вверх  обратно

Ростислав Дремов: "Наши воспитанники могут стать профессиональными спортсменами высокого уровня"

25.02.2011

Президент БК «Динамо» Ростислав Дрьомов поділився своїми думками про перспективи розвитку дитячо-юнацького баскетболу.

Дніпропетровський баскетбол завжди славився своїми вихованцями. В даний час кращі з них представляють дніпропетровську школу в американських студентських лігах і навіть у НБА. Президент баскетбольного клубу «Динамо» Ростислав Дрьомов поділився своїми роздумами про перспективи розвитку дитячо-юнацького баскетболу.

Ростиславе Юрійовичу, розкажіть, будь ласка, як сьогодні можна стати професійним баскетболістом?

На сьогоднішній день у Дніпропетровську є спеціалізовані спортивні школи, до яких досить складно потрапити: там проходить жорсткий відбір за фізичними даними, рівень підготовки потрібен серйозний. Ті, хто не проходить відбір, залишаються ніби за бортом, але вони теж хочуть займатися баскетболом, і їм потрібно надати таку можливість. Тому ми створили на базі БК «Динамо» спеціальні групи з підготовки дітей, які переважно не в змозі потрапити до спеціалізованої школи.

Як ви прийшли до такої ідеї – створення підготовчих груп для дітей з різними фізичними даними?

Я до цього питання прийшов ще 5 років тому, коли працював із професійною командою. Мені телефонували батьки і казали: ось, хлопчикові 14 років, він дуже хоче займатися баскетболом, але у спортивній школі сказали, що набір дітей такого віку не проводиться. Батьки обурювалися: починати будь-яку справу ніколи не буває пізно! Я почав розвивати цю тему, і ось уже 2 роки до нас приходять абсолютно різні хлопці – і невисокі, і худенькі, і повненькі, але головне – з великим бажанням грати в баскетбол. Тут усі вони займаються та фізично розвиваються.

Які вимоги до хлопців?

На відміну від спеціалізованої школи в нашу школу приймаються всі бажаючі, у яких є відповідна довідка про можливість займатися фізкультурою, і яким просто подобається займатися баскетболом. Ми ще нікому не відмовили. Багато дітей і батьків цьому починанню раді. Інша справа, що з часом кількість бажаючих може перевищити можливості тренувальної бази, але ми будемо шукати шляхи вирішення цього питання.

Скільки людей зараз займається у вас в групах?

У нас зараз займається 3 групи, вони розділені за віковими категоріями. У молодшій групі (діти 9-11 років) налічується 19 осіб, у середній (12-14 років) – близько 25 чоловік, і у старшій (15-16 років) – близько 12 людей. Тобто загалом регулярно займаються понад 50 хлопців. Ну, і зараз, звичайно, зима – холодно, грип... Але я думаю, коли потеплішає – у нас буде приплив дітей, особливо після заходу, який ми проведемо 5-6 березня на базі БК «Динамо».

Хто зараз займається з дітьми?

З ними займаюся конкретно я, особисто очолюю тренувальний процес, плюс ще один тренер, який прийшов до нас нещодавно.

Як ви стимулюєте досягнення своїх підопічних?

Зацікавленість і залучення до занять дітей у будь-якій спортивно-ігровій секції йде найкращим чином через змагання, через ігри, турніри. Ми такі турніри постійно проводимо, минулого року – 6 турнірів: на призи ФСТ «Динамо» України, до Дня Перемоги, на День захисту дітей 1 червня, потім був літній табір, у вересні турнір за участю «Динамо» (Москва), також новорічний турнір. Загалом, змагання проводяться частіше, ніж раз на квартал.

Коли наступний турнір?

