивної продукції торгівельної марки ВЮБЛ. Ціни на послуги відпочинку для команд з інших країн будуть на порядок вище за вітчизняних. Вартість однієї баскетбольної форми з номерами ї логотипами складає більше 120 грн. на сьогоднішній день. При наявності 12 вікових категорій юнаків та дівчат і з 30-ма командами в них матимемо близько 4 тисяч дітей. Кожному потрібно два комплекти офіційної та тренувальну форму, спортивні костюми та інше. І все це дуже зручно можна замовити та придбати перебуваючи на черговому турі в ВЮБЛ-місті. Доходи від реклами та спонсорські контракти повинні стати однією з основних статей прибутку, але за для цього потрібно зробити "гарну картинку".
ВЮБЛ-місто та й організація вище викладеної системи розвитку дитячого баскетболу в Україні потребують значних капіталовкладень. Хто повинен це фінансувати? Кому це потрібно? По перше  - державі. Аргументи тут недоречні. По-друге - клубам Суперліги та Вищої ліги (з огляду на сьогоднішній низький рівень останньої, де грають юнаки 15-16 років, це може виглядіти де що смішним, але при теперішній системі підготовки кадрів стан речей не зміниться). З огляду на те, що ВЮБЛ ставить ціллю підготовку арбітрів та гравців, вищі дивізіони повинні сплачувати ці послуги. Фінансування навчання та роботи суддів повинно лягти на клуби дорослих ліг шляхом перерахунку необхідних коштів на початку сезону в обов'язковому порядку в залежності від потреб дитячої ліги. Скоротяться витрати на утримання арбітрів, а головне - вони будуть залишатися в ВЮБЛ, а не в гуртожитках та готелях.
Що до будівництва ВЮБЛ-міста - принаймні перші два повинні бути загальним подарунком від держави чи клубів Суперліги. Ще краще безкорисного благодійника чи фонду, щоб не довелось відпрацьовувати зобов'язання. Для більш тісного співробітництва може бути обов'язковим проведення певної кількості сезонів випускників ВЮБЛ в чемпіонаті Суперліги. Або ж відрахування коштів за молодого гравця до дитячої ліги. Його вартість буде залежати від рейтингу, про який піде далі. Обов'язковими в матеріальному вимірі мають бути відзначені заслуги першого тренера.
Навіть при повному завантаженні ВЮБЛ-міст матимемо близько ста днів простою. Тому потрібно співпрацювати з усіма організаціями, що мають відношення до баскетболу і надавати їм можливість для проведення змагань на нашій базі. Навчально-тренувальні збори для національної збірної команди України. Для команд майстрів на початку сезону. Для проведення матчів Суперліги та кубкових турнірів. Для змагань з вуличного баскетболу. Міжнародних змагань. Баскетбольних фестивалів для самих юних. Для будь чого, щоб ВЮБЛ мало змогу отримувати прибутки і направляти їх на розвиток. ВЮБЛ-місто не повинно мати власника. Воно працюватиме само на себе. Весь дохід повинен розподілятися на витрати по утриманню та подальшому розвитку. При достатніх доходах потрібно розробити систему покращення матеріального становища тренерів, призових для команд, пристойних нагород за чемпіонство.

6. Нагородження переможців
При вході в ВЮБЛ-місто або в холі головної арени розташовується п'єдестал чемпіонів. На ньому знаходяться три кубки великого розміру, близько 3 метрів у висоту. Посередині найпрестижніший - кубок чемпіонату ВЮБЛ. По обидві сторони нагороди кубкових турнірів Ліги та України. Біля кожного знаходяться зручні місця для пам'ятних фотографій. На задньому плані є великий екран. При натисканні на кубкові на назву команди, що їм володіє на екрані повинен програватися відеоролик з нарізкою кращих моментів її гри. Маленькі копії з цих кубків вручаються командам-переможцям. Також діти отримують медалі і подарунки. Табличка з назвою команди-переможця на кубкові і надпис "вас вітають найкращі" буде майоріти в очах гравців решти команд протягом всього року, навіть під час літнього відпочинку. Це буде дратувати багатьох амбіційних юних спортсменів і понукатиме їх до більшої праці. Кожна команда матиме за честь "зняти скальп" з чемпіона.
При достатніх прибутках ліги можливий розподіл преміальних призерам змагань, які можна витрачати на участь в ЄЮБЛ.  Під час змагань серед дітей повинні проводитись різноманітні конкурси. Їх переможці отримують спеціальні нагороди. Серед продукції торгівельної марки ВЮБЛ повинна бути значна кількість сувенірів для заохочення дітей молодших вікових категорій.
 
