вверх  обратно

Сергей Мельников: "3+2" - ближайшая перспектива УБЛ"

20.01.2009

Після того, як чемпіонат УБЛ перетнув екватор сезону, настав час замислитись, що на нас чекає в наступному баскетбольному році, що слід змінити, щоб вберегтися від застою, як продовжити розвиток баскетболу Україні. І які досягнення вже на сьогоднішній день має новостворена Українська баскетбольна Ліга.

В цьому питанні нам допоміг розібратися один з найбільш професійних управлінців в українському баскетболі, директор Департаменту з проведення чемпіонату УБЛ Сергій Мельников.
 
- Сергію Валентиновичу, ви можете пригадати випадки, коли в чемпіонаті України на "золото" претендували одразу 5 клубів?
-В історії наших національних чемпіонатів такого не було, проте в середині дев’яностих минулого сторіччя ми мали чотири сильні команди – "Шахтар", "Біпа-мода", "Дендібаскет" та "Будівельник". Одначе як перші три команди не намагалися, а перемогти "будівельників" їм ніколи не вдавалося. Могли перемогти в якійсь одній зустрічі, але коли доходило до вирішальних ігор, то все ставало на свої місця. І це не має дивувати, бо на той час у "Будівельнику" були зібрані дійсно найкращі гравці. Крім того, кожен з вищеназваних клубів мав пару непоганих легіонерів.
Зараз ситуація змінилася. Але мушу сказати, що мене засмучує те, що наші клуби підсилюються переважно завдяки легіонерам, використовують свої квоти. Я розумію, ринок вітчизняних гравців невеликий і це вимушені заходи. На цьому фоні мене дуже радує, що БК "Одеса" підсилив гравець національної збірної України Артем Буцький. Щира подяка одеситам, за те, що вони вирішують проблеми укомплектування за рахунок вітчизняних баскетболістів. Тим паче за рахунок збірників. На мою думку, перехід до УБЛ Буцького – це велика подія.
Що до інтриги чемпіонату, то вперше ми маємо масу неочікуваних результатів. І невипадково, букмекери охочіше розробляють котировки на УБЛ, ніж на ФБУ – наш чемпіонат їм більш цікавий.
 
- Яка ліга має більше шансів на розвиток – та, що має багато однакових за силою команд, але середнього рівня, чи та, в якій грають два яскраво виражених лідери, але котрі можуть досягти результату в еврокубках?
- Я не сказав би, що в Лізі грають посередні клуби. У нас нормальні команди, які за силою можна співставляти з клубами Суперліги. Але те, що наші колективи більш рівно укомплектовані, робить чемпіонат цікавішим, інтригуючим. Через те, що в Лізі повністю відсутні прохідні матчі, рівень гравців також росте, адже в усіх поєдинках треба викладатися на 100%. Чудовим прикладом є "Говерла", яка різко прогресувала по ходу чемпіонату і вже підбирається до лідерів, отримавши 6 перемог в останніх 8 матчах. Якщо "Говерла" буде і надалі так прогресувати, то ми зможемо констатувати народження нової дуже сильної команди. 
 
- Як оцінюєте загальний рівень тренерів Ліги, та можливість розвитку для українських спеціалістів?
- Середній рівень досить високий – люди досвідченні, професійні, в котрих є досвід, регалії. Лебединцев, Воронін, Большаков вигравали чемпіонат України, Грігас – чемпіон Литви, Мітровіч багаторазовий бронзовий призер України, Арсіч – тренер національної збірної Македонії. Але мене радує що ростуть і вітчизняні тренери – Ступенчук, Пелех… Вони мають можливість самостійно працювати, методом спроб і помилок набиратися досвіду в матчах проти більш відомих та досвідчених колег.
 
- Деякі команди, аби задовольнити вимогу регламенту "4+1" використовують одного досвідченого українця, і, схоже, не планують розвивати власних молодих гравців. Чи планує Ліга перейти на схему "3+2", щоб змусити клуби робити ставку на молоде покоління українців?
- Так, звісно! Всі повинні зрозуміти, що ми від своєї програми не відступимо. Будемо йти по шляху комплектування клубів здібними та вправними українськими гравцями. Приклад Буцького це підтверджує. Рада Ліги буде розглядати це питання і цілком можливо, що вже з наступного сезону ми перейдемо на схему "3+2". Всі згодні, що українцям треба надавати більше можливостей проявити себе – в нас же УКРАЇНСЬКА баскетбольна Ліга!
 
- В Росії після запровадження схеми "3+2" було зафіксоване різке підвищення цін на російських гравців…
- Не вважаю це великою проблемою. Хоча б тому, що скорочення кількості легіонерів безумовно змусить клуби більш уважно підходити до їх підбору. На сьогоднішній день команди можуть заявити 7 іноземців – дуже вірогідно, з наступного сезону їх буде шість. Клубам доведеться залучати менше легіонерів, але більш високого рівня. Тим самим, вітчизняним гравцям буде легше набиратися досвіду, як на тренуваннях, так і під час ігор, адже їм будуть протистояти іноземці більш високого рівня, українцям буде в кого вчитися.
 
