вверх  обратно

Отчет президента федерации баскетбола Украине о работе ФБУ за 2007-2011 г.г.

23.06.2011

Звіт президента федерації баскетболу україни
про роботу фбу за 2007-2011 р.р.

Шановні делегати звітно-виборчої Конференції Федерації баскетболу України!

Чотири роки минуло з дати проведення попередньої  звітно-виборчої Конференції ФБУ 15 червня 2007 року, на якій було обрано керівні органи Федерації на період 2007-2011р.р., а також ухвалено основні напрямки діяльності на ці чотири роки. Керуючись Статутом, Рада ФБУ 9 квітня 2011 року ухвалила рішення про проведення чергової звітно-виборчої Конференції ФБУ і затвердила модус представництва від колективних членів ФБУ.
Федерацію баскетболу України було створено майже 20 років тому - спочатку як об'єднання громадян, а потім як Всеукраїнську громадську організацію. Кожен із цих 20 років не був схожим один на одного. Сьогодні ми живемо у час змін, бурхливого розвитку новітніх технологій, в час політичного та економічного становлення української державності. Безперечно, баскетбольне життя не може бути відокремлене від життя країни в цілому, не може не залежати від політичних і економічних підйомів і спадів. Баскетбол є частиною життя як нашої країни, так і всього європейського та світового співтовариства.
            
Не стали винятком і останні чотири роки. За цей період Федерація пережила період розвитку і підйому, період непорозумінь і розколу, об'єднання і творчої роботи. Нас, як і весь світ, торкнулася тривала економічна криза.  Але, попри всі негаразди, Федерація баскетболу України продовжує роботу згідно із цілями, визначеними Статутом ФБУ, та рішеннями, що ухвалені попередньою Конференцією, а також діючою Президією та Радою ФБУ.

Організаційну діяльність Федерації баскетболу України у період 2007-2011 р.р. забезпечували керівні та виконавчо-адміністративні органи - Конференція, Рада, Президія, Секретаріат, громадські комісії, а також федерації на місцях, баскетбольні клуби, команди, спортивні школи та інші спортивні організації.
 До складу ФБУ входять 22 регіональні федерації - Автономної Республіки Крим, Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Донецька, Житомирська, Запорізька, Івано-Франківська, Київська, Кіровоградська, Луганська, Львівська, Миколаївська, Одеська, Полтавська, Рівненська, Сумська, Харківська, Черкаська, Чернівецька, Київська міська, Севастопольська міська, а також 4 інші колективні члени Федерації: Федерація вуличного баскетболу України, "Спеціальна Олімпіада України", Асоціація баскетбольних клубів України "Суперліга" та Асоціація ветеранів баскетболу України. В червні 2007 року колективними членами ФБУ були 19 обласних осередків і 2 інші колективних члени - це Федерація вуличного баскетболу України та "Спеціальна Олімпіада України".
Влітку 2007 року Президія ФБУ ухвалила рішення розподілити відповідальність членів Президії за створення місцевих осередків в тих областях, де ще не створені або належним чином не легалізовані обласні федерації. У період 2007-2011 р.р. створено осередки ФБУ у Волинській та Чернівецькій областях, а також у м. Севастополі. Відповідно до Статуту ФБУ та наданих цими осередками документів, вони були прийняті до складу колективних членів Федерації баскетболу України. Крім того, за цей період колективними членами ФБУ стали Асоціація баскетбольних клубів України "Суперліга" та Асоціація ветеранів баскетболу України. Таким чином, на сьогодні колективними членами ФБУ є 26 юридичних осіб, які проводять роботу на місцях згідно зі своїми статутними документами, а також Статутом і регламентуючими документами ФБУ.

Регіональні федерації проводять на місцях обласні та районні змагання, різноманітні першості та кубки, меморіали пам'яті видатних людей, контролюють роботу відділень баскетболу дитячо-юнацьких спортивних шкіл, виставляють команди для участі в змаганнях всеукраїнських ліг, вирощують резерви для великого баскетболу, співпрацюють с Федерацією баскетболу України у вирішення питань організації і проведенню змагань, семінарів, зборів і нарад. Слід відзначити активну роботу федерацій баскетболу Одеської (президент-Горбатко Валерій Степанович), Дніпропетровської (президент - Кондратьєв Валерій Валерійович), Харківської (президент - Зозуля Василь Васильович) Запорізької (президент - Тупіков Станіслав Іванович), Чернівецької (голова - Попадюк Микола Петрович), Рівненської (президент - Шемосюк Сергій Степанович), Миколаївської (президент - Черепанов Андрій Володимирович), Полтавської (президент - Кондрашов Андрій Миколайович) областей та ін.  Всі ми розуміємо, що сьогодні для організації змагань, турнірів, відряджень, придбання обладнання та вирішення інших поточних завдань обласних осередків потрібні кошти, і що держава ніяк не опікується фінансуванням спортивних громадських організацій. Тому, як ніколи актуальним, є особистість  лідера, який очолює організацію і від дій якого залежить розвиток і функціонування обласних організацій та інших колективних членів ФБУ.  Тому хотілося би подякувати керівникам обласних федерацій за Вашу небайдужість до нашої спільної справи, за активну життєву позицію і допомогу, яку Ви надаєте для розвитку і популяризації баскетболу.