7. Формування збірних.

Всі витрати на формування та утримання збірних команд повинні лягти на державу. Якщо держава сприятиме будівництву баз - можливий компроміс на певний термін.
Тренерський склад команди визначатиметься декількома факторами. Це рейтинг тренерів, думки всіх тренерів команд окремої вікової категорії, погляд дирекції ВЮБЛ, думки представників ФБУ.
Склад команди. Команда складатиметься з гравців, що посіли найвищі місця в рейтингу. Рейтинг формуватиметься з характеристик тренерів після кожної гри. Визначення найкращих, прогресуючих, наполегливих, непоступливих, снайперів, захисників, форвардів, центрових в команді суперника. Кожен тренер повинен сформувати збірну команду на свій погляд із можливою аргументацією. (Ці речі, при досконалій розробці в електронному вигляді, не відніматимуть більше 5-10 хвилин після кожної гри. Думки досвідчених тренерів допоможуть сформувати боєздатну команду, а молоді будуть вимушені спостерігати і аналізувати, що, в свою чергу, в майбутньому принесе велику користь для них самих)  Фіксуються спостереження представників Суперліги та Вищої ліги. Сюди можуть входити головні тренери та їх помічники, тренери дублерів, найкращі гравці. Це не буде обтяжливим відвідати раз чи двічі на рік ВЮБЛ-місто протягом двох трьох днів. Можна скласти графік згідно передсезонного подання представників. Це спостереження повинно вестись з трибун і мати вигляд заповнення карток, подібно до суддівських. Можливі коментарі, зауваження, поради та побажання. При можливості кілька відгуків від спеціаліста про роботу дитячого тренера. Завдяки цьому отримаємо рейтинг. Користуючись характеристиками від колег, спостереженнями представників вищих дивізіонів та власними думками тренерський склад формує збірну. Для цього беруться перших 24 номери (можлива більша кількість при достатньому фінансуванні) рейтингу і збираються на навчально-тренувальний збір. Діляться на дві групи і працюють по одній програмі. Тренерський склад спостерігає за фізичним станом дитини. Ведеться навчання та виправлення недоліків в технічному арсеналі. Іде ознайомлення з основними засадами гри в нападі та захисті майбутньої команди. Проводяться тренувальні ігри. Це відбувається протягом 7-10 днів. До останнього дня жоден з тренерів ніяким виглядом не показує свої симпатії. Кожен повинен отримати однакову кількість уваги. Попадання на самий навчально-тренувальний збір до команди України вже повинно бути значною подією. Таким його потрібно подавати дітям. Після оголошення списку гравців, що потрапляють до збірної і її найближчого резерву, з рештою проводиться окрема бесіда, даються пояснення, чому гравець сьогодні не може пройти до команди і в якому напрямку потрібно працювати, щоб завоювати місце в збірній. В молодшій віковій групі (кількість повинна бути більша - 48 кращих на чотири групи) діти обов'язково повинні отримувати на згадку про участь в зборах до команди України пам'ятні речі. Майстерність роботи тренера та позитивні емоції отримані за тренувальний період повинні перекрити той смуток від невдачі в дитини і підштовхнути її до ще більш наполегливої праці. Сувенірні подарунки та відзнаки за одну тільки участь у зборах повинні отримувати і школи, до яких належить спортсмен. Це сприятиме більш поважному ставленню до своєї маленької команди в дітей, якщо можна так виразитись - патріотизму. Тренувальний збір може проводитись кілька разів на рік одразу після чергового туру. Самозакоханим тренерам і тим, хто високої думки про себе, важко буде працювати єдиною командою. Таким краще переходити в юніорський або дорослий баскетбол. При утворенні Єдиної Ліги Юніорів навчальні заклади будуть зацікавлені мати в розпорядженні спеціаліста з баскетболу, а не тільки викладача фізкультури. Призначення головним наставником збірної - це лише додаткові залікові очки для обласних спортивних чиновників. Успіхи чи невдачі лежатимуть на всіх тренерах вікової категорії. В разі позитивних результатів було б доцільним стимулювати їх злагоджену роботу матеріальними винагородами.