- Одначе вже зараз в УБЛ приходять більш ніж серйозні гравці. Так Дейвін Грін – дуже вагоме придбання "Дніпр". Це дійсно подія для Ліги. Як ви дивитесь на цей трансфер?
- Я вважаю, що це мудрий крок "дніпрян", котрий підтверджує мої слова. В Дніпропетровську, як більше ніде, вміють вирощувати молоді таланти. Ряд гравців вони віддають в аренду, щоб ті могли набиратися досвіду, а інші молоді виконавці будуть тренуватися поряд з Гріном, їм буде на кого рівнятися. Хотілось б, щоб кожна дія клубів проглядалася саме через призму корисності для вітчизняного баскетболу.
 
- А чи дозволяє інфраструктура наших клубів приймати легіонерів такого рівня?
- Це дуже актуальне питання… Нині гостро стоїть проблема залів – слабенька арена у Сімферополі, у Львові… Дуже приємно, що знайшли гроші та зробили собі непогані зали "Одеса", "Будівельник", "Дніпро". Адже вже наступний чемпіонат неможливо буде проводити в таких залах, як в "Політехніки" та "Грифонів". Розвиток інфраструктури повинен починатися з бази на якій тренується молодь. Керівництво УБЛ дуже занепокоєно тим, що більшість клубів не є власниками залів, де вони грають. Зараз рада Ліги розглядає питання про будівництво нових залів для всіх команд Дивізіону "А", яке почнеться вже в цьому році. Вже розробляється один для всіх типовий проект зали на три тисячі місць, котра буде відповідати стандартам УЛЄБ, і в котрому можливо буде проводити навіть матчі рівня Єврокубка. Тут слід відзначити ініціативу президента УБЛ Михайла Бродського, котрий робить все можливе, щоб вже в лютому-березні за будівництво своїх арен по цьому проекту взялися "Кривбасбаскет" і "Говерла". Знаючи його наполегливість, думаю, що скоро такі зали матимуть всі клуби елітного дивізіону Ліги.
 
- Які висновки можна зробити з переходу з Суперліги до УБЛ таких гравців, як Делінінкайтіс, Дьяпа, Буцький?
- Перш за все, це свідчить про конкурентоспроможність Ліги. Якщо гравці рівня Делінінкайтіса та Гріна приходять грати до нас, то це означає що вони в УБЛ вірять і вважають, що ця ліга не без майбутнього . Інакше вони б не з’явилися тут.
 
- Чи створюють такі прецеденти рекламу УБЛ в Європі?
- Керівництво Ліги не на мить не забуває про те, що шлях до вдосконалення – це шлях через Європу. І тільки будучи легітимною лігою, ми зможемо зростати, запрошувати якісних легіонерів, знаходити нових спонсорів та підвищувати глядацький інтерес. Тому, керівництво УБЛ зараз займається тим, щоб це питання було вирішено вже з наступного сезону.
 
- В Європі зараз володарюють клуби з астрономічними бюджетами, як ЦСКА, "Олімпіакос"… В їхніх національних першостях немає обмеження на бюджет клубу. Чи є в Європі чемпіонати, котрі, як і УБЛ, прияли обмеження зарплатного бюджету?
- В Європі я ще не знаю таких чемпіонатів. Проте, кожна ліга має сама вирішувати як їй жити. Для нас, як дуже молодої ліги, ця "зрівнялівка", при якій клуби мають однаковий бюджет, дуже корисна. Немає великої різниці в рівні складів команд, а це підвищує змагальну складову. І все це виключає прохідні матчі, що викликає інтерес вболівальника. Навіть те, що наш офіційний сайт входить в 25 найбільш рейтингових спортивних ресурсів країни говорить про те, що УБЛ глядачам цікава.
 
- Яких українських гравців, на ваш погляд, вже відкрила Ліга в цьому сезоні?
- Це все на поверхні: Денис Яковлєв розкрився в Запоріжжі, Глебов та Зайцев у Кривому Розі – це все молоді хлопці, Сабутський в Одесі  Хітов в Сімферополі…
 
- Як вважаєте, чого навчив розкол в українському баскетболі власне Федерацію?
- Я не хочу коментувати дії ФБУ. Можу лише сказати, я вірю в те, що в наступному сезоні федерація не буде проводити свого власного чемпіонату. В Європі в чемпіонаті країни має виступати мінімум вісім команд, тому, якщо ФБУ буде займати ту позицію, яку займає сьогодні, то вони прийдуть до того, що не зможуть провести повноцінний чемпіонат. А особисто я вірю, що декілька клубів, які зараз грають у Суперлізі на наступній сезон подадуть заявку в УБЛ у Дивізіон "А". До речі, в нас вже є 6 заявок на чемпіонат Дивізіону "Б", який планується в наступному сезоні проводитися серед 20 клубів, по конференціям. Є заявки з Донецька, Житомира, Павлограду, Маріуполя, Запоріжжя та Кам’янець-Подільська. Дорога до нас нікому не закрита, проте і бісер ми не перед ким розкидати не будемо, умовляти нікого не збираємось. Ми вже довели усьому баскетбольному світу, що ми в змозі проводити власний чемпіонат. Кожного тижня ми проводимо 9 матчів лише регулярного чемпіонату. Нам вже нікому нічого доводити не треба, і не треба вигадувати свої БК "Полтава".

Официальный сайт УБЛ

Добавил: Beaver
0
Индикатор репутации - оценка всех предыдущих комментариев пользователя за последние 12 месяцев, сделанная другими пользователями. Этот показатель позволяет предположить, оставлен ли комментарий уважаемым автором или нет.