вверх  обратно

Арбитры научат тренеров правилам

5.12.2008

Останнім часом департамент з проведення чемпіонату зіштовхнувся з наступним явищем: як виявилося, далеко не всі тренери, гравці та працівники клубів УБЛ добре знають існуючі положення регламенту чемпіонату, і, що найгірше, часто невірно трактують офіційні правила баскетболу.

Як результат, безпосередньо під час проведення матчів виникають незрозумілі інциденти і сварки з арбітрами.
 
До прикладу, гравець "Дніпра" Максим Корнієнко, точно не знаючи інтерпретації офіційних правил, підчас пробивання гравцем команди-суперника штрафного кидка примудрився завадити проникненню м’яча у корзину. При цьому Корнієнко не знав, що за новими правилами таке порушення трактується як технічний фол.
 
Наведемо інший приклад, котрий наразі викликав бурхливі суперечки з приводу суддівства в поєдинку "Кривбасбаскет-Люкс" - "Черкаські Мавпи". Справа в тому, що в жовтні цього року ФІБА було прийняте правило, згідно котрого вважається неспортивним будь-яке порушення на гравцеві, котрий володіє м’ячем, і при цьому між ним та кільцем суперника немає жодного гравця команди, що захищається. Незалежно від того, жорстким було порушення, чи легким. Але ж для багатьох тренерів та гравців ця норма стала неабияким відкриттям вже безпосередньо під час матчів! Як слідство, маємо тренерські розбірки на паркеті та необґрунтовані протести в кулуарах. Лише потім виявлялося, що суддівський комітет мусить відволікатися на розгляд справи, в котрій взагалі немає "складу злочину". Зрозуміло, що за умови елементарного знання тренерами та гравцями баскетбольних правил подібних конфліктів можна було б уникнути.

 Саме ці інциденти змусили департамент по проведенню чемпіонату доручити суддівському комітету, а саме кращим арбітрам і комісарам Ліги, провести безпосередньо в клубах семінари по роз’ясненню положень регламенту УБЛ і змін в офіційних правилах. Серія семінарів в Дивізіоні "А" пройде з 5 по 17 грудня, при цьому слухачами будуть не тільки гравці та тренери, але й менеджери, президенти і медичний персонал клубів. Їм будуть донесені не тільки офіційні правила, але й їх можливі інтерпретації, оскільки, як відомо, жодне правило не може охопити всіх ігрових нюансів. 

Графік семінарів для клубів Дивізіону "А":
5 грудня 2008 р.
– "Ферро-ЗНТУ", "Дніпро"
10 грудня 2008 р. – "Одеса", "Грифони"
11 грудня 2008 р. – "Черкаські Мавпи", "Будівельник"
14 грудня 2008 р. – "Кривбасбаскет-Люкс"
17 грудня 2008 р. – "ДніпроАЗОТ", "Політехніка-Галичина", "Говерла" 

Крім того, 15 грудня в Одесі буде проведений семінар з арбітрами і комісарами УБЛ. Він вмістить в себе аналіз роботи арбітрів і комісарів УБЛ за підсумком двох кіл чемпіонату, буде затверджений рейтинг арбітрів, арбітри складуть теоретичний і загальнофізічний тести. Департамент по проведенню чемпіонату УБЛ дуже сподівається що ці заходи допоможуть не тільки покращити якість суддівства, але й налагодять взаєморозуміння клубів і рефері на майданчику.

Официальный сайт УБЛ

Добавил: Beaver
0
Индикатор репутации - оценка всех предыдущих комментариев пользователя за последние 12 месяцев, сделанная другими пользователями. Этот показатель позволяет предположить, оставлен ли комментарий уважаемым автором или нет.