8. Навчання та підготовка тренерів.
ВЮБЛ-міста будуть грати роль своєрідної Академії баскетболу. Навчання та підготовка молодих тренерів відбуватиметься на базі ВЮБЛ-міста протягом усього періоду. Студенти педагогічних інститутів повинні проходити практику на цих базах в обов'язковому порядку. Тільки ті, що відрізнятимуться особистою зацікавленістю отримають тренерські ліцензії, що дозволятимуть працювати в ДЮСШ на відділеннях баскетболу. Для цього потрібна узгоджена та злагоджена співпраця з Міністерством Освіти України. Так само, як вона необхідна при проведенні спартакіади школярів чи участі навчальних закладів в Єдиній Лізі Юніорів (можливо Всеукраїнська Ліга Міністерства Освіти). Але ще більш важливим є поява в навчальних закладах України стипендії для сплати навчання спортсмена. Якщо учень-спортсмен баскетбольної секції вступає до педагогічного закладу, а тренер до ВЮБЛ дає характеристику про його здібності до професії тренера - Ліга повинна сприяти його навчанню з метою підготовки кваліфікованого спеціаліста, відслідковувати його успіхи та надавати можливість оволодівати практичними знаннями.
Що стосується людей, які бажають отримати тренерську ліцензію, не маючи при цьому педагогічної освіти - для них повинні бути розроблені спеціальні курси. Їх навчання та утримання повинне сплачуватись спортивними закладами, де є необхідність в такому спеціалісті.
Люди, які вже працюють тренерами незважаючи на наявність освіти, мають проходити підвищення кваліфікації під час проведення турніру, перебуваючи на базах ВЮБЛ. Перший семінар може проходити під час проведення Кубку Ліги в вересні, згідно запропонованого календаря. Другий під час Кубку України в січні. При укладанні контрактів між командами Суперліги та головними тренерами і їх помічниками повинне обговорюватись сприяння розвитку дитячого спорту, передача досвіду. Знову ж таки перебування протягом трьох п'яти днів не може бути обтяжливим, а, що до вражень дитини - годі й говорити. Так от, на початковому етапі навчально-тренувальних зборів для формування збірної команди України крім тренерського складу можуть бути присутніми ще кілька тренерів цієї вікової категорії (якщо вони обрали головного тренера за якість гри його команди, то й напевно були б раді познайомитись з його методами роботи), представник від Суперліги, спеціаліст з фізичної підготовки та відновлювальних процесів. Під час кількох днів в присутності такого колективу можна взнати багато нового і збільшити свої знання теоретично, а головне - на практиці. Коротенькі бесіди з порадами та побажаннями можуть відбуватися під час кожного туру зі спостерігачем від Суперліги. Під час літніх таборів також повинні залучатися спеціалісти вищого рівня та зірки вітчизняного і світового баскетболу.
Що стосується початкової та базової підготовки дітей 9-12 років необхідно всім тренерам працювати в одному напрямку. Більшість літератури пропонує великий перелік навчальних вправ і дає якісь загальні поради, ставлячи при цьому принаймні молодого дитячого тренера в стан постійного пошуку. Це доволі цікаво і сприяє появі досвідчених і кваліфікованих спеціалістів, можливо навіть талановитих. Але цей процес може відбуватися дуже довго.
Як каже один американський фахівець, що якщо в грі і з'являється щось нове, то це не надовго. Молодий тренер можливо й через п'ять-десять років і дізнається, як максимально доцільно проводити тренування і досягати необхідних результатів. Цілі та завдання ВЮБЛ та система формування збірних об'єднують усіх тренерів в єдиній меті, не десь там уявній та далекій від процесу, як це відбувається зараз. В ході підготовки збірної прийматимуть безпосередню активну участь значна кількість тренерів усієї вікової категорії. А посада головного тренера за змістом не буде схожа до тренера, що призначається на роботу в клубі чи збірній. Молодий тренер постійно перебуваючи поряд з досвідченим матиме змогу регулярно на практиці оволодівати новими знаннями. Щоб справи йшли швидше, для дітей 9-12 років, що грають міні баскетбол, необхідно докладно розписати план роботи на два-три роки з послідовністю викладання матеріалу, по хвилинним дозуванням вправ і приблизним арсеналом технічних дій, яким дитина повинна володіти в даному віці. Це не означатиме, що потрібно повністю слідувати цім порадам. Якщо хтось має свої напрацювання і вони діють краще, то чому не поділитися з іншими. Вже далі в підлітковому баскетболі, де до простої біганини за м'ячем додаються тактичні дії, тренер може реалізовувати себе сам за допомогою власних спостережень та міркувань.

