вверх  обратно

Большой финал с харьковским привкусом

17.07.2012
Це був великий фінал чемпіонату України з баскетболу 3 на 3. Доля титулу вирішилася в останньому поєдинку золотої серії в протистоянні чемпіона та володаря кубку 2011 року. Шалена боротьба в усіх трьох зустрічах точилася до останньої секунди. Зрештою, більш успішними виявилися представники  харківської „Авантаж-Політехніки”. Вони виграли серію у дніпропетровського „ДУЕП-Касетоба” з рахунком 2:1 (15:14; 16:17; 16:13) і вперше в історії стали чемпіонами країни. Золотий склад „Авантаж-Політехніки”: Тимур Арабаджи, Антон Рочняк, Олександр Ляшенко, Василь Сайнієв та Антон Михайлов.

А ось представник срібного призера Артем Чемякін був визнаний найкориснішим гравцем турніру. Цей хлопець був справжнім королем щита як під час нападу, так і в захисті. Його візитівка – влучні кидки з-під кошика, підбирання та блок-шоти.

Бронзова серія чемпіонату вийшла менш драматичною. В ній севастопольський „Мусон” обіграв харківський „Авантаж-Політехнік 2” 2:0 (18:17, 21:11).  Це перші в історії баскетболу 3 на 3 медалі кримської команди.

На думку керівника федерації вуличного баскетболу України Віталія Письменника, ці чотири команди показали баскетбол світового рівня. Справді, глядачі побачили шалену суміш із слем-данків, красивих комбінацій, силових проходів, блок-шотів та індивідуальних технічних дій провідних гравців цього різновиду баскетболу.

Назагал, фінальний турнір чемпіонату відбувався у парку імені Пушкіна у Києві протягом двох днів. Спочатку у суботу команди зіграли в групах, де виявили по 4 найкращі колективи, які вже в неділю визначили призерів в битвах на виліт. І тут вже на стадії чвертьфіналу вилетіли екс-чемпіони країни „Росичі”. Шлях цій дуже симпатичній київській команді перекрив майбутній бронзовий призер „Мусон”. Зрештою, кримчани додали до нагород сертифікат на 2 тисячі гривень. Срібні призери з Дніпропетровська отримали у подарунок сертифікат на 3 тисячі гривень, а головний тріумфатор змагань „Авантаж” поповнив скарбничку 5 тисячами гривень. До того ж чемпіон отримав почесне право представляти Україну в першому світовому чемпіонаті серії „Мастерс”. Європейська частина цього турніру відбудеться 1-2 вересня у Стамбулі, а фінал прийматиме американський Майамі.

А національна збірна з 23 по 26 серпня в Афінах битиметься за найвищі місця на першому офіційному чемпіонаті світу з баскетболу 3 на 3 у Афінах. Тому символічно, що почесним гостем нашого національного чемпіонату був консул Посольства Греції в Україні Константінос Грігоріадіс. На його думку, дуже високий рівень внутрішнього турніру дозволить українцям розраховувати на успіх і на його Батьківщині. Склад збірної вже найближчими днями оголосить наставник чоловічої команди Валерій Воробйов. До старту Мундіалю він планує перевірити кандидатів на престижному міжнародному турнірі у Москві наприкінці липня.

Фінальний турнір чемпіонату України з баскетболу 3 на 3 пройшов за харківським сценарієм. Колектив з цього міста здобув головний приз, а гравці харківських команд взяли головні призи від спонсорів – компаній „Найк”, „Ред Бул”, „Миргородська” та боулінг-клубу „Бруклін”. Влад Чевердін був ефектним, креативним та ефективним в конкурсі кидків згори. Його виступ був на рівні найкращих майстрів НБА. Дуже яскраві данки показав і другий призер цього змагання Іван Новіков. А в конкурсі снайперів найкращим виявився ще один харків’янин Родіон Боровський. Він за 1 хвилину влучив 11 разів з-за меж триочкової дуги.

Все це видовище вразило навіть призерку Олімпійських ігор, начальника управління олімпійського руху України, Анну Сорокіну. Титулована спортсменка не могла відірвати очей від майданчика і під час вирішальних поєдинків, і під час конкурсів. На думку Анни, баскетбол 3 на 3 має усі підстави найближчим часом увійти до програми Олімпійських ігор.

Крім яскравих матчів та конкурсів, учасників та глядачів чемпіонату очікував ще один сюрприз. В неділю до змагань долучився один з найкращих хіп-хоперів країни, палкий шанувальник баскетболу, МС Т. І прямо на майданчику він створив коло з гравців, суддів, організаторів та глядачів і влаштував невеличкий сольний концерт.

Чемпіонат України з баскетболу 3 на 3 2012 вже став історією. Тепер всі ми з хвилюванням і надією чекаємо виступу наших хлопців і дівчат на чемпіонаті світу в Греції і нового чемпіона України харківського „Авантажа” у всесвітній серії „Мастерс”.  Провідний тренер відділу неолімпійських видів спорту державної служби молоді та спорту України В’ячеслав Калітенко від імені голови служби Равіля Сафіулліна поздоровив всіх учасників та призерів і побажав найкращим баскетболістам країни в форматі 3 на 3 гідно представити Україну на міжнародній арені.

 

Олексій Маргієв

 

Добавил: Beaver
0
Индикатор репутации - оценка всех предыдущих комментариев пользователя за последние 12 месяцев, сделанная другими пользователями. Этот показатель позволяет предположить, оставлен ли комментарий уважаемым автором или нет.