вверх  обратно

Саша Обрадович: "Имеем статус фаворита полуфинала с "Говерлой" (блог)

3.05.2011

Головний тренер БК «Донецьк» Саша Обрадовіч продовжує свій блог на офіційному сайті Суперліги. Новини, емоції, враження, аналітика – все це і не тільки у блозі відомого баскетбольного фахівця.
 
Блог, на прохання самого Саші, носить інтерактивний характер – сербський фахівець відповідає на запитання, які йому задають уболівальники.
 
Нагадуємо, що автори найцікавіших запитань отримають сувеніри від наставника донецьких «тигрів». Нові запитання задавайте в коментарях до даної новини.
 
Саша Обрадовіч:
 
Щойно визначився наш наступний суперник у плей-офф – БК «Говерла», тож я вже готую для них дещо особливе. З івано-франківцями слід очікувати важкої серії, але мені здається, що всі мої гравці дуже мотивовані та прагнуть пробитися до фіналу.
 
Можу сказати, що в парі «Говерла» – «Миколаїв» я очікував на серію з п’яти поєдинків. Обидві команди типово «домашні», вони завершили регулярний сезон поряд у турнірній таблиці, обидві чудово кидають із-за дуги.
 
Якщо щось і стало для мене сюрпризом – так це серія між «Азовмашем» і «Ферро-ЗНТУ». Я не сподівався на те, що все вирішуватиметься в п’ятому поєдинку. Можливо, «Ферро» вдалося здивувати «Азовмаш» у першому матчі серії на фоні втоми останніх через виступи у фіналі чотирьох Єдиної Ліги ВТБ. Втім, гра, яку маріупольці продемонстрували в четвертому поєдинку в Запоріжжі, робить їх одним із фаворитів у боротьбі за чемпіонство.
 
Щодо нашої команди, то мені надзвичайно приємно, що ми вдало завершили сезон, демонструючи якісний баскетбол, навіть незважаючи на те, що поповнили склад команди новими гравцями й мали інтегрувати їх у нашу систему.
 
Той факт, що ми обіграли «Будівельник» в останньому матчі регулярної першості та здобули собі перевагу власного майданчику до завершення плей-офф, надає нам статус фаворитів, і ми маємо з цим змиритися. І хоча нам необхідно спочатку пройти «Говерлу», якщо все вдасться, й ми вийдемо до фіналу, я переконаний, що ми зможемо на рівних протистояти переможцю іншого півфіналу.
 
Ще одним приємним моментом кінцівки регулярного сезону, який мені запам’ятався, став All Star Basketball Clinic 2011. На жаль, через брак часу я не зміг відвідати виступи своїх колег, тим не менше, можу сміливо сказати, що це чудова та вдала ідея й хочу побажати її організаторам продовжити проводити щось подібне, адже це дуже допомагає тренерам, які серйозно ставляться до своєї роботи.
 
Всі очікували, що ми легко пройдемо «Кривбасбаскет», але вже перші половини перших двох матчів показали, що легкої прогулянки в нас не буде. Щодо третього матчу, то ми якомога відповідальніше підійшли до нього, відіграли на максимумі з першої до останньої секунди та довели різницю в класі. Тепер цю серію необхідно забути, продемонструвавши нашим глядачам якісний баскетбол у наступному раунді.
 
У багатьох виникає питання, в кого з нашої пари перевага: у «Говерли», яка постійно мала ігрову практику, чи в нас через більш тривалий відпочинок. Нам, на відміну від наших суперників, необхідно було дуже плідно працювати на тренуваннях останнім часом, на максимум викладаючись під час усіх вправ, щоб можна було змоделювати інтенсивність справжнього поєдинку плей-офф. «Говерла», можливо, й буде дещо фізично втомленою, але перемога в такій важкій серії однозначно надала їм упевненості та моральних сил, які ще будуть свіжими в перших поєдинках з нами. Тим не менше, ще раз повторюся, що ми фаворити цього півфіналу й нічого з цим не поробиш, тож нам необхідно знати, що робити на майданчику, контролювати емоції та не втрачати терпіння. Краща можливість ротації гравців дасть нам змогу більше часу в максимальному темпі відігравати як у захисті, так і у нападі.
 
А зараз хотілося б перейти до запитань, які мені задали читачі мого блогу.
 
- Сашо, Ваша команда встановила два рекорди з найбільшої різниці очок у перемозі над суперником – 58 очок над «Кривбасбаскетом» і 53 над вашою колишньою командою БК «Київ». Як Вам вдається не дозволити гравцям розслабитися та нарощувати перевагу з першої до останньої хвилини?
- Віра в те, що деяким командам неможливо програти – це не нова проблема, і з нею зіштовхуються майже всі баскетболісти. Через це вони грають не на звичному для себе рівні. Я вірю в те, що необхідно бути максимально сконцентрованим у грі з будь-якою командою, адже якщо дозволити собі бодай мінімальну розслабленість через недооцінку суперника – наслідки можуть бути сумними. У таких ситуаціях завдання тренера – змусити гравця виконувати свою роботу, незважаючи на різницю в рахунку. Декому це не вдається, в мене ж із цим проблем не виникає. У даному випадку дуже важливо контролювати своїх найкращих гравців. Якщо вони тренуються на максимальному рівні та грають на максимальному рівні, вони будуть вести за собою команду. Я вірю в те, що тренер має буди голосним. Неможливо досягнути уваги та поваги гравців, якщо проводити тренування м’яким голосом. Якщо тренер хоч раз втратить контроль над гравцями й дасть їм можливість порушити дисципліну, від цього він може вже не оговтатися.

- Що ви думаєте про новачків команди Джастіна Грея та Андре Оуенса?

- Якщо чесно, то Оуенс виконує свою роботу на відмінно, особливо в захисті. Він вдало виключає з гри найкращих виконавців суперника. Він жорсткий у захисті та не жадібний у нападі. Сезон ще не завершено, тому повну оцінку давати неможливо, але на даний момент можу сказати, що я ним задоволений.
 
Те ж саме стосується й Джастіна, котрий дещо втратив ігрову форму. Я знаю, що він може грати краще, ніж зараз, але також можу сказати, що на даний момент я ним задоволений – у матчі за перше місце регулярного чемпіонату проти «Будівельника» він реалізував кілька надважливих кидків, чим дав нам шанс переломити хід гри та здобути перемогу. В нього дуже високий баскетбольний інтелект. Давайте дочекаємося кінцівки сезону, але я сподіваюся, що він нам ще допоможе.
 
Що стосується Луїса Флореса, то, на жаль, він переніс операцію та вже до нас не повернеться. Надзичайно прикро, адже він був нашим найкращим гравцем, дуже хотів і заслужив грати на цій стадії.

superleague.ua

Добавил: halk
14
Индикатор репутации - оценка всех предыдущих комментариев пользователя за последние 12 месяцев, сделанная другими пользователями. Этот показатель позволяет предположить, оставлен ли комментарий уважаемым автором или нет.