9. Суддівство.
До цілей та задач ВЮБЛ належить якісна підготовка кваліфікованих суддів. Ця мета покладена керівництвами клубів вищих дивізіонів чемпіонатів України з баскетболу (суперліги ти вищої ліги, при умові, що вони сприятимуть будівництву ВЮБЛ-міст. Інакше - повинні будуть сплачувати цю послугу). Саме Вони повинні бути ініціаторами розвитку та спонсорами дитячого баскетболу, впровадженням даної системи змагань. При таких умовах на Лігу ляжуть кілька зобов'язань. Одним із них і є кваліфікована підготовка суддів, відбір найкращих та більш здібних. Система підготовки, запропонована далі, виключить можливість появи в суддівстві некомпетентних та продажних арбітрів - випадкових людей, що попали в цю сферу за рахунок знайомств і з психологією легко заробити, змусить їх працювати над помилками, вдосконалювати свої навики, не дасть змогу після відвідування двох семінарів рахувати себе видатним арбітром. Не буде такого дикого явища, як відсторонення рефері за упереджене суддівство на місяць. Перш ніж перейти до наступного етапу підготовки арбітра, а ним буде обслуговування Єдиної Ліги Юніорів та Вищої ліги рефері-початківець повинен буде провести 4-5 років в ВЮБЛ та відпрацювати певну кількість ігор. Після кожного матчу суддя отримуватиме рецензію про свою роботу від двох тренерів, комісару та представника від команд Суперліги за допомогою обов'язкового заповнення спеціальних карток на сайті ВЮБЛ з запропонованими висновками як то:
· відмінне суддівство - задоволений роботою рефері;
· добре - кілька дрібних помилок,
· посереднє - зі значною кількістю помилок (короткі пояснення своїх зауважень в додатковій графі);
· негативне чи упереджене - з помилками, що вплинули на результат гри (обов'язково з протестом та більш докладним роз'ясненням).
Окремим пунктом повинна висвітлюватись поведінка арбітра, жестикуляція, зауважуватись покращення в роботі порівняно з минулими іграми, якщо таке відбувається. Характеристика комісару повинна висвітлюватись з позиції працівника ВЮБЛ, що зобов'язаний підготувати кваліфікованого арбітра, саме за це він отримуватиме зарплатню, а не за те, що приїхав, посидів, подивився і отримав гроші без усілякої відповідальності. Значна увага приділятиметься перегляду відео матеріалу. З усього цього буде формуватися рейтинг арбітрів. До нього додадуться відгуки гравців Ліги, які можна буде залишати на суддівській сторінці Інтернет сайту ВЮБЛ. Крім того сам рефері зобов'язаний буде характеризувати свою гру і в разі непорозумінь пояснювати причини помилок перед відповідальними особами. Випадкові персонажі, які рахують суддівство додатковим і легким заробітком не зможуть посісти високі місця в рейтингу, а саме це дозволятиме перехід арбітра на наступний рівень, підвищення його кваліфікації і, звичайно ж, збільшенню зарплатні. Судді з низьким рейтингом і негативними відгуками будуть залишати лігу навіть серед сезону. Посередні та не прогресуючі теж повинні піти. Найкращі переходять далі, інші продовжують навчатися. Рейтинг повинен зберігатися і надалі. В такому випадку  матчі Суперліги будуть обслуговуватися дійсно кращими, які дорожитимуть витраченими зусиллями і пройденим шляхом. До вищого рівня потраплятимуть арбітри, які вільно володітимуть іноземними мовами. Потрапляння на Європейський рівень дозволятиме лише високий рейтинг, а не чиєсь покровительство. Ніякого кумівства, братерства та знайомств в цій системі перебувати не зможе. З урахуванням запропонованої вище кількості змагань дитячої ліги протягом року можлива підготовка більш ніж 50-и арбітрів з практикою не менше 50-и офіційних матчів на рік.
Більш того, схема відносин в дитячій лізі, де головним є звичайний тренер, а не директор ВЮБЛ-міста чи керівник Ліги, повинна перейти і на систему суддівства. Суддівський відділ ВЮБЛ має бути незалежним. Йому повинен підпорядковуватись відділ, що обслуговуватиме команди майстрів вищих дивізіонів України. Це буде послідовним, з огляду на те, де рефері отримав кваліфікацію і хто відповідає за його навчання. Клуби Вищої ліги та Суперліги сплачують навчання та підготовку арбітра, одночасно допомагаючи дитячому спорту, і вправі отримувати за свої кошти якісний "Продукт" - висококваліфікованого рефері.

