вверх  обратно

Олег Бычков: "Надеюсь, Суперлига получит национальный статус"

22.11.2012

Виконуючий обов'язки Генерального директора Суперліги Олег Бичков розповів про новий договір із Федерацією баскетболу України та про майбутніх потенційних учасників чемпіонату країни.

- Відбулося жеребкування Євробаскету-2013, у якому братиме участь збірна України. Як Ви оцінюєте її результати й чого очікуєте від самого турніру в Словенії?
 
- Група окреслилася досить рівна, досить прийнятна для нас і сильна, з одним фаворитом – збірною Франції. З усіма командами ми грали раніше й доволі успішно. Тому можна сподіватися на вихід із групи. Але для цього, звісно ж, потрібно вирішити масу завдань як Федерації баскетболу України, як Суперлізі, так і нашим спонсорам, які нам допомагають їх вирішувати.
 
- Який статус на даний момент у відносинах із Федерацією баскетболу має Суперліга, яка є найсильнішим баскетбольним турніром в Україні і в якій грають найсильніші збірники?
 
- На даний момент Суперліга має статус, яку дає право на проведення чемпіонату Суперліги, але, на жаль, не в рамках чемпіонату України. На сьогодні, як це не дивно, Суперліга, в складі якої під керівництвом найкращих тренерів грають найкращі команди країни та виступають найсильніші баскетболісти, ліга, яка має чудову структуру в межах Україні, не має права присвоювати гравцям і тренерам спортивні звання, а командам – титул чемпіона країни, що дозволило б спортсменам пишатися своїми досягненнями та своєю країною. Тому Суперліга, за підтримки й ініціативи Федерації баскетболу України, звернулася в державний комітет молоді та спорту, до Равіля Сафіулліна, з проханням надати чемпіонату Суперліги права головної першості України. На сьогоднішній день проведено переговори з державною службою молоді та спорту й Федерацією баскетболу України, яку очолює Олександр Анатолійович Волков, і договір про взаємодію між Суперлігою та ФБУ з даного питання перебуває на фінальній стадії розробки. Договір розроблено за зразком професійної футбольної ліги. Сподіваємося, що цей договір впише нову сторінку в історію Суперліги.
 
- Які фінансові зобов'язання у Суперліги перед ФБУ, й на що йдуть ці гроші?
 
- На сьогоднішній день Ліга отримує кошти від клубів за ліцензування гравців, як іноземних, так і вітчизняних, і тренерів для участі в чемпіонаті. Значна частина цих коштів буде перерахована Федерації баскетболу України для популяризації та розвитку баскетболу, зокрема й дитячого, в нашій країні, для того, щоб наш баскетбол ставав більш яскравим, красивим і популярним.
 
Чи планує Суперліга отримати офіційний статус головного чемпіонату України з баскетболу? Коли це має відбутися?
 
На це спрямована вся робота Суперліги, державного комітету молоді та спорту й Федерації баскетболу України на чолі з Олександром Анатолійовичем Волковим. На жаль, раніше цій роботі не надавалося суттєвого значення, однак зараз питання про присвоєння чемпіонату Суперліги статусу національного постало гостро.
 
Суперліга не позиціонує себе як закритий чемпіонат, а зацікавлена в тому, щоб прийняти до своїх лав нових членів. Цікаві команди з достатньою інфраструктурою є в Харкові та Севастополі, є певні можливості в Рівному та Сумах. Ми готові розширювати географію турніру, кількість учасників, ефективність роботи ліги. Але певних норм, які стосуються місткості арен, бюджету клубів, претендентам потрібно дотримуватися. Втім, для новачків ми готові піти на певні поступки, як це було з «Черкаськими Мавпами» в позаминулому році чи з «Донецьком» у цьому році. Головне, щоб клуб мав арену, яку можуть відвідувати глядачі, щоб клуб дав фінансові гарантії, що дозволять йому гідно брати участь у Суперлізі.
 
Чому в цьому сезоні в Суперлізі було скасовано ліміт на одночасну присутність легіонерів на майданчику, і чи не обмежує це інтереси українських гравців?
 
Скасування ліміту, можливо й обмежує їхні інтереси, насамперед у моральному сенсі, але таким було рішенням засновників Асоціації. Нагадаю, що в будь-якому випадку в заявці на гру може бути не більше п’яти легіонерів, а це означає, що всі баскетболісти матимуть ігрову практику в кожному матчі. Тим не менше, ліміт на одночасну присутність легіонерів на майданчику було cкасовано, в першу чергу, для того, щоб українці не вважали, що їм щось гарантовано, а боролися за ігровий час. На сьогоднішній день склалася досить непроста ситуація з підготовки вітчизняних спеціалістів – не тільки гравців, а й тренерів, фахівців в інших галузях. І для того, щоб тішити вболівальників яскравою висококласною грою, клуби змушені залучати до своїх лав іноземців. Суперліга – це комерційний проект, покликаний приносити прибуток її учасникам, і створювати обмеження для самих себе недоцільно, тому й було скасовано ліміт на кількість легіонерів на майданчику.
 
- Чому було скасовано вимогу обов'язкового утримання дублюючого складу для клубів Суперліги в цьому сезоні, і чи не вплине це негативно на розвиток молодих гравців?
 
- Головна причина полягає в тому, що чемпіонат дублерів у тому вигляді, в якому він існував, не користувався популярністю у глядачів, а крім того, не мав жодного статусу. Молоді гравці чемпіонату дублюючих складів дуже рідко виявляли якості, необхідні для участі в «дорослих» командах. Дублюючі склади створювалися за необхідністю, відповідно чемпіонат не передбачав ані спортивної боротьби, ані формування у гравців психології переможців, ані оцінки їхньої праці в сенсі присвоєння їм спортивних звань. На сьогоднішній день Суперліга розробляє проект Студентської ліги та участі молоді в командах Вищої ліги. Таким чином, ми йдемо шляхом безперервного розвитку спортсмена від шкільної лави до команди Суперліги. Щодо дублюючого складу думки учасників Суперліги були різними, тому одні клуби залишили дублі, інші розвивають дитячі школи, деякі заявляють молодих баскетболістів у команди Вищої ліги.
 
Як розвивається інфраструктура в Суперлізі, які плани існують щодо будівництва сучасних залів?
 
Реконструкцію залів провели «Політехніка-Галичина» та «Говерла». «Будівельник», «Київ» і «Дніпро» змінили свої малі зали на палаци спорту. Взяли на себе зобов’язання з будівництва сучасних комфортабельних і містких залів «Кривбасбаскет» і «Черкаські Мавпи». Крім того, в рамках підготовки до Євробаскету-2015 буде споруджено нові спортивні арени в Києві, Львові, Дніпропетровську, Донецьку й Одесі. Я думаю, це дуже серйозний крок у розвитку баскетбольної інфраструктури в нашій країні. Якщо все складеться так, як ми плануємо, за допомогою наших спонсорів, наших партнерів, то у 2015 році ми гідно приймемо Чемпіонат Європи.
 
- Які відносини в Суперліги з телебаченням, і які плани щодо їх розвитку?
 
- Прикро, що до цього сезону розвитку відносин Суперліги із телебаченням приділялося мало уваги. Партнерство з телебаченням і наявність великих комфортабельних арен – це два основні напрямки розвитку Суперліги, два кити, на яких він має базуватися. На сьогоднішній день ми маємо довгострокові відносини з групою компаній «Поверхность» – телеканалами «Спорт1» і «Спорт2». Крім того, бурхливо розвиваються партнерські стосунки клубів Суперліги з регіональними телерадіокомпаніями. Як і раніше, ведемо переговори з телеканалами «1+1» і «2+2». Не все у нас склалося в цьому сезоні внаслідок незапланованої участі деяких клубів Суперліги в інших турнірах і змін у календарі. Тому досить складно було домовлятися з телебаченням. Проте ми розраховуємо, на появу в ефірі Матчу Зірок чи окремих ігор другого та третього кіл чемпіонату Суперліги. Звісно ж, сподіваємося на співпрацю із загальнонаціональними каналами в наступному сезоні.
 
- Які кроки Суперліга здійснює для популяризації баскетболу в країні, і як це допомагає Україні на етапі підготовки до домашнього Євробаскету-2015?
 
- Департаменти Суперліги, що відповідають за піар і медіа, ведуть цілеспрямовану широку роботу для залучення якомога більшої кількості вболівальників на матчі чемпіонату. Я думаю, що ця робота, разом із соціальними програмами, які стосуються взаємодії зі школами й вузами, разом із рекламними акціями, безумовно, суттєво вплине на зростання популярності баскетболу в нашій країні до Євробаскету-2015.
 
- Ви чекаєте віддачі від проведення Євробаскету-2015 у вигляді підвищення глядацького інтересу до баскетболу в цілому й Суперліги зокрема?
 
- Безумовно, проведення Чемпіонату Європи в будь-якій країні привертає до нього увагу всього світу, а й не тільки наших громадян, наших вболівальників. Участь у такому заході, безумовно, підвищує глядацький інтерес, популярність баскетболу, а отже й ефективність і рентабельність Суперліги, те, до чого ми прагнемо.

superleague.ua

Добавил: Beaver
0
Индикатор репутации - оценка всех предыдущих комментариев пользователя за последние 12 месяцев, сделанная другими пользователями. Этот показатель позволяет предположить, оставлен ли комментарий уважаемым автором или нет.