вверх  обратно

Умер Виктор Боженар

30.10.2012

Пішла з життя людина, чий внесок у розвиток українського баскетболу важко переоцінити - Заслужений тренер України та СРСР, майстер спорту СРСР, засновник чоловічої баскетбольної команди «Спартак» (Миколаїв) Віктор Боженар.

Віктор Акімович працював також головним тренером команд СКА (Київ) і «Будівельник» (Київ). Саме з «Будівельником» він досяг найвищої вершини не тільки у власній кар’єрі, але й в історії українського радянського баскетболу – під керівництвом Віктора Боженара вперше і в останнє українська команда здобула золоті медалі чемпіонату Радянського Союзу. Віктор Акімович також був тренером молодіжної збірної СРСР.

З 1962 року Віктор Боженар виступав за команду колективу фізкультури заводу «Машпроект». Для подальшого розвитку баскетбольної команди, Віктор Акімович з товаришами добилися переходу всього колективу фізкультури ЮТЗ «Зоря» і СПБ «Машпроект» до товариства «Спартак». За період з 1967 до 1971 року команда подолала шлях до Першої ліги СРСР.

1973 року, працюючи головою облради «Спартак», Віктор Боженар написав доповідну до обкому партії про те, що необхідно зробити для розвитку баскетболу. Він вимагав будівництво спортшколи «Надія» та бетонної злітної смуги на миколаївському аеродромі. Без цього команда не мала змоги сподіватися на Вищу лігу, адже літаки тоді сідали в Одесі.

1976 року Віктор Акімович переїхав до Києва, очоливши СКА. З 1978 року працював держтренером спорткомітету України. Був тренером збірної України, яка 1979 року посіла друге місце на Спартакіаді народів СРСР, а 1983 року стала чемпіоном. 1986 року був головним тренером збірної України, яка посіла перше місце на Спартакіаді народів СРСР.

1987-го Віктор Боженар очолив «Будівельник». Сезон команда закінчила на третьому місці. Перед наступним чемпіонатом кияни значно підсилили склад: до команди повернувся олімпійський чемпіон Олександр Волков. Також Віктор Акімович запросив до «Будівельника» центрових Євгена Долгова і Олександра Шевченка, форварда Володимира Левицького, а також захисника Євгена Мурзіна.

У чемпіонаті СРСР «Будівельник» впевнено рухався вперед, обігруючи одного за одним своїх суперників з перевагою в 15-30 очок. У 1989-му золоті медалі вперше розігрувалися в суперфіналі - серії з двох матчів. У боротьбі за чемпіонський титул прогнозовано зійшлися «Будівельник» і «Жальгіріс». Усі шанувальники баскетболу пам’ятають ті драматичні матчі, золотими літерами вписані в історію.
 

Добавил: Morgan
7
Индикатор репутации - оценка всех предыдущих комментариев пользователя за последние 12 месяцев, сделанная другими пользователями. Этот показатель позволяет предположить, оставлен ли комментарий уважаемым автором или нет.