10. Відпочинок.
Якомога більше дітей повинні мати можливість відпочинку в ВЮБЛ-містах. Вартість путівок повинна бути в межах розумного і не перевищувати ціни в інших подібних місцях. Не дивлячись на те, що ця структура належить нам, ми не можемо відпочивати тут безкоштовно. Для існування і подальшого розвитку необхідно отримувати прибутки. Для власних потреб ми можемо отримувати знижки там де це можливо (закупівля форми, інвентарю, проживання, харчування, відпочинок).
Два міста на 500 місць можуть прийняти 8 двох недільних змін для відпочинку або навчально-тренувальних зборів. Це близько 8 тисяч дітей.

11. Календар ігор.
Календар ігор є постійним і може набувати лише незначних змін. Максимально розрахований на 40 команд в 12-и вікових категоріях при двох базах на 500 місць. Найкращою є кількість в 16 команд Дивізіону А. Це 15 ігор за п'ять триденних турів. Ігри плей-офф в чемпіонаті дитячої ліги не потрібні. Практику такої системи можна отримати в кубкових турнірах. При збільшенні учасників дивізіони можна збільшити до 20 команд. Порядок проведення турів по різним віковим категоріям наступний: 16, 13, 15, 12, 14 та 11 років. Порядок ніколи не змінюється і тури не переносяться. Якщо тренер веде дві вікові групи, то зручною буде різниця в чотири роки. Приміром 16-12 або15-11. Якщо гравцям вашої команди 13 - набирайте групу  початкової підготовки дітей 9-и років.
При непередбачуваних подіях, як то карантин, погодні умови, стихійні лиха, турнір поновлюється з того місця де зупинився і всі дати зміщуються.

12. Рейтинги спортивних шкіл.
Нарахування залікових очок до ДЮСШ в залежності від турніру.

