вверх  обратно

Украинки демонстрируют высокие результаты в европейских чемпионатах

5.10.2009

Україну в нинішньому сезоні представляють чотири гравці в двох найкращих баскетбольних лігах світу: Кирило Фесенко й Олексій Печеров – в NBA та Сергій Ліщук і Сергій Гладир – в АСВ. Однак жіноче баскетбольне представництво нашої країни в зарубіжних чемпіонатах не менш вагоме. Ми продовжуємо слідкувати за виступами найсильніших українських баскетболісток в провідних лігах Європи.
 
Гравець жіночої збірної України Олена Жержерунова залишилася в Угорщині у складі свого клубу «Шегед», демонструючи не менш яскраву гру, ніж минулого сезону. У стартовому турі першості країни «Шегед» переміг на виїзді «Вашаш» з рахунком 74:47. Олена, ввійшовши у гру з лави запасних, набрала 12 очок, ставши при цьому другою за результативністю у складі своєї команди.У другому турі чемпіонату Угорщини, який відбувся 4 жовтня, «Шегед» обіграв «Шолнок» – 71:51, а українка провела на паркеті 24 хвилини й відзначилася дабл-даблом: 19 очок + 12 підбирань, а також віддала 2 передачі та здійснила 3 перехоплення.
 
Ірина Бірюк, котра в нинішнє міжсезоння змінила Запоріжжя на польське Полковіце, допомогла своїй команді здобути дві перемоги на старті чемпіонату. В першому турі «Полковіце» створило справжню сенсацію, обігравши на виїзді краківську «Віслу» з рахунком 73:67. Ірина Бірюк провела на паркеті 21 хвилину й відзначилася 6 очками, 3 підбираннями, 3 передачами, 1 перехопленням та 1 блок-шотом. Її показники у матчі другого туру проти «Лотоса Гдині», що відбувся цієї неділі, скромніші – лише 5 очок та 1 передача, що однак не завадило «Полковіце» здобути чергову перемогу й очолити турнірну таблицю.
 
Олександра Горбунова в ході передсезонної підготовки в кожному матчі доводить статус одного з лідерів «Авеніди». Українка виглядає у спарингах надзвичайно впевнено і вже допомогла команді з Саламанки здобути кілька трофеїв, серед яких – перемога в турнірі в Алкобендасі та Кубок Федерації Кастилії та Леону. Наприкінці минулого тижня «Авеніда» провела спаринг із «Сельтою», здобувши впевнену перемогу – 82:65. Олександра Горбунова відзначилася 18 очками, ставши одним із найрезультативніших гравців своєї команди. За «Сельту», до речі, виступає гравець юніорської збірної України Ольга Мазніченко. Успіхи Ольги поки що скромніші, ніж досягнення її співвітчизниць (так, у матчі з «Авенідою» вона записала на свій рахунок лише 4 очка), однак у Віго в неї вірять як у результативного і прогресуючого форварда.
 
Одразу дві українки гідно представляють нашу країну в чемпіонаті Франції. Валерія Бережинська після невдалих спроб закріпитися в WNBA повернулася в LBF (Жіночу баскетбольну Лігу Франції), змінивши «Реймс» на «Мондевілль». В першому турі чемпіонату «Мондевілль» обіграла «Кале» з рахунком 93:71, а українка записала на свій рахунок 10 очок і 2 підбирання. Зате у другому турі гравець жіночої збірної України була однією з найкращих в матчі «Мондевілля» з «ЕСВ Вільньов». Команда Валерії здобула перемогу з рахунком 81:70, а українка, провівши на паркеті 24 хвилини, відзначилася 17 очками, 7 підбираннями та 2 перехопленнями, а також віддала 1 результативну передачу.
 
Чудово розпочинає сезон у Франції й вісімнадцятирічна Олеся Малашенко. В «Аррасі», наймолодшій команді LBF, розраховують на українського форварда як на одного з лідерів нового сезону. В матчі першого туру чемпіонату «Аррас» з рахунком 73:65 обіграв на виїзді «Баскет Ланде», а Олеся Малашенко, провівши на майданчику 23 хвилини, відзначилася дабл-даблом: 11 очок + 10 підбирань, додавши до них одну результативну передачу. Другу перемогу в чемпіонаті Франції «Аррас» здобув, обігравши на домашньому паркеті «Шоле» з рахунком 67:65. Юна українка провела у грі 25 з половиною хвилин, відзначившись 16 очками та зібравши 7 відскоків.
 
Гравець національної жіночої збірної України з баскетболу Любов Альошкіна поповнила в нинішнє міжсезоння склад турецького «Самсуна». Нагадаємо, що попередній сезон українка провела в литовському «Арві» та словацькому «Ружомбероку». У складі своєї нової команди Любов Альошкіна вже встигла виграти міжнародний турнір за участі чотирьох команд. У півфіналі «Самсун» обіграв болгарський «Лукойл Академік» 81:75, у фіналі здолав «Канкайю» – 84:58. Українка в обох іграх набирала по 8 очок.
 
Досить впевнено виглядає в італійській «Фаенці» й двадцятирічна Олександра Приступа, яка виграла зі своєю командою два турніри: після успіху в Torneo Miglietta «Фаенца» стала тріумфатором Memorial Ebro Samorè, у фіналі якого здолала «Лавецціні» (Парма) з рахунком 59:55. Українкау фінальному поєдинку виглядала не так яскраво, як в 1/2 (де відзначилась 16 очками), однак допомогла своїй команді 6 пунктами. В недільному матчі за Суперкубок Італії «Фаенца» поступилася «Таранто» з рахунком 62:65. Олександра була надзвичайно активною наприкінці поєдинку, намагаючись врятувати свою команду від поразки, однак вдруге в історії Суперкубок вирушив до Таранто. Українка в підсумку записала на свій рахунок 11 очок.

basket-ball.com.ua

Добавил: Max
0
Индикатор репутации - оценка всех предыдущих комментариев пользователя за последние 12 месяцев, сделанная другими пользователями. Этот показатель позволяет предположить, оставлен ли комментарий уважаемым автором или нет.