вверх  обратно

Максим Михельсон: "Это для меня вызов"

25.11.2013

Минулої п’ятниці Максим Міхельсон був представлений команді як новий головний тренер.

– Максиме Сергійовичу, як можете оцінити той плацдарм роботи, який виник перед вами після призначення головним тренером. Можете назвати це викликом у своїй тренерській кар’єрі, адже до цього ви не тренували клуб Суперліги?


– Якщо я скажу, що це не виклик, то, напевне, буду лукавити. Так, це виклик для мене, як для тренера, при цьому виклик доволі неочікуваний. Зрозуміло, що я мріяв дійти у своїй кар’єрі до тренера Суперліги, але, якщо бути відвертим, не очікував і не планував, що це буде так швидко. По-перше, я ще не довів повністю роботу з дублем. Однак керівництво клубу вирішило так і особливого вибору у мене не було.

– Ви з командою провели кілька тренувань (розмова відбувалася перед матчем з «Одесою»). Як вважаєте, в якому зараз фізичному та моральному стані перебуває команда?

– Багато про що говорять цифри. 1/5 в турнірній таблиці і за кілька місяців команда змінила вже третього тренера. Зрозуміло, що гравців це десь нервує та бентежить, кожен з них переймається за своє місце в складі. Вони розуміють, що з приходом нового тренера можуть бути кадрові зміни, все це десь тисне на самих гравців у фізичному плані. До того ж у нас доволі важкий календар. Команда вже зіграла за короткий відрізок часу велику кількість матчів. Але якщо зараз говорити, що графік важкий, то що буде через тиждень, коли у такому ж ключі ми зіграємо ще кілька матчів. Порахуйте самі: після виїзду в Одеси ми через три дні їдемо в Запоріжжя, ще через тири дні приймаємо «Хімік» і далі можна продовжувати. Так, можна зараз сказати, що гравці несвіжі, зважаючи на такий графік, але це спорт і з цим потрібно боротися, якщо ти хочеш перемагати.

– Вас в Україні знають, як спеціаліста, котрий займається молоддю. Зараз вона підходить поближче до основного складу, а ви стали головним тренером. Скажіть, за таких умов, які функції будуть покладені на них у команді. Дехто з них матиме по 20 хвилин чи, можливо, вони все ж, як і раніше, виконуватимуть рольові функції у силу своїх можливостей?


– Зараз дуже важко про це говорити. Поки що це для мене лише в теорії, потрібно зіграти кілька матчів і потім я зможу відповісти на це питання. Поки що переді мною у доволі швидкій розмові перед призначенням поставили чітке завдання – збудувати команду на найближчі кілька років. Зрозуміло, що за таких обставин потрібно загравати велику кількість молодих вихованців клубу, але, разом з тим, ми маємо розуміти, що команда повинна показувати баскетбол. Ці хлопці ще зовсім юні, вони, взагалі, наймолодші гравці, які заявлені у Суперлізі на цей сезон. Зважаючи на свій вік, ці виконавці ще не можуть вирішувати хід гри. Якщо ми їх зараз кинемо в бій, скажімо, на розтерзання, то ми нічого не досягнемо, а лише випрацюємо у них якісь внутрішні комплекси. Зрозуміло, що ми хочемо загравати молодь, але це ми можемо зробити лише тоді, коли є перевага в рахунку, тоді, коли команда не валиться. Поки що я навіть важко уявляю, як правильно дарувати ігровий час молоді, але спробуємо її не травмувати таким чином. Головне щоб вони виходили на майданчик і відчували себе важливою складовою колективу, та розуміли, що від них теж залежить підсумок матчу.

– Днями президент Черкаських Мавп» – Сергій Одарич – сказав, що спортивні цілі перед новим тренерським штабом також не знімаються, а максимальна мета – вихід у плей-офф. Яке ваше бачення на це завдання?


– На початку нашої розмови Ви спитали – виклик для мене це, чи ні? Думаю, десь так можна охарактеризувати і завдання на сезон. Зрозуміло, що зараз ніхто не бачить нас в плей-офф. Зараз я впевнений у тому, що і гравці і тренерський склад зробить все можливе для того, щоб виконати завдання максимум. Зважаючи на турнірне становище, це буде зробити непросто, але ми постараємося.

– Ви зараз говорите дуже обережно, але цей склад «Черкаських Мавп» ви бачили з початку сезону і прекрасно знаєте його можливості. Скажіть, підсилення команди задля реалізації турнірних завдань буде?

– Так, звісно. Ми хочемо підсилити передню лінію. Як я вже говорив, ми хочемо давати ігрову практику молодим гравцям в максимально сприятливих умовах для них. Вони мають виходити на майданчик, коли команда програє, коли рівний рахунок і вони не мають грати на майданчику коли «-20». Таким чином вони просто не будуть розвиватися і загартовувати дух переможця. Зараз у цих хлопців є дух чемпіонства. У юнацькому баскетболі у складі дублюючої команди вони більше вигравали, ніж навпаки. У них є дух чемпіонства і не хотілося б його зламати. Для цього нам потрібен конкурентоздатний склад.

– В Одесу поїхали чотири молоді гравці. Ця цифра буде класичною для заявки команди у цьому сезоні?


– Я думаю, що так. Правда, ця четвірка не буде постійною, у нас буде варійований склад. В основі гратимуть всі кращі гравці дубля.

– Ви сказали про підсилення команди. У такому разі це буде п’ятий легіонер чи кількість іноземців залишиться незмінною?


– Зараз у нас є чотири легіонери і моя мета – дати проявити себе кожному, а потім уже робитимемо висновки. Не можна так прийти і відразу відправити когось. У нас є вакантне місце легіонера і у нас є явна проблема в передній лінії. Думаю, потрібно скористатися такою можливістю і підписати іноземця у цю позицію. Я хочу взяти гравця у позицію 4-5, якщо після його приходу проблема зникне, то прекрасно. Тоді нам не доведеться робити якусь глобальну ротацію складу.
 

Источник: mavpabasket.com

Добавил: Любитель
7
Индикатор репутации - оценка всех предыдущих комментариев пользователя за последние 12 месяцев, сделанная другими пользователями. Этот показатель позволяет предположить, оставлен ли комментарий уважаемым автором или нет.