ВЮБЛ Дивізіон-А
ВЮБЛ Дивізіон-Б
Кубок Ліги
Кубок України
Чемпіонат області
Супер Кубок або Кубок Чемпіонів
Кількість залікових очок за 1-го гравця
Кількість залікових очок при 12 гравцях
16
4
12
14
6
2
1
12
15
3
11
13
5
1
2
24
14
2
10
12
4
 
3
36
13
1
9
11
3
 
4
48
12
 
8
10
2
 
5
60
11
 
7
9
1
 
6
72
10
 
6
8
  
7
84
9
 
5
7
  
8
96
8
 
4
6
  
9
108
7
 
3
5
  
10
120
6
 
2
4
  
11
132
5
 
1
3
  
12
144
4
  
2
  
13
156
3
  
1
  
14
168
2
     
15
180
1
     
16
192

Додаткові бонуси можуть приносити окремі гравці. Наприклад, 1-е місце в рейтингу ВЮБЛ дає 40 очок і зменшується з кожною позицією на одне. Попадання спортсмена до збірної команди України - ще +10. Перше місце тренера в рейтингу ВЮБЛ - 50 і зменшується на десять з кожною позицією, тобто до 5-го місця. Призначення головним чи помічником - ще +10. Якщо протягом сезону в змаганнях дитячої ліги команда їздила в неповному складі - береться середня кількість гравців з трьох-чотирьох турів на вибір і множиться на кількість залікових очок.
13. Рейтинги арбітрів.
1. від тренерів
2. від комісару
3. спостерігача від Суперліги
4. від гравців (неофіційний)
14. Рейтинги гравців.
1. від тренерів
2. працівників ВЮБЛ
3. спостерігача від Суперліги (після гри може нагороджувати невеличкими сувенірами mvp найкращих гравців команд)
4. від гравців (неофіційний)
15. Електронна система ВЮБЛ.
Надання післяматчевих характеристик арбітрам та гравцям не відбиратиме багато часу. Комп'ютери можуть знаходитись безпосередньо в залі. Потрібно лише під своїм ім'ям зайти на відповідну сторінку і заповнити картку з запропонованими характеристиками. Це відніме не більше двох хвилин. Більш детальну характеристику тренер може надати в номері або протягом зазначеного терміну. Таким самим чином діє комісар гри та спостерігач від вищих дорослих дивізіонів. Останній має змогу робити зауваження безпосередньо на трибунах. Характеристики гравців, при бажанні, котрі теж можуть заходити до системи тільки під своїм ім'ям, будуть складати четвертий неофіційний рейтинг. За допомогою цих даних працівники суддівського відділу ВЮБЛ зможуть визначати найкращих. Подібним чином будуть формуватися рейтинги тренерів та гравців. Ніхто не зможе голосувати за свого гравця чи тренера або за когось проголосувати двічі. Характеристики тренерів можуть бути доступними тільки дирекції. Публічним є тільки рейтинг. Це ж стосується і гравців… 

Доходи
 
к-ть дітей в 2-х містах
к-ть днів
прибуток за один день
   
проживання
800
114
30
  
2 736 000
харчування
800
162
15
  
1 944 000
відпочинок
1 000
112
40
  
4 480 000
 
к-ть вікових категорій
к-ть команд
к-ть дітей
к-ть комплектів
прибуток з одного комплекта
 
Продаж форми ТМ ВЮБЛ, спорт товари та сувінірна продукція ТМ ВЮБЛ, титульний спонсор, доходи від реклами
Разом
     
9 160 000
Витрати
 
к-ть працівників в 2-х містах
к-ть місяців
зарплата
   
техпрацівники
16
12
1 500
  
288 000
кухня
16
12
2 000
  
384 000
персонал
80
12
2 000
  
1 920 000
охорона
12
12
3 000
  
432 000
 
к-ть місяців
витрати
    
опалення
12
80 000
   
960 000
електроенергія
12
60 000
   
720 000
водопостачання
12
60 000
   
720 000
інші витрати
12
40 000
   
480 000
Разом
     
5 904 000
 
      
3 256 000

 

Добавил: Beaver
0
Индикатор репутации - оценка всех предыдущих комментариев пользователя за последние 12 месяцев, сделанная другими пользователями. Этот показатель позволяет предположить, оставлен ли комментарий уважаемым автором или нет.