вверх  обратно

Арсений Кучинский: "В баскетбол попал случайно"

29.03.2009

Форвард національної збірної Білорусії Арсеній Кучинський з розряду визнаних легіонерів. Після завершення американського університету "Фордгем" він грав у Росії, Україні, Кіпрі та рідній країні. Наступним етапом у кар'єрі булоруса стала Українська баскетбольна ліга та івано-франківська "Говерла". Досвідчений гравець розповідає про УБЛ, життя в Україні та ще багато іншого...

- Розпочнемо з того як ти розціниш шанси "Говерли" на вихід до плей-офф?
- Я хочу вірити, що в нас хороші шанси на це. В принципі, всі розуміють що в нас є потенціал, потрібно тільки знайти свою гру у цих вирішальних чотирьох матчах.

- Як оціниш свою гру цього сезону?
- Завжди потрібно прагнути покращувати свою гру. Маю надію, що я зможу допомогти команді у вирішальних матчах. Принаймні, постараюсь зробити все що в моїх силах.

- Нещодавно завершився регулярний чемпіонат УБЛ. Яка на твою думку найсильніша команда та найкращий гравець Ліги?
- Те, яка найсильніша команда УБЛ, з'ясується у найближчі півтора місяці під час серії плей-офф. На рахунок кращого гравця, то загалом у Лізі грають багато хороших виконавців. Скажімо і у складі "Говерли" вистачає класних баскетболістів. Але, знову ж таки, поки що зарано говорити відносно того хто є найкращим. Плей-офф все розставить на свої місця.

- Скажи чим на твою думку відрізняється український баскетбол від білоруського?
- А нічим! Ті ж самі правила (сміється). А якщо серйозно, то відрізніється рівнем та умовами проведення першостей. Маю на увазі те, що зараз український баскетбол знаходиться на помітному підйомі. Головним чином це відбувається через створення Української баскетбольної ліги, а це - додаткові команди, великий наплив хороших гравців та кваліфікованих тренерів. У Білорусі, маю надію, це все ще попереду.

- До речі, ще одне питання про Білорусію. Ти і досі регулярно призиваєшся у головну команду своєї країни?
- Так, мене регулярно викликають до збірної. У останніх матчах за моєї участі національна команда провела чотири гри - в усіх одержала перемогу. Далі - на нас чекають матчі відобу до Ліги "А". Гадаю в нас непогані шанси туди потрапити, адже у збірній Білорусі підібрані непогані гравці. До речі, деякі з них виступають в УБЛ, як то Олег Коженець, Олександр Пустогвар та Олександр Кудрявцев.

- Відомо, що ти вже не перший свій свій сезон граєш в Україні. Тож у свій час встиг пограти також і в Суперлізі. Якщо її порівняти з УБЛ, чи достойну конкуренцію зараз складає новостворена Ліга?
- Дуже достойна конкуренція. Більш того - я думаю УБЛ вже зараз випереджає Суперлігу. У Суперлізі, як і у чемпіонаті Білорусі, є дуже велика різниця між елітними командами, тобто першою трійкою, та іншими, так би мовити, наздоганяючими клубами. А от в УБЛ набагато цікавіший чемпіонат, адже будь-яка команда може обіграти іншу.

- З ким у команді ти найбільше спілкуєшся? Як тобі загалом міроклімат у "Говерлі"?
- Найбільше з Андрієм Лебедєвим, Олексієм Лобановим, Айварасом Кяушасом, хоча з усіма гравцями у мене гарні відносини. Мікроклімат у команді також позитивний і дуже сприятливий.

- Чи можеш розказати якусь веселу історію що трапилася на виїздів команди? Мабуть Тейт Деккер частенько вас розважає?
- Тайт Деккер - це вже одна весела історія. А щодо конкретики, то зараз просто не можу згадати, хоча їх було чимало!

- Як тобі місто Івано-Франквськ? Де ти проживаєш на данний момент? Чи подобаються тобі умови проживання?
- Загалом, мені дуже подобається місто, подобаються його мешканці. Все інше, маю на увазі спілкування, клімат у місті - також влаштовує. Мені раніше говорили, що на Західній Україні в мене будуть поблеми з мовою, що тут люди відносно цього недоброзичливі... Відверто, я ще жодного разу з цим не зіштовхнувся, тож від мене ви почуєте виключно позитивні відгуки. Щодо умов проживання, то я дуже ними задоволений. Власне, ми самі собі вибирали помешкання, а тому усі без виключення гравці задоволені своїми умовами.

- Чи є відмінності в білоруському та українському побуті чи рівні життя?
- Судячи з того, що я тут бачу - відмінностей парктично немає. Рівень життя в принципі також однаковий.

- Як тобі українська кухня?
- Мені дуже подобається ваша кухня. Улюблена теща постійно балує мене смачними українськами стравами. Моя дружина також дуже добре готує. Тому українські страви мені подобаються бо куштую я їх частенько.

- Як проводиш свій вільний час тут, в Івано-Франківську?
- Намагаюсь більше часу провести зі своєю маленькою донькою та дружиною, з якою ми у шлюбі вже майже два роки.

- Скажи, в тебе є хобі?
- Чогось конкретного виділити не можу. Люблю музику послухати, книжки почитати. Хоча останнім часом мене приваблює екстремальний альпінізм (посміхається). Тут, у Коледжі фізвиховання, є секція альпіністів чи то скелелазів. От, надивився на них і сам хочу спробувати!

- Ти згадав про музику. Який у тебе улюблений музичний стиль? Група?
- Дуже люблю блюз. Але загалом, полюбляю слухати різну музику, починаючи від хіп-хопу і завершуючи тим самим блюзом.

- Яка в тебе улюблена спортивна марка? І чому саме вона тобі подобається?
- Не буду оригінальним - це "Nike". Це дуже продвинутий бренд у баскетболі, можна сказати, він на крок попереду від інших у цьому напрямі.

- Як ти відносишся до алкоголю?
- Головне - щоби усе було в міру і в потрібний час.

- Яким видам спорту ти ще надаєш перевагу окрім баскетболу?
- Як і всі - люблю футбол. Щодо улюблених футбольних команд, то це ті, в яких грають гравців з країн СНД, зокрема білоруси. Подобається гра Аршавіна, втім багато уваги чемпіонату Англії чи Німеччини не приділяю. Також мені подобається великий теніс. Наша збірна Білорусі досить непогано грала у Кубку Девіса, але зараз у їх грі пішов певний спад.

- А як відносяться рідні до твоєї роботи?
- До моєї роботи, тобто баскетболу, рідні відносяться по-різному. Але у більшості - підтримують і вболівають за мене. Скажімо, моя мама навчилася користуватись інтернетом і тепер постійно слідкує за усіма моїми матчами та виступами "Говерли".

- Цікаво, як ти взагалі прийшов у баскетбол?
- Досить випадково. У 2-му класі ми грали на вулиці у футбол. Якось усі діти побігли кудись - я побіг за ними. Виявилося, що ми записались у секцію баскетболу (посміхається). І з того часу я нерозлучний з цим видом спорту.

официальный сайт УБЛ

Добавил: Beaver
0
Индикатор репутации - оценка всех предыдущих комментариев пользователя за последние 12 месяцев, сделанная другими пользователями. Этот показатель позволяет предположить, оставлен ли комментарий уважаемым автором или нет.