вверх  обратно

Виталий Усенко - о турнире в Турции

12.02.2013

Чоловіча кадетська збірна України зіграла вже в другому Міжнародному турнірі 2013 року. В Туреччині наша команда посіла шосте місце з дванадцяти учасників змагань. Про перебіг цього турніру розповів головний тренер збірної України U16 Віталій Усенко.

Ми намагалися грати від захисту, однак через брак зіграності не все вдавалося, адже в обороні важливе взаєморозуміння. Всі хлопці викладалися по-максимуму, я не маю щодо цього жодних зауважень, - відзначає Віталій Усенко.

Наш Святослав Михайлюк став найрезультативнішим гравцем турніру. Чи можна казати, що в команди є явний лідер?


Попри те, що Святослав приїхав на збір застуджений і через це не провів жодного тренування, він на хорошому рівні зіграв усі матчі. В перших поєдинках ми випускали його на 20 хвилин, по ходу турніру його ігровий час збільшився до 33-35 хвилин. Те, що він лідер – це безперечно. Втім, у нас є ще декілька ключових гравців. Якщо робити ставку на одного баскетболіста, ми далеко не поїдемо. Ми хочемо, щоб усі якнайкраще себе проявляли, однак не завжди це виходить – у важкі хвилини хлопці все одно віддавали м’яча Михайлюку, побоювалися атакувати, попри довіру тренерів.

Хочу відзначити Івана Ватажка, він більш менш стабільно провів цей турнір. Прогресує Дмитро Берьозкін, однак поки що йому важко, він не працював раніше в такому режимі. Втім, покладаю на Дмитра надії, якщо він надалі прогресуватиме, все вдасться.

Якщо підбивати підсумки турніру в Туреччині, наскільки Ви зробили висновки щодо складу, чи залучатимете ще нових гравців до збірної?

Однозначно ще запрошуватимемо гравців, оскільки після цього турніру більше запитань ніж відповідей. Низка баскетболістів, на яких я покладав надії, не виправдали цих сподівань, тож шукатимемо гравців на ці позиції. Нам ще належить знайти кістяк команди. Турнір, на жаль, показав, що є гравці, котрі не дотягують до рівня збірної.

Підбиваючи підсумки, скажу, що шосте місце на турнірі в Туреччині – це об’єктивно практично максимум на сьогоднішній момент. Єдине, ми могли б більш вдало зіграти зі словенцями за 5-6 місця. В цьому поєдинку далася взнаки втома – суперники відпочивали майже добу, а ми напередодні завершили матч в 10 годині вечора, і наступного дня вийшли на майданчик в 11 ранку. Словенці були і швидшими, і агресивнішими в захисті.

Ми мали шанси вийти до півфіналу, дуже хотіли цього, зіграли на рівних три десятихвилинки, але на жаль, провалили четверту чверть матчу з французами. Провалили в захисті. Однак, якщо враховувати той факт, що десятеро гравців збірної Франції і тренер представляли одну команду, вони дуже зіграні, то ми мали гідний вигляд. Одразу після цього поєдинку тренер збірної Франції запропонував приїхати до них на турнір, де гратимуть також команда Греції і наш суперник на чемпіонаті Європи збірна Хорватії.

З суперників збірної України в груповому етапі чемпіонату Європи на турнірі в Туреччині грала тільки збірна Латвії. Ви бачили їхні матчі?


Ті поєдинки, які не збігалися в часі з нашими, я дивився, решту матчів маю на відео. Збірна Латвії – хороша, добре збалансована команда, дисциплінована, з хорошим кидком і розумінням гри. В Туреччині не грав їхній п’ятий номер, він на тренуванні напередодні першого матчу зламав руку.

Федерація баскетболу України протягом року старається організовувати якомога більше зборів для кадетських, юніорських та молодіжних збірних, забезпечує їхню участь у товариських турнірах. Цьогоріч кадетський чемпіонат Європи відбудеться в Україні, тож на Вашій збірній лежить додаткова відповідальність. Наскільки важливим для хлопців є досвід ігор на Міжнародних турнірах напередодні континентальної першості?

Безумовно, це важливо. Минулого сезону, перебуваючи в тренерському штабі кадетської збірної, я бачив, як від турніру до турніру гравці набували впевненості, розуміли, що на них чекає на чемпіонаті . Торік на цьому ж турнірі в першому матчі ми програли 44 очки французам, а в останньому поєдинку вже перемогли з різницею 14 очок. Чим більше товариських турнірів, тим краще і для гравців, і для становлення команди. Приміром, у цьогорічній команді шестеро гравців з дванадцяти вперше в житті полетіли літаком. Важливо й те, що в Туреччині ми побачили рівень ТОП-команд, таких як збірна Греції, у якої дуже сильний склад, добре налагоджена гра, троє їхніх гравців у десятці найперспективніших баскетболістів їхнього віку в Європі. Чудовий підбір гравців також у команд Сербії, Франції, Німеччини. У німців на майданчику були розігруючий зростом 185 см, а решта гравців понад 2 метри, проти них було важко грати. Так, вони менш рухливі ніж ми, однак на підбираннях, у позиційному нападі вони домінували. Тож чим більше ми проведемо таких поєдинків, тим зігранішою буде команда і тим впевненішою підійде до чемпіонату Європи.

 

Источник: ФБУ

Добавил: Любитель
0
Индикатор репутации - оценка всех предыдущих комментариев пользователя за последние 12 месяцев, сделанная другими пользователями. Этот показатель позволяет предположить, оставлен ли комментарий уважаемым автором или нет.