Всі колективні члени ФБУ, згідно із рішенням Ради ФБУ, провели звітно-виборчі Конференції або збори засновників у травні 2011 року, визначились із модусом представництва на сьогоднішню Конференцію, а також надали до Секретаріату ФБУ звіти про діяльність за 2007-2011 р.р. Всю інформацію про роботу обласних осередків та інших колективних членів ФБУ за звітний період надано у робочих документах Конференції. 

Підготовка кадрів та методично-освітня діяльність.

В структурі Федерації - 7 громадських комісій, в яких зайнято близько 50 осіб. Це такі комісії: спортивно-технічна, національних збірних команд та міжнародних зв'язків, фінансова, організаційних та інформаційно-довідкових питань, дитячого та юнацького баскетболу, дисциплінарно-правова, по роботі з ветеранами, інвалідами та проведенню масових змагань, комісія по зв'язку з громадськістю і ЗМІ. Постійні комісії ФБУ є робочими органами ФБУ на громадських засадах, що виконують рішення Конференції та Ради, ведуть роботу під керівництвом Президії.  Комісії працюють відповідно до затверджених планів та положень, вносять пропозиції з організації і проведення змагань всіх ліг та рівнів; пропозиції щодо формування бюджету ФБУ, поліпшення діяльності Федерації на місцях, формуванню складу збірних команд України, проведення нарад і семінарів для керівників клубів, тренерів команд, суддів, інших осіб.
За період 2007-2011 р.р. Федерація баскетболу України разом із суддівським комітетом ФБУ провела 30 семінарів суддів, комісарів та суддів-секретарів, що обслуговують змагання Чемпіонатів України, які відвідали 1172 особи. У складі суддівського корпусу ФБУ  працюють 9 арбітрів та 3 комісари ФІБА, які обслуговують змагання Чемпіонату Європи, Світу, а також міжнародні клубні змагання. В 2010 році український арбітр Борис Рижик обслуговував матчі Чемпіонату Світу ФІБА, а Борис Шульга - поєдинки Чемпіонату Світу серед юнаків. Для суддівства матчів ЄвроБаскету-2011 запрошено арбітрів Сергія Защука та Володимира Драбіковського. Крім того, всі наші міжнародні арбітри щорічно обслуговують фінальні змагання молодіжних європейських першостей. Суддівський корпус ФБУ налічує 142 арбітри та 48 комісарів. Всього 190 осіб.

За період 2007-2011 р.р. Федерація баскетболу України разом із тренерською радою ФБУ провела 23 семінари для тренерів з баскетболу та вчителів фізичного виховання. В тому числі, в травні 2010 та 2011 років було проведено 3 міжнародні тренерські семінари, на які було запрошено тренера ФІБА Стаса Сточкуса, визнаних баскетбольних фахівців професорів інституту ЛЕСГАФТА Євгенія Рафаіловича Яхонтова та Сергія Миколайовича Єлєвіч, видатного баскетболіста, Олімпійського Чемпіона Івана Єдешка, Президента БК "Динамо" (Москва) ЗТ СРСР Євгенія Гомельського, тренерів  Татьяну Макаричеву та Сашу Груїча. Тренери, що були присутні на всіх семінарах, отримали не тільки теоретичні та практичні знання в області навчання навикам баскетболу, виховання гравців, різноманітні методичні рекомендації, але і неоцінний досвід спілкування із визнаними фахівцями баскетболу і можливіть обмінятися досвідом. Всі слухачі отримали методичні посібники, тренерські зошити, відеозаписи тренувань, навчання технічним прийомам гри в баскетбол. Географія проведення семінарів для тренерів за 4 роки - всі області України. Місце проведення семінарів визначалося так, щоб найбільша кількість слухачів в цей час змогла взяти участь у цих заходах. Хочеться відзначити допомогу, яку було надано для проведення тренерських семінарів керівниками обласних федерацій і окремих клубів. Вони не тільки надавали спортивний зал та аудиторії для проведення заходу, а і допомагали в організації розміщення та харчування учасників. Дякую всім, хто був причетний до проведення цих заходів. Всього слухачами семінарів, які були організовані тренерською радою ФБУ у період 2007 - 2011 р.р., стали 1216 осіб.

        Втім, ми розуміємо, що організація Федерацією баскетболу України семінарів для підвищення кваліфікації тренерів ДЮСШ та інших груп навчання не вирішує повністю питання підготовки тренерських кадрів.. Жоден ВУЗ України на сьогодні не готує фахівців - тренерів з баскетболу. Президія та Рада ФБУ неодноразово порушували питання щодо організації навчання, підготовки та ліцензування тренерських кадрів. На сьогодні це найважливіша проблема нашого баскетболу. Ми вивчали досвід з ліцензуванню тренерів всіх рівнів в Італії, Росії, Сербії, Іспанії та інших країнах. За дорученням Президії та Ради ФБУ, тренерська рада створила проект ліцензування тренерів з баскетболу в Україні.  Але зрозуміло, що тут треба співпрацювати з відомствами освіти - адже для роботи тренером в Україні слід отримати вищу професійну освіту. Необхідно, щоб всі вищі навчальні заклади, які готують тренерів з баскетболу, у своїх програмах передбачили ті напрямки і шляхи, які є сьогодні у сучасному спорті, зокрема баскетболі.
    Інша проблема, яка тісно пов'язана із попередньою - це робота ДЮСШ та відділень баскетболу. На останньому засідання Ради ФБУ в квітні 2011 року ці два питання детально обговорювалися. Керівники місцевих федерацій мали вивчили ці питання на місцях та допомогти ФБУ розробити документ - добірку інформації про сучасний стан дитячо-юнацьких спортивних шкіл і підготовку тренерських кадрів. Ця інформація повинна включати назву школи, кількість тренерів, джерела фінансування, тощо. З цим документом ФБУ планує звернутися до Верховної Ради України, щоб поліпшити стан цих закладів у майбутньому.
              
Всю інформацію про роботу громадських комісій ФБУ за звітний період надано у робочих документах делегатів Конференції.  Але необхідно окремо сказати про комісію дитячого-юнацького баскетболу та  комісію по роботі із  ветеранами, інвалідами та проведенню масових змагань. Комісії розробляють та пропонують до затвердження документи про організацію змагань та інших заходів, що пов'язані із роботою цих напрямків. По організації юнацьких змагань питання буде розглянуто в розділі "Проведені змагання за 2007 - 2011 р.р.". У питанні проведення змагань ветеранів та допомоги ветеранам баскетболу велику роль відіграє саме комісія по роботі з ветеранами. 2007 року Чемпіонат України проводився серед двох категорій: 40+ та 50+. 2011 року Чемпіонат України серед ветеранів проводився вже в 5-ох вікових категоріях від 40 до 60 років і старше. Не лишаються поза увагою ветерани баскетболу, які вже не можуть вести активне баскетбольне життя. Вони усі на обліку, оточені піклуванням і увагою. Багатьом видатним у минулому спортсменам надається матеріальна допомога із нагоди видатних дат, а також надається фінансова допомога на лікування. За останні чотири роки на ці потреби Федерація баскетболу витратила близько 100 тис. гривень.        

Організація та проведення змагань.

Одним із основним напрямків діяльності Федерації є організація і проведення змагань з баскетболу. Слід відзначити, що в цьому плані чотири останні роки були не тільки напруженими, але й цікавими. На нашу думку, зроблено великий крок уперед до підвищення рівня змагань та їх технічного забезпечення. Ідеальних рецептів, як в одну мить зробити баскетбол видовищним та економічно спроможним, немає. Баскетбол пов'язаний із оточуючим світом, із економікою, із політикою. Він так само, як і весь навколишній світ, рухається уперед та розвивається. Період 2007 - 2011 р.р. був періодом  експериментів і набуття досвіду. Було ухвалено ряд важливих рішень для підвищення рівня змагань, що проводила Федерація баскетболу України. В першу чергу, це стосувалося змін у Регламенті проведення змагань чоловічих команд суперліги.  Це був перший крок до створення професійної ліги.
В сезоні 2007\2008 р.р. вперше було впроваджено нову систему призначення суддів на ігри чоловічих команд суперліги, яка дозволила усунути безпосередній контакт суддів з баскетбольними клубами. Федерація взяла до уваги досвід призначення арбітрів в Євролізі. Арбітри і комісари суперліги підписували контракти безпосередньо із Федерацією баскетболу України, отримували призначення і самі займалися організацією свого відрядження. Суддівський відділ ФБУ розробляв та впроваджував програми навчання арбітрів, системи тестування. Ставали більш вимогливими звіти комісарів матчів. Не можна стверджувати, що ця система ідеальна, але вона працює. Всі чотири роки система удосконалювалася, і вже два роки призначення арбітрів суперліги проводиться методом жеребкування. Є багато нарікань на суддівство матчів, і це нормальний процес. Нам слід робити правильні висновки і не переставати навчатися.
 
Ще одним нововведенням у Регламент проведення змагань чоловічих команд суперліги було те, що в сезоні 2007\2008 р.р. їх допущено до участі у XVII Чемпіонаті України двома складами - основним та дублюючим. Кількість гравців основного та  дублюючого складу, які мали контракти з клубами, складало 25 гравців. Метою цього нововведення було удосконалення селекції. Молоді талановиті гравці віком від 16 до 21 року,  які вже закінчили середній навчальний заклад, але за рівнем майстерності та віком не можуть скласти конкуренції досвідченим гравцям основного складу, у команді дубля мають можливість тренуватися із основною командою і бути у полі зору головного тренера, а також тренерів збірних команд. Крім того, регламентом 17-го Чемпіонату України була передбачена обов'язкова присутність 2 гравців дублюючого складу  у команді основного складу  під час гри команди Суперліги, що давало змогу набиратися досвіду й майстерності безпосередньо на матчах Чемпіонату України. У складах команд Суперліги  ми маємо не менше 200 молодих гравців віком від 16 до 21 року,
Ще одним аргументом створення команд дублеріви був той факт, що підготовка висококласних баскетболістів потребує немало часу. Гравці віком від 16 до 21 р. за період їх перебування у командах суперліги можуть отримати високоякісну фізичну, тактичну, психологічну та технічну підготовку, тренуючись пліч-о-пліч із досвідченими гравцями високого рівня протягом 4-5 років.  Ігри команд дублерів, особливо в останніх, об'єднаних турах, завжди проходили в рівній боротьбі і викликали значний інтерес у глядачів і спеціалістів з баскетболу.

 Введення  дублюючих складів у командах суперліги дало можливість тренерам клубів та збірних команд України проглянути перспективну молодь. Поліпшилась селекційна робота в клубах, виникла потреба відстежувати зростання майстерності молодих гравців. Сьогодні гравці дублюючих складів команд Суперліги складають основу молодіжної та юніорської збірних, а деякі із вчорашніх дублерів є гравцями національної збірної та основних складів команд Суперліги.

                  Про зростання популярності баскетболу в Україні та роль в цьому процесі Федерації в останні роки свідчить такий факт: якщо у першому чемпіонаті незалежної України в лютому 1992 року брали участь 8 команд, в 16-му Чемпіонаті (сезон 2006 - 2007 рр.) 256 команд, то в 19-му Чемпіонаті України( сезон 2009-2010 р.р.) - 338 команд. Федерація баскетболу України за період 2007-2011 р.р. провела чотири Чемпіонати України як серед чоловічих і  жіночих команд, так і серед команд юнаків та дівчат. За останні 4 роки були проведені 17-й, 18-й, 19-й та 20-й Чемпіонат України.
                
В 17-му Чемпіонаті України сезону 2007\2008 р.р. брали участь 53 чоловічі команди (суперліги (основний та дублюючий склад), вищої ліги, 1-ї ліги), 13 жіночих команд Вищої та 1-ї ліги,  15 жіночих команд 2-ї ліги, 25 команд аматорської ліги, 16 команд ветеранів, 163 команди всеукраїнської юнацької баскетбольної ліги ( юнаки та дівчата 1991 р.н., 1992 р.н., 1993 р.н., 1994 р.н., 1995 р.н., 1996 р.н.), а також були проведені змагання студентської баскетбольної ліги. Всього в сезоні 2007\2008 р.р. брали участь у змаганнях під егідою Федерації баскетболу України 293 команди, що складає близько 5 000 учасників. 
                18-й Чемпіонат України сезону 2008\2009 р.р. об'єднав 35 чоловічих команд (суперліги (основний та дублюючий склад), вищої ліги, 1-ї ліги), 19 жіночих команд Вищої та 1-ї ліги, 28 команд аматорської ліги, 19 команд ветеранів, 175 команд всеукраїнської юнацької баскетбольної ліги ( юнаки та дівчата 1992 р.н., 1993 р.н., 1994 р.н., 1995 р.н., 1996 р.н., 1997 р.н.). Всього в сезоні 2008\2009 р.р. брали участь у  змаганнях під егідою Федерації баскетболу України 276 комад, що складає близько 4 800 учасників. 
                19-й Чемпіонат України сезону 2009\2010 р.р. став рекордним за кількістю заявлених команд - 338. В чемпіонаті брали участь 64 чоловічі команди (суперліги (основний та дублюючий склад), вищої ліги та 1-ї ліги), 15 жіночих команд Вищої ліги, 9 жіночих команд УПБЛ, 30 команд аматорської ліги,  31 команда ветеранів, 189 команд всеукраїнської юнацької баскетбольної ліги ( юнаки та дівчата 1993 р.н., 1994 р.н., 1995 р.н., 1996 р.н., 1997 р.н., 1998 р.н.). Всього в сезоні 2009\2010 р.р. брали участь у  змаганнях під егідою Федерації баскетболу України близько 6 000 осіб. В грудні 2009 року за підтримки Федерації баскетболу України була створена Всеукраїнська Баскетбольна Студентська Асоціація (президент - ректор НТУ-КПІ, академік Михайло Захарович  Згуровський), яка об'єднала студентський баскетбол України. В травні 2010 року в м. Києві відбувся фінал змагань ВБСА. В сезоні 2010\2011 року пройшов 2-й Чемпіонат серед студентських команд, в якому брали участь понад 40 команд ВНЗ України. Федерація баскетболу України надає постійну методичну допомогу в організації проведення змагань ліги, за підсумками сезону найкращі гравці студентських команд отримували відзнаки та подарунки від ФБУ.
                В 20-му Чемпіонаті України сезону 2010\2011 р.р. брали участь 35 чоловічих команд (вищої та 1-ї ліги), 11 жіночих команд Вищої ліги, 6 жіночих команд І-ї ліги, 28 команд аматорської ліги,  28 команд ветеранів, 182 команди всеукраїнської юнацької баскетбольної ліги ( юнаки та дівчата 1994 р.н., 1995 р.н., 1996 р.н., 1997 р.н., 1998 р.н., 1999 р.н.). Всього в сезоні 2010\2011 р.р. брало участь у  змаганнях під егідою Федерації баскетболу України 313 команд, що складає близько 5 600 осіб.  Крім того в червні 2011 року в м. Харкові відбувся фінал змагань ВБСА.

Всі останні чемпіонати серед чоловічих команд суперліги проходили у напруженій та цікавій боротьбі. Якщо 5-6 років тому назад ми констатували, що у нас є 3-4 сильні команди, а іншим далеко до їхнього рівня, то на сьогодні картина різко змінилася. За останні чотири року серйозно виросла конкуренція, всі команди мають у своїх лавах висококласних виконавців, як легіонерів, так і українських гравців. І кожного наступного року боротьба за медалі Чемпіонату України ставала ще напруженішою. Переможцем 17-го, 18-го, 19-го Чемпіонатів України є команда БК "Азовмаш". В сезоні 2010\2011 р.р. команди Суперліги згідно із Договором між Федерацією баскетболу України та Асоціацією баскетбольних клубів "Суперліги" проводили Чемпіонат "Суперліги". Боротьба була настільки напруженою, що для виявлення переможця знадобилося провести всі сім матчів фінальної серії. Чемпіоном Суперліги сезону 2010\2011 р.р. стала команда БК "Будівельник" (Київ). Віце Чемпіоном - команда БК "Донецьк". Бронзові нагороди вперше виборола команда БК "Говерла" (Івано-Франківськ).
               
Крім зростання конкурентоспроможності команд, слід відзначити і зростання технічного забезпечення змагань, поліпшення організації місць проведення змагань, роздягалень, місць для глядачів. На жаль, за ці роки не збудовано жодного нового спортивного комплексу європейського рівня. Втім, це не провина клубів чи Федерації. Немає держаної програми та бажання місцевих органів влади будувати сучасні спортивні комплекси.  Але клуби Суперліги в цих умовах знаходять можливість  грати на сучасних помостах, забезпечити можливість проведення прямих інтернет трансляцій матчів, висвітлювати події Суперліги на телебаченні у щотижневому відео журналі, а також забезпечувати телетрансляції матчів на національному та регіональному ТБ.

В цьому контексті слід відзначити знакову для українського баскетболу подію - створення Асоціації баскетбольних клубів України "Суперліга". Питання створення професійної ліги неодноразово обговорювалося протягом останніх 15 років. Не стали винятком і останні чотири роки. Ще 2008 р. на одному із засідань Президії Президент ФБУ Олександр Волков запропонував створити професійну лігу чоловічих команд, яка б входила у вертикаль Федерації зі своїм директором та регламентом. Це мало дозволити більш ефективно реалізовувати комерційний потенціал професійного баскетболу. У свою чергу створення професійної ліги також дозволяло Федерації присвятити достатньо часу розвитку інших напрямків баскетболу в Україні. На цьому ж засіданні Президії було запропоновано створити ініціативну групу по внесенню пропозицій по підготовці створення професійної ліги.  Створення нового потребує досвіду і часу. Жодна людина не застрахована від помилок. Ми пройшли тернистий шлях до створення проекту під назвою Асоціація "Суперліга". Тут були і розкол Чемпіонату України, створення альтернативних змагань, чорний піар проти керівництва ФБУ, відклик гравців із національних збірних України, звинувачення у розкраданні коштів Федерації, гальмування розгляду документів про надання Федерації статусу національної, спроба створення альтернативної Федерації. Але незважаючи на всі непорозуміння, Федерація баскетболу України продовжувала працювати і поступово рухатися уперед у питанні розвитку баскетболу в Україні і зміцнення її авторитету на міжнародній арені. Розкол українського баскетболу нікому не приніс дивідендів - ані збірній, ані вболівальникам. На щастя, переміг здоровий глузд. Керівництво Федерації баскетболу і провідні клуби створили Асоціацію баскетбольних клубів України "Суперліга" для чоловіків. Ми сподіваємося, що всі учасники того непростого процесу винесли із тих подій урок.

Більше року знадобилось для створення професійної ліги чоловічих команд в тому вигляді, в якому вона існує на сьогодні. В квітні 2009 року в Миколаєві представники 8 клубів суперліги провели своє перше спільне засідання. Були роглянуті принципи управління лігою, стосунки між клубами, Суперлігою та Федерацією баскетболу, а також права та обов'язки учасників проекту. А вже 4 вересня 2009 року було остаточно визначено кількість учасників Суперліги, а також основні напрямки розвитку. 15 клубів Суперліги стали засновниками Асоціації баскетбольних клубів України "Суперліга".
АБКУ "Суперліга" була створена як автономне спортивне некомерційне господарське об'єднання, предметом діяльності якого є організація і проведення всеукраїнських змагань з баскетболу серед команд чоловічих баскетбольних клубів вищої кваліфікації. Засновниками Асоціації "Суперліга" є чоловічі баскетбольні клуби вищої кваліфікації. У своїй діяльності АБКУ "Суперліга" керується діючим Статутом Асоціації, а також Статутами та регламентуючими документами ФБУ, ФІБА та ФІБА-Європа.

19-ий Чемпіонат України серед команд суперліги було проведено відповідно до договору між  Федерацією баскетболу України та Асоціацією баскетбольних клубів України "Суперліга". В змаганнях брали участь 15 клубів Суперліги.

             В сезоні 2010\2011 р.р. Засновники АБКУ "Суперліга" вийшли із пропозицією проводити Чемпіонат Асоціації "Суперліга". В серпні 2010 року між Федерацією баскетболу України та Асоціацією баскетбольних клубів України "Суперліга" було підписано угоду про проведення Чемпіонату "Суперліги". В сезоні 2010-2011 р.р до складу АБКУ "Суперліга" входили 13 клубів, матчі Суперліги відвідало 600 000 глядачів. У порівнянні з сезоном 2009/2010 загальна кількість відвідувачів на матчах Суперліги збільшилась на 104%. Впродовж останнього сезону АБКУ "Суперліга" організувала 57 телевізійних трансляцій на загальнонаціональному телеканалі "2+2" та 191 трансляцію на регіональному ТБ.
У серпні 2010 року АБКУ "Суперліга"  стала колективним членом Федерації Баскетболу України .

Дуже цікаво проходять змагання в чоловічій Вищій лізі Чемпіонату України. Але тут є тенденція до зниження кількості команд-учасниць. Якщо в 17-му Чемпіонаті України у Вищій лізі чоловіків грало 18 команд, то в 19- му  та 20-му Чемпіонатах - 13. Перш за все це пов'язано із подіями, які сталися в нашому баскетболі в 2008 році. Далася взнаки також економічна криза. Брак коштів на формування команд, обладнання залів необхідним інвентарем, на спортивну форму, відрядження команд відчувають всі клуби вищої ліги. Ми неодноразово звертались до місцевих органів влади по допомогу у виділенні коштів на утримання цих команд. Для підняття престижу проведення змагань чоловічої Вищої ліги, Президією ФБУ у серпні 2010 року було ухвалено рішення, що команда - переможець 20-го Чемпіонату України серед чоловічих команд вищої ліги присвоюється звання "Чемпіон України" і надається право брати участь у змаганнях Еврочелендж ФІБА. За підсумками розіграшу 20-го Чемпіонату України сезону 2010\2011 р.р. Чемпіоном України стала чоловіча команда БК "Черкаські Мавпи".  

               Крім змагань Вищої ліги, чоловічі баскетбольні клуби беруть участь у змаганнях Чемпіонату України І-ї ліги, а також аматорської ліги. У Першій лізі змагання проходять у 2-х групах: "Центр" і Захід". 7 команд представляють групу "Центр" і 14 команд - група Західного регіону. За підсумками І-го етапу команди формують фінальну вісімку і за олімпійською системою протягом трьох днів в одному місті визначають Переможця Чемпіонату України серед команд І-ї ліги. Команді - переможцю надається право грати у Вищій лізи Чемпіонату України наступного сезону. Детальну підсумкову інформацію про кількість команд-учасниць Чемпіонатів України, розподіл місць, найкращих гравців та іншу інформацію щодо проведення Чемпіонатів та Кубків України в період 2007-2011 р.р., делегати Конференції мають у наданих робочих документах.
 
Жіночий баскетбол.

Для популяризації і підтримки  баскетбольних жіночих команд  в Україні в 2007 році Президією ФБУ будо ухвалено ряд важливих рішень. По-перше, проводити Фінал Чотирьох Кубку України з баскетболу одночасно і в одному місці з Фіналом Чотирьох  Кубку України серед чоловічих команд. По-друге, півфінальні та фінальні матчі Кубку України серед жіночих команд транслювалися по телебаченню в прямому ефірі на телеканалі "Мегаспорт". Витрати по організації трансляцій компенсувала ФБУ. По-третє, жіночі команди - учасники Фіналу Чотирьох Кубку України забезпечувались проживанням та харчуванням за рахунок Федерації баскетболу України. Так, Фінал Чотирьох Кубку України 2008 року в м. Суми проходив за участі найкращих чотирьох чоловічих та чотирьох жіночих команд України. 2009 року Фінал Чотирьох Кубку України в м. Києві було проведено за тією  самою формулою.
Для популяризації жіночого баскетболу в Україні всі домашні матчі національної збірної України в рамках відбірного раунду до фіналів Чемпіонату Європи 2009 та 2011 р.р., а також всі матчі за участю жіночої збірної у Фіналі Чемпіонату Європи 2009 транслювалися по телебаченню. ФБУ сплачувала всі витрати з організації трансляцій цих матчів.

Кількість команд в жіночому чемпіонаті України не є стабільною. Насамперед, це залежить від фінансової спроможності команд. В сезоні 2007\2008 р.р. в Чемпіонаті України брали участь 13 жіночих команд, причому було об'єднано Вищу та Першу ліги. У 18-ому Чемпіонаті України за бажанням команд ліги було розділено. У Вищій лізі грали 4 команди, а у І-й - 15. В сезоні 2009\2010 р.р. в 19-му Чемпіонаті України брали участь 15 команд Вищої ліги (знову об'єднаної) і 9 команд жіночої професійної ліги УПБЛ. Недостатнє фінансування відбивається і на обладнанні баскетбольних майданчиків, де грають жіночі команди, і на технічних можливостях (неможливо організувати комп'ютерну статистичну звітність, хоча щороку, затверджуючи регламентуючі документи, Федерація баскетболу рекомендує кожній команді вести комп'ютерну звітність матчів). Організація змагань жіночих команд та їх фінансування покладається на президентів клубів та тренерів. Тому хотілося б подякувати всім керівникам жіночих баскетбольних клубів, які протягом багатьох років знаходять можливість утримувати свої клуби, а також готувати висококласних гравців. Особливо хотілося б відзначити президентів клубів "ТІМ-СКУФ" (Київ), "Дніпро", "Чайка (Бердянськ), "Біла -Акація" (Одеса), "Регіна-Баскет" ( із м. Бара). 

Суттєвим недоліком для чемпіонату України є відсутність Палаців Спорту та спортивних комплексів, в яких можна проводити ігри на сучасному рівні. Особливо це стосується жіночого чемпіонату та змагань чоловіків у Вищій та першій лізі. Зали тісні, в них холодно, немає теплих роздягалень, нормальних побутових зручностей для гравців та суддів.

Кубок України.

За звітний період змагання Кубку України з баскетболу відбувалися у різних форматах. У перші два роки (2008 та 2009 р.р.) змагання проходили за участю команд всіх ліг. Попередні змагання починалися наприкінці вересня., а в січні наступного календарного року вже була сформована четвірка фіналістів.
Фінал Чотирьох Кубку України 2008 року відбувся 8-10 лютого в м. Суми, за підтримки БК "Сумихімпром" та Сумської обласної федерації баскетболу. Фінал проводили у розширеному форматі за участю жіночих та чоловічих клубів. Володарями Кубку України з баскетболу 2008 серед чоловічих команд стала команда БК "Азовмаш", серед жіночих - БК "Козачка-ЗаЛК" ( Запоріжжя).

2009 р. складна ситуація в країні не могла не позначитися на економічному стані клубів і Федерації. Були складнощі із визначенням міста проведення Фіналу 4-х Кубку. Але спільними зусиллями директорату Суперліги, Федерації баскетболу та клубів вдалося провести Фінал Чотирьох Кубку України в м. Києві у повному форматі, не змінюючи ні кількість команд-учасників, ні терміни, ні трансляцію матчів у прямому ТБ-ефірі.  Володарями Кубку України з баскетболу 2009 серед чоловічих команд знову стала команда БК "Азовмаш", серед жіночих - БК "Козачка-ЗаЛК" (Запоріжжя).

На сьогодні формат Кубку змінився. В сезоні 2009\2010 та 2010\2011 р.р. жодна із жіночих команд не виявила бажання грати Кубок. Це також пов'язано із фінансовою спроможністю клубів. Кубок України 2010 року розігрували чоловічі команди Суперліги. Фінал Чотирьох пройшов за безпосередньою участю і фінансування Суперліги в м. Києві в Палаці Спорту. Володарем Кубку України 2010 вперше стала чоловіча команда "ФЕРРО" (Запоріжжя). В сезоні 2010\2011 чоловічі команди Суперліги виявили бажання розігрувати Кубок Суперліги. Фінал Чотирьох Кубку Суперліги було проведено в м. Дніпропетровську. Володарем Кубку Суперліги 2011 стала команда БК "Дніпро" (Дніпропетровськ). В той же час Кубок України 2011 розігрували команди чоловічої Вищої та першої ліги. До фіналу 4-х вийшли команди БК "Черкаські мавпи", БК "Волиньбаскет" (Луцьк), "Авантаж-Політехнік" (Харків) та "Кремінь" (Кременчук). Фінал Чотирьох відбувся в м. Черкаси на високому організаційному рівні. Проводились прямі інтернет-трансляції. Володарем Кубку України 2011 стала команда БК "Черкаські мавпи".
 
"Матч зірок Суперліги".

За ініціативи Президента ФБУ Олександра Волкова та за підтримки членів Президії ФБУ  5 квітня 2008 року вперше в Україні було проведено "Матч всіх Зірок Суперліги" в м. Донецьку. "Матч" організували спільно Федерація баскетболу України та баскетбольний клуб "Донецьк". У програмі цього свята було передбачено проведення зустрічей між дублюючими складами команд суперліги "Південь" та "Північ", зустріч команди українських гравців суперліги "Зірки України" проти команди легіонерів "Зірки Легіон", а також різноманітні баскетбольні конкурси. Матч викликав величезний інтерес у спеціалістів баскетболу і глядачів. Наступного року "Матч Зірок" переїхав до Миколаєва, де за підтримки МБК "Миколаїв" 11 квітня 2009 року пройшов за переповнених трибун. Ідея проведення "Матчу Зірок" полягає не тільки у визначенні переможця, а в самому форматі баскетбольного шоу. Його яскраві елементи - конкурси найкращих снайперів, найкращих захисників та "данкерів". А головне - це можливість для глядачів стати безпосередніми учасниками конкурсних програм, шанс побачити одночасно в одному місці всіх зірок українського баскетболу, спілкуватися з ними, брати автографи та фотографуватися. Це велика ідея пропаганди баскетболу.
Не знижуючи темпів, а лише удосконалюючись, наступний "Матч Зірок Суперліги" відбувся в квітні 2010 року в м. Дніпропетровську, в Палаці Спорту "Метеор". Організаторами цього шоу були Асоціація "Суперліга" та баскетбольний клуб "Дніпро".
Якщо в попередні роки Матч Зірок проходив у місті, де є баскетбольна команда Суперліги, то вже в квітні 2011 року "Матч Зірок Суперліги" приймав м. Харків. "Суперліга" організувала блискуче лазерне шоу, конкусні програми триочкових кидків, конкурс захисників та "данкерів", розважальну програма для глядачів. "Матч зірок" став спортивним шоу найвищої якості.
 
               В міжнародних клубних змаганнях за останні чотири роки український баскетбол був представлений командами БК "Азовмаш", БК "Київ", БК "Будівельник", БК "Донецьк", БК "Хімік", БК "Дніпро", БК "ФЕРРО". Наші клуби брали участь у декількох європейських клубних турнірах - Кубок ФІБА, Євроліга, ЄвроКубок, Єврочеллендж, ліга ВТБ. В сезоні 2010\2011 дуже вдало виступив БК "Будівельник", дійшовши до чвертьфіналу ЄвроКубку, та БК "Азовмаш" - фінал 4-х ліги ВТБ.
              

ЮНАЦЬКИЙ БАСКЕТБОЛ (Всеукраїнська юнацька баскетбольна ліга  ВЮБЛ)

Всеукраїнській  юнацькій баскетбольній лізі вже дев'ять років. За останні роки Юнацька ліга загартувалася і виросла із 27 команд у першому сезоні (2002/2003 рр.) до 182 команд у дев'ятому сезоні 2010/2011 р.р. Найбільше команд, що брали участь у змаганнях ВЮБЛ, було в сезоні 2009\2010 р.р. - 189. Якщо у перший сезон грали команди двох вікових категорій у юнаків, а команди дівчат були одного віку, то в двох останніх сезонах до змагань були залучені найменші учасники. Сьогодні змагання проходять у шести вікових категоріях юнаків та дівчат. За дев'ять років своєї роботи Юнацька ліга стала повноцінною часткою Чемпіонату України зі своїм  регулярним чемпіонатом, фінальним плей-офф та двома дивізіонами "А" і "Б" в старш

Добавил: Beaver
0
Индикатор репутации - оценка всех предыдущих комментариев пользователя за последние 12 месяцев, сделанная другими пользователями. Этот показатель позволяет предположить, оставлен ли комментарий уважаемым автором или нет.