Наступний турнір ми проводитимемо 5-6 березня, за участю таких юнацьких команд як «ДніпроАзот», «Новомосковськ», «Динамо», команда дитячого будинку «Горлиця». Також братимуть участь команди гравців молодшого віку – «Перемога», «Самара», «Новомосковськ», «Динамо». За підсумками цього турніру ми побачимо, якого рівня у нас підготовка хлопців середнього віку (12-14 років) і як ми виглядаємо по найменших (9-11 років). Потім, у 20-х числах березня, ми візьмемо участь у першості області серед дітей середнього віку, де будуть брати участь команди спеціалізованих шкіл. Хоча спочатку я думав, що у нас рівень буде найнижчий – ну, ви розумієте, є діти, які пройшли відбір у спеціалізовані школи, а є слабші. При цьому, у нас є позитивний результат: дві людини вже делеговані в дитячу спеціалізовану спортивну школу олімпійського резерву № 5, де є спортивні спецкласи.

Що таке спортивні спецкласи?

Ця система була розроблена та впроваджена у нас у Дніпропетровську наприкінці 70-х років під керівництвом Миколи Івановича Говорунова. Найперший клас був організований ще у 1978 році, на базі збірної команди юнаків 1961 року народження, наступний клас – 62 року народження й далі... Методиці створення спеціалізованих баскетбольних класів у загальноосвітніх школах вже більше 30 років.

А які особливості навчання в спецкласах?

Як це виглядає? Я, наприклад, був чи не піонером цих спецкласів. У той час діти до випускного класу – 9-10-го – вчилися в різних школах, але тренувалися класу з 5-6-го в одного тренера, їздили на тренування. Для того, щоб оптимізувати тренувальний процес, їм усім пропонували перейти в одну школу і старші класи вже закінчувати разом. Керівництво спортивної школи йшло на контакт з керівництвом райвно, міськвно, потім організовували зручний навчальний процес для того, щоб спортсмени мали змогу часто виїжджати на змагання.

Ось так нас всіх зібрали у 12-й школі, на проспекті Пушкіна. Це був такий спецклас, де було 8 хлопців, 3 дівчинки-баскетболістки, і нас всіх приєднали до загальноосвітнього класу, ми вчилися разом з іншими учнями. Але у нас була можливість тренуватися у шкільному спортзалі вранці і у СДЮСШОР № 5 ввечері, ми перейшли на 2-разові тренування. Перед школою з 7 до 8 ранку було тренування, далі о пів на дев'яту розпочиналися уроки. Після уроків ми йшли на самопідготовку та на вечірнє тренування. Харчування було в їдальні як у всіх дітей, звичайне. Завдяки цьому наша юнацька збірна команда ставала неодноразовим чемпіоном України, Радянського Союзу, інших всесоюзних турнірів.

Однією з найсильніших в Україні є СДЮСШОР № 5 ім. ЗТУ Говорунова Н.І. Це дуже відома школа, їй більше 40 років. Вона націлена на підготовку спортсменів високого класу. У нас дещо інша спрямованість, у наших групах при клубі «Динамо» – розвиток тієї масовості, про яку зараз говорить спортивне керівництво країни. Це те, чим займалися всі спортивні школи 30-40 років тому, коли через масовість ми завжди мали підживлення для отримання зірочок найвищої величини – чемпіонів світу та Олімпійських ігор.

Чи проводяться в баскетболі майстер-класи?

Позаминулого року до нас приїжджав Кирило Фесенко, гравець команди NBA «Юта Джаз», він теж вихованець нашого дніпропетровського баскетболу. Він показував вправи, взаємодії. І якраз після цього багато дітей, подивившись на нього, почали займатися з великим завзяттям, для них орієнтирами є кумири.

Чи є ще сильні спортшколи в Україні?

Так. Ось, якраз днями тренування дитячої секції «Динамо» відвідав Станіслав Медведенко, тренер дублюючого складу київського БК «Будівельник», людина, яка, граючи у складі Лос-Анджелес Лейкерс, завоювала 2 чемпіонські титули NBA – найвищі нагороди баскетбольного світу. Він грав разом із такими легендами баскетболу, як Кобі Брайант, Шакіл О`Ніл, і вони 2 роки поспіль завойовували кубок Національної Баскетбольної Асоціації – найсильнішої баскетбольної ліги у світі, створеної 65 років тому. Це найбільш високооплачувана, найцікавіша та найпопулярніша ліга. Туди потрапити будь-якому гравцеві за щастя. Коли Медведенко у 2002 році повернувся в Україну, він створив свій фонд, а через рік спільно з Олександром Коваленком, своїм першим тренером, який володіє даром виділяти та готувати таланти, організував школу.

Як працює київська школа?

Вони знаходять у Києві обдарованих дітей, виявляють кращих, займаються з ними, організовують тренувальний процес, і врешті-решт виходять баскетболісти найбільш високого масштабу, які могли б поповнювати команди майстрів у нас в Україні – в Суперлізі, а також у світі та навіть потрапляти в NBA. Фінансується школа з особистого фонду Медведенка, на гроші, зароблені у Штатах.

Медведенко побудував свою школу чи орендує спортзали?

Вони знайшли контакт із загальноосвітньою школою, на базі якої ці спорткласи і створюються. Є домовленість з адміністрацією про оренду спортзалів. Там же організовують процес харчування, розроблено графік загальноосвітніх дисциплін. Викладачі йдуть на контакт із тренерським складом з питань виїзду на змагання, пропусків занять, з відновлення пропущеного матеріалу, тобто процес весь врегульовано і йде як належить.

Як поставлено питання харчування?

У школі Медведенка є додаткове харчування. Для спортсменів, які навчаються та тренуються двічі на день, необхідне посилене харчування. Воно відрізняється калорійністю, кількістю від звичайного шкільного меню.

Ви плануєте якось співпрацювати з київською школою? Чи можна запросити київських хлопців до нас на змагання?

Ми з Медведенком обговорили це питання і прийшли до позитивного рішення. Графік ігор у них дуже щільний – вони грають і в Юнацькій баскетбольній лізі, і в інших змаганнях, але ми домовилися про те, що будемо шукати тимчасові проміжки та влаштовувати зустрічі. Наприклад, зможемо приїхати до Києва, зіграти з їх командою товариські ігри, взяти участь у турнірах, які вони там проводять. Тобто в плані перспективного співробітництва, нам дуже цікаво дружити зі школою Медведенка.

А з їх боку є контакт?

Медведенко позитивно оцінив наші починання, виступив перед нашими хлопцями, відповідав на їхні запитання, сфотографувався разом з ними. Станіслав на цій зустрічі із хлопцями сказав таку цікаву фразу: у США зараз йде соціальна реклама про те, що є категорія людей, які мріють стати мільйонерами, стати зірками баскетболу, потрапити в NBA і т. д. Але одні в цей час лежать на диванах, дивляться телевізор, рекламу, і мріють про багатомільйонні контракти. А інші в цей час приходять у зал і цілеспрямовано займаються з ранку до вечора. Так ось, у тих, хто лежить на дивані, мрії так і залишаються мріями, а ті, хто працював у залах і тренувався до знемоги, досягають високих результатів, укладають контракти і потрапляють в NBA. Показова реклама. Тобто за великим рахунком, будь-яка людина, яка має бажання, той, хто трудиться, працює, може ось звідси потрапити у професійний спорт і досягти максимальних результатів. Але на першому плані у нас стоїть здоров'я і розвиток фізичних кондицій підростаючого покоління.

Що необхідно баскетболістові для успіху?

Я вважаю, щоб стати професійним спортсменом, крім хорошої фізичної форми, у людини повинне бути прагнення, бажання працювати над собою. Адже часто так буває, що зі слабкої дитини виходить сильний спортсмен, професіонал. Секрет у тому, щоб ця людина докладала зусилля, працювала у залі до сьомого поту.

Дякую, Ростиславе Юрійовичу, за цікаву бесіду. Сподіваємося, наші дніпропетровські хлопці з часом стануть зірками баскетболу і зможуть завойовувати найвищі нагороди!

ukrbasket.net

Добавил: Pr1Me
14
Индикатор репутации - оценка всех предыдущих комментариев пользователя за последние 12 месяцев, сделанная другими пользователями. Этот показатель позволяет предположить, оставлен ли комментарий уважаемым автором или нет.