вверх  обратно

У "Говерлы" новый талисман

13.03.2009

 Нещодавно на офіційному сайті "Говерли" підійшло до завершення голосування яке мало на меті обрання офіційного талісману клубу. З відчутним відривом перемогу одержав "ведмідь". Власне на основі цих результатів франківський клуб вже встиг розробити офіційну емблему...  
 
У голосуванні, в котрому прийняли участь більш як 800 респондентів, яке тривало більш як три місяці, беззаперечну перемогу одержав "ведмідь" (40,1%). Далі варіанти розташувались наступним чином: "карпатський птах" (22,3%), "рись" (17,9%), "вепр" (9,5%), "вовк" (4,9 %), а також "інший варіант" (5,4%). До слова, серед інших варіантів розглядалися і такі як: галка, мавпа, вікінг та інші. Тож за результатами голосування, творчий колектив БК "Говерли" взявся за втілення обраного талісмана. До речі, вже зовсім скоро на домашніх матчах "Говерли" шанувальники баскетболу у таймаутах та перервах зможуть побачити під час виступів шоу-балету "Екстрим" також і талісмана клубу.  

Чому саме ведмідь?

Насамперед, саме такий варіант набрав найбільше голосів в опитуванні. Власне баскетбольний клуб "Говерла" з радістю прийняв такий вибір вболівальників. Втім ця тварина чи не найкраще підходить до "Говерли", як найбільшої карпатьскої вершини. Відомо, що в місцевих лісах водиться карпатський ведмідь. Хотілося б декілька слів сказати про значення цього талісману. Ведмідь у багатьох народів асоціюється з великою силою, розумом та завжди може за сабе постояти. Крім того ведмідь ніколи не нападає першим, але якщо його налякати чи напасти на нього, він завжди зможе за себе постояти. За коментарями щодо нашого талісману, "Говерла" звернулася до кандидата історичних наук Андрія Володина. "Символ ведмедя можна віднести до національних архетипів". За його словами саме ця тварина втілює царя звірів, що на мові змагань означає вдачу та перемогу.  

Ведмежий символізм

За поясненнями значення цього талісмана звертаємося до книги "Енциклопедія символів, знаків, емблем" (М. "ЕКСМО", 2007 р.). Власне там про символ ведмедя говориться наступним чином: "Цей символ втілює у собі силу та велич. У Біблії він не один раз згадується разом з левом у якості "царя звірів". У греків ведмідь - священа тварина Артеміди (або Зевса), у кельтів - втілення військової величі, а у Китаї - символ чоловічої сили та мужності. За радянських часів ведмідь був символом Московської Олімпіади 1980 року, як втілення російського духу та характеру з точки зору геополітичних міркувань. Між іншим, талісманом зимової Олімпіади 2014 року у російському Сочі будуть три ведмеді з картини Шишкіна. Загалом ця тварина є дуже популярною серед команд російської хокейної Суперліги та інших світових та континентальних змагань.  

Баскетбольні талісмани України та світу

Щодо баскетбольних талісманів клубів Української баскетбольної ліги, то найбільш відомим є, мабуть, мавпа, як талісман команди з Черкас. Щодо інших команд УБЛ, то талісманом БК "Одеса" є акула катран, сімферопольских "Грифонів", відповідно, птах грифон, а львівської "Політехніки" - лев. Нещодавно столчний "Будівельник" обрав талісманом гладіатора. Інші команди Ліги, мабуть, знаходяться у пошуку варіантів своїх талісманів. Зокрема, запорізький "Ферро-ЗНТУ" нещодавно оголосив конкурс на розробку талісмана клубу. Загалом мода на спортивні талісмани прийшла до нас від заокеанськіх клубів НБА та НХЛ. Вовки, лосі, пінгвіни, акули, ведмеді ("Мемфіс Грізліс"), койоти, бики та інша живність постійно розгулюють трибунами на домашніх матчах команд. Маємо надію, що вигляд талісману "Говерли" вам прийшовся до вподоби.

официальный сайт УБЛ

Добавил: Beaver
0
Индикатор репутации - оценка всех предыдущих комментариев пользователя за последние 12 месяцев, сделанная другими пользователями. Этот показатель позволяет предположить, оставлен ли комментарий уважаемым